پنج نفر از فعالان محیط زیست به فساد فیالارض متهم شدند: «مطلقا به این اتهام اعتقادی ندارم»
محمدحسین آقاسی وکیل دو نفر از فعالان محیط زیست بازداشتشده به کمپین حقوق بشر در ایران گفت پنج نفر از هشت فعال محیط زیست بازداشت شده متهم به فساد فیالارض شدهاند. به گفته این وکیل داگستری، دادستان تهران پس از دریافت نامهای از «ارتش» اتهام این پنج نفر را از جاسوسی به فساد فیالارض تغییر داده و به بازپرسی فرستاده است. آقاسی گفت از مفاد نامه ارتش بیاطلاع است و تنها در مورد چنین نامهای «شنیده» است. به گفته محمدحسین آقاسی اتهام جدید روز ۱۴ مهرماه در شعبه دوم بازپرسی دادسرای انقلاب بدون حضور وکلای انتخابی متهمان و با حضور وکیل تسخیری به آنها ابلاغ شده است.
محمد حسین آقاسی با اظهار اینکه آنها در برابر «اتهام خیلی عجیب» قرار گرفتهاند به کمپین گفت: «متاسفانه برخلاف تصورمان متوجه شدیم که با تصمیم دادستان تهران، بازپرس پرونده مجبور شده نظرش را تغییر دهد و اتهام جاسوسی را به اتهام فساد فیالارض تغییر دهد. ما در برابر اتهام خیلی عجیبی قرار گرفتیم. من مطلقا به این اتهام اعتقادی ندارم. آنچه که آنها متهم به آن جاسوسی شدهاند اصلا از مصادیق اتهام فساد فی الارض نیست. آنچه قبلا دربارهاش میگفتند همکاری آنها با دولت خارجی یا نهاد خارجی بود حالا اینکه این چطور تبدیل به فساد فی الارض شده من خبر ندارم.»
به گفته محمدحسین آقاسی مراد طاهباز، هومن جوکار، طاهر قدیریان، سپیده کاشانی و نیلوفر بیانی روز ۱۴ مهرماه به شعبه دوم بازپرسی دادسرای اوین منتقل شدهاند: « این افراد در روز تفهیم اتهام وکیل انتخابی خودشان را به استناد تبصره ماده ۴۸ قانون ایین دادرسی کیفری در اختیار نداشتند بنابراین بازپرس برای انها وکیل تسخیری تعیین و با حضور وکیل تسخیری تفهیم اتهام شدهاند.»
مراد طاهباز، هومن جوکار، طاهر قدیریان، سپیده و نیلوفر بیانی پنج نفر فعال محیط زیستی هستند که متهم به اتهام جدید فساد فیالارض شدهاند. در مورد سه متهم دیگر امیرحسین خالقی، سام رجبی و عبدالرضا کوهپایه تحقیقات تمام شده و پروندههای آنها در پروسه صدور کیفرخواست است. همگی این هشت نفر در سلولهای چند نفره بند دو الف سپاه پاسداران در زندان اوین به سر میبرند.
محمدحسین آقاسی در حال حاضر وکیل رسمی و قانونی یک نفر از این فعالان محیط زیست به نام سام رجبی است که وکالتش از سوی قوه قضاییه پذیرفته شده است اما هنوز وکالت او درباره طاهر قدیریان یکی از فعالان محیط زیست متهم به فساد فی الارض پذیرفته نشده است.
آقاسی درباره اقدامات بعدیش گفت: «ما منتظریم که پرونده به دادگاه برود، تعیین وقت شود و آن وقت من میتوانم مجددا برای وکالت طاهر قدیریان درخواست بدهم.»
از سوی دیگر محمدرضا تابش رییس فراکسیون محیط زیست مجلس روز ۳۰ مهرماه با اظهار اینکه از عنوان اتهامی جدید فعالان محیط زیست «شگفتزده» شده است گفت باید برای تغییر عنوان اتهامی توضیح داده شود. این نماینده مجلس گفت: «ما پیگیر این بودیم که پرونده فعالان بازداشتی محیط زیست به محکمه قضایی ارسال شود. همچنین به همراه جمعی از نمایندگان هفته پیش خدمت آقای لاریجانی رسیدیم و ایشان با آقای دولت آبادی مذاکره کرد و نهایتا آقای دولت آبادی قول داد که پرونده به محکمه قضایی ارجاع شود. ما امیدواریم این کار هرچه زودتر انجام شود و این افراد بتوانند از حق داشتن وکیل و سایر حقوق قانونی خود برخوردار باشند.»
محمدرضا تابش در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا همچنین از هیات رییس جمهور در مورد پرونده آنها خواسته تا دلیل تغییر این اتهام را توضیح دهند. وزیر اطلاعات یکی از اعضای هیات ریاست جمهوری برای رسیدگی به موضوع مرگ کاووس سیدامامی و علت بازداشت فعالان محیط زیست بود که بارها اعلام کرد هیچ سند و مدرکی برای جاسوسی فعالان وجود ندارد و آنها باید سریعتر آزاد شوند.
مرحوم کاووس سیدامامی، سام رجبی، هومن جوکار، نیلوفر بیانی، مراد طاهباز، طاهر قدیریان، امیرحسین خالقی و سپیده کاشانی، کارکنان و مدیران موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» هستند که در روزهای چهارم و پنجم بهمن ماه بازداشت شدند. دفتر میراث حیاتوحش پارسیان هم پس از بازداشت کاووس سیدامامی و همکارانش در تاریخ چهارم بهمن ماه پلمب شد. کاووس سیدامامی دو هفته بعد در سلولش در زندان اوین فوت کرد. مسوولان زندان آن را خودکشی عنوان کردند. اما هیچگاه تحقیقات مستقی در خصوص مرگ این استاد دانشگاه و فعال محیط زیست در زنان انجام نشد. بقیه این افراد همچنان در بازداشت در سلولهای چند نفره هستند و هرازگاهی با خانوادههای خود تماس تلفنی و با حضور ماموری در زندان ملاقات حضوری دارند. آنها تا این اواخر حق داشتن وکیل نداشتهاند و اکنون نیز به گفته مقامات قضایی فقط اجازه دارند تا از لیست ۲۰ نفره وکلای مورد تایید قوه قضاییه وکیل خود را انتخاب کنند.
خانواده این هشت فعال محیط زیست بازداشت شده در نامهای به علی خامنهای رهبر ایران در تاریخ ۲۷ شهریور ۹۷ خواستار آزادی فرزندشان پس از هشت ماه زندان شدند. آنها در این نامه همچینن خواستهاند تا برای آنها دادرسی عادلانه بدون محدودیت و با دسترسی به وکیل قایل شوند. این خانوادهها در مرداد ماه نیز نامهای خطاب به سران سه قوه برای آزادی فرزندانشان نوشته بودند که همه این نامهها بیپاسخ مانده است.
در حالی این هشت نفر از بهمن ماه ۹۶ در زندان هستند که تاکنون برخی از مقامات کشور از جمله وزارت وزیز اطلاعات و کمیته چهار نفره هیات دولت اظهار کردهاند هیچ سند و مدرکی برای اتهام جاسوسی آنها وجود ندارد و بیجهت در زندان باقی ماندهاند. عیسی کلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست در تاریخ ۲۲ مرداد ماه گفت قوه قضاییه به آنها گفته که دخالت نکنند: «به ما میگوید به شما ربطی ندارد و پیگیری هم نکنید.»