ادامه بازداشت و بیخبری از یوسف فرهادی همزمان با تخریب و پروندهسازی امنیتی سایبری
برادر یوسف فرهادیبابادی به کمپین حقوق بشر در ایران گفت با گذشت بیش از دو هفته از دستگیری، اتهامات و محل نگهداری این فعال محیط زیست معلوم نیست و بدون دسترسی به وکیل و ملاقات با خانواده در بازداشت نیروهای امنیتی است. جولان فرهادی به کمپین گفت اتهامزنی و پروندهسازی رسانهها و فعالان سایبری مرتبط با نهادهای امنیتی و شایعاتی درباره تلاش برای گرفتن اعترافات اجباری، خانواده و نزدیکان او را نگران کرده است.
یوسف فرهادی بابادی، روزنامهنگار، فعال محیط زیست و عضو کمپین صدای آب، روز ۲۸ بهمن ماه توسط وزارت اطلاعات بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. جولان فرهادی، برادر یوسف که مقیم آلمان است، روز ۱۶ اسفند به کمپین گفت او از زمان بازداشت جز دو تماس تلفنی کوتاه ارتباطی نداشته، از مشاوره حقوقی و دسترسی به وکیل محروم است و خانواده از اتهامات و محل نگهداریاش اطلاع دقیقی ندارند: «حدود سه هفته است ما از ایشان هیچ خبری نداریم که حال و وضعیتش چطور است، نمیدانیم تفهیم اتهام شده یا خیر و یا اتهاماتش چیست، به جز دو تماس کوتاه یکجملهای ارتباطی با بیرون بازداشتگاه نداشته، بار اول گفته که حالش خوب است، بار دوم هم در تماس تلفنی کوتاهی گفته اگر شما کم نیاورید من کم نمیآورم، که این موضوع هم نگرانی ما را بیشتر کرده که چه شرایطی حاکم است که از مقاومت و کم نیاوردن گفته است.»
جولان فرهادی در گفتگو با کمپین نسبت به سلامتی برادرش تاکید کرد و گفت برادرش قبل از بازداشت هیچ گونه مشکل پزشکی نداشته است. او گفت یوسف قبل از بازداشت مشکل روانی نداشت، قرص اعصاب مصرف نمیکرد، هیچ ضربه سهمگین یا جسم سختی به سرش نخورده و سالم و سرحال بود. اشاره حاکی از نگرانی آقای فرهادی به تکرار مرگهای مشکوک فعالان سیاسی و مدنی در بازداشتگاههای جمهوری اسلامی و این نکته است که نهادهای امنیتی، در مقام توجیه، اغلب مشکلات و بیماریهای قبل از بازداشت را به عنوان دلیل و عامل آن معرفی میکنند.
یوسف فرهادی فعال محیط زیست و از فعالان کمپین محیط زیستی صدای آب است که یکی از فعالیتهای آن افشاگری درباره پروژههای غیرقانونی ضدمحیط زیستی است که اغلب در جهت منافع و با پشتیبانی نهادهای قدرتمند سیاسی و امنیتی اجرا میشود. پدیدهای که یوسف فرهادی آن را مافیای آب مینامد و جولان فعالیتهای برادرش در مخالفت با این پروژهها را دلیل بازداشت او میداند: «کمپین صدای آب و مشخصا یوسف یکی از فعالیتهایش مخالفت با انتقال آب کارون بود که ارادهای سیاسی و امنیتی در تلاش برای اجرای آن است، بسیاری از قراردادها و پروژههای انتقال آب که توسط مجموعه قرارگاه خاتم انجام میشود، از فرایند تصویب پروژه تا صدور مجوز و اجرا مشکل دارد و غیرقانونی است، پروژه های مختلفی مانند تونل گلاب، تونل کارون ۱ و ۲ و امثال آن فاقد مجوزهای محیط زیستی است و فقط یک دلیل سیاسی امنیتی و البته اقتصادی پشت این موضوع است، اعتراض یوسف و دوستانش به این پروژههای غیرقانونی و غیرمحیط زیستی باعث شده که افراد و دستگاههایی که از این پروژهها نفع میبرند سعی کنند آنها را به شکلی ساکت کنند.»
یوسف فرهادی بابادی که هم اینک در بازداشت به سر میبرد، اوایل مهر ماه ۹۶ در گفتگویی با وبسایت میدان گفت مافیای آب برای رسیدن به منافع خود حاضر است کشور را به ورطه نابودی بکشاند: «از یک کل صحبت کنیم. کلی که ما برای توصیف اقتصادی سیاسیاش، آن را «مافیای آب» مینامیم و کار ویژه آن هم هموار کردن راه برای تداول و تمرکز ثروت از خلال پروژههای سازهای بر روی آبهای روسطحی کشور است. این مافیای آب حاضر است به قیمت بهدست آوردن منافع مادی خود، کشور را به ورطه نابودی بکشاند اما ذرهای از این منافع عقبنشینی نکند. از طرفی چون پشتیبانی رسانهای هم دارد، همیشه در حال توجیه آوردن و مطالبهسازی برای منافع خود است.»
جولان فرهادی به کمپین گفت دیدگاههای عدالتطلبانه محیط زیستی که بر خلاف منافع مافیای آب است، موجب بازداشت برادرش شده است: «کمپینهای محیط زیستی مثل صدای پای آب و حمایت از کارون که یوسف در آن فعال است، یکی از دغدغههایشان مخالفت با توسعه عدالتزدا است که موجب تشدید بیعدالتی میشود، باید دید سیاستهای فعلی آب و محیط زیستی چه بلایی بر سر عدالت اجتماعی در منطقه زاگرس آورده است، نه تنها در منطقه زاگرس بلکه خوزستان و اصفهان و اغلب نقاط ایران همین وضعیت است، این نگاه به محیط زیست جدا از توسعه و سیاست نیست و این مسئله برای چیزی که ما به آن مافیای آب میگوییم سخت آمده و تلاش میکنند با تهدید و تطمیع و بازداشت فعالان این حوزه را حذف کنند ، درباره یوسف تهدید و تطمیع کارگر نشده و به بازداشت و برخورد امنیتی و قضایی متوسل شده اند.»
یوسف فرهادی پیش از بازداشت توسط ماموران وزارت اطلاعات، با شکایت نمایندگان اصفهان در مجلس شورای اسلامی به نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی متهم و به دادگاه احضار شد. او متهم شد که مردم چهارمحال و بختیاری را علیه طرحهایی که برای کشور هزینه میلیاردی داشته، تحریک کرده است. این فعال محیط زیست، شکایت نمایندگان را تلاش برای درهم شکستن مبارزه مدنی خواند و به اعتماد آنلاین گفت به مخالفت خود با پروژههای انتقال آب ادامه خواهد داد چرا که این پروژهها غیرقانونی است و با فشارهای امنیتی نمیتوان به آن رسمیت داد. این پرونده به محکومیت یوسف فرهادی منجر نشد اما به اتهامات رسانههای مرتبط با نهادهای امنیتی و تلاش برای پروندهسازی شدت بیشتری بخشید.
جولان فرهادی به کمپین گفت همزمان با بازداشت برادرش، تخریب و اتهامزنی رسانههای مرتبط با نهادهای امنیتی و فعالان سایبری این جریان برای پروندهسازی ادامه دارد: « از زمانی که یوسف بازداشت شد، فعالان سایبری مرتبط با نهادهای امنیتی که با رسانههایی مانند فارس و تسنیم هم مرتبط اند، تلاش کردند کمپین حمایتی از او را به نوعی تخریب یا متوقف کنند، قبلا سعی کردند یوسف را به همه جا وصل کنند، از داعش گرفته که خبرگزاری فارس نوشت تا ماجراهای پیچیده جاسوسی، الان عکسی از یوسف منتشر کردند در کنار دکتر مدنی و کاووس سیدامامی و زیرش نوشتند نفوذ امنیتی نفوذ محیط زیستی و مطالب مشابه، رسم امنیتی قضایی غلطی باب شده که کسی را که بازداشت میکنند رسانههای امنیتی مثل فارس و تسنیم و امثال آن شروع میکنند به اعلام جرم و اصطلاحا افشای پرونده و برچسبهای امنیتی و جاسوسی و خانواده بیخبر باید نگران باشد که چه بلایی بر سر عزیزانشان میآید.»
به عنوان یک نمونه از تخریب و اتهامزنی رسانههای سایبری، کانال خبری شهرکردنیوز که قبل از بازداشت یوسف فرهادی در پروندهسازی علیه او نقش داشت، پس از بازداشت نیز با ادبیاتی توهینآمیز به تخریب و اتهامزنی علیه این فعال محیط زیست میپردازد. این کانال در پی اطلاعرسانی جولان فرهادی درباره برادرش و گفتگو با رسانهها، مطالب توهین و تهدیدآمیزی علیه او و خانواده اش منتشر کرده و او را به جاسوسی و ارتباط با کشورهای خارجی متهم کرده است. گردانندگان این کانال همچنین با تهدیدی ضمنی ادعا کردند دفاعیات جولان فرهادی از برادرش به ضرر او تمام خواهد شد.
مقابله با کمپینها و سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه محیط زیست از اوایل بهمن ۱۳۹۶ با بازداشت گسترده فعالان محیط زیست در تهران توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران شدت گرفت. علیرغم اعلام جاسوس نبودن بازداشت شدگان از سوی وزارت اطلاعات و مرگ مشکوک کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه و از فعالان سرشناس محیط زیست، بازداشتها ادامه یافت. با وجود مخالفت اولیه وزارت اطلاعات با بازداشت فعالان محیط زیست در تهران، پس از مدتی این وزارتخانه مسئولیت بازداشت فعالان حوزه محیط زیست را خود به عهده گرفت و اقدام به بازداشت فعالان محیط زیست در شهرستانها کرد که هنوز ادامه دارد.
وبسایتها و خبرگزاری منسوب به نیروهای امنیتی در ایران فعالان محیط زیست را متهم میکنند که در پوشش محیط زیست اقدام به جاسوسی میکنند. اگرچه تا کنون شواهدی برای چنین ادعاهایی ارایه نکردهاند ولی شماری از فعالان محیط زیست بدون برخورداری از دادرسی عادلانه ماهها زندانی اند و رسانههای تندرو همچنان با انتشار ادعاهای ثابتنشده، علیه افراد بازداشت شده تبلیغ میکنند. روزنامه کیهان در بهمن ۹۶ و همزمان با بازداشت فعالان محیط زیست تهران، در ادعایی تهدیدآمیز سازمانهای مردمنهاد محیط زیستی را سازمانهای دشمننهاد نامید که به هزینه جیب ایرانی، اطلاعات دقیق مورد نیاز «سازمان های چندملیتی بیگانه» را تهیه و ارسال میکنند.