محکومیت اسفندیار رحیم مشایی به شش سال و نیم زندان؛ اتهام جاسوسی همچنان مفتوح است
اسفندیار رحیم مشایی معاون محمود احمدینژاد برای سه اتهام به شش سال و نیم حبس از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب محکوم شد. غلامحسین اسماعیلی رییس کل دادگستری استان تهران روز ۲۲ شهریور ما در نشست مطبوعاتی خود گفت هنوز اتهام جاسوسی و اتهامات دیگر مشایی (نامی از انها برده نشد) در دست بررسی است.
همچنین علی اکبر جوانفکر مشاور رسانهای محمود احمدینژاد نیز برای اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به اشد مجازات پنج سال و یک ماه حبس محکوم شده است. رییس دادگستری تهران گفت از آنجا که آقای جوانفکر در جلسه دادگاه خود حضور نداشته و حکم غیابی برای او صادر شده میتواند تقاضای «واخواهی» به حکم دادگاه دهد.
به گفته غلامحسین اسماعیلی اسفندیار رحیم مشایی و علی اکبر جوانفکر هر دو به اشد مجازات در شعبه اول دادگاه انقلاب به ریاست قاضی موسی غضنفرآبادی محکوم شدهاند. اسفندیار رحیم مشایی به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به پنج سال، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال و به اتهام «توهین به مقامات قضایی» که شاکیان دو مقام قضایی بودهاند به شش ماه حبس محکوم شده است.
اسماعیلی درباره اتهام جاسوسی رحیم مشایی در جلسه دادگاه علنی او از سوی قاضی مطرح شده بود، گفت: «پرونده در خصوص اتهامات دیگر وی مفتوح» است.
به گفته رییس دادگستری استان تهران رحیم مشایی ۲۰ روز فرصت اعتراض به حکم و تقاضای تجدیدنظر دارد. اسفندیار رحیم مشایی معاون اول محمود احمدینژاد در دوران ریاست جمهوری او و رییس سابق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران بود.
آقای مشایی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ با حمایت محمود احمدینژاد که در آن زمان رییس جمهور بود، به عنوان کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری دوره بعدی ثبتنام کرد با این حال شورای نگهبان صلاحیت او را رد کرد. در آن زمان شورای نگهبان صلاحیت کسانی مانند هاشمی رفسنجانی را نیز رد کرده بود.
دادگاه رحیم مشایی: وحشت نکن، جواب بده
دو جلسه دادگاه برای آقای مشایی در تاریخ سوم و ۱۱ شهریور ماه ۹۷ در شعبه اول دادگاه انقلاب برگزار شد. پیش از شروع اولین جلسه دادگاه، مسوولان قضایی از علنی بودن دادگاه و بلامانع بودن ورود خبرنگاران اطلاع داده بودند با این حال برخی از رسانهها خبرهای ضدو نقیض از علنی بودن جلسه دادگاه منتشر کردند.
خبرنگار ایرناپلاس یک روز پس از اولین جلسه دادگاه مشایی در گفتوگویی با رییس دادگاه از او پرسید چرا اگر دادگاه علنی بوده، هیچ خبرنگاری نتوانسته در جلسه وارد شود. البته قاضی غضنفرآبادی گفت اتفاقا خیلی از خبرنگاران حضور داشتند اما جا برای همه نبوده است. «وقتی جا نیست من دیگر چه کار کنم؟!»
خبرنگار ایرناپلاس در ادامه از رییس دادگاه پرسیده آیا میتواند بگوید خبرنگاران چه رسانههای بودهاند؟ «چون تا جایی که ما دیدیم، رسانهها اعلام کردند نتوانستند خبرنگار خود را به دادگاه بفرستند. به نظر میرسد میرسد رسانه خاصی اطلاعاتی از جلسه دادگاه بیرون نداده و فقط رسانه قوه قضاییه بوده است.»
قاضی شعبه اول دادگاه انقلاب در پاسخ به سوال این خبرنگار این حرفها را «شانتاژ و تبلیغات» عنوان کرد و گفت او نمیتوانسته تعداد خبرنگاران را بشمارد: «آخر من که نمی توانم شمارش کنم ببینم خبرگزاری ایسنا و ایرنا آمده یا نیامده. اینقدر آدم گرفتار کارها هست که اینها را نمی تواند سرشماری کند.»
این قاضی حتی در برابر این سوال که آیا وکلای مشایی دیروز در دادگاه در کنارش حضور داشتهاند یا خیر گفت: «من بیشتر از این نمی توانم صحبت کنم. آقای سخنگوی قوه همه اینها را می گویند.»
اسفندیار رحیم مشایی در آخرین جلسه محاکمهاش گفت او دادگاه را به رسمیت نمیشناسد و به همین دلیل از خود دفاع نمیکند. مشایی در مقابل سوالهای قاضی سکوت کرد و پاسخی نداد. وکلای او نیز برخلاف قانون آیین دادرسی در جلسات محاکمه او اجازه حضور نیافتند. و او در عکسهای منتشر شده با لباس زندان در کنار ماموران زندان نشسته است.
از سوی دیگر یک فیلم چند دقیقهای از جلسه دادگاه او منتشر شده است که فقط صدای قاضی دادگاه شنیده میشود. قاضی در این فیلم مشایی را متهم به جاسوسی کرد و خطاب به او گفت: «اقای مشایی افراد سرویس جاسوس انگلیس با شما چه ارتباطی داشتند؟ سرویس جاسوس اسراییل؟ واهمه نکن، وحشت نکن جواب بده، جواب بده.»
قاضی در ادامه فیلم ارتباط او را با زن چند تیمسار و افراد دیگر مبنای جاسوسی خواند و گفت: «توضیح بده زن تیمسار رحیمی، زن تیمسار پاکروان با شما چه ارتباطی داشتند؟ نامه رد و بدل شده بین شما و گابریل چیست؟ آقای ریچارد دانتول چه ارتباطی با شما داشته ؟ حالا در ارتباط با خانم لیلا زند شما توضیحی دارید بگوید؟ چرا واهمه از پاسخ دارید؟ اینها همه جاسوس های هستند که با شما در ارتباط بودند. شما توضیح بده، از خودت دفاع کن. لیلا زند چه ارتباطی با اسراییل داشت. خانم مشایی وقت می خواهید یا نمی خواهید.»
همچنین قاضی به او گفت: «شما به دنبال ریاست جمهوری بودید؛ اما از طریق جریان نفاق، انگلیسی و کانادایی.» منظور قاضی کاندیدا شدن رحیم مشایی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ بود که شورای نگهبان صلاحیت او را رد کرد.
قاضی دادگاه انقلاب در مقابل سکوت مشایی در آخر فیلم این طور نتیجه گرفت: «ما دیگه نیازی به ادامه جلسه دادگاه نمیبینیم. دادگاه ختم رسیدگی را اعلام میکند و منتظر باشند که رای دادگاه صادر خواهد شد. والسلام و رحمت الله.»
علی اکبر جوانفکر، مشاور رسانهای دولت محمود احمدینژاد و مدیر سابق خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) نیز پیش از این چندین بار از جمله ۲۸ مرداد ماه ۹۷ بازداشت و پس از چند ساعت بازداشت شد. او اکنون محکوم به پنج سال و یک ماه حبس در دادگاه انقلاب شده است. علاوه بر مشایی و جوانفکر، حمید بقایی سومین فرد نزدیک به محمود احمدینژاد نیز در حال حاضر به اتهامهای مختلف در زندان اوین است.