ادامه نقض حریم خصوصی کاربران تلگرام در تلگرام طلایی و سکوت شرکت تلگرام
سیدابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی رد مصاحبهای ادعا کرد که دو نسخه ایرانی تلگرام به نامهای هاتگرام و تلگرام طلایی موفق شدند که به صورت آزمایشگاهی از تلگرام جدا شوند و به صورت مستقل فعالیت کنند. فیروزآبادی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارسنیوز نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تاریخ ۲۸ آبان ۱۳۹۷ گفت: «گزارشی که دریافت کردهایم این است که به صورت آزمایشگاهی مدعی استقلال هستند که البته برای پیادهسازی نیاز به دیتاسنترهای خاصی دارند که وزارت ارتباطات در این باره مناقصه اعلام کرده تا سختافزار لازم را فراهم کند.»
تلگرام طلایی و هاتگرام دو نسخه تغییر یافته اپلیکیشن تلگرام هستند که توسط شرکت «راهکار سرزمین هوشمند» تولید شدند. بر اساس گزارشهای متعدد این دو اپلیکیشن حریم خصوصی و امنیت کاربران ایرانی را در خطر قرار میدهند و اطلاعات حساس کاربران مانند کد تایید هویت آنها را جمعآوری و ذخیره میکنند. با وجود چنین گزارشهای و همچنین گفته صریح محمدجواد آذریجهرمی وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات منبی بر اینکه «امنیت تلگرامهای ایرانی را تایید نمیکنیم» اما نه تنها این دو اپلیکیشن با کمک این وزارتخانه فعال هستند بلکه به گفته فیروزآبادی وزارت ارتباطات برای فراهم کردن دیتاسنتر مورد نیاز آنها «مناقصه اعلام کرده» است. این گفته دبیر عالیترین نهاد سیاستگذاری در حوزه اینترنت ایران در نتاقض آشکار با اظهارات پیشین آذریجهرمی وزیر ارتباطات است که هر نوع حمایت از این دو اپلیکیشن را تکذیب کرده بود. او در تاریخ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷ گفت: «به هاتگرام و تلگرام طلایی حمایت و یا کمک نکردهایم.»
همچنین بر اساس نتیجه تحقیقات کمپین حقوق بشر در ایران این دو اپلیکیشن محتوای تلگرام مانند کانالهای بیبیسی فارسی، کمپین حقوق بشر در ایران، پسکوچه(کانال ارائه دهند فیلترشکن) و دهها کانال با محتوای سیاسی، خبری و حقوق بشری را بر اساس خواسته مقامات ایرانی سانسور میکنند و دسترسی کاربران مسدود میکند. این درحالی است که تلگرام تن به این خواستههای مسوولین ایرانی نداده و این کانالها توسط تلگرام مسدود نشدند.
پاول دوروف در مطلبی که به تاریخ ۷ آبان ۱۳۹۶ در کانال تلگرامی خود منتشر کرد نوشت: «تلگرام هرگز تسلیم فشارهای مقامانی که از ما در خواست اعمال سانسور را داشتند نشده است. آزادی بیان یکی از ارزشهایی است که ما در ۱۱ سال گذشته، ابتدا در روسیه و پس از آن در سراسر جهان، در حال دفاع از آن هستیم.» اما در عمل با سکوت در برابر اعمال این سانسورها و دسترسی به اطلاعات شخصی و محرمانه کاربران در ایران، تلگرام دست مقامات ایرانی را برای تعرض به حریم خصوصی کاربران خود باز گذاشته است، عملی که در بر خلاف مسوولیت اجتماعی تلگرام و ادعاهای آنها مبنی بر مبارزه برای آزادی اینترنت محسوب میشود.
مستقل شدن تلگرام طلایی و هاتگرام از تلگرام اصلی، در صورتی که شرکت تلگرام هیچ نوع همکاری با مقامات ایرانی و یا شرکت «راهکار سرزمین هوشمند» به عنوان شرکتی که در کد نسخه کلاینت این اپلیکیشت تغییر داده است، نکند به معنی قطع ارتباط ۳۰ میلیون کاربر این دو اپلیکیشن با تلگرام است. به عبارت بهتر، کاربران این دو اپلیکیشن قادر نخواهند بود تا از محتوای تلگرام استفاده کنند و یا با سایر کاربرانی که از نسخه اصلی تلگرام استفاده میکنند در تماس باشند.
اما اگر تلگرام تن به چنین همکاری دهد به این معنی است که امنیت بیش از ۳۰ میلیون کاربر ایرانی را در معرض خطر جدی قرار داده است. تلگرام پیش از این بارها اعلام کرده بود که هیچ نوع همکاری با مقامات ایرانی در مورد در دسترس قرار دادن اطلاعات کاربران خودش در ایران نگرده است اما در مورد فعالیت این دو اپلیکیشن تا کنون سکوت کرده است. این درحالی است که تلگرام نه تنها میتواند جلوی فعالیت این دو نسخه را بگیرد، بلکه میتواند در مورد امنیت و حریم خصوصی به کاربران خود در مورد استفاده از اپلیکیشنهای غیر اصل و به ویژه این دو نسخه از اپلیکیشن تلگرام هشدار دهد.
ادامه فعالیت این دو اپلیکیشن بدون همکاری تلگرام عملا به معنی قطع ارتباطات کاربران این اپلیکیشن با سایر کاربرانی است که از نسخه اصلی تلگرام استفاده میکنند و همچنین محتوای تلگرام برای آنها غیرقابل دسترس خواهد شد.
فیروزآبادی در مورد تمدید مهلت فعالیت این دو اپلیکیشن که پیش از این اعلام شده بود تاشهریور فیلتر خواهند شد گفت: «به دلیل تحریمها تا آخر آذر فرصت آنها تمدید شد.» او در مورد این که بعد از تمام این مهلت و در صورت مستقل نشدن از تلگرام، آیا آنها فیلتر میشوند یا نه اضافه کرد: «تصمیمگیری در این حوزه به عهده نهاد قضایی است و به عهده مرکز ملی فضای مجازی نیست، البته نهاد قضایی در این باره نظر مرکز را میپرسد.»