بازداشت علی نجاتی و ادامه اعتصاب کارگران نیشکر پس از بیست و پنج روز
در بیست و پنجمین روز اعتصاب کارگران نیشکر هفت تپه همزمان با بازداشت علی نجاتی از اعضای هیئت مدیره سندیکای نیشکر اخباری مبنی بر شکنجه و ضرب و شتم اسماعیل بخشی و انتقال او به بیمارستان منتشر شد.
سندیکای نیشکر هفت تپه روز هشتم آذر از بازداشت علی نجاتی، یکی از اعضای هیئت مدیره و از فعالان صنفی این سندیکا خبر داد. کانال تلگرام نیشکر هفت تپه نوشت بازداشت علی نجاتی بدون حکم قضایی و توام با ضرب و شتم بوده و پسر و مهمان این فعال کارگری، پیمان نجاتی و مجید رعایایی نیز به همراه او بازداشت و پس از ساعاتی با سپردن قرار تامین آزاد شدهاند. کانال خبری نیشکر هفت با توجه به سابقه بیماری قلبی نسبت به وضعیت سلامتی علی نجاتی ابراز نگرانی کرد و نوشت: «مامورین با ضرب و شتم علی نجاتی و خانواده اش وی را دستگیر کردند. در این میان به دلیل فشار عصبی به علی نجاتی، نامبرده حالش بد شد، اما ماموران علیرغم ناراحتی قلبی، او را دستگیر کردند، با توجه به سابقه بیماری قلبی علی نجاتی و ضرب و جرح وی هنگام دستگیری، لازم است تمهیدات مناسب برای ایشان در نظر گرفته شود.»
در شرایطی که از بازداشت و بیخبری از اسماعیل بخشی، نماینده کارگران هفت تپه و سپیده قلیان، فعال سیاسی و خبرنگار همراه کارگران، بیش از ده روز میگذرد، فعالان کارگری از ضرب و شتم و شکنجه آقای بخشی و انتقال او به بیمارستان خبر دادند. کانال خبری پناه گودنشینان روز هشت آذر نوشت اسماعیل بخشی به دلیل ضربات وارد آمده بر سر و صورت و خونریزی معده به یکی از بیمارستانهای اهواز منتقل شده است. خبر شکنجه اسماعیل بخشی از سوی مقامات دادگستری تکذیب شد. صادق جعفری چگنی با «کذب محض» خواندن این خبر گفت اسماعیل بخشی سالم است و با خانواده اش به صورت تلفنی تماس گرفته است. آقای چگنی انتشار این خبر را در راستای تشویش اذهان عمومی توصیف کرد و گفت: «خبر منتشره در فضای مجازی و رسانههای معاند کذب محض است و متهم اسماعیل بخشی در صحت جسمانی کامل به سر میبرد و امروز با خانواده تماس تلفنی داشته است، انتشار این خبر کذب در جهت تشویش اذهان عمومی بوده و در شرایطی که بخشی از مطالبات قانونی و حقوق معوقه پرسنل شرکت نیشکر هفت تپه پرداخت گردیده و مقدمات برداشت نیشکر از مزارع فراهم شده، منتشر شده است.»
کارگران شرکت نیشکر هفت تپه در شهر شوش که چهار ماه از حقوق خود را دریافت نکردهاند، از روز چهاردهم آبان اعتصاب خود را آغاز کردند و خواستار دریافت حقوق معوقه و همچنین خلع ید از کارفرمای خصوصی و سپردن به بخش دولتی و اداره شورایی این شرکت شدند. معترضان روز ۲۲ آبان ماه اعتصاب خود را به سطح شهر کشاندند و با اجتماع روبروی فرمانداری شوش خواستار پاسخگویی مقامات دولتی شدند. تجمعی که به بازداشت تعدادی از کارگران و یک خبرنگار همراه آنان منجر شد. اغلب بازداشت شدگان پس از ساعتی آزاد شدند اما دستگاه امنیتی-قضایی از آزادی اسماعیل بخشی نماینده کارگران و سپیده قلیان که برای حمایت و اطلاع رسانی در تجمع حضور یافته بود، خودداری کردند. با بازداشت اسماعیل بخشی و سپیده قلیان، آزادی بی قید و شرط آنان نیز به مطالبات کارگران معترض افزوده شد.
اعتراضات کارگران نیشکر هفت تپه به مدیریت بخش خصوصی با حمایت دانشجویان روبرو شد. دانشجویان دانشگاه تهران با برگزاری تجمع حمایت خود را از کارگران نیشکر هفت تپه اعلام کردند و خواستار آزادی اسماعیل بخشی و سپیده قلیان شدند، «فرزند کارگرانیم کنارشان میمانیم» و «استقلال آزادی، اداره شورایی» از جمله شعارهای حمایتی دانشجویان بود. شورای صنفی کل دانشگاههای ایران نیز با صدور بیانیهای از خواستههای کارگران معترض هفت تپه حمایت کردند. دانشجویان در این بیانیه اعلام کردند به دلیل وجود معضلهای مشابه هفت تپه در دانشگاه که از عوارض خصوصیسازیهای گسترده است، خود را با کارگران معترض «همسرنوشت» میدانند و با اعلام همبستگی با کارگران خواستار آزادی بی قید و شرط نمایندگان کارگری شدند.
شورای صنفی دانشجویان ایران در بیانیها نوشت ورشکستگیِ هفتتپه آینهای از ورشکستگیِ آموزش عالی است و سیاستهایی که با خصوصیسازی هفتتپه و کارگرانش را به ورشکستگی کشاندند، درون دانشگاهها نیز پیامدهایی مصیبتبار به دنبال داشتهاند، دانشجویان تشدیدِ تضادِ طبقاتی، کاهشِ کیفیتِ علمیِ آموزشِ عالی، دور افتادنِ مطالعات دانشگاهی از نیازها و مطالباتِ مردم و تبدیل آن به ابزار سودآوری سرمایه و اِعمال کنترل بر کار، و دلمردگیِ فضای دانشگاهها. با پیشرویِ سیاستهای پولیسازی در مدارس و دانشگاهها را از عوارض خصوصیسازی خواندند که دستیابی به تحصیلاتِ عالی برای فرزندانِ اقشارِ زحمتکش را بیش از پیش دشوار میکنند و دانشگاه هر دم بیشتر به جولانگاهِ ثروتمندان بدل میشود. دانشجویان نوشته اند پیشبرد طرحهایی در جهت تبدیلِ دانشگاه به یک بنگاه سودآور و کارخانهی کارمندسازیْ این محیط را هرچه بیشتر به زندگیِ زحمتکشان بیتفاوت میکند.
بیتوجهی مقامات ایرانی به اعتراض کارگران و بازداشت نمایندگان کارگری واکنش تعدادی از نویسندگان ایرانی را نیز در پی داشت. کانون نویسندگان ایران که تشکلی مستقل از نویسندگان عموما منتقد و مخالف حکومت ایران است در بیانیهای با توصیف وضعیت کارگران معترض نوشت اعتراض به وضعیتی چنین اسفبار، حق هر انسان و حق هر شهروند است و کارگران شرکت نیشکر هفتتپه با آمدن به خیابان و بلند کردن صدای اعتراض خود از حق شهروندیشان استفاده کردهاند و هرگونه تلاش برای خفه کردن صدای اعتراض، از جمله بازداشت معترضان، نقض آشکار آزادی بیان و پایمال کردن حقوق اولیهی انسان است. کانون نویسندگان ایران ضمن حمایت از خواستههای کارگران هفت تپه، خواهان آزادی فوری و بیقید و شرط اسماعیل بخشی و سپیده قلیان شد.