ارجاع پرونده بازداشت شدگان هفتتپه به تهران و بیتوجهی به شکایت بخشی از فارس و کیهان
وکلای پرونده سپیده قلیان، اسماعیل بخشی و علی نجاتی از احاله پرونده آنان به دادسرای تهران خبر دادند. پروانه زیلابی، وکیل اسماعیل بخشی و علی نجاتی همچنین اعلام کرد پرونده شکایتشان از روزنامه کیهان و خبرگزاری فارس به اتهام نشر اکاذیب و افترا، پیشرفتی نداشته و هنوز شعبه رسیدگی کننده نیز تعیین نشده است.
اسماعیل بخشی و سپیده قلیان اوایل بهمن ۹۷ پس از افشای شکنجه در بازداشتگاه وزارت اطلاعات بازداشت شدند. اداره اطلاعات اهواز علیرغم پایان حدود یک ماه و نیم بازجویی، با آزادی آنان با قرار وثیقه مخالفت کرد و سپیده قلیان را به زندان سپیدار و اسماعیل بخشی را به زندان شیبان اهواز منتقل کرد. فرزانه زیلابی، وکیل اسماعیل بخشی و علی نجاتی روز بیست و یکم اسفند به وبسایت امتداد گفت پرونده موکلانش به درخواست دادستان کل و موافقت دیوان عالی کشور به دادسرای عمومی و انقلاب تهران احاله شده است.
فرزانه زیلابی به امتداد گفت موکلش بدون بازجویی تحت بازداشت قرار دارد و دادستان کل علیرغم صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان شوش برای رسیدگی به پرونده، درخواست احاله به تهران را مطرح کرده است: «موکلینم، نمایندگان کارگری شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه از جمله اسماعیل بخشی و علی نجاتی به علت اعتصاب و تجمعهای کارگری دستگیر و متهم شدند، دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان شوش به لحاظ ذاتی و محلی صالح به رسیدگی بوده است. با وجود صلاحیت ذاتی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان شوش در رسیدگی به سایر اتهامهای انتسابی، بنا به پیشنهاد دادستان کل کشور و موافقت دیوان عالی کشور، پرونده موکلینم به دادسرای عمومی و انقلاب تهران احاله شد.»
در پروندههای قضایی اصل بر صلاحیت دادسرای محلی وقوع جرم است، اما قانون آیین دادرسی کیفری در مواد ۴۱۸ تا ۴۲۰ موضوع احاله را مطرح کرده است. احاله در مواردی صورت میگیرد که اغلب متهمان در محل دیگری اقامت داشته باشند یا محل وقوع جرم از دادگاه صالح دور باشد یا برای حفظ امنیت عمومی انجام شود. تبصره این ماده اعلام کرده احاله پرونده نباید به کیفیتی باشد که موجب عسر و حرج شاکی و یا مدعی خصوصی شود.
وکیل سپیده قلیان نیز با اعلام خبر انتقال پرونده به تهران گفت خانواده موکلش به آزادی او قبل از سال نو امیدوارند اما مسولان تا کنون وعدههای ضدونقیض داده اند. جمال حیدری در پستی در اینستاگرام اظهار امیدواری کرد که انتقال پرونده به تهران آزادی موکلش را به تاخیر نیندازد: «با نزدیک شدن به ایام نوروز و پایان سومین ماه از بازداشت موقت سپیده قلیان، خانواده او هر روز امید بیشتری به آزادی سپیده دارند و به وعده های ضد و نقیض دل می بندند… با توجه به این امر (احاله پرونده) و علیرغم اتمام تحقیقات، ادامه بازداشت او موجه نمینماید که امیدوارم روند جابجایی پرونده، آزادی ایشان را به تاخیر نیندازد.»
خبرگزاری فارس و روزنامه کیهان، از مطبوعات منتسب به نیروهای امنیتی و به ویژه سپاه پاسداراناند که در سالهای گذشته نقش قابل توجهی در پرونده سازی و تخریب فعالان سیاسی منتقد داشتهاند، همزمان با بازداشت اسماعیل بخشی، در مطلبی با ادعای ارتباط این فعال کارگری با گروههایی در خارج از کشور، مدعی شدند که او در حال فرار از کشور بازداشت شده است، این خبرگزاری اعتراضات اسماعیل بخشی و شرح شکنجههایش را پروژه شکنجه سازی از سوی طراحان خارجی نامید.
فارس، اول بهمن ۹۷ با انتشار خبر بازداشت بخشی که در روزنامه کیهان نیز تکرار شد، نوشت: «اسماعیل بخشی از عناصر مرتبط با گروهکهای برانداز که قصد به انحراف کشاندن اعتراضات کارگران مجتمع کشت و صنعت هفت تپه را داشت و به دروغ مدعی شده بود مورد شکنجه قرار گرفته است، قبل از وصل شدن به تیم خروج از کشور، دقایقی پیش دستگیر شد، بخشی که با طراحی صورت گرفته از صبح متواری شده بود و مقرر بود با برنامه ریزی صورت گرفته از کشور خارج و پروژه شکنجه سازی علیه نظام را در خارج از کشور اجرایی و ادامه دهد با اشراف موثر نیروهای امنیتی دستگیر شد.»
وکیل اسماعیل بخشی با رد ادعای این دو وبسایت امنیتی گفت موکلش نه در حال فرار بلکه شبانه در اتاق خوابش بازداشت شده است. پروانه زیلابی خبرگزاری فارس را به نشر اکاذیب و افترا علیه موکلش متهم کرد و علیه این دو رسانه شکایت کرد. شکایتی که با وجود گذشت دو کاه، هنوز شعبه رسیدگی کننده آن نیز تعیین نشده است.
وکیل اسماعیل بخشی با انتقاد از فرایند کند پرونده شکایتشان علیه روزنامه کیهان و خبرگزاری فارس گفت: ««اسماعیل بخشی پس از دستگیری در بار دوم، بر خلاف اظهارات کذب کیهان و خبرگزاری فارس که مدعی شده بودند که وی در حال فرار دستگیر شده است، نیمه شب یکم بهمن ماه با حضور مأمورین در اتاق خوابش دستگیر شد. شکایتی که علیه کیهان و خبرگزاری فارس، تحت عنوان نشر اکاذیب صورت گرفته، پس از گذشت حدود دو ماه، تاکنون حتی تعیین شعبه هم نشده است.»
اسماعیل بخشی نماینده کارگران معترض هفت تپه و سپیده قلیان شهروند خبرنگار حاضر در این تجمعات ۲۷ آبان ماه بازداشت و پس از حدود یک ماه با قرار وثیقه آزاد شدند. آنها پس از آزادی اعلام کردند در طول یک ماه بازداشت شدیدا شکنجه شدهاند و تحت شکنجههای جسمی و روحی مجبور شده اند علیه خودشان اعتراف کنند و اتهامات و جرائم غیرواقعی را به عهده بگیرند. اسماعیل بخشی در نامهای به وزیر اطلاعات، با تشریح شکنجههایی که در دوران بازداشت تحمل کرده، وزیر اطلاعات را در این باره به مناظره طلبید. وزارت اطلاعات در مقابل این افشاگریها، اعترافات اجباری آنان را از تلویزیون دولتی ایران پخش کرد، انتشار اعترافات اجباری بازداشت شدگان هفتتپه، علاوه بر تایید روایت آنان از شکنجه، با واکنشهای اعتراضی و انتقادی روبرو شد.
کمی پس از انتشار اعترافات، ماموران وزارت اطلاعات مجددا اسماعیل بخشی و سپیده قلیان را با اتهاماتی نامشخص بازداشت کرد. با پایان بازجوییها، اسماعیل بخشی به زندان شیبان اهواز و سپیده قلیان به زندان سپیدار اهواز انتقال یافت. در شرایطی که وکلا و خانواده این زندانیان منتظر آزادی آنان با قرار وثیقه بودند، مشخص دستگاه امنیتی-قضایی پرونده آنان را به تهران ارجاع داده است.