لغو یک کنسرت موسیقی در ۱۴۷ کیلومتری مشهد و اجازه ندادن به خبرنگاران برای ورود به کنسرتهای شاد در سمنان
در روز اول اسفند ماه کنسرت موسیقی هوروش بند در شهر مشهد لغو شد و در شهر سمنان نیز ورود خبرنگاران به کنسرت گروه رستاک برای پوشش خبری منع شد. هوروش بند و رستاک هر دو گروه موسیقی پاپ ایرانی هستند که در سالهای اخیر مورد استقبال ایرانیان داخل و خارج از کشور قرار گرفتهاند. با این حال کنسرت هوروش بند ساعتی پیش از برگزاری برنامه در شهرستان فیروزه خراسان رضوی به دستور دادستانی این شهر لغو شد. و در سمنان نیز اعلام شد از آنجا که گروه رستاک یک گروه موسیقی «شاد» است از ورود خبرنگاران برای پوشش خبری این برنامه برای جلوگیری از تبلیغات «بیگانگان» گرفته میشود.
ابوالفضل حکیمپور سرپرست فرمانداری شهرستان فیروزه روز اول اسفند ماه به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت کنسرت هوروش بند که قرار بود در نوبت عصر و شب اول اسفند در مجتمعی تفریحی برگزار شود به دستور دادستان شهر لغو شد است. این مقام گفت در حالی کنسرت لغو شده که «همه مجوزهای لازم برای برگزاری این کنسرت دریافت شده بود و مشکلی برای برپایی آن وجود نداشت.»
شهرستان فیروزه با ۴۳ هزار نفر جمعیت در فاصله ۱۴۷ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد با این حال به نظر میرسد برگزاری هر کنسرتی در اطراف مشهد حتی در دورترین نقطه آن نیز با مشکلات جدی مواجه است. پیش از این نیز بارها کنسرتهای علیرغم داشتن تمام مجوزها ساعتی قبل از برگزاری به دستور دادستانی، پلیس یا مقام اعلام نشدهای در خراسان رضوی متوقف شده است.
علم الهدی نماینده ولی فقیه در مشهد در خطبهای نماز جمعه خود از لغو کنسرتها در مشهد استقبال کرد و بارها کنسرت را نشانه مطرببازی و امری عیرشرعی دانست. علم الهدی در سال ۹۴ در یکی از خطبههای نماز جمعه گفت «بین دو کوه، حرم امام رضا (ع) است» و از این منظر مراسم «طرب» جایز نیست.
او در خطب دیگری در این شهر گفت: «از نظر بنده برگزاری کنسرت در مشهد آزادی هنر نیست بلکه ولنگری و مطرب بازی است و طرفداران برگزاری کنسرت بدانند که حامیشان خبرگزاری رسمی آلمان همان کشوری است که با سلاح شیمیایی، صدام را در هشت سال جنگ علیه ایران یاری میکرد. به آلمان چه ربطی دارد که در یک گوشه مشهد کنسرت برگزار نشده است.»
علم الهدی در این خطبه غیرمستقیم بیان کرد که از این به بعد در مشهد کنسرت اجرا نخواهد شد: «اگر در مشهد کنسرت اجرا نمیشود، این امر به معنای اعمال قدرت، حکومت و دستور و مسئله طلبگی نیست، ما با موسیقی مسئله نداریم، بلکه مسئله موسیقی مطرببازی است.»
خبرگزاری خبرآنلاین در تیرماه ۹۴ در مطلبی نوشته بود برگزاری کنسرت موسیقی در مشهد «نیازمند تصمیم مقامات عالی» دارد.
با این حال در مرداد ۹۷ فاطمه ذوالقدر نایب رییس اول کمیسیون فرهنگی مجلس با اظهار اینکه مشهد جدای از ایران نیست و از این به بعد در این شهر هم کنسرت برگزار میشود گفته بود: «در جلسهای که یک ماه پیش در مشهد داشتیم قرار بود شیوه نامهای ایجاد کنیم که نحوه برگزاری کنسرتها برای همه ایران تنظیم شود. استاندار هم گفت با توجه به همین شیوه نامه، کنسرتها برگزار خواهد شد.»
خانم ذوالقدر با بیان اینکه جلسهای با علم الهدی نداشتهاند گفت: «پس ز اخذ مجوز، دیگر کسی نمیتواند جلوی آن را بگیرد.»
با این حال چندین ماه پس از این گفتوگو ظاهرا هنوز شیوه نامهای که از دو سال پیش و در دوران وزارت جنتی قرار بود برای برگزاری کنسرتها تنظیم شود، هنوز در دست تنظیم است و استان خراسان رضوی به صورت انتخابی کنسرتهایی را لغو میکند.
پیش از این کنسرت علی زند وکیلی یک ماه در ۲۳ دی ماه ۹۷ علیرغم داشتن مجوز از سوی وزارت ارشاد در شهد مشهد لغو شد. مجری برنامه این کنسرت در آن زمان به خبرگزاری دولتی ایرنا گفته بود: «علت لغو مجوز کنسرت با توجه به فضای خبری شکل گرفته مشخص است، اما از بیان این علت معذورم.»
عدم اجازه ورود خبرنگاران به کنسرتهای «شاد» در سمنان
اما علاوه بر لغو یک کنسرت در اول اسفند ۹۷، معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد استان سمنان نیز اعلام کرد اجازه ورود خبرنگاران برای پوشش خبری و تصویری برای کنسرت های «شاد» جشنواره فجر از جمله کنسرت گروه رستاک را در این شهر نخواهد داد.
سیما رجبی به خبرگزاری ایرنا با اظهار اینکه خبرنگاران سمنان اجازه پوشش کنسرتهای شاد جشنواره را ندارند مشخصا درباره گروه رستاک که غروب اول اسفند ماه در این شهر برنامه اجرا میکند گفته است: « به دلیل اینکه در این گروه موسیقی بانوان هم مینوازند به هیچ عنوان اجازه عکاسی و فیلمبرداری به خبرنگاران داده نمیشود.»
این مسوول اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان گفته است به دلیل اینکه «این گروه موسیقی شاد اجرا میکند»، «انتشار تکههایی از آن در شبکههای اجتماعی بهانه دست بیگانگان میدهد.» با این حال این مقام اداره ارشاد سمنان هیچ توضیحی نداده که چه بهانهای پخش یک کنسرت شاد به دست بیگانگان میدهد.
او در ادامه توضیحاتش گفت : «دلیلی ندارد خبرنگاران کنسرتهای از این دست را پوشش دهند و به هیچ عنوان در این آیینها نباید خبرنگاران حضور داشته باشند.»
سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر از تاریخ ۲۶ بهمن تا سوم اسفند در شهرهای مختلف ایران برگزار میشود. گروه رستاک که تعدادی از نوازندگان این گروه زن هستند نیز قرار است در تاریخ اول اسفند ماه در شهر سمنان برنامه اجرا کند.
جشنواره موسیقی فجر در شهر سمنان تنها شامل برگزاری چند برنامه از هنرمندان این استان و سه گروه اعزامی از تهران است که در تالار هلال و تالار تئاتر سمنان برنامه اجرا خواهند کرد. رستاک نیز یکی از سه گروه اعزامی از تهران به این شهر است. خبرگزاری ایرنا به نقل از «یک منبع آگاه» نوشته اجراهای قبلی از آنجایی که از سوی گروههای سنتی خوان برگزار میشده مشکلی برای ورود خبرنگاران برای پوشش خبری نداشته است.
هنر موسیقی، ضعیفترین حلقه بدنه فرهنگی در ایران است که به سادگی قربانی این کشمکش بیسرانجام شده است. ضمن آنکه باید توجه کرد، ذائقه رهبر جمهوری اسلامی نیز تمایلی به حمایت از هنر موسیقی ندارد. او در یکی از فتواهای مذهبی خود رسما گفته است: “ترویج موسیقى با اهداف عالیه نظام مقدس اسلامى سازگار نیست.” و با همین گرایش و نگرش است که فشار بر جامعه موسیقی ایران هر روز بیش از گذشته افزایش مییابد.