ارایه آمار پرسش برانگیز توسط وزیر ارتباطات و نگرانی در مورد نقض حریم خصوصی کاربران
ارایه آمار در مورد تعداد گوشیهای موبایل اپل خاموش پس از لغو گواهینامههای توسعهدهنده سازمانی (Enterprise certificate) توسط محمدجواد آذری جهرمی، بار دیگر این پرسش و نگرانی را در میان کاربران ایرانی به وجود آورده است که نحوه رابطه نهادهای دولتی با شرکتهای ارائه دهنده خدمات تلفن چیست و این شرکتها تا چه حد میتوانند از اطلاعات شخصی حفاظت کنند؟
به گزارش ماهنامه پیوست محمدجواد آذریجهرمی در جریان یک سخنرانی در تاریخ ۲۱ اسفند ۱۳۹۷ و در نشست سالانه سازمان نظام صنفی رایانهایگفت: «در پی بسته شدن اپهای ایران توسط اپل طی ۵ روز متعاقب آن حدود ۷۰ هزار گوشی آیفون از شبکه خارج و خاموش شدهاند. این در حالی است که رشد روزانه این آمار پیش از محدودیتهای اخیر اپل حدود ۷ هزار دستگاه بوده است.» این آمارها در جریان سخنرانی آذری جهرمی در خصوص حاکمیت اینترنتی و نقش تحریمها و محدودیتهای حوزه تلکنولوژی بر ایران مطرح شد.
آمار جزیی از تعداد خاموش و یا روشن بودن گوشیهای مردم توسط وزیری که خود سابقه امنیتی نیز دارد، از اطلاعاتی است که در دسترس شرکتهای خصوصی و یا نیمه خصوصی اوپراتور موبایل است. در خصوص این که این شرکتها تا چه میزان اطلاعات کاربران ایرانی را در اختیار نهادهای دولتی از جمله وزارت ارتباطات میگذارند و چگونه از حریم خصوصی کاربران حفاظت میکنند، اطلاعات دقیقی در دسترس نیست.
به صورت طبیعی این نوع اطلاعات، در دسترس شرکتهای ارایه دهنده خدمات مخابراتی قرار دارند و نه دولتها. ولی با توجه به سابقه نقض حریم خصوصی توسط حکومت و همچنین رابطه غیرشفاف مقامات دولتی، امنیتی و قضایی با شرکتهای خصوصی که باعث نقض حریم خصوصی شهروندان ایرانی شده است، ارایه چنین اطلاعات جزیی در خصوص نحوه استفاده از تلفنهای همراه نگران کننده و این پرسش را مطرح میکند که چه نوع اطلاعات دیگری از فعالیت روزانه کاربران ایرانی در اختیار مقامات دولتی است بدون آنکه مردم از نحوه تعامل و شرایط دسترسی به اطلاعات آنها اطلاعی داشته باشند.
جادی نویسنده وبلاگ کیبرد آزاد که خود یک برنامهنویس است در حساب توییتر خود نوشت: «یکهو فکر نکنین وزارت مخابرات همه گوشیها و فعالیتهای ما رو زیر نظر دارهها (: نه.. همهاش داره علیه فیلترینگ تلاش میکنه ولی خب .. میدونین که (:» او در توییت دیگری افزود: «اگر این عدد رو ایرانسل یا همراه اول منتشر میکرد مشکل جدیای نبود. میگفتیم تحلیل عمومی دیتاها به شکل ناشناسه. ولی اگر وزارت مخابرات به دیتای داخلی شرکتهای خصوصی دسترسی کامل داره یه جای کار می لنگه (:»
محمد علوی محقق بازار و متخصص روابط عمومی آنلاین در حساب توییتر خود نوشت: «آقای @azarijahromi برادر، پس تکلیف حریم خصوصی چی میشه؟»
بیژن کاربر دیگری در توییتر نوشت: «اینکه شبکه مخابرات رصد میکنه که چه کسی آیفون داره و چه کسی نداره و موبایلش خاموشه یا روشنه تجاوز به حقوق شهروندی نیست؟»
برخی از دست اندکاران بازار اپلیکیشنهای موبایلی برای سیستم عامل اپل یعنی iOS این عدد را زیر سوال بردند. یکی از توسعه دهندگان اپلیکیشنهای iOS ساکن تهران که خواست نامش فاش نشود به کمپین حقوق بشر در ایران گفت: «این عدد از نظر من دروغی بیش نیست و شوی تبلیغاتی است.» او افزود: «مگر مردم به طور میانگین از این چند اپ که مسدود شده چقدر استفاده میکنند که بخواهند گوشی خود را به صورت دائمی خاموش کنند؟»
این توسعه دهنده iOS اضافه کرد: «الان همه اپلیکیشنها یا روی وب اپ یا دوباره خود اپ قابل دسترسن، نمیدونم این حرف یعنی چی؟»
یک توسعه دهنده iOS دیگر ارائه چنین عدد بزرگی از سوی جهرمی را اغراقآمیز خوان و در حساب توییتر خود نوشت: «ولی عددش بیشتر یه عدد «انقلابی» به نظر میاد. از همون آمارهای انقلابی. تو این شرایط مالی ملت یازده دو صفرم راحت کنار نمیذارن، اپل که سهله.»