واکنشها به اظهارات دادستان کل کشور درباره گناه بودن حضور زنان در ورزشگاهها و تهدید مسوولان برای برخورد قضایی در صورت تکرار گناه
یک روز پس از اظهارات دادستان کل کشور مبنی بر «گناه» بودن حضور زنان در ورزشگاه برای تماشای مسابقات فوتبال، علی مطهری نایب رییس مجلس شورای اسلامی در یادداشتی در پاسخ به او نوشته حضور زنان در ورزشگاه برای تماشای فوتبال «اشکال شرعی» ندارد. علی مطهری همچنین در ادامه استدلالش گفته «خصوصا وقتی که بازیکنان از فاصله دور دیده میشوند.»
نایب رییس مجلس شورای اسلامی در یادداشت کوتاه خود که از سوی خبرگزاری ایسنا منتشر شده، نوشته است: «قاعدتا حضور بانوان در مسابقاتی مثل شنا، کشتی، بسکتبال و شاید والیبال مردان اشکال شرعی دارد اما در مسابقات فوتبال به نظر میرسد مطابق این ملاک نباید اشکال شرعی وجود داشته باشد.»
از سوی دیگر سید عزتالله ضرغامی رییس پیشین صداوسیما نیز در توییتی با انتقاد از دادستان تهران نوشته به صورت زنانی که تفریح ندارند پنجه نکشید: در فوتبال، ورزشکاران نیمه لخت نیستند! حضور زنان در ورزشگاه حریمشکنی نیست. کبری و صغری هر دو مشکل دارند. بصورت زنان و خانوادههایی که تفریح مناسب ندارند پنجه نکشید! تهدید مدیران ورزش به برخورد قضائی هم شایسته نیست! آیا گناه و خلاف شرع در زندان ها، کمتر از ورزشگاه هاست؟!
محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور یک روز پس از حضور زنان در ورزشگاه آزادی برای تماشای بازی میان دو تیم ایران و بولیوی گفت در صورت تکرار دستور برخورد قضایی خواهد داد. او حضور زنان در ورزشگاه را «یک آسیب» و مصادق «گناه» دانست و گفت حضور زنان در ورزشگاه «هیچ توجیه شرعی» ندارد. دادستان کل کشور حتی فراتر از این رفته و گفت «مسوولان با اجازه ورود زنان به ورزشگاه حرمت جامعه را مخدوش کردهاند.»
منتظری دادستان کل کشور نسبت به آزادی حضور زنان در ورزشگاه گفت: «سزاوار جمهوری اسلامی نیست که مسوولان ورزشی زمینه ایجاد گناه در جامعه را فراهم کنند.»
او در ادامه به مدیران ورزشی و مسوولان دولتی که موافق ورود زنان به ورزشگاه هستند، گفت: «با هر مدیری که بخواهد بستر حضور بانوان در ورزشگاه را با بهانههای مختلف فراهم کند برخورد می کنیم. قرار نیست ۴ نفر با هر هدفی حریم ها را بشکنند و ما ساکت بمانیم، ابتدا نصیحت می کنیم بعد برخورد میکنیم.»
دادستان کشور با تهدید زنان و مسوولان گفت: «قرار نیست در منظر عمومی هر کس هرجور خواست لباس بپوشد و یا رفتار کند، نصیحت میکنیم به مسئولان ورزشی که حرمت دینی را حفظ کنید و اجازه ندهید گناه صورت گیرد. اگر تکرار شود دستور میدهم به دادستان تهران تا ورود کند.»
واکنش منفی به همراه تهدید دادستان تهران در حالی صورت گرفت که حتی خبرگزاریهای رسمی کشور و حتی تندرو مانند تسنیم نیز روز گذشته از حضور زنان در ورزشگاه اظهار شادی کردند. منتظری روز ۲۵ مهر ۹۷ در حالی حضور زنان در ورزشگاه را گناه عنوان کرده که تنها ۱۰۰ زن که بیشتر آنها نیز از اقوام و نزدیکان بازیکنان تیم ملی بودند در ورزشگاه حضور داشتند و براساس عکسهای منتشر شده، اطراف جایگاه زنان کاملا خالی بوده و به شکلی ایزوله شده نسبت به بقیه جمعیت ورزشگاه نشسته بودند. همچنین این مخالفت به طور رسمی در حالی صورت گرفته که در سالهای اخیر بسیاری از نمایندگان مجلس، معاون سابق و حاضر امور زنان و خانواده دولت فعلی و مسوولان ورزشی از حضور زنان در ورزشگاه استقبال کرده و آن را کار طبیعی دانستهاند.
صادق زیبا کلام استاد و نویسنده نیز در توییتر خود نوشت: «در جامعه ما نظر و برداشت اصحاب قدرت تعیین کننده است تا قانون. لذا مهم تر از اینکه قانون درخصوص حضور زنان در ورزشگاه یا اجرای کنسرت در مشهد چه گفته، رای شخصی ارکان قدرت تعیین کننده است.تصورش را بکنید روزی را که دادستان بگوید من مخالف حضور زنان در ورزشگاه هستم ولی قانون دستم را بسته.».
منتظری دادستان کل کشور درباره استدلاش از گناه زنان در ورزشگاه گفت: «وقتی خانمی به ورزشگاه میرود و با مردانی که با لباس ورزشی و نیمه عریان مواجه میشود، گناه اتفاق میافتد، به حریم خصوصی مردم کاری نداریم اما در مجامع عمومی کسی حق آسیب رساندن به حریم عمومی را ندارد. قرار نیست در منظر عمومی هرکس هرطور که دلش خواست لباس بپوشد و رفتار کند.»
اما دادستان کل کشور مشخص نکرده در بازی روز ۲۴ مهرماه چه کسی دقیقا هرطور که خواسته لباس پوشیده، ورزشکاران در ورزشگاه مانند همیشه با لباس مشخص خود وارد شدند و زنان نیز در جایگاه ویژه و با فاصله با مردان با مانتو و روسری و بعضا چادر نشستند.
با این حال طیبه سیاوشی نماینده مجلس در همان روز (۲۵ مهرماه ) حضور زنان در ورزشگاه آزادی برای تماشای فوتبال را «اتفاق خوبی» دانست: «دیروز اتفاق خیلی خوبی در وزرشگاه آزادی افتاد و شاهد حضور جمعی از خانمها در مسابقه فوتبال ایران و بولیوی بودیم. برای اولینبار که مجوز ورود زنان به سالن والیبال گرفته شد، تعداد کمی با گرفتاری وارد سالن شدند اما در دفعات بعد تماشاچیان خانم برای مسابقات والیبال و بستکبال راحتتر از مرحله انتظامی و امنیتی گذشتند و تعداد بیشتری وارد سالن شدند. در مورد فوتبال هم همینطور است. اگرچه حضور گسترده زنان قدری زمانبر است اما همین حضور حداقلی هم میتواند پیش برنده باشد.»
این نماینده مجلس همچنین اظهار امیدواری کرده که در بازی بعدی میان تیم پرسپولیس السد قطر زنان نیز مجددا بتوانند در ورزشگاه حضور بیابند. غلامحسین زمانآبادی، مشاور فرهنگی فدارسیون فوتبال ایران نیر روز ۲۴ مهرماه از صدور مجوز برای حضور زنان در بازی تیم ملی فوتبال ایران در برابر السد قطر داد. با این حال مشخص نیست که پس از صحبتها و «نصحیت» دادستان تهران اقدام مسوولان ورزشی چه خواهد بود.
حدود ۱۰۰ زن با انتخاب گزینشی و سوار بر «سه دستگاه اتوبوس» روز ۲۴ مهرماه وارد ورزشگاه آزادی برای تماشای بازی فوتبال میان دو تیم ایران و بولیوی شدند. به گفته رسانههای داخلی این زنان بیشتر شامل فوتبالیستها، کارمندان فدراسیون فوتبال، بستگان و نزدیکان بازیکنان تیم ملی فوتبال، خبرنگاران ورزشی و تعدادی از بازیگران سینما و تلویزیون بودند که با موافقت فدراسیون فوتبال اجازه ورود یافتهاند.
سالهاست که بسیاری از زنان با تشکیل کمپین و جمعآوری امضا و نامه نوشتن به مسوولان خواستار اجازه برای ورود به ورزشگاه شدهاند. همچنین فشارهای فیفا به مسوولان ورزشی و دولت ایران برای بازگشایی درهای ورزشگاه بر روی زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه نیز بیتاتیر نبوده تا نهایتا برای اولین بار ۲۰ خرداد ۹۷ درب ورزشگاه آزادی بر روی زنان و دختران برای تماشای بازی جام جهانی میان دو تیم ایران و اسپانیا بر روی پرده تلویزیون باز شد. در آن زمان البته دادستان تهران هیچ واکنشی نشان نداد. در آن بازی حتی برخی از نمایندگان مجلس و معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده دولت نیز در میان تماشاگران زن حضور داشتند و خوشحالی خود را با انتشار عکسهای از خودشان و نوشتههای در حسابهای توییتر و اینستاگرام نشان دادند.
مازیار خسروی روزنامهنگار با ابراز اینکه نظرات دادستان کشور غیرحقوقی و غیرقانونی است در توییتر خود نوشت: دادستان کشور به مسوولان نصیحت کرده رفتن زنان به ورزشگاه تکرار نشود و گرنه به دادستان تهران دستور میدهد دخالت کند. این حرف کلن غیر حقوقی است؛ کار دستگاه قضا نصیحت نیست. اگر جرمی رخ داده، باید ورود کند و اگر هیچ قانون روشنی رفتن زنان به ورزشگاه را منع نمیکند حق دخالت ندارد.
فهمیه خضرحیدری روزنامهنگار در توییتر خود نوشت: جهان داره به انسانِ فراتر از DNA فکر میکنه و #دادستان کل کشور ما دغدغهاش اینه که ساق پای مرد فوتبالیست، زن تماشاگر در #استادیوم را تحریک میکنه! عمر ما با یاوههای ذهن سیمانیِ این آخوندهای متحجر گذشت، باشد که بر نسلهای بعد، ابتداییترین و کمهوشترین آدمهای جامعه حاکم نباشند.
امین بزرگیان نویسنده و مترجم نیز مخالفت با حضور زنان در ورزشگاه را مساله سیاسی و نه فقهی دانست و در توییترش نوشت: مساله عدم ورود زنان به استادیومها ربطی به تحریک یا قوانین فقهی ندارد. خیلی پیشتر نهاد دین امور چه بسا تحریکآمیزتر را مجاز دانسته که میتوان در تلویزیون و زندگی روزمره دید. مسأله سیاسی است هرچند با توجیهات شرعی پنهان شود. اجتماع انسانی جز در تایید دولت و خرید، خطرناک است.
مهدیه گلرو فعال حقوق زنان در توییتر خود به طنز درباره گناه دیدن مردان نیمه لخت نوشته است: بازجو:چه اصراری داری بری ورزشگاه؟! من:به خدا اگر بخوام برم!از رسالت تا آزادی برم!بعد نتونم هروقت دلم خواست برم دستشویی یا یه چیزی بخورم!شما بگو حق داری بریم، من انتخاب میکنم نرم!الان داریم سر حق_انتخاب میجنگیم،بتونم برم مثل مردها انتخاب میکنم کی برم کی نرم #نیمه_لخت #زنان_ورزشگاه
علی رشیدی یک کاربر دیگر توییتر نوشت: دادستان کشور گفته زنان نباید برن تو ورزشگاه چون بازیکنان نیمه لخت لباس پوشیدند و با نگاه کردن بهشون به گناه میفتند بنظر من باید بیان یه لباس محجبه هم برای تیم ملی فوتبال مردان طراحی بکنیم و بجای شورت ورزشی با شلوار سه خط برن تو زمین.