بازداشت یاسمن آریانی به دلیل اعتراض به حجاب اجباری و انتشار ویدیویی به مناسبت هشت مارس بازداشت شد
یاسمن آریانی دختر جوانی که فیلمی از او در هشت مارس (روز جهانی زن) در متروی تهران در اعتراض مسالمتآمیز با حجاب اجباری در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود چهارشنبه ۲۱ فروردین ماه بازداشت شد. مادر این دختر جوان نیز یک روز بعد (پنجشنبه ۲۲ فروردین) در حالی که برای پیگیری وضعیت دخترش به بازداشتگاه وزرا رفته بود بازداشت شد.
براساس اطلاعات منتشر شده، یاسمن آریانی با شکایت دادسرای ارشاد بازداشت شده و در حال حاضر در بازداشتگاه وزرا به سر میبرد.
یاسمن آریانی، ۲۳ ساله فعال مدنی، بازیگر تئاتر و زندانی سابق در روز هشتم مارس به همراه مادرش و تعداد دیگری از زنان با دستههای گل وارد بخش زنانه مترو شده و در حالی که روسریاش را روی شانههایش انداخته بود به زنان محجبه گلی سفید میداده است. از این حرکت آنها فیلم کوتاهی نیز در شبکههای اجتماعی منتشر شد. بیش از یک ماه پس از این اتفاق او بازداشت شد.
براساس خبرهای رسیده، ماموران امنیتی عصر روز ۲۱ فروردین ماه با ورود به خانه پدری یاسمن آریانی پس از تفتیش خانه و ضبط برخی از وسایل شخصی او مانند لپتاپ و گوشی همراه، او را با خود بردهاند. در زمان بازداشت او ، مادرش برای کمک به سیل زدگان لرستان به آنجا رفته بوده است. یاسمن آریانی ساعتی پس از بازداشت در تماس کوتاهی با خانوادهاش خبر از انتقالش به بازداشتگاه وزرا را داده است.
خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران ساعاتی پس از بازداشت این خبر را تایید کرد.
مسیح علینژاد مدیر کمپین آزادیهای یواشکی در توییتر خود خبر از بازداشت منیره عربشاهی، مادر یاسمن آریانی در تاریخ ۲۲ فروردین را داده است. طبق این نوشته خانم عربشاهی که برای پیگیری وضعیت دخترش به بازداشتگاه وزرا مراجعه کرده بازداشت شده است: «۱)امروز #منیره_عربشاهی مادر #یاسمن_آریانی را جلوی ساختمان وزرا بازداشت کردند و به خانوادهاش گفتند جرم او و یاسمن، گل دادن به زنان با حجاب در مترو بود و یک ماهه که دنبال بازداشت شان بودند. این مادر دختر شجاعانه به حجاب اجباری اعتراض کردند و از فعالیتشان در صفحه خودشان مینوشتند.»
منیره عربشاهی پیش از بازداشت خود ویدیویی را در اینستاگرام خود منتشر کرده بود. او در این ویدیو گفت دخترش نه تروریست است و نه اختلاسگر، او اضافه کرد در زمان بازداشت فرزندش در منطقه سیلزده معلولان مشغول کمک به سیل زدگان بوده و اکنون برای پیگیری وضعیت فرزندش به تهران برگشته است: «من دیروز معمولان بودم، الان مدتی است که آنجا هستم. اما همین دیروز به من اطلاع دادند که ریختند خونمون و دختر من را، یاسمنم رو، دو مرتبه با خودشون بردند. امروز برگشتم، دارم می روم وزرا تا ببینم چه سرنوشتی برای دخترم رقم خورده. دختر من نه تروریست و نه اختلاسگر. و اینها چی از جون ما میخواهند من نمیدونم.»
یاسمن آریانی بازیگر تئاتر و یکی از بازیگران نمایش «اکتورز استودیو» بود اما دو روز قبل از بازداشتش در تاریخ ۱۹ فروردین ماه در حساب توییتریش در نوشتهای کوتاه اعلام کرد که او برای بازی در این نمایش کنار گذاشته شده است: «من یاسمن آریانی توقیف و از اجرای نمایش اکتورز استودیو حذف شدم.»
او در روز قبل از حذفش در پیام ویدیویی دیگری در توییترش با اظهار خوشحالی از بازی در نمایش «اکتورز استودیو» از دوستانش خواسته بود تا به تماشاخانه ملک برای دیدن این نمایش بروند. این تئاتر از روز ۲۲ فروردین ماه بدون حضور او به روی صحنه خواهد رفت.
یاسمن آریانی تئاتر و فعال مدنی از جمله کسانی بود که به شکل علنی علیه حجاب اجباری اعتراض خود را نشان میداد. او بارها عکسها و فیلمهایی از برداشتن حجاب خود در خیابانهای تهران در صفحات اینستاگرام و توییتر خود منتشر میکرد. در فیلم هشت مارس، یاسمن آریانی، مادر او و تعداد دیگری از زنان با حجاب برداشته شده گلهای را به زنان در مترو پخش میکنند و اظهار امیدوار میکنند که روزی در ایران هر زنی با هر پوششی که میخواهد بتواند در خیابانهای تهران قدم بگذارد.
یک ماه پس از این اتفاق یاسمن آریانی و مادرش بازداشت شدند. به دلیل همین فیلم هشت مارس، پیش از این ژینوس سبحانی شهروند بهایی در تاریخ ۱۱ فروردین ماه برای یک روز بازداشت شده بود. ماموران در زمان بازداشت دلیل آن را «کشف حجاب و صحبت بر ضد جمهوری اسلامی در روز هشت مارس در مترو» عنوان کرده بودند. مستندات ماموران برای این اتهام انتشار عکسی از او در اینترنت در روز هشت مارس در مترو بود. با این حال خانم سبحانی مدرک جرم را که عکسی از او در مترو بود را تکذیب کرد و بازپرس پرونده نیز با این استدلال که عکس شبیه خانم سبحانی نیست او را آزاد کرد.
یاسمن آریانی اما پیش از این در جریان اعتراضات مردمی در مرداد ۹۷ به وضعیت اقتصادی در تهران به همراه عده دیگری بازداشت شد. او در ابتدا مدتی در زندان قرچک بود و پس از آن به بند زنان زندان اوین منتقل شد. خانم آریانی در نهایت پس از ۷۸ روز حبس از زندان آزاد شد و به اتهام «اخلال در نظم عمومی» از سوی قاضی مقیسه قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به یک سال حبس تعزیری محکوم گشت. هنوز تکلیف این حکم در دادگاه تجدیدنظر مشخص نشده است.
مادر یاسمن آریانی در ۷۵ روز بازداشت فرزندش فیلمی از خود را در شبکههای اجتماعی منتشر کرد. او در این ویدیو گفت دختر ۲۳ سالهاش، در زمانی که در حال کمک به زنی که مورد ضرب و شتم از سوی ماموران قرار گرفته بوده در نزدیکی تئاتر شهر بازداشت شده است. خانم عربشاهی همچنین در این ویدیو گفت دخترش به همراه چند نفر دیگر به یک سال حبس و چند نفر دیگر به شش ماه حبس محکوم شدهاند. مادر این فعال مدنی همچنین گفت او دیگر از حسن روحانی رییس جمهوری که گفته بود اعتراض حق ملت است توقعی ندارد و همین طور از خانم شهیندخت مولاوردی و معصومه ابتکار نیز که تاکنون به ملاقات زندانیان نرفتهاند هیچ توقعی ندارد.
مادر یاسمن آریانی مدتی بعد نیز با انتشار ویدیو دیگری گفت او دیگر سکوت نخواهد کرد. خانم عربشاهی در بخشی از حرفهایش گفت چرا مسوولان به جای بازداشت دخترش به سراغ متخلفان و مجرمان اصلی نمیروند: «آقایانی که در قدرت نشستید بس است. دستگیری و بازداشت جوانان بیگناه کافی است. چرا نمیروید به سراغ کسانی که با وعده دروغین مردم را مجاب کردند و به هیچکدام از تعهدات خودشان عمل نکردند. چرا به سراغ اختلاسگران میلیاردی نمیروید. چرا وقتی به آنها میرسید رویتان بر میگردانید. چرا شما به سراغ اون مامورانی که با باتوم برقی و چماق به جان فرزندان ما میروند و مجروح و کبودشان میروند.» او در جای دیگری از صحبتهایش گفت: «شاید به سراغ من هم بیاید اما دیگر برای من اهمیتی دارد چون دیگر نمیخواهم صدایم را خفه کنم.»
تاکنون زنان و دختران بسیاری به دلیل اعتراض به حجاب اجباری بازداشت و به حکمهای سنگینی محکوم شدهاند از جمله بازداشت و صدور حکم برای نرگس حسینی، ویدا موحد، مریم شریعتمداری و شاپرک شجریزاده که به دختران خیابان انقلاب معروف شدند. همچینن نسرین ستوده وکیل سه نفر از این دختران خیابان انقلاب نیز پس از بازداشت متهم به «تشویق به فساد و فحشا» از طریق وکالت پرونده دختران خیابان انقلاب، گل گذاشتن بر روی دکلهای پست (جای که دختران خیابان انقلاب بر بالای آن روسریهای خود را از سر برداشتند) شد و برای این اتهام به ۱۲ سال حبس تعزیری محکوم شده است.