شلیک گاز اشکآور و فلفل و ضرب و شتم زنان زندان قرچک، ساعتها بیخبری از وضعیت آنها
پس از اعتراضات گروهی از زندانیان زن بند یک و دو زندان قرچک در ساعات اولیه بامداد روز جمعه ۱۹ بهمن ماه، ماموران زندان بر روی آنها «گاز اشکآور و فلفل» شلیک کرده که منجر به آتشسوزی در زندان شده است. پس از این آتشسوزی، دامنه اعتراضات زندانیان به بندهای دیگر هم کشیده شده و ماموران مرد زندان با ورود به بندهای زنان آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادهاند. به گفته برخی از منابع دلیل اعتراضات زنان زندان قرچک، اظهارات ضد و نقیض و وعدههای نادرست مسوولان زندان درباره عفو به مناسبت «چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی» و پس از آن فشار روانی ناشی از این وعدههای عمل نشده است.
طی روزهای گذشته خبرهایی مبتنی بر عفو جمع زیادی از محکومان دادگاههای عمومی و انقلاب، سازمان قضائی نیروهای مسلح و سازمان تعزیرات حکومتی که تا تاریخ ۲۲ بهمن ۱۳۹۷ محکومیت آنان قطعیت یافته است منتشر شد. اما زندانیان سیاسی و عقیدتی و محکومان امنیتی شامل افرادی که شامل این عفو شدند نیستند.
یک منبع مطلع که نخواست نامش فاش شود به کمپین گفت: «مقامات زندان بعد از اعلام آملی لاریجانی که گفت پنجاه هزار نفر ازاد می شوند به زندانیها گفتند هفتصد نفر در قرچک آزاد میشوند، گفتند همه ازاد می شوند جز قصاصیها و کسانی که جرمشان معاونت در قتل بود. زندانیها از خوشحالی روی هوا بودند. خیلی از آنها حتی وسایل شخصیشان را به زندانی هایی بخشیدند که عفو نمیشدند. خیلیهایشان حتی ساکهایشان رو بستند. خانوادهها هم خوشحال و منتظر روز آزادی بودند. بعد دیروز در زندان قرچک گفتهاند نه اشتباه شده ..خب زندانی با یک عالم فشار روانی که داشته از این وضع جانش به لب رسیده و اعتراض کرده است.»
با این حال در کنار طرح موضوع عفو و نحوه انتقال خبر آن به زندانیان، علیرضا روشن مدیر کانال تلگرامی مجذوباننور متعلق به دراویش گنابادی گفت که علت اعتراضات رسیدگی نکردن به بیماری یک زندانی بند یک زندان قرچک است.
محمود صادقی نماینده مجلس در توییتر خود با اشاره به اینکه هیچ مسوولی به او جوابی نداده، نوشت: «اخبار منتشرشده از #زندان_قرچک نگران کننده است؛ با شماره هر یک از مسئولان ذی ربط که تماس می گیرم در دسترس نیستند.»
طبق آخرین خبرها از ظهر ۱۹ بهمن ماه ارتباط تلفنی زندانیان قرچک برای چندین ساعت با بیرون قطع شد. تنها عکسی که صبح ۱۹ بهمن ماه از فاصله دور از ساختمان زندان قرچک گرفته شده، دود حاصل از آتشسوزی در داخل زندان را نشان میدهد. اما معلوم نیست زنان زندانی در فضای بسته زندان در جه وضعیتی به سر میبرند.
حدود دو هفته پیش از این اتفاق، محمد جعفر مرتضاییان رییس دادگستری شهرستان قرچک در تاریخ سوم بهمن ماه در گفتوگو با خبرگزاری فارس مدعی شده بود زندان قرچک یکی از بهترین زندانهای تهران و اخبار منتشر شده از وضعیت نامناسب این زندان «کذب» است: «ندامتگاه زنان استان تهران جزو سه زندان برتر و مورد تایید دستگاه قضایی و امور زندانهاست.»
ضرب و شتم زندانیان به هر دلیلی محکوم است
علیرضا روشن مدیر کانال تلگرامی مجذوبان نور متعلق به دراویش گنابادی که تا ظهر روز جمعه ۱۹ بهمن ماه از اتفاقات داخل زندان قرچک به دلیل دسترسی زندانیان به تماس تلفنی باخبر بوده به کمپین درباره شرح این اتفاقات گفت: «گاز اشک اور و فلفل در فضای سربسته بر روی زنان شلیک میشود. زندانیان برای اینکه خود را نجات دهند پتو و لباسهایشان را آتش میزنند. گارد ویژه بعد از آن برای مهار آتش با ماشین آب پاش بر روی آنها و تمام وسایلشان اب میپاشد. در ادامه هم برق و گاز را قطع میکنند. این زندانیان خیس در بندهایشان تا صبح میلرزیدند.»
به گفته مدیر سایت مجذوبان نور، اما صبح روز جمعه اعتراضات به بندهای دیگر زندان هم به دلیل سرایت بو گاز اشکآور و فلفل و دود آتش سرایت میکند: «پس از آن مدیر زندان ماموران مرد را وارد بندهای زنان میکند و آنها را به شدت مورد ضرب و شتم قرار میدهد. من شنیدم که ماموران مرد زنان را از موهایشان به روی زمین میکشیدند و بسیاری از آنها به دلیل ضرب و شتم شدید راهی بهداری شدهاند.»
علیرضا روشن به کمپین گفت از ظهر امروز ارتباط تلفنی با زندان قرچک قطع شده و آنها هیچ اطلاع دیگری از وضعیت زنان این زندان ندارند. مدیر سایت مجذوبان نور گفت: «دلیل اعتراض هر چه میخواهد باشد مهم جان زندانی است. زندانی هر خلافی هم کرده باشد باید در زندان از جانش مراقبت شود اما در زندان قرچک بر روی آنها و زندگیشان گاز اشکاور خالی کرده و بعد کتکشان زدهاند.»
یک زندانی سیاسی سابق درباره تجربهاش از عفو نشدن زندانیان علیرغم قولها و گفتههای مسوولان و تاثیر آن بر روی زندانیان به کمپین گفت: «چند تا مناسبت در زندان بودم، ٢٢ بهمن، عید نوروز، دوازده فروردین و …قبل از هر مناسبتی خبرهایی مبنی بر عفو و آزادی زندانیان میرسید، معمولا هم خبرهای اول رو دادستانی یا اجرای احکام زندان میداد. معمولا هم رقمها قابل توجه، حتی آنها هم که به دلیل نوع محکومیتشان انگار شانسی نداشتند تحتتاثیر فضای عمومی بند قرار میگفتند، فضایی که همه آزادی رو در یک قدمی خود می دیدند. خیلی وقتها حتی ماموران زندان به این فضای آزادی نزدیک است دامن میزد…همه ته دل میگفتند شاید ما هم آزاد بشویم…شادی و امید در اوج خودش بود و …روز موعد فرا میرسید دل توی دل هیچکس نبود بالاخره نه در همان روز خاص با تاخیر اسامی عفو میآمد نه آنچنان که قبلا گفته بودند چند نفری آزاد میشدند که اغلب هم چیز زیادی از محکومیت شان نمانده بود….وای ناامیدی در بند به اوج خودش میرسید برخی به روی خودشان نمیاوردند اما افسرده میشدند حتی نمیتوانستند غذا بخورند…تنش در زندان زیاد میشد، همه عصبی و خشمگین، بر سر هرچیز کوچک و بزرگ عصبانی میشدند. حتی یادم هست در یکی از همین مناسبتها فرزندان یک زندانی که منتظر ازادیاش بودند به شدت بیمار شدند. یا یادم هست همسر یک زندانی که دادستانی او را به آزادی شوهرش مطمین کرده بود، وقتی آزاد نشد آن قدر حالش بد شد که مدتها در بیمارستان بستری بود.»
اعتراضات به ضرب و شتم زندانیان زندان قرچک در توییتها
ژیلا بنییعقوب روزنامهنگار در توییتر خود درباره ضرب و شتم زندانیان نوشته است: «تعدادی از زندانیانی که قرار بود به مناسبت #چهل_سالگی انقلاب عفو شوند امروز به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند و بسیاری شان بدون رسیدگی پزشکی به حال خود رها شده اند.امروز به زندانیان غذا هم نداده اند .آنها زندانی عادی هستند و نه حتی سیاسی.»
مهتاب قلیزاده روزنامهنگار در توییتر نوشت: «اصلا به هر دلیلی توی #زندان_قرچک سر و صدا بشه؛شما باید یگانو بندازین به جون زندانی و تو محیط بسته اشکآور بزنین؟ واقعا مدیر زندان بدعت جدیدی در شیوه مدیریت مدرن گذاشته؛ میشه این سطح مدیریتی رو صادر کنیم و به جاش گوشت وارد کنیم این خوی حیوانی از کجا میاد؟ این حد از بیرحمی»
مهدی محمودیان روزنامهنگار و زندانی سابق در توییترش نوشت: «حفاظت از جان زندانیان حتی اگر تخلفی کرده باشند برعهده دستگاه قضایی است عوامل #زندان_قرچک یادتان باشد اگر دنیای دیگری را قبول ندارید حداقل اینجا در حضور خانوادهها و کسانی که شما را میشناسند باید پاسخگوی رفتارتان باشید این که به دستور عمل کردید پاسخ قانع کنندهای نیست»
کاربر دیگری نیز به نام یاسن در توییتر خود با اشاره به اینکه خواهرش در زندان قرچک است، نوشت: «خواهرم داشت پشت تلفن زار زار گریه میکرد و میگفت گاردیها دست و پا و سر خیلی از بچه ها رو شکستند، ما داریم از گاز اشک اور خفه میشیم که تلفن قطع شد.یکی دوساعت بعد دوستش تماس گرفت که خواهرت رو کتک زنان کشیدن و بردنش. بی خبریم ازش…مادرم جلو زندان و هیچکی جواب نمیده #زندان_قرچک»
کاربر دیگری به نام بهنوش در اعتراض به ضرب و شتم زندانیان نوشته است: حالا به هر چیزی که اعتراض کرده اند کجای دنیا زندانیان را ضرب و شتم می کنند؟ عفو گسترده پیشکشتان، دست از آزار و اذیت زندانیان بردارید #زندان_قرچک
امیرحسین مصلی روزنامهنگار نیز در توییتر خود نوشت: «شب شهادت حضرت فاطمهست… حرمت نگه دارید! این راهش نیست… بجای سرکوب اعتراض #زنان #زندان_قرچک یکم خویشتن دار باشید… حق دارن… امید واهی دادید بهشون! خبر #عفو دادید اما بجای آزادی #زندانیان_سیاسی میگن قراره #سعید_مرتضوی آزاد بشه… فقط امیدوارم یکی بیاد تکذیب کنه..»
کاربر دیگری به نام سرمه نوشته است: »بند ها پنجره ندارند، در هواخوری ها صد درصد بسته است. اتفاقی که در قرچک افتاده فاجعه است. گاز اشکآور و آتشسوزی در یه فضای بسته و خفه در جواب خواسته و امیدی که به زندانی داده شده شکنجه مضاعفه.#زنان_قرچک #زندان_قرچک»
کاربر دیگری به نام نفیسه مرادی نوشته است: اخباری که در مورد وضعیت #زندان_قرچک به گوشمون میرسه وحشتناکه! گارد زندان به زندانیان زن حمله کرده و گاز اشک آور زده. زندانیها تخت و پتو ها رو آتیش زدن. زندانی ها خواستار رسیدگی به وضعیت درمان و بهداری هستن و رئیس زندان میگه زندانیان بخاطر عفو شورش کردن.
فرید اکرمیپور فعال حقوق کودک نیز نوشت: جمهوری اسلامی در آستانه دهه زجر با خبرساز کردن پنجاه هزار زندانی مورد عفو قرار گرفتند ژست حقوقبشری میگیره. که پس از ابلاغ این عفو معلوم نیست چند نفر آزاد میشوند. اما زنان را در زندان به آتش و اشکآور و ضرب باتوم میبندد. با هشتگ #زنان_قرچک زنان زندان قرچک را حمایت کنید.
کاربر دیگری به نام نعیم نوشت: اینکه اعتراضات #زندان_قرچک واسه اسامی عفو شدگان بوده یا واسه حال خراب یه زندانی چه فرقی میکنه واقعا .همهی ما میدونیم که اونجا چه وضعیت اسفباری به لحاظ بهداشت و تضییع حقوق زندانی داره . اصل سرکوب محکومه.