یک سال محکومیت برای چهار شهروند بهایی و انتقال سه نفر از آنها به زندان برای اجرای حکم
یک منبع مطلع به کمپین حقوق بشر در ایران گفت دری امری (اسماعیلپور)، ۴۴ ساله و شهروند بهایی ساکن مشهد که به اتهام «تبلیغ علیه نظام از طریق اشاعه مذهب بهاییت» به یک سال حبس محکوم شده برای اجرای حکم صبح روز ۲۳ آبان ۹۷ به زندان وکیلآباد مشهد منتقل شد.
دری امری به همراه دو شهروند بهایی دیگر ساکن مشهد به نامهای می خلوصی و شایان تفضلی در تاریخ ۱۲ خرداد سال ۹۳ توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شدند. این منبع مطلع به کمپین گفت همگی آنها در خانه می خلوصی به همراه چند مهمان دیگر مشغول دعا بودند که با هجوم ماموران به منزل دستگیر شدهاند. به گفته این منبع مدتی بعد ساقی فدایی دختر می خلوصی نیز بازداشت شده است.
به گفته این منبع دری امری (اسماعیل پور)، می خلوصی و شایان تفضلی هر کدام به مدت ۵ ماه و ساقی فدایی به مدت ۸۵ روز در زندان وکیلآباد مشهد به سر بردند. پس از آن هر کدام با مبلغ وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی آزاد تا زمان صدور رای قطعی دادگاه آزاد شدند.
این منبع به کمپین گفت: «همگی آنها طی سه جلسه دادگاه در شعبه سوم دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی سلطانی متهم به اتهام تبلیغ علیه نظام شدند اما مستندات این اتهام روشن نبود. در پرونده آمده بود که اینها با افراد غیربهایی در ارتباط بودند و تشکیلاتی برای تبلیغ مذهب بهاییت داشتهاند. سوالهای هم که در بازجویی شان مطرح میشد این بوه که آیا آنها با کسی درباره مذهب بهایی صحبت کردهاند و کتاب دینیشان را برای دیگران خواندهاند.»
شعبه سوم دادگاه انقلاب مشهد هر چهار نفر را به اتهام تبلیغ علیه نظام از طریق اشاعه مذهب بهاییت به یک سال حبس محکوم کرد و شعبه ۲۰ دادگاه تجدیدنظر مشهد نیز این رای را در شهریور ماه ۹۷ تایید کرد.
پیش از این می خلوصی و ساقی فدایی برای اجرای حکم یک سال حبس در تاریخ ۹ آبان ماه راهی زندان وکیلآباد شدند. دری امری نیز روز ۲۳ آبان ماه برای اجرای حکم به این زندان منتقل شد. هنوز شایان تفضلی برای اجرای حکم فراخوانده نشده است.
این منبع مطلع همچنین گفت شایان تفضلی و ساقی فدایی که هر دو متولد ۱۳۶۹ نیز هستند به دلیل داشتن دیانت بهایی از حق تحصیل در دانشگاه محروم شدند «هر دو انها در کنکور سال ۱۳۸۷ شرکت کردند که به دلیل داشتن مذهب بهایی مواجه با نقض پرونده در سازمان سنجش شدند و هرگز وارد دانشگاه نشدند. این دو هیچکدام در فرمهای ثبتنام کنکور مذهبشان را قید نکرده بودند با این حال از از ورود به دانشگاه با عنوان «نقض پرونده» محروم شدند.»
اعضای آیین بهایی در ایران بزرگترین گروه اقلیت مذهبی غیرمسلمان در ایران را تشکیل میدهند. در سالهای اخیر، بدرفتاری با بهاییان تشدید شده است و شامل تخریب قبرستانهای آنان، دستگیریهای خودسرانه، حمله به منازل، ضبط اموال، اخراج از کار، و سلب حقوق مدنی اساسی از آنها شده است. جوانان بهایی ایرانی همچنان از حق تحصیلات دانشگاهی محرومند و هر دانشگاهی که دانشجویان بهایی در آن مشغول به تحصیل باشند وادار به اخراج آنها میشود. متخصصین بهایی از انتصاب در شغلهای دولتی محروم هستند و به دلیل اعتقاداتشان از جانب شرکتهای خصوصی مورد تبعیض قرار میگیرند. حتی کسانی که از آنها دفاع میکنند نیز مورد حمله قرار میگیرند.
جوادلاریجانی رییس ستاد حقوق بشرقوه قضاییه ایران در اجلاس شورای حقوق بشر در سال ۸۹ به صورت ممتد در خصوص وضعیت بهاییان و دیگر اقلیتهای دینی در کشور مورد پرسش و انتقاد قرارگرفت، گفت بهاییان مثل بقیه شهروندان میتوانند زندگی و تحصیل کنند.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روز چهارم اردیبهشت ۱۳۹۶ در جلسه شورای روابط خارجی در نیویورک گفت بهایی بودن در ایران جرم نیست. آقای ظریف همچنین گفت در ایران کسی به دلیل «بهایی بودن و یا اعتقاد نداشتن به خدا» به زندان نمیرود. با این حال بازداشت مرتب بهاییان، صدور حکمهای سنگین و انتقال آنها به زندان برای اجرای حکمها نشان از واقعیت دیگری دارد.