بازداشت پویان خوشحال به اتهام توهین به مقدسات به دلیل استفاده از واژه «درگذشت» به جای «شهادت»
پویان خوشحال، خبرنگار روزنامه ابتکار که طی روزهای گذشته به دلیل استفاده از واژه درگذشت به جای شهادت برای امام سوم شیعیان و نوشتههایش در توییتر مورد هجوم افراد و سازمانهای متعصب مذهبی قرار گرفته بود، روز سوم آبان ماه در حال خروج از کشور با اتهام توهین به مقدسات بازداشت شد.
خبرگزاری حقوقی و قضایی میزان روز سوم آبان ماه از بازداشت پویان خوشحال در حال خروج از کشور خبر داد. خبرگزاری میزان بازداشت این خبرنگار را نتیجه اقدامات سریع و قاطع دستگاه قضایی توصیف کرد و نوشت: «در پی اقدامات سریع و قاطع قضایی چند روز اخیر، پویان خوشحال، خبرنگار هتاک به ساحت مقدس امام حسین (ع) و ائمه هدی (ع) که تحت تعقیب قضایی گرفته بود شب گذشته در حالی که قصد خروج از کشور را داشت، دستگیر شد.»
پویان خوشحال سروستانی ۲۷ ساله روز ۲۹ آبان ماه در گزارشی درباره سفر ایرانیان برای زیارت قبر امام سوم شیعیان، به جای شهادت، از واژه درگذشت استفاده کرد. اگر چه روزنامه ابتکار این اشتباه را تصحیح و پویان خوشحال را نیز اخراج کرد اما با در خواست تعقیب قضایی او توسط برخی افراد تندرو که در وبسایتها و توییتر، تعدادی از توییتهای این خبرنگار را نیز مصداق هتاکی به امام سوم شیعیان و سایر ائمه توصیف کردند و او را به اتهام توهین به مقدسات، حتی مستحق مجازات اعدام دانستند این روزنامه نگار بازداشت شد.
پس از بالا گرفتن ماجرا و اعتراض شیعیان مذهبی در شبکههای اجتماعی، دادستان تهران بدون ذکر نام از تعقیب قضایی و صدور مجرمیت برای پویان خوشحال در نتیجه «گزارشهای مردمی» خبر داد. خبرگزاری ایسنا روز دوم آبان به نقل از دادستان تهران نوشت که پرونده قضایی این خبرنگار به دادسرای فرهنگ و رسانه ارجاع شده است: «سرپرست دادسرای فرهنگ و رسانه در پی گزارش منابع مردمی و ضابطین قضایی فردی که در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار فعالیت رسانهای میکرد و مطالب متعدد توهین آمیز علیه حضرت اباعبدالله (ع) منتشر کرده است اعلام جرم کرده است.»
اتهام توهین به مقدسات درباره پیامبر اسلام (سب النبی) میتواند مجازات اعدام در پی داشته باشد و درباره توهین به سایر ائمه و شخصیتهای مذهبی مجازات یک تا پنج سال زندان در نظر گرفته شده است. علیرغم عدم انطباق نوشتههای پویان خوشحال با اتهام سب النبی، تعدادی از کاربران مذهبی توییتر خواستار اعدام این خبرنگار شدند. یکی از کاربران توییتر به نام سیداحمد خبر بازداشت پویان خوشحال را با هشتگ «پویان خوشحال باید اعدام شود» توییت کرد. کاربری به نام عمار نوشت او به فتوای همه فقهای شیعه مهدور الدم است و هر چه زودتر باید اعدام شود.کاربر دیگری که خود را «یک طلبه ساده مثل امام خمینی» معرفی کرده نیز نوشت پویان خوشحال باید به سیخ کشیده و اعدام شود «چون هم تهدید اجتماعی بود،هم چندین نفر را مشکل دار کرد، هم فرقه نامشروع باب کرد.»
موضعگیری مذهبیان افراطی و اعلام جرم علیه پویان خوشحال با مخالفت بخشی از کاربران توییتر و فعالان اجتماعی روبرو شد. مهسا جزینی روزنامه نگار، اخراج پویان خوشحال را بیشرافتی مدیران این روزنامه و حمله متعصبان علیه او را اوج وقاحت خواند و در توییترش نوشت: «یه مطلب تا بره چاپ از زیر دست دبیر؛ سردبیر، مدیرمسوول، گاهی وردست مدیر مسوول-با وظیفه هوشیارسازی مدیرمسوول-، ویراستار و نمونه خوان میگذره و اون جمله پویان خوشحالواقعا ممکنه سهوی بوده باشه.اخراجش اوج بیشرافتی مدیران ابتکارو بسیج توییتری علیهش اوج وقاحته.»
پویان خوشحال اولین فردی نیست که به دلیل ابراز عقیده و یا اشتباهاتی که ممکن است سهوی باشد به توهین به مقدسات متهم شده است، محمدحسین میراسماعیلی روزنامهنگار و طنزنویس سابق روزنامه جهان صنعت نیز به دلیل انتشار مطالب طنز در توییتر بازداشت شد و اواخر مرداد ۹۷ به ۱۰سال حبس، دو سال محرومیت از فعالیت در رسانهها و فضای مجازی، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و شش میلیون ریال جزای نقدی محکوم شد.
پیش از او نیز روزنامه نگاران و هنرمندان دیگری به دلیل توهین به مقدسات به حبس و اعدام محکوم شده اند. شاهین نجفی خواننده ایرانی به دلیل خواندن ترانه ای درباره ائمه شیعه از سوی یکی از مراجع تقلید مرتد و مستحق اعدام شناخته شد، قوه قضائیه ایران محسن نامجو دیگر خواننده معروف ایرانی را نیز به دلیل خواندن قرآن با سبکی متفاوت در یک ترانه به پنج سال زندان محکوم کرد. یکی از اولین موارد صدور حکم اعدام به اتهام توهین به مقدسات سلمان رشدی نویسنده بریتانیایی است که به دلیل نوشتن یک رمان از سوی آیتالله خمینی، رهبر وقت ایران مرتد اعلام شد.