شکایت نسرین ستوده از رییس زندان اوین به دلیل اعمال غیرقانونی مجازات ممنوع الملاقاتی
نسرین ستوده وکیل زندانی که از تاریخ ۲۵ شهریور ۹۷ به دستور رییس زندان اوین ممنوع الملاقات شده و قادر به ملاقات با فرزندان خود و اعضای خانوادهاش نیست از رییس زندان اوین و معاون قضایی این زندان به دلیل صدور دستور غیرقانونی ممنوع الملاقات شدنش به دلیل بدحجابی در زندان شکایت کرده است. عنوان این شکایتنامه «اجرا و اعمال مجازات غیرقانونی ممنوعیت ملاقات» بر خلاف ماده ۵۷۰ و ۵۷۹ قانون مجازات اسلامی است.
شکایت نسرین ستوده و وکلایش (پیام درفشان و محمد مقیمی) از علی چهار محالی، رییس زندان اوین و حمید حمیدیراد، معاونت قضایی زندان اوین در شعبه اول بازپرسی دادسرا زندان اوین در تاریخ ۲۰ آبان ماه ثبت شده است. در متن شکایتنامه که پیام درفشان در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرده آنها خواستار پیگرد قانونی رییس زندان اوین و معاونت قضایی به دلیل نقض قانون و تعیین غیرقانونی مجازات مضاعف برای موکل خود شدهاند. براساس استدلال این وکلا، چهار محالی و حمیدیراد مجازات عدم رعایت حجاب شرعی را طور دیگری معنا کرده و مجازاتی خارج از حد قانون افزودهاند.
وکلای نسرین ستوده در شکایت نامه خود متذکر شدهاند طبق تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی تعریف جرم و نوع مجازات عدم رعایت حجاب شرعی و شرایط امکان آن در «ملاعام» ذکر شده و مجازاتش نیز کاملا مشخص است اما نسرین ستوده در بند زنان زندان اوین و نه در ملاعام به این اتهام متهم شده است: «مشخص نیست برچه اساسی اقدام به تفسیر موسع علیه موکل شده که بند نسوان و داخل محبس را شارع عام محسوب نمودهاند.»
طبق استناد این وکلا، مجازات جرم عدم رعایت حجاب شرعی در قانون کاملا تعریف شده که عبارتند از شلاق، جریمه نقدی و حبس است و شامل حال مجازات «ممنوع الملاقاتی» نمیشود. از سوی دیگر هیچ مقامی نمیتواند «مجازات مازاد برخلاف قانون» را تعیین کند «و بدیهی است دستور ممنوعیت ملاقات یک مجازات میباشد که جای تامل جدی است اساسا به دلیل غیرانسانی بودن آن هرگز در هیچ موردی ایجاد مانع ملاقات بین مادر و فرزند در هیچ مقررهای قرار نگرفته است و نالی افسد آن تحمیل مجازات غیرقانونی بر طفل و فرزند میباشد که این ممنوعیت ملاقات مادر با ایشان دارای تاثیرات منفی فراوان برای ایشان به علاوه تحمیل خسارات سنگین بر حیثیت کلان کشور در انظار جهانی میباشد.»
نسرین ستوده و وکلایش از تغیین مجازات غیرقانونی برای او شکایت کرده و طبق ماده ۵۷۹ قانون مجازات اسلامی خواستار پیگیری و مجازات افرادی شدهاند که ممنوع الملاقاتی را از تاریخ ۲۵ شهریور ماه بر او روا داشتهاند.
طبق ماده ۵۷۹ قانون مجازات اسلامی «چنانچه هر یک از مامورین دولتی محکومی را سختتر از مجازاتی که مورد حکم است مجازات کند یا مجازاتی کند که مورد حکم نبوده است به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.» آنها همچنین با توجه به ماده ۵۷۹ نوشتهاند براساس این ماده «هر یک از مقامات و مامورین وابسته به نهادها و دستگاههای حکومتی که برخلاف قانون، آزادی شخصی افراد ملت را سلب کند یا آنان را از حقوق مقرر در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران محروم نماید علاوه بر انفصال از خدمت و محرومیت یک تا پنج سال از مشاغل حکومتی به حبس از دو ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.»
براساس آنچه آنها در شکایتنامه خود نوشتهاند ممنوعیت ملاقات مادر و فرزند یک مجازات «سختتر»ی است که در حکم متهم ذکر نشده و از این رو خواستار مجازات صادرکنندگان این مجازات برای نسرین ستوده شدهاند. این وکلا در شکایتنامه خود با «درخواست پیگیرد قاطع متخلفین جهت ممانعت» از تکرار فسادهای حقوقی و نقض قانون شده و نوشتهاند «از انجایی که اقدام مرتکبین مصداق نام سلب حقوق مقرر و قانونی موکل میباشد مستدعی است مورد تعقیب کیفری قرار گیرند.»
نسرین ستوده روز ۲۳ خرداد ۹۷ در منزلش از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و روانه زندان اوین شد. او در حال حاضر در حال سپری کردن حکم پنج سال غیابی به اتهاماتی مانند جاسوسی است و همچنین دو پرونده باز دیگر به اتهامات امنیتی دارد. خانم ستوده براساس نامهای از تاریخ ۲۵ شهریور تاکنون قادر به ملاقات با فرزندان و اعضای خانوادهاش نشده است. پیش از این یک منبع گفته بود: «گاهی در زمان ملاقات روسریاش برای چند دقیقه از سرش میافتاده دور گردنش.فقط همین.»
رییس زندان اوین در نامهای که تاریخ ۲۵ شهریور ۹۷ را دارد خطاب به رییس بند پنج زندان اوین نوشته است: «با توجه به دستور مرجع قضایی که حسب دستور دادستان تهران میباشد به خانم نسرین ستوده ابلاغ گردد موظف به رعایت مقررات داخلی زندان و قوانین میباشند، از جمله رعایت حجاب. لذا در صورت تعهد به رعایت مقررات میتواند با خانواده ملاقات داشته باشد در غیر این صورت محروم از ملاقات خواهد بود.» این نامه امضا علی چهار محالی مدیر زندان اوین را به همراه دارد.»