ادامه برخوردهای امنیتی به حوزه محیط زیست و بازداشت چهار تن در کردستان و شهرکرد
در ادامه برخورد امنیتی-قضایی با فعالان محیط زیست در غرب ایران چهار تن از فعالان محیط زیست به نامهای سیروان قربانی، آرمان وفایی، شاهو فرجی و یوسف فرهادیبابادی طی روزهای ۲۳ و ۲۸ بهمن ۹۷ در استان کردستان و شهرکرد بازداشت و بدون دسترسی به وکیل یا ملاقات با خانواده در بازداشتگاههای وزارت اطلاعات زندانی شده اند.
یک منبع مطلع که به دلایل امنیتی خواست ناشناس بماند، روز اول اسفند به کمپین حقوق بشر در ایران گفت سیروان قربانی از اعضای شورای مرکزی حزب وحدت ملی شاخه کردستان و فعال محیط زیست در شهر کامیاران روز ۲۳ بهمن با حکم قضایی توسط نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت شده اند. به گفته این منبع، آرمان وفایی و شاهو فرجی، دو فعال محیط زیست و از اعضای شورای مرکزی این حزب نیز روز ۲۸ بهمن در سنندج دستگیر شدهاند. منبع مطلع به کمپین گفت ماموران وزارت اطلاعات وسایل کامپیوتری دیگر اعضای خانواده را نیز با خود برده اند: سیروان قربانی ساعت ۹ صبح در منزلش شهر کامیاران بازداشت شد، دلیل و مکان بازداشت را نگفتند و گوشی و وسایل شخصی خودش همراه گوشی خواهرش سمیرا قربانی ضبط شد، بازداشت شاهو فرجی و آرمان وفایی روز ۲۸ بهمن بود، وسایل شخصی دو نفرشان را گرفتند و گوشی همسر آرمان وفایی را هم گرفتند، وکیل ندارند و با خانواده هم تماس نگرفتند»
ده فعال سیاسی و مدنی حوزه محیط زیست در استان کردستان به نامهای فرهاد محمدی، هادی کمانگر، فاضل قیطاسی، رضا اسدی، زانیار ضمیران، عیسی فیضی، آمانج قربانی و راشد منتظری، حسین کمانگر و بختیار کمانگر که طی روزهای دهم تا شانزدهم بهمن بازداشت شدند نیز در اداره اطلاعات سنندج زندانی اند. یک منبع مطلع به کمپین گفت اداره اطلاعات تا کنون اجازه ملاقات با وکیل و خانواده را به بازداشتشدگان ندادهاند و تنها ارتباط آنان، تماس تلفنی کوتاهی در حضور بازجویان و برای اعلام سلامتشان بوده است.
علاوه بر فعالان مدنی کردستان، یوسف فرهادی بابادی عضو حزب اصلاحطلب «مردمسالاری» و از فعالان محیط زیست شهرکرد نیز روز ۲۸ بهمن ماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. کمپین «صدای پای آب» که یوسف فرهادی بابادی از اعضای آن بود، روز ۲۹ بهمن در کانال تلگرام این کمپین نوشت ماموران امنیتی باخشونت رفتار کردهاند و از بازداشت فیلمبرداری کردهاند. ماموران برادر یوسف فرهادی را نیز به همراه او بازداشت کردند اما پس از چهار روز با قرار منع تعقیب آزاد شد.
کمپین صدای پای آب در بیانیه ای با محکوم کردن یوسف فرهادی و ابراز نگرانی از سلامت او، از سناریویی امنیتی برای تخریب فعالان محیط زیست و منفعل کردن آنان خبر داده است. در بیانیه این کمپین آمده است: «هدف این سناریو این است که از مهندس فرهادی بابادی چهره ای جنجالی و غیر محیط زیستی بسازند و در درجه دوم با فحاشی و اتهام زنی علیه ایشان اقدام به شناسایی افراد حامی ایشان نمایند. اقدام بعدی این است که یک به یک با افراد حامی تماس گرفته و اقدام به تهدید و منفعل سازی افراد می نمایند. این حقه های امنیتی دامی برای به سکوت کشاندن افراد و تنهاسازی فعالان محیط زیستی است که در ادبیات امنیتی از آن با عنوان «خنثی سازی مین» یاد می کنند.»
کمپین صدای پای آب از ابتدای فعالیت خود نسبت به مافیای آب و مراکز قدرتمندی که با مصونیت محیط زیست کشور را نابود کرده، هشدار داده است. یوسف فرهادی بابادی که هم اینک در بازداشت به سر میبرد، اوایل مهر ماه ۹۶ در گفتگویی با وبسایت میدان گفت مافیای آب برای رسیدن به منافع خود حاضر است کشور را به ورطه نابودی بکشاند: «کلی که ما برای توصیف اقتصادی سیاسیاش، آن را «مافیای آب» مینامیم و کار ویژه آن هم هموار کردن راه برای تداول و تمرکز ثروت از خلال پروژههای سازهای بر روی آبهای روسطحی کشور است. این مافیای آب حاضر است به قیمت بهدست آوردن منافع مادی خود، کشور را به ورطه نابودی بکشاند اما ذرهای از این منافع عقبنشینی نکند. از طرفی چون پشتیبانی رسانهای هم دارد، همیشه در حال توجیه آوردن و مطالبهسازی برای منافع خود است.»
مقابله با کمپینها و سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه محیط زیست از اوایل بهمن ۱۳۹۶ با بازداشت گسترده فعالان محیط زیست در تهران توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران شدت گرفت و علیرغم مرگ مشکوک کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه و از فعالان سرشناس محیط زیست و اعلام جاسوس نبودن بازداشت شدگان از سوی وزارت اطلاعات همچنان ادامه پیدا کرد. علیرغم مخالفت وزارت اطلاعات با بازداشت فعالان محیط زیست در تهران، پس از مدتی این وزارتخانه مسئولیت بازداشت فعالان حوزه محیط زیست را خود به عهده گرفت و اقدام به بازداشت فعالان محیط زیست در شهرستانها کرد که هنوز ادامه دارد.
وبسایتها و خبرگزاری منسوب به نیروهای امنیتی در ایران فعالان محیط زیست را متهم میکنند که در پوشش محیط زیست اقدام به جاسوسی میکنند. با این وجود تا کنون شواهدی برای چنین ادعاهایی ارایه نکردهاند ولی شماری از فعالان محیط زیست بدون برخورداری از دادرسی عادلانه ماهها را در زندان سپری کردهاند با این وجود رسانههای تندرو همچنان با انتشار ادعاهای ثابتنشده علیه افراد بازداشت شده تبلیغ میکنند. روزنامه کیهان در بهمن ۹۶ و همزمان با بازداشت فعالان محیط زیست، در گزارشی سازمانهای مردمنهاد محیط زیستی را سازمانهای دشمننهاد نامید که به هزینه جیب ایرانی، اطلاعات دقیق مورد نیاز «سازمان های چندملیتی بیگانه» را تهیه و ارسال میکنند: «بخشی از سازمان های به اصطلاح مردم نهاد فعال در عرصه محیط زیست هم اکنون با مجوز سازمان محیط زیست در مناطق حفاظت شده و جای جای کشور اقدام به راه اندازی دفتر و بنا ساختن برجک و مراکز نظارتی نموده اند. فارغ از دغدغه های امنیتی این ماجرا، مشخص نیست به چه علت NGO های مذکور تا این اندازه مورد عنایت و توجه مشترک معصومه ابتکار و سازمان های جهانی قرار دارند.»