شیرین عبادی: حمله تروریستی اهواز را شدیدا محکوم میکنم
شیرین عبادی حقوقدان ایرانی و برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۰۳ در پیامی با «تروریسم کور» خواندن حملات یک تیم مسلح در اهواز، اعلام کرد عملیاتی از این قبیل و کشتن کودکان، توسط هر فرد یا گروهی انجام شده باشد، محکوم است و علاوه بر آن باعث توجیه خشونت حکومتی شده و منجر به دستگیری مخالفان بسیاری به بهانه مبارزه با تروریسم خواهد شد.
حمله مسلحانه روز سی و یکم شهریور به مراسم رژه نیروهای مسلح در اهواز، به کشته شدن دست کم ۲۵ تن و زخمی شدن بیش از هفتاد تن انجامید، اغلب قربانیان نظامی بودند اما در میان کشته شدگان نام یک کودک چهارساله نیز به چشم میخورد. شیرین عبادی در پیامش اعلام کرد ترور شهروندان و خصوصا کودکان در هر شکل و تحت هر عنوانی مغایر با حقوق بشر است.
شیرین عبادی از موسسان کانون مدافعان حقوق بشر، در پیامی که در وبسایت کانون منتشر شده است درباره حملات اهواز نوشت: «کشتار بیرحمانه ۳۱شهریور ماه در شهر اهواز توسط هر فرد یا گروهی که صورت گرفته باشد عملی است که جز «تروریسم کور» نام دیگری نمی توان بر آن نهاد. عملیاتی از این قبیل باعث توجیه خشونت حکومتی شده و منجر به دستگیری مخالفان بسیاری به بهانه مبارزه با تروریسم خواهد شد.»
خانم عبادی نوشته حکومتها موظف به تامین و حفظ امنیت مردم کشور اند اما در شرایط خفقان و عدم آزادی های مدنی و سیاسی، کشور بیش از هر زمانی به آرامش احتیاج دارد.
هادی قائمی مدیر کمپین حقوق بشر در ایران نیز گفت: «ترور و خشونت در هر شکل ومیزانی محکوم است. حق حیات یکی از حقوق بنیادین انسانی است و گرفتن این حق، نقض آشکار حقوق انسانی است و باید در شکلی محکوم شود. آن چیزی که باید به آن توجه کرد این است که چنین خشونتهایی بهانهای برای اعمال خشونت دولتی از طریق سرکوب فعالیتهای مسالمتآمیز و منتقدان حکومتی قرار نگیرد.»
مقامات ایرانی از کشته شدن سه مهاجم و دستگیری یکی از آنان خبر داده و انگشت اتهام را به سمت دولتهای خارجی گرفتهاند و گفتهاند ایران تلافی خواهد کرد. مسئولیت این حملات را یک گروه مسلح برانداز، به نام الاهوازیه یا «مقاومت ملی اهواز» به عهده گرفته و از آن به عنوان بخشی از مبارزه خود برای احقاق حقوق عربهای خوزستان نام برده است. در عین حال گروه داعش نیز مسئولیت این حملات را به عهده گرفته است.
تعداد زیادی از کشورهای خارجی، گروه ها و شخصیتهای سیاسی در ایران حملات تروریستی اهواز را محکوم کردهاند اما بحثهای زیادی درباره ماهیت این حملات و چگونگی واکنش به آن در میان فعالان سیاسی و مدنی در گرفته است. خودداری اولیه رسانههای فارسی زبان از اطلاق «تروریسم» به این حملات و شک و تردید درباره عاملان آن، به موضوع بخشی از گفتگوهای ایرانیان در اینترنت تبدیل شده است.
محمود صادقی، نماینده اصلاح طلب مجلس ایران، با اشارهبه محرومیت استان خوزستان، گفت باید با تخصیص بهینه و عادلانه منابع و ادای حقوق مردم، زمینه را برای همگرایی فراهم کرد و بهانه را از تجزیه طلبان گرفت: «خوزستان بیشترین ایثارگری را در برابر متجاوزان داشت. اما هنوز محرومیت ناشی از جنگ در جای جای این استان باقی است; باید با تخصیص بهینه و عادلانه منابع، ضمن ادای حقوق حقه مردم، بویژه قوم نجیب و مظلوم عرب، بهانه را از تجزیه طلبان گرفت و زمینه را برای همگرایی بیشتر فراهم ساخت.»
اما عجیبترین واکنش از سوی احمد خاتمی، امام جمعه تهران و از نمایندگان رهبر جمهوری اسلامی اتخاذ شد که کشته شدن شهروندان و «باز بودن راه شهادت» را از برکات جمهوری اسلامی خواند و از مردم و «حججی ها» خواست خود را آماده کنند، چرا که معرکهها در پیش است. محسن حججی از نیروهای نظامی ایران بود که در سوریه توسط گروه داعش کشته شد.