تصویب قطعنامه نقض حقوق بشر در ایران توسط مجمع عمومی سازمان ملل با رای مثبت ۸۴ کشور
مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز دوشنبه ۲۶ آذر ۹۷ قطعنامه محکومیت نقض حقوق بشر در ایران از سوی حکومت جمهوری اسلامی را تصویب کرد.
این قطعنامه با رای مثبت ۸۴ کشور، رای ممتنع ۶۷ کشور و رای منفی ۳۰ کشور به تصویب رسید. افغانستان، عراق، روسیه، چین، پاکستان، لبنان، ونزوئلا و هند از کشورهایی بودند که به این قطعنامه رای منفی دادند. همچنین کشورهای مانند قطر، مصر، مراکش و الجزایز جز ۶۷ کشوری بودند که به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
در ۲۴ آبان ماه ۹۷ پیشنویس این قطعنامه از سوی کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل با بالاترین رای به تصویب رسیده بود و منتظر رای قطعی خود در سازمان ملل در آذر ماه بود.
این قطعنامه از سوی کانادا به سازمان ملل پیشنهاد شده و در آن از گزارشهای جاوید رحمان گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران و آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل در مورد موارد نقض حقوق بشر در ایران استفاده شده است.
در پیشنویس این قطعنامه از دولت ایران خواسته شده تا به بازداشتهای گسترده خودسرانه و حکمهای اعدام رو به افزایش پایان دهد. در این قطعنامه از حذف حکم اعدام برای برخی از جرایم مرتبط با مواد مخدر استقبال شده است همچنین با «هشدار جدی» به ایران از استفاده مجازات اعدام برای افراد زیر سن قانونی ابراز نگرانی کرده است.
علاوه بر این از ایران خواسته شده تا به تبعیضها علیه زنان در قانون و عمل پایان دهد و همچنین «نگرانی جدی درباره محدودیتهای شدید حق آزادی فکر، عقیده و اعتقادات مذهبی» را در ایران بیان کرده است.
در این قطعنامه به سرکوب، آزار و اذیت و تهدید اقلیتهای مذهبی از جمله مسیحیان، دراویش گنابادی، یهودیان، مسلمانان صوفی، یارسانیها، زرتشتیان و اعضای جامعه بهاییان اشاره شده و خواستار آزادی افرادی شده است که به دلیل اعتقاد مذهبی از جمله رهبران بهایی بازداشت شدهاند.
این قطعنامه همچنین از دولت ایران خواسته تا به «محدودیتهای گسترده و جدی» در موارد آزادی مخالفان سیاسی، مدافعان حقوق بشر، رهبران کارگران، فعالان محیط زیست، دانشگاهیان، فیلمسازان، روزنامهنگاران، وبلاگنویسان و کاربران رسانههای اجتماعی و دیگران پایان دهد.
در دسامبر ۲۰۱۷ نیز قطعنامه دیگری از سوی کشورهای عضو سازمان ملل متحد در اعتراض به نقض آشکار حقوق بشر در ایران رای دادند که امسال سه رای بر کل آمار رایدهندگان به این قطعنامه افزوده شده است.
اسحاق آل حبیب،، نماینده ایران در سازمان ملل پس از تصویب پیشنویس این قطعنامه در آبان ۹۷ آن را «سیاسی کاری» خواند و جمع کردن آرا برای این قطعنامه را با «تهدید» کشورها دانست و گفت: «جمع کردن رأی با توسل به تهدید به کاهش کمکهایتوسعهای، هیچ کمکی به ارتقاء حقوق بشر نمینماید، بلکه عدم صداقت مدافعان خود خوانده حقوق بشر را بیشازپیش به نمایشمیگذارد.»
آبان ماه سال ۹۶ نیز در قطعنامهای که کمیته سوم سازمان ملل برای تداوم نقض حقوق بشر در ایان به تصویب رسید، اسحاق آل به شدت به کانادا کشوری که پیشنهادکننده یا اسپانسور قطعنامه بود حمله کرد و این کشور را به نقض حقوق اقلیتها، مهاجرین و همچنین استفاده بیش از اندازه از نیروی سرکوب پلیس متهم کرد. اما او هیچ پاسخ روشنی به موارد نقض حقوق بشر در ایران که در گزارش آمده بود، نکرد.