بازداشت سه فعال کارگری و یک خبرنگار در چهاردهمین روز اعتراضات مسالمتآمیز کارگران نیشکر هفتتپه
در چهاردهمین روز اعتراضات گسترده کارگران شرکت نیشکر هفتتپه (۲۷ آبان ماه ) تعدادی از کارگران بازداشت شدند. کانال تلگرام کارگران هفتتپه خبر از بازداشت سه نفر از نمایندگان کارگران به نامهای اسماعیل بخشی، محمد خنیفر و محسن آرمند و همچنین خانم خبرنگاری که نامش مشخص نیست داده است. طبق این خبر محل نگهداری آنها نامشخص است. همچنین این کانال خبر از بازداشت «هشت تا ۱۰» کارگر دیگر داده که به ستاد فرماندهی پلیس شوش منتقل شدهاند اما نام آنها ذکر نشده است.
براساس این خبر خانواده کارگران بازداشت شده روبروی مقر ستاد فرماندهی تجمع کرده و خواستار آزادی آنها شدهاند.
خبرگزاری ایلنا نیز با اظهار اینکه بازداشتها ظهر روز یکشنبه ۲۷ آبان ماه صورت گرفته، بازداشت اسماعیل بخشی و محسن آرمند را تایید کرده و همچنین از بازداشت زنی از اعضای خانواده کارگران که در حال عکاسی در جمعیت بوده خبر داده است. از سوی دیگر غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان خبر از بازداشت چهار نفر بدون ذکر نامشان در اعتراضات روز ۲۷ را داده است.
شرکت کشت و صنعت هفتتپه بیش از دو هزار و ۷۰۰ کارگر دارد که چهار ماه است حقوق و مطالبات مزدی خود را دریافت نکردهاند. از تاریخ ۱۶ تا ۲۷ آبان ماه در طی ۱۴ روز کارگران این شرکت در اعتراض به «عدم دریافت چهار ماه حقوق و مطالبات مزدی و مشکلات مدیریتی کارخانه» در مقابل ساختمان فرمانداری شوش، استانداری اهواز و ساختمان دادگستری دست به تجمع زدهاند. تجمعاتی که همراه با نیروهای پلیس و گارد ویژه بوده و نهایتا در روز ۲۷ آبان تعدادی از آنها بازداشت شدهاند.
مشخص نیست ازداشتهای روز ۲۷ آبان ماه چطور صورت گرفته است. کانال تلگرامی امتداد از درگیرهای «جزیی» در زمان بازداشت خبر داده است: «برخی از کارگران با نیروهای انتظامی مستقر دچار درگیریهای جزئی شدند».
نه تهدید، نه زندان دیگر اثر ندارد
اسماعیل بخشی نماینده کارگران شرکت هفتتپه روز یکشنبه ۲۷ آبان ماه در حالی که نیروی انتظامی و یگان ویژه دورتادور کارگران معترض ایستاده بودند خطاب به کارگران گفت: «یگان ویژه و پلیس ضد شورش را روبروی ما گذاشتند که حقوقشان را از بیتالمال و از ما میگیرند حالا تفنگشان را گرفتند به ما. اینها یکی از شعارهای ما را جدی نگرفتند. تا جایی که میتوانید داد بزنید تا شیر فهم شوند: نه تهدید نه زندان دیگر اثر ندارد.»
در فیلمهای منتشر شده از این سخنرانی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده پس از آن کارگران معترض فریاد میزنند: «نه تهدید نه زندان دیگر اثر ندارد» و «نترسید نترسید ما همه با هم هستیم».
اسماعیل بخشی که احتمالا انتظار بازداشت خود را داشته است خطاب به جمعیت میگوید: «وصیت من این است اگر اسماعیل بخشی به هر دلیل مرد کسی حق ندارد جنازهاش را خاک کند. مرده من را میآورید در اعتصابات.»
اسماعیلی بخشی ساعتی بعد بازداشت شده اما از محل نگهداری و وضعیت او اطلاعی در دست نیست.
این نماینده کارگران دو روز پیش از بازداشتش در تجمع روز ۱۲ آبان ماه نیز گفته بود: «امروز دوازدهمین روز اعتصاب ما است، بارها مطالباتمان را گفتیم، چه مطالبات ریالی و چه مشخص شدن وضعیت مالکیت و آینده شرکت و از این به بعد تکرار مکررات است، ما به اعتصاب ادامه میدهیم و تا به نتیجه رسیدن اعتصاب مذاکره هم نمیکنیم، سه سال استانداری خوزستان و فرمانداری شوش به اندازه کافی سرمان کلاه گذاشتهاند و دیگر سرمان کلاه نمیرود، پیام ما به مسوولین این است که هر روز که مطالباتمان عقب بیفتد ما به شیوه دیگری اعتراض میکنیم.»
به خدا ما حتی نان خوردن سر سفره نداریم
محسن آرمند نماینده دیگر کارگری نیز روز ۲۷ آبان ماه در میان جمعیت و در مقابل دوربینی میگوید: «اگر ما اینجا جمع میشویم فقط و فقط برای مطالبات حق و حقوقمان است، نه منافق هستیم و نه با شبکههای در ارتباط هستیم که بخواهیم درگیری ایجاد کنیم و آرامش خوزستان را بهم بزنیم. ما اگر الان هم حق و حقوقمان را بدهند، مطالباتمان را بدهند همین الان خلوت میکنیم و میرویم خانههایمان و میرویم شرکت کار میکنیم.»
محسن آرمند خطاب به مسوولان میگوید: «خواهش میکنم از مسوولان عزیز پیگیر کار ما باشند، به خدا ما حتی نان خوردن سر سفره نداریم. بچههایمان گرسنه هستند. بچه که بهانه میگیرد چطور باید باید بهانهاش را گرفت. ما که جیبمان خالی چطور این کار را بکنیم. اولا ما خودمان هم کم آوردیم، روحیههایمان خراب شده، ما دوست نداریم که این جمعیت گرسنگیشان به جایی برسد که بخواهند کاری کنند.»
این نماینده کارگری با اشاره به اختلاسهای کلان مدیران این شرکت گفت: «آیا در این مملکت کسی نیست که برود ۱۳ میلیارد تومانی که دزدیدند حداقل مقداریش را بیارود و خرج این شرکت کند، حقوق و مطالبات کارگران را بدهند، الان میبینیم با این دزدها بیشتر همکاری میکنند تا با ما که برای نان خود و زن و بچهمان آمدیم. به ما فقط میگویند میرویم جلسه و به هیچ قولشان هم عمل نکردهاند.»
محسن آرمند در پاسخ به این سوال که آیا در این روزها مسوولی به میان جمعیت آمده، گفت: «هیچ مسوولی شخصا با ما صحبت نکرده، فقط میگویند رفتیم جلسه، رفتیم جلسه، رفتیم جلسه و هیچ نتیجهای نگرفتند.»
غلامرضا شریعتی در توییتر خود روز ۲۷ آبان ماه خبر از تشکیل یک جلسه دیگر داده که در آن وزیر اقتصاد قول پرداخت حقوقهای معوقه کارگران را داده است: «جلسه ویژه ای برای حل مشکلات کارگران نیشکر هفت تپه با دکتر دژپسند وزیر اقتصاد و دارایی برگزار شد و با پیگیری های انجام شده مقرر گردید موضوع حقوق کارگران نیشکر هفت تپه و مسائل آن در هیأت دولت مطرح شود و معاون اول رئیسجمهور هم صحبتهایی کردهاند تا موضوع به نحواحسن حل شود.»
با این حال مشخص نیست حرفهای این جلسه در اینده نزدیک محقق شود و یا در حد حرف بماند.
از سوی دیگر غلامحسین محسنی اژهای سخنگوی قوه قضاییه روز ۲۷ آبان ماه مدعی شده که مدیر عامل شرکت کشت و صنعت هفتتپه «فراری» است. اژهای گفته است: «بنده فقط واقعیتهایی را عرض میکنم، زیرا بسیاری از اخبار صحت ندارد، مثلا مدیرعامل شرکت کشت و صنعت هفتتپه فراری است و اصلا زندان نیست که فرصتی به او داده شود تا مشکلات را حل کند.»
پیش از این گفته میشد کارفرمای بخش خصوص به دلیل اختلاس و بدهی بانکی بازداشت یا متواری شده است. دادستان تهران در یک مصاحبه بدون ذکر نام از فردی که دچار تخلفات ارزی شده است صحبت کرده بود که شباهت زیادی با مشخصات کارفرمای هفت تپه دارد. پس از انتشار لیستی از دریافت کنندگان ارز از بانک مرکزی مشخص شد که کارفرمایان شرکت هفت تپه نیز در این لیست قرار دارند که این نکته در کنار غیبت ناگهانی کارفرمایان و در دسترس نبودن آنان، احتمال بازداشت یا خروج آنان از کشور را قویتر میکرد.
مجتمع کشت و صنعت هفت تپه قدیمیترین کارخانه تولید شکر در ایران است که بیش از نیم قرن از تاسیس آن میگذرد. این شرکت با حدود پنج هزار کارگر و ظرفیت اسمی تولید ۱۰۰هزار تن شکر، در ۱۵ کیلومتری شهر شوش در استان خوزستان در جنوب ایران واقع شده است. مشکلات مجتمع هفت تپه به ویژه پس از واگذاری به بخش خصوصی در سال ۱۳۹۵ و در جریان خصوصیسازیهای گسترده در ایران افزایش یافته و اعتراضات فراوان کارگران را به دنبال داشته است. رهبران و اعضای سندیکای کارگران شرکت هفت تپه که تشکلی مستقل و غیردولتی است، در سالهای گذشته بارها به دلیل پیگیری حقوق کارگران با احضار، بازداشت و زندان روبرو شدهاند. آنها این بار در طی ۱۶ روز اعتراض خواستار پرداخت حقوق معوقه و همچنین بازگشت مدیریت هفتتپه به بخش دولتی هستند.