رد ادعاهای محسنیاژهای توسط پسر مهدی کروبی: «محاکمه علنی برگزار کنید»
در حالی که بیش از هشت سال از حصر مهدی کروبی و میرحسین موسوی میگذرد مقامات حکومتی و قضایی و رسانههای تندرو همچنان به طرح اتهامات علیه محصوران ادامه میدهند در حالی که این افراد نیز فرصت و امکانی برای دفاع از خود در برابر اتهامات ندارند. در طول این سالها بارها تقاضای آنها برای تشکیل دادگاه علنی و رسیدگی به اتهاماتشان از سوی دستگاه قضایی مسکوت باقی مانده است.
در ۹ دی ماه غلامحسین محسنی اژهای معاون اول قوه قضاییه در گفتوگویی با خبرگزاری تسنیم مدعی شد مهدی کروبی برای ستاد انتخاباتی خود در سال ۸۸ از عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیجفارس کمک مالی دریافت کرده است. او دلیل گفتههایش را «قرائن اطلاعاتی» خواند اما هیچ توضیحی هم درباره این قرائن نداد و مدرک و سندی برای صحبتهایش ارائه نکرد.
محمدتقی کروبی فرزند مهدی کروبی ادعاهای جدید معاون و سخنگوی قوه قضاییه را «کذب محض» خواند و آن را در ادامه اتهامزنیهای حکومت در سالهای گذشته خواند.
محمدتقی کروبی به کمپین حقوقبشر در ایران گفت: «کمک مالی عربستان یا کشورهای دیگر به کمپین انتخاباتی کروبی یا آقای موسوی طبیعتا کذب محض است و مانند اتهاماتی که در طی سالهای گذشته زده شده هیچگونه ادله و سندی برایش مطرح نشده است. در این ۱۰ سال گذشته همانطور که مادرم در نامهاش اشاره کرده کلیه زندگی خصوصی و سیاسی آقای کروبی زیر و رو شده و تمام اسناد و مدارک ستاد انتخاباتی آقای کروبی در اختیار مقامات امنیتی و قضایی است. خوشبختانه ستاد انتخاباتی کروبی در سال ۸۸ کمهزینهترین و کوچکترین ستاد انتخاباتی هم بود و هیچ کمکی نه پیش از انتخابات و نه پس از انتخابات از کشوری، سازمان یا نهاد بینالملی نگرفت و همین عدم وابستگی قوت جریان سبز یا جریان اعتراضی سال ۸۸ است.»
محمدتقی کروبی در ادامه گفت: «نزدیک به ۱۰ سال از اتفاقات ۸۸ میگذرد و در همه این سالها تمام تلاش حاکمیت این بود که واقعیت موضوع را جور دیگری جلوه دهد و افکار عمومی را فریب دهد. آنها مدام به دنبال فرافکنی و اتهام زنی هستند و طرح اتهامات کلی که هیچ ادله و سندی هم برایش نشان نمی دهند و حاضر به مطرح کردن این ادعاهای خود با سند در هیچ محکمه علنی هم نیستند. من میخواهم از تعبیر مادرم استفاده کنم. مادرم در نامه اخیرش نوشت آقای کروبی شجاعت بیان عقاید و نظراتش و دفاع از مردم و مظلوم را داشته ای کاش حاکمیت هم به جای فرافکنی، اتهام زنی و زدن حرفهای بیحساب، بعد از این همه سال، این مقدار شهامت و شجاعت را داشت که محاکمه علنی یا مناظره علنی برای حوادث ۸۸ برگزار میکرد تا مردم خودشان در این باره بهتر قضاوت کنند.»
پیش از این سازمان ملل این حصر را مصداق بازداشت خودسرانه نامیده و خواستار شرایط آزادی این افراد شده است. از تابستان سال گذشته شرایط حصر مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد تعدیل پیدا کرده و آنها قادر به ملاقات با اقوام و نزدیکان خود هستند با این حال هنوز اجازه ارتباط با فعالان سیاسی و شرکت در محافل اجتماعی مانند یک عضو جامعه را ندارند. به گفته محمدتقی کروبی فرزند مهدی کروبی آنها همچنان امیدوارند یا حصر به طور کامل تمام شود و انها اجازه یک زندگی با شرایط طبیعی را بیابند یا محکمه علنی برایشان تشکیل شود تا حداقل به اتهاماتشان پاسخ دهند.
محسنی اژهای روز ۹ دی ماه در مصاحبه با تسنیم گفت «قرائن اطلاعاتی» داشته که ستاد انتخاباتی کروبی از کشورهای عربستان و حوزه خلیج فارس کمک مالی میگیرد. او گفت: «خبری داشتم که حتی از عربستان و بعضی از کشورهای خلیجفارس دارند کمک میگیرند، قرائن اطلاعاتی هم بود و همکاران خودمان نیز گفته بودند.»
او در جای دیگری با اشاره به اینکه به مهدی کروبی مشاوره داده که از کشورهای خارجی کمک مالی نگیرد گفت: «یک وقت دیگر به ایشان گفتم الان فلان خانم که آمد ستاد شما، ایرانی است اما خارج از کشور بوده است، خیلی وقت نیست آمده ایران و هنوز هم با خارج ارتباط دارد. احساس نمیکنید که ممکن است او یک ماموریتی داشته باشد در دستگاه شما؟» سخنگوی قوه قضاییه البته هیچ توضیحی درباره وضعیت «خانم» مذکور و نوع ارتباطش با خارج از ایران نداد.
دو روز پس از این اظهارات، فاطمه کروبی همسر مهدی کروبی در نامهای نوشت بهتر است مقامات حکومتی به جای «رجزخوانی» شجاعت محاکمه علنی او را داشته باشند. فاطمه کروبی در تاریخ ۱۱ دی ماه در نامهای کوتاه که از سوی سایت کلمه منتشر شد، نوشت مهدی کروبی «شجاعت دفاع از مظلوم و بیان عقاید و باورهایش که چند دهه برای آن مبارزه و تلاش کرده است را دارد. و امیدوارم مقامات به جای رجز خوانی، شجاعت محاکمه علنی او را داشته باشند، تا رسوا شود هرکه در او غش باشند.»
خانم کروبی همچنین در جای دیگری از نامه خود اشاره کرد: «مقامات امنیتی و قضایی که پس از حوادث ۸۸، زندگی خصوصی و سیاسی همگی ما را در چند مرحله شخم زده اند و کلیه اسناد و مدارک موجود را در پی یورش به منزل و دفتر با خود برده بودند، بیش از هر کس دیگر به این موضوع وقوف دارند.»
همسر مهدی کروبی در اخر نامه خود آورد: « نکته آخر آنکه آقای اژه ای در این گفتگو مجازات غیرقانونی و خودسرانه حاکمیت در ۸ سال گذشته را اقل مجازات خوانده اند و بار دیگر سخن از اعدام به میان آورده اند. آزموده را آزموندن خطاست. کروبی بیدی نیست که با این بادهای سست، بلرزد.»
در سالروز ۹ دی ماه و در ادامه حملات به سران جنبش سبز، فیلمی برای اولین بار از سخنان علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در ۳۰ تیر ۸۸ در دیدار با روحانیون منتشر شد. در این فیلم چند دقیقهای که از سوی دفتر رهبر جمهوری اسلامی منتشر شد، خامنهای در دیدار با چند نفر که صورتشان در فیلم مات شده و مشخص نیست، میگوید او از میرحسین خواسته بود ماجرا را تمام کند اما آقای موسوی گفته بوده که انتخابات باید باطل شود و او از این رفتار متحیر شده است.
به دنبال پخش این فیلم، میرحسین موسوی خواستار پخش بدون سانسور و کامل محتوای دیدار خود با رهبری در روزهای پس از انتخابات شد و این فیلم را «گزینشی و تقطیع شده» خواند.
مهدی کروبی و میرحسین موسوی، دو نامزد انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸ بعد از برگزاری انتخابات بحثبرانگیز آن سال، با اعتراضهای گسترده مردمی که معتقد به تقلب در شمارش آرا بودند، همراهی کردند. اعتراضهای مردمی پس از گذشت ماهها همچنان ادامه داشت و حدود یک سالونیم بعد و در بهمن سال ۱۳۸۹ با فراخوان دوباره رهبران جنبش سبز، راهپیمایی جدیدی در تهران برگزار شد که در نهایت به حبس خانگی مهدی کروبی و همسرش فاطمه کروبی و میرحسین موسوی و همسرش زهرا رهنورد انجامید. فاطمه کروبی همسر مهدی کروبی پس از مدتی آزاد شد، اما زهرا رهنورد همسر میرحسین موسوی همچنان در حصر ماند. حبس خانگی رهبران معترضان در ایران، بدون محاکمه و بدون طی مراحل قانونی انجام شد.
مهدی کروبی در تاریخ ۲۵ مرداد ۹۶ در اعتراض به روند غیرقانونی حصر و حضور ماموران امنیتی در منزلش دست به اعتصاب غذا زد که به دلیل مشکل قلبی و سن بالا بامداد ۲۶ مرداد ماه به بیمارستان شهید رجایی منتقل شد. در آن روزها نمایندگان مجلس و بسیاری از مسوولان از او در بیمارستان ملاقات کردند. آقای کروبی هشتم شهریور از بیمارستان به منزل بازگشت و طبق قول وزیر اطلاعات، ماموران امنیتی پیش از ورود او خانه را ترک کرده بودند. پس از آن برای مهدی کروبی و میرحسین موسوی و زهرا رهنورد گشایشهای در حصرشان، در حد رفت و آمدهای راحت با اعضای خانواده و نزدیکان و اقوام و داشتن یک زندگی ابتدایی صورت گرفت. با این حال آنها همچنان در حصر سیاسی و روابط اجتماعی آزاد هستند و قادر به ارتباط با فعالان مدنی، سیاسی و مردم نیستند.
رفع حصر باید به طور کامل اجرا شود
فرزند مهدی کروبی وضعیت جسمی پدرش را «خوب» توصیف کرد و درباره گشایشهای درباره حصر مهدی کروبی و میرحسین موسوی گفت: «در حصر گشایش کلی صورت گرفته و ملاقات و رفتوآمد فرزندان و اقوام مشکلی ندارد. در واقع داشتن یک زندگی عادی تا حدودی تامین شده است اما آنها همچنان منع ارتباطات سیاسی و مردمی دارند و این غیرقانونی است. تامین بخشی از حقوق افراد آن هم به صورت کنترل شده و بعد از اینهمه سال نمیتواند جایگزین یک رفتار غیرقانونی شود. این محدودیت باید به طور کامل برداشته شود.»
آقای کروبی ادامه داد: «اما امیدواریم به همین زودیها یا اقایان به حصر به طور کامل پایان دهند و اجازه بدهند که کسانی که سالها از پاسخ گفتن و حرف زدن محروم بودند شرایطی برایشان مهیا شو د که در دنیای آزاد با مردم بتوانند حرف بزنند یا اگر بنا بر داوم و بقا حصر است، محکمه علنی برایشان برگزار شود تا آنها بتوانند حداقل پاسخ اتهاماتشان را بدهند.»