بدون ارائه هیچ مدرکی، دادستان کل کشور فعالان محیط زیست بازداشتشده را عوامل «نفوذ» آمریکا و اسراییل خواند
دادستان کل کشور روز هفتم آذر ۹۷ در نشستی در قم فعالان محیط زیست بازداشت شده را «عوامل نفوذ» نامید. محمد جواد منتظری ۱۰ ماه پس از بازداشت ۹ فعال محیط زیست که یکی از آنها در زندان به دلایل نامشخص فوت کرد آنها را عامل آمریکا و اسراییل خواند و بدون آنکه شاهدی بر ادعای خود ارائه کند گفت «مدارک نغوذ آنان به صورت کامل موجود است.»
به گزارش خبرگزاری مهر، دادستان کل کشور با اشاره به اینکه «دشمن» در کشور نفوذ کرده گفت: «چند سال است که آمریکا و اسراییل از طریق عوامل خود در محیط زیست در مکانهای حساس و حیاتی کشور نفوذ پیدا کرده.»
در حالی منتظری آنها را مجرم دانسته که رییس وزارت اطلاعات به عنوان یکی از اعضای کمیته ریاست جمهوری برای بررسی علل بازداشت فعالان محیط زیست مدتها پیش اعلام کرد هیچ مدرکی دال بر جاسوسی آنها وجود ندارد و باید آنها آزاد شوند. با این حال نه تنها آزادی آنها مهیا نشد بلکه به گفته وکلا و اعضای خانواده فعالان محیط زیست، چهار نفر از آنها به اتهام سنگین فساد فی الارض متهم شدهاند.
محمدجواد منتظری اما درباره مدارک نفوذ آنها فقط به نصب دوربینهای برای کنترل حیوانات در طبیعت اشاره کرد و گفت آنها «در مکانهای حساس و حیاتی کشور نفوذ پیدا کرده و دوربینهای خود را به کار گذاشته تا به عنوان مثال از فلان حیوان مراقبت داشته باشند.»
با این حال عیسی کلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست مدتها قبل در تاریخ ۲۵ بهمن ۹۶ درباره این دوربینها گفته بود: «این دروبینهای برای رصد یوزپلنگها هستند و دید آنها بیشتر از ۵۰ متر نیست و حداکثر برد این دوربینها ۵۰ متر است.»
چند روز پس از اعلام فوت کاووس سیدامامی در زندان و بازداشت فعالان محیط زیست، مستندی از برنامه ۲۰:۳۰ پخش شد که در آن چوب ماهیگیری کاووس سیدامامی را با آنتن جاسوسی اشتباه گرفته بودند.
پیام درفشان، وکیل خانواده کاووس سیدامامی در گفتوگویی با خبرگزاری ایسنا در تاریخ ۳۰ اردبیهشت ماه با انتقاد از برنامه مستند ۲۰:۳۰ گفته بود: «در کلیپی که در برنامه ۲۰ و ۳۰ پخش شد، آنتنی به نمایش درآمد و توضیح داده شد که آقای سیدامامی از طریق این آنتن اطلاعات سری را به کشورهای بیگانگان ارسال میکرده اما در کلیپی که توسط خانواده سیدامامی تهیه شده، مشخص میشود آنچه بهعنوان آنتن جاسوسی نمایش داده شد، صرفاً یک چوب ماهیگیری است که خانواده سیدامامی در گردشهای خارج شهر خود یک رادیو روی این چوب ماهیگیری نصب کرده و رادیو گوش میکردند.»
حسن فیروزآبادی مشاور عالی نظام فرمانده کل قوا نیز در تشریح دلیل جاسوسی آنها روز ۲۴ بهمن ماه گفت برخی از جاسوسان حتی به «کمک مارمولک، سوسمار و آفتابپرست» در حوزه اتمی ایران جاسوسی میکردند.
با این حال هیچکدام از مسوولان تاکنون توضیح دیگری بیش از این درباره علت نفوذ و جاسوسی انها ندادهاند.
محمود صادقی نماینده مجلس روز ۱۸ اردبیهشت تقریبا چهار ماه پس از بازداشت آنها در توییتر خود نوشت: «در جلسه دیروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، کارشناسان ضدجاسوسی واجا در پاسخ به نمایندگان اصولگرا، که از وزیر اطلاعات درباره علت عدم برخورد با فعالان محیط زیستی سوال کرده بودند، صریحا مستدلا و مستندا اعلام کردند هیچ دلیلی بر جاسوسی آنها نیافتهاند.»
عیسی کلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست روز اول خرداد ماه گفت: «بر اساس تشخیص کمیته چهار نفره هیات دولت «فعالان بازداشت شده باید آزاد شوند چون هیچ سندی برای اثبات تهمتهایی که به این افراد زده شده وجود ندارد.»
با این حال جعفری دولتآبادی دادستان کل کشور یک روز بعد در پاسخ به کلانتری گفت عیسی کلانتری و دیگر مسوولان حق دخالت در این پرونده را ندارند.
بیش از ۱۰ ماه از بازداشت هشت فعال محیط زیست «امیرحسین خالقی، سام رجبی، عبدالرضا کوهپایه، نیلوفر بیانی، هومن جوکار، مراد طاهباز، سپیده کاشانی و طاهر قدیریان» از سوی حفاظت سپاه پاسداران ایران میگذرد. آنها همچنان در سلولهای چند نفره بند ۲۰۹ زندان اوین متعلق به سپاه پاسداران به سر میبرند. هنوز وکلای آنها قادر به دیدار رسمی با انها در زندان و مطالعه پرونده نبودهاند. اما پرونده آنها طبق اظهارات دادستان تهران به شعباتی در دادگاه انقلاب برای رسیدگی فرستاده شده و آنها اکنون در نوبت تعیین وقت دادگاه هستند.
کاووس سیدامامی استاد دانشگاه و مدیر موسسه میراث حیات وحش نیز که اوایل بهمن ماه ۹۶ بازداشت شد چند روز بعد در سلولش در زندان اوین به دلایل نامشخص فوت کرد. مسوولان زندان آن را خودکشی عنوان کردند اما هیچ مدرکی هم تاکنون برای اثبات آن ارایه نشده و اعلام نشد که در چه شرایطی یک استاد دانشگاه و فعال محیط زیست چند روز پس از بازداشت در زندان اقدام به خودکشی کرده است.