اعتراض گسترده کشاورزان اصفهان نسبت به ادامه بیآبی: آنها «خشمگین و معترض» هستند
صدها کشاورز شرق و غرب اصفهان صبح روز ۹ آبان ماه در اعتراض به نداشتن ماهها آب در یک تجمع اعتراضی گسترده در طول رودخانه زایندهرود شرکت کردند. خبرگزاری کار ایلنا روز دهم آبان ماه نوشت که ۴۰ روز است این اعتراضات ادامه دارد و کشاورزان معترض در شهرها و روستاهای حوضه آبریز زاینده رود «خیمه زده» و« تراکتورهای» خود را در مقابل آن گذاشتهاند. روز ۹ آبان این اعتراضات به اوج خود رسیده است.
خبرگزاری ایلنا عنوان کرده ۱۵۰۰ اتومبیل حامل کشاورزان حقآبهدار شرق و غرب اصفهان در این تجمع حضور داشتند. طبق فیلمها و عکسهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی کشاورزان در این تحصن با دست داشتن پلاکاردهایی شعار «عزا عزاست امروز روز عزاست امروز زندگی کشاورز روی هواست امروز« و «میمیریم میمیریم حقآبه رو میگیریم» سر میدادند. همچنین روی پلاکاردهای بر دست کشاورزان جملاتی نظیر «زاینده رود من کو؟»، «ما کشاورزان و حقآبه داران شرق اصفهان خواستار جاری شدن آب زاینده رود میباشیم»
خبرگزاری کار ایلنا روز دهم آبان ماه نوشت: «اکنون حدود ۴۰ روز میشود که کشاورزان حقآبهدار شرق و غرب اصفهان برای نشان دادن اعتراضشان در شهرها و روستاهای حوضه آبریز زاینده رود، خیمه زده و تراکتورهای خود را در مقابل آنها گذاشتهاند.»
حسین محمدرضایی عضو هیات مدیره نظام صنفی کشاورزی شهرستان اصفهان در گفتوگو با خبرگزاری کار ایلنا گفت: «با توجه به وضعیت کمآبی کنونی رودخانه و عدم بارش کافی در منطقه در سالجاری، براساس مصوبات شورای هماهنگی حوضه آبریز زایندهرود در وزارت نیرو، پاییز امسال (ابتدای سال زراعی) قرار بود ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب پشت سد زایندهرود ذخیره شود و برای کشت پاییزه رهاسازی شود اما آنچه که اتفاق افتاد یک سد خالی با ۱۶۰ میلیون مترمکعب آب بود. علت این امر ناتوانی در جلوگیری از برداشتهای بیرویه، چه در بالادست زایندهرود در چهارمحال و بختیاری و چه در خود استان اصفهان بوده است.»
محمدرضایی گفته کارهای که برای جبران کمبود آب شرب انجام شده تا کنون در بسیاری از نقاط شهرها و روستاهای اصفهان بیتاثیر بوده تا حدی که برخی از آنها تا «نصف روز بیبهره از آب» بودند. از سوی دیگر آب شرب حاضر هم اساسا از کیفیت بسیار پایینی برخوردار است.
عضو هیات مدیره نظام صنفی کشاورزی اصفهان گفت: «در این میان، آبی به کشاورزان تخصیص داده نشد. کشاورزان ۱۸ سال است که کشت کاملی نداشتهاند و دو سال است که به خاطر همین سومدیریتها نتوانستهاند کشت و کاری انجام دهند. هیچدرآمد دیگری هم ندارند. کشاورزی تنها شغل آنهاست. از همین روز، بسیار خشمگین و معترض هستند.»
حسن روحانی در تبلیغات دوره دوم ریاست جمهوری خود در اصفهان خطاب به مردم گفته بود: «در دولت یازدهم مردم را از خطر خشکی دریاچه ارومیه نجات دادیم و این بار نوبت زاینده رود است.» اما اکنون بیش از دو سال از دوره دوم ریاست جمهوری روحانی میگذرد و بیابی در اصفهان همچنان ادامه دارد.
دوم تیرماه ۹۷ نمایندگان اصفهان در مجلس طی نامهای به حسن روحانی خواستار رسیدگی به آب اصفهان و ساماندهی حقآبه و جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز از زاینده رود شدند. دو هفته بعد در تاریخ ۱۶ تیرماه، دفتر ریاست جمهوری پاسخ کوتاه رییس جمهور را به خواسته نمایندگان اینگونه داد: «مقررات دقیقا اجرا به حق آبه ها توجه شود.»
اعتراض کشاورزان از ماههای آخر سال ۹۶ به شکل تظاهرات گسترده علنی شد. روز ۱۸ اسفند ماه کشاورزان اصفهانی در اعتراض به انتقال آب رودخانه زاینده رود به استان یزد که موجب کاهش منابع آبی آنان برای کشاورزی شده، به پرداخت نشدن حقابه و مبالغی که قرار بوده در عوض این انتقال به کشاورزان داده شود تجمع کردند. اما با هجوم نیروی انتظامی و پرتاب گاز اشکآور و زخمی و بازداشت شدن تعدادی از کشاورزان منتهی شد.
پس از آن تعدادی از کشاورزان معترض روز جمعه ۲۵ اسفند ۹۶ با شرکت در محل نماز جمعه اصفهان و با پشت کردن به تریبون امام جمعه شعار دادند: «تکلیف ما معلوم بشه نماز جمعه شروع میشه». این اولین بار بود که از صحن نماز جمعهای در ایران به عنوان محل اعتراض استفاده میشد.
غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضاییه، دو روز بعد، در روز ۲۷ اسفند ۹۶ از کشاورزان معترض اصفهانی خواسته بود که از آب گل آلود ماهی نگیرند و با تهدید آنها گفت «اجازه ندهند فرصتطلبان خود را در صف آنان قرار دهند و حقشان را مخدوش کنند.»
کشاورزان اصفهان در ادامه اعتراضات خود در روز ۲۴ فروردین ۹۷ شعارهای تندی نظیر «دشمن ما همینجاست الگی میگن آمریکاست» در خیابان سر دادند که البته این بار نیز مواجه با گاز اشکآور و اتوبوسهای آبپاش نیروی انتظامی شدند.
سید یوسف طباطبایینژاد خطیب نماز جمعه اصفهان، کشاورزان معترض را «فتنهگران» نامید و بعد با اظهار اینکه به کشاورزان حق تظاهرات و اعتراض را نمیدهد گفته بود: به عنوان کسی که همواره طرفدار کشاورزان هستم باید بگویم به آنها حق نمیدهم در راهپیمایی شرکت کنند زیرا به نظر نمیآید این کار از سوی کشاورزان متدین انقلابی باشد و آنها خود را از مغرشین جدا کنند.»