شعار چندپهلوی «استخر فرح» و افزایش ابهامات درباره مرگ هاشمی رفسنجانی
پس از اعلام برائت تعدادی از مراجع تقلید و سپاه پاسداران نسبت به شعارهای تهدیدآمیز و چندپهلو علیه رئیس جمهور ایران در تجمع اعتراضی طلاب، استاندار سابق قم گفت دولت باید با این افراد برخورد کند و اجازه ندهد چنین تجمعاتی شکل بگیرد و نسبت به دولت تندروی شود.
محمدصادق صالحی منش، استاندار سابق قم گفت وزارت اطلاعات و وزارت کشور در قبال حفظ امنیت کشور مسئولیت دارند و باید با این افراد «از هرکجا هم که می خواهند باشند» برخورد شود. استاندار سابق قم روز سی ام مرداد به انصاف نیوز گفت: «راه حل این است که باید وزارت اطلاعات با این افراد برخورد کند، از هرکجا هم که میخواهند باشند. وزارت اطلاعات مسوول امنیت کشور و خود دولت است، نباید اجازه دهد که نسبت به دولت اینطور تندروی شود. خود وزارت کشور امروز مسوولیت در این مورد دارد و باید بیاید پاسخگو باشد. مسوولین باید بیایند و جواب دهند، اصلا نباید اجازه دهند اینچنین تجمعی تشکیل شود.»
تجمع ۲۵ مرداد طلاب حوزه علمیه قم با عنوان اعتراض به گرانی برگزار شد اما در تصاویری که از این تجمع در اینترنت منتشر شده، یکی از طلاب پلاکاردی به دست دارد که روی آن نوشته شده است: «ای آن که مذاکره شعارت، استخر فرح در انتظارت.» شعاری که با اشاره به مرگ اکبر هاشمی رفسنجانی در استخری نزدیک کاخ سعدآباد اشاره میکند که هم نوعی تهدید ضمنی به مرگ برای رئیس جمهور کنونی از آن برداشت میشود و هم گمانهزنی ها و شایعاتی را تایید میکند که مرگ هاشمی رفسنجانی در استخر را غیرطبیعی و قتل و توٓطئه میخوانند.
اکبر هاشمی بهرمانی تا دهه هشتاد شمسی با نام «رفسنجانی» و در سالهای آخر عمر و پس از تغییرات سیاسی، به «هاشمی» تغییر یافت، او پس از انقلاب ۵۷ بیش از بیست سال به عنوان مرد شماره دو و دومین قدرتمند جمهوری اسلامی حضور سیاسی تعیین کننده ای داشت و در سمتهای مختلف و گاه همزمانی چون رئیس مجلس، رئیس جمهور، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده رهبری در نیروهای مسلح به جمهوری اسلامی خدمت کرد. رفسنجانی در انتخاب دوست نزدیکش علی خامنه ای به عنوان رهبر دوم ایران، نقشی تعیین کننده داشت اگرچه بعدها دچار اختلاف شدند.
استاندار سابق قم با متهم کردن جریانهای تندرو و دچار جمود فکری، گفت مطرح کردن این شعار در شرایطی که در جامعه شایعه کشته شدن هاشمی رفسنجانی رایج شده، مشکوک است: «هیچ کس حاضر نیست که بیایند دولت را تضعیف کنند یا متاسفانه بر علیه رییس جمهور شعار دهند و او را تهدید به مرگ کنند، بعد هم راجع به آقای هاشمی آن حرفها را مطرح کنند؛ یقینا هم وقتی در جامعه شایعه میشود که آقای هاشمی را کشتند و آنها هم میآیند این حرفها را میزنند، حتما یک تهی دارد که از این اتفاقات میافتد.»
مسئله دیگری که منجر به بیشتر دیده شدن پلاکارد جنجالی «استخر فرح» شد، سخنان تند خطیب این تجمع و حمله به بخشی از روحانیان بود، سخنانی که با واکنش تند تعدادی از مراجع تقلید مواجه شد. حسن رحیم پور ازغدی، خطیب اصولگرای جمهوری اسلامی روز ۲۵ مرداد با کنایه به دروس خارج فقه در حوزه آن را بی ربط به زندگی و جامعه خواند که از احکام اولیه دینی فراتر نمیرود. رحیم پور ازغدی حوزه علمیه قم را به سکولاریسم متهم کرد و گفت ریشه سکولاریسم در حوزه است.
ناصر مکارم شیرازی اولین مرجع تقلیدی بود که به تندی در برابر سخنان پورازغدی واکنش نشان داد. این مرجع تقلید به دلیل شایعات مبنی بر انحصار خانوادگی شکر در ایران و همچنین فتواهای عجیبی چون حرام اعلام کردن سیگار، فتوای قتل یک خواننده و منع ارتباط با رسانههای خارجی، شهرت دارد، او با انتشار بیانیهای، حادثه رخ داده در مدرسه فیضیه در بیست و پنجم مرداد را «یک فاجعه به تمام معنا، اهانت به حوزه علمیه و باعث تاسف» خواند.
مرجع تقلید ۹۲ ساله در بیانیه اش، بدون ذکر نام رحیم پور ازغدی، سخنران مراسم تجمع فیضیه را بی اطلاع و سخنرانی اش را اهانت به حوزه علمیه و مراجع تقلید توصیف کرد و نوشت: «متأسفانه جمعى از طلاب و اساتید محترم را به آنجا دعوت کرده بودند، تا دربارۀ مسائل اقتصادى مردم صحبت کنند. سپس ورق برگشت؛ گویندهاى را که هیچ اطلاعى از وضع حوزههاى علمیۀ شیعه نداشت، دعوت کرده و بدترین اهانتها را به حوزه علمیه و مراجع شیعه کرد .»
آقای مکارم شیرازی در بیانیه اش درباره پلاکارد و شعار استخر فرح، با تقبیح تهدید رئیس جمهور به مرگ، آن را نوعی اعتراف ضمنی خواند که اشاره به شایعات و تحلیل هایی است که مرگ هاشمی رفسنجانی را نه مرگ طبیعی که قتل یا ترور سیاسی مینامند.
نوری همدانی، یکی دیگر از مراجع تقلید نیز با تاسف از حادثه مدرسه فیضیه قم را موجب تأسف دانست و گفت بخشی از سخنان سخنران و بعضی از شعارها نادرست و موجب تاسف بود. این مرجع تقلید ۹۳ ساله شیعه خواستار پیگیری سریع مسئولان شد و گفت اجازه نخواهند داد کسی خدمات مراجع و علمای بزرگ و حوزه علمیه را زیر سوال ببرد.
محسن غرویان استاد حوزه و دانشگاه، مجید انصاری سیاستمدار و عضو مجمع روحانیون مبارز، احمد خاتمی عضو مجلس خبرگان نیز از شخصیتهای سیاسی مذهبی جمهوری اسلامی بودند که به تجمع طلاب قم واکنش نشان دادند.
یکی از مهمترین واکنشها بیانیه سپاه پاسداران، نهادی است که به مخالفت با دولت حسن روحانی و خانواده هاشمی رفسنجانی متهم است. سپاه پاسداران در بیانیه علاوه بر محکوم کردن شعارها و سخنرانی تجمع طلاب در قم، آن را تجمعی خودجوش خواند و گفت سپاه هیچ برنامهای برای حضور کارکنان خود در این مراسم نداشته است.
اگر چه سپاه حضور خود را در این تجمع تکذیب کرد، اما نوشته ای روی دسته پلاکارد جنجالی به چشم میخورد که احتمال خودجوش بودن را رد میکند. در این نوشته از تجمع کنندگان خواسته شده پلاکارد را پس از تجمع تحویل دهند، موضوعی که نشان می دهد این پلاکاردها در دفاتری شبیه پایگاه های بسیج یا حوزه علمیه نگهداری میشود.
این بیانیه با اشاره به انتساب برخی حواشی تجمع پنجشنبه ۲۵ مرداد ماه ۹۷ طلاب و روحانیون حوزههای علمیه در مدرسه فیضیه قم به سپاه، هر گونه دخالت این نهاد درفراخوان، دعوت سخنران و برگزاری این تجمع را تکذیب کرد و بخشی از حوزه های علمیه را در پی تهدید رئیس جمهور و توهین به هاشمی رفسنجانی دچار انحطاط توصیف کرد.
قوت گرفتن احتمال ترور یکی از قدرتمندترین مردان جمهوری اسلامی
پلاکاردی که تلویحا رئیس جمهور کنونی ایران را به هم سرنوشت شدن با رفسنجانی تهدید میکند، علاوه بر واکنشهای متفاوت در اینترنت، بحث احتمال ترور هاشمی رفسنجانی را نیز تقویت کرده است. اعضای خانواده رفسنجانی در این مدت بارها اعلام کرده اند مرگ پدرشان را مشکوک میدانند.
محسن هاشمی فرزند ارشد آقای رفسنجانی تنها دو ماه پس از فوت پدرش و بدون توضیح بیشتری، اعلام کرد پرونده فوت پدرش در شورای عالی امنیت ملی در حال بررسی است. محسن هاشمی یک سال پس از فوت پدرش نیز گفت ایست قلبی و آلودگی های رادیو اکتیو به عنوان دلایل احتمالی مرگ مطرح شده است: «ایست قلبی اعلام شد اما اینکه ایست قلبی به چه علتی رخ داده، موضوعی است که ما از آن بی اطلاعیم و به دلیل آنکه کالبد شکافی نیز صورت نگرفته است امکان بررسی بیشتر آن از سوی پزشکان دشوار است. موضوع آلودگی های رادیواکتیو، مساله ای بود که از سوی دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی به خانواده ایشان اعلام شد اما اینکه بین درگذشت ایشان و آلودگی رادیو اکتیو چه ارتباطی وجود دارد را هنوز به نتیجه نرسیده اند.»
فائزه دختر هاشمی رفسنجانی و فعال سیاسی نیز به اعتماد آنلاین گفت شورای امنیت ملی به او و خانواده اش اعلام کرده در بدن پدرش ده برابر حد مجاز رادیو اکتیو وجود داشته، وصیت نامه پدرش مفقود شده و چهار تن از اعضای خانواده اش ممنوع الخروج شده اند.. فائزه هاشمی گفت به آنان اعلام شده علیرغم مقدار زیاد رادیو اکتیو، دلیل مرگ چیز دیگری بوده و منشا رادیواکتیو هم مشخص نیست. بی نتیجه بودن پیگیری های تاکنونی خانواده رفسنجانی در کنار مطرح شدن شعار معروف به «استخر فرح» اما بیش از پیش احتمال ترور را افزایش داده است.