نامه خانوادههای فعالان محیط زیست به رهبر ایران: درخواست ما دستور عاجل برای آزادی عزیزانمان است
خانواده هشت فعال محیط زیست بازداشت شده در نامهای به علی خامنهای رهبر ایران خواستار آزادی فرزندشان پس از هشت ماه زندان شدند. آنها در این نامه همچینن خواستهاند تا برای آنها دادرسی عادلانه بدون محدودیت و با دسترسی به وکیل قایل شوند. آنها از رهبر ایران به عنوان بالاترین مقام کشور خواستهاند: «استدعای ما دستور عاجل برای آزادی و استخلاص عزیزانمان هست و فراهم شدن امکان دسترسی به وکیل و مرتفع نمودن محدودیتها و امکانات یک دادرسی عادلانه.»
خانواده این فعالان محیط زیست یک ماه پس از اینکه نامهشان به سران سه قوه بیپاسخ مانده و فرزندانشان همچنان در بند هستند این بار در نامهای که در روز ۲۷ شهریور ماه در اختیار رسانهها قرار گرفته از رهبر ایران، بالاترین مقام در کشور خواستهاند تا شرایط آزادی سریع فرزندشان را فراهم کنند.
این خانوادهها در نامه خود خطاب به علی خامنهای نوشتهاند آنها از «صمیم قلب مطمئن» هستند که فرزندان ما هیچ کدام مرتکب کوچکترین اشتباهی نشدهاند.» و به شرط دادرسی عادلانه همگی آزاد خواهند شد.
عبدالرضا کوهپایه، نیلوفر بیانی، سام رجبی، طاهر قدیریان، سپیده کاشانی، مراد طاهباز، هومن جوکار و امیرحسین خالقی هشت فعال محیط زیستی هستند که در بهمن ماه ۹۶ بازداشت شدند و همچنان همگی آنها در بند دو الف در زندان اوین متعلق به سپاه پاسداران به سر میبرند.
آنها پس از این مدت هنوز به طور معمول حق تماس تلفنی و ملاقات با خانوادههایشان را ندارند و ملاقات با اعضای خانواده گاهبهگاه اتفاق میافتد. همچنین هنوز اتهامات آنها اعلام نشده است. پیش از این عباس جعفری دولتآبادی در نشستهای خبری خود اتهامات سنگینی مانند جاسوسی از طریق فعالیت محیط زیست را به آنها نسبت داده بود.
خانواده این هشت نفر در نامه خود به رهبر ایران نوشتند که «تلاشهای مستمر آنها برای دیدار با دادستان تهران تاکنون بینتیجه بوده است.» همچنین بقیه مسوولان «در قوه قضاییه و مجریه» نیز که با آنها تاکنون دیدار داشتهاند هیچ کاری نکرده و «فقط شنوندههای خوبی بودهاند.»
آنها با اشاره به روند غیرقانونی که تاکنون بر آنها اعمال شده نظیر عدم دسترسی و ملاقات با وکلا، حضور در سلول انفرادی حدود هشت ماه، فشارهای محیط زندان و امکان سخت ملاقات نوشتهاند: «حضرتعالی خوب میدانید که زندان انفرادی، دوری طولانی از عزیزان و وابستگان، فشارهای محیط زندان و اینکه برخی از این زندانیان با مشکلات و بیماریهای مختلف دست به گریبان هستند و امکان ملاقات آنها با خانوادهها بسیار سخت و محدود است، دسترسی به وکیل برای آنها فراهم نشده است.»
این خانوادهها در انتهای نامه کوتاه خود نوشتهاند: «همه این عزیزان بازداشت شده که از خوشسابقهترین فعالان و کارشناسان محیط زیست و عاشقان طبیعت ایران هستند و همواره در چارچوب قانون، بیمزد و منت، جوانیشان را نثار حفاظت از طبیعت ایران کردهاند. از صمیم قلب مطمئن هستیم که فرزندان ما هیچ کدام مرتکب کوچکترین اشتباهی نشدهاند، تا چه رسد به این اتهامات سنگین و باورنکردنی.»
عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست پیش از این چندین بار اظهار کرده هیچ مدرک جاسوسی علیه این فعالان محیط زیست در دست نیست و به همین دلیل باید آزاد شوند. او در آخرین گفتوگو خود با خبرگزاری ایرنا در تاریخ ۱۸ شهریور ماه گفت: «ما نمی گوییم این افراد را آزاد یا اعدام کنند بلکه خواستار تعیین تکلیف آنها هستیم و این بخشی از حقوق شهروندی ماست.»
محمود صادقی نماینده مجلس نیز روز ۱۸ اردبیهشت ماه در توییتر خود نوشت از آنجا که طبق اظهارات وزیر اطلاعات در مجلس هیچ مدرکی علیه جاسوسی آنها وجود ندارد باید سریع آزاد شوند. این نماینده مجلس در توییتر خود نوشت: «صریحا، مستدلا و مستندا اعلام کردند هیچ دلیلی بر جاسوسی آنها نیافتهاند.»
با این حال جعفری دولتآبادی، دادستان تهران در مقابل این اظهارنظرها در تاریخ اول خرداد ماه جاسوس نبودن آنها را «ادعاهای بیمبنا» خواند و گفت نه تنها رییس سازمان حفاظت محیط زیست بلکه هیات چهار نفره رییسی جمهور هم «حق اظهارنظر و مداخله در این پرونده» را ندارند. با این حال قوه قضاییه و سپاه پاسداران که مسوول بازداشت آنهاست تاکنون پاسخی به افکار عمومی ندادهاند.
همگی این هشت فعال محیط زیست در زمان بازداشت و یا در گذشته با موسسه «میراث حیات وحش پارسیان» با مدیریت مرحوم کاووس سیدامامی همکاری میکردند.
کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه، فعال محیط زیست و مدیر موسسه میراث حیات وحش پارسیان در تاریخ چهارم بهمن ماه بازداشت و در تاریخ ۱۵ بهمن ماه خبر فوت او به خانوادهاش ابلاغ شد. علت فوت نیز خودکشی عنوان شد با این حال بازگشت چندین ماه هنوز مشخص نشده به چه دلیل یک استاد دانشگاه و فعال محیط زیست چند روز پس از بازداشتش اقدام به خودکشی کرده است.