صدور حکم آزادی محمد علی طاهری توسط دادگاه تجدید نظر
به روز شده در تاریخ ۲۸ فروردین ماه: اگرچه وکیل محمد علی طاهری از آزادی قطعی او خبر داد اما خبرگزاری ایسنا به نقل از یک «منبع آگاه» خبر آزادی او را تکذیب کرد و نوشت مرخصی او تمدید شده است.
خبرگزاری ایسنا روز ۲۷ فروردین به نقل از یک منبع آگاه نوشت محمد علی طاهری که برای تعطیلات نوروزی به مرخصی امده بود طبق بخشنامه رییس قوه قضاییه مرخصیاش تمدید شده است. در این خبر آمده است که شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران حکم پنج سال حبسی که از سوی دادگاه شعبه ۱۵ پیش از این صادر شده را تایید کرده است.
محمدزمان دریاباری، وکیل محمد علی طاهری موسس «عرفان حلقه» به کمپین حقوق بشر در ایران گفت حکم آزادی موکلش امروز از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر صادر شده است و به زودی به دایره اجرای احکام دادسرا اوین ابلاغ خواهد شد. آقای طاهری که از اواخر اسفند ۹۷ به مرخصی آمده از امروز پس از تقریبا هشت سال زندان به طور قطعی آزاد شده است.
وکیل محمدعلی طاهری به کمپین گفت: «شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر انقلاب براساس ماده ۵۱۰ قانون آیین دادرسی کیفری و ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی احکام قبلی صادر شده را نقض کرد و براساس صدور یک حکم واحد، نتیجه به اعلام خاتمه محکومیت داد. عملا از امروز آقای طاهری رسما و قانونی آزاد است.»
محمدعلی طاهری ۱۴ اردبیهشت ۱۳۹۰ به اتهامهای «توهین به مقدسات»، «رابطه نامشروع از طریق تماس با مج دست زن نامحرم در زمان عمل فرا درمانی»، «دخالت در امر پزشکی، تحصیل مال نامشروع و توزیع آثار سمعی– بصری و استفاده غیرمجاز از عناوین علمی پزشکی که همگی آنها از تاسیس گروه «عرفان حلقه» استخراج شده بود محکوم به پنج سال زندان و ۹۰۰ میلیون تومان جریمه نقدی شد. او با گذراندن کامل دوران پنج سال حکمش و پرداخت جریمه نقدی باید در تاریخ ۱۸ بهمن ۹۴ آزاد میشد با این حال از آزادی او با وارد کردن اتهامات جدید جلوگیری به عمل آمد.
آقای طاهری در همان ابتدا بازداشت متهم به اتهام سنگین «فساد فی الارض» نیز شد اما به دلیل کمبود مستندات این اتهام رد شد اما مجددا در تابستان ۱۳۹۳ برای اتهام فساد فیالارض مورد بازجویی قرار گرفت و در نهایت در خرداد ۹۴ در دادگاه برای این اتهام به اعدام محکوم شد. وکلای او به این حکم اعتراض کردند و او از این حکم تبرئه شد. سعید خلیلی یکی از وکلای سابق آقای طاهری با اعلام نقض حکم اعدام موکلش در شعبه ۳۳ دیوان عالی کشور گفت این پرونده به شعبه هم عرض برای رسیدگی مجددا منتقل شده است.
اما شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی احمدزاده در ۹ اسفند ۹۵ مجددا آقای طاهری را به اتهام فساد فی الارض محکوم کرد و مجددا شعبه ۳۳ دیوان عالی کشور این اتهام را برای بار دوم نقض کرد. اما او برای سومین بار در مرداد ماه ۹۷ از سوی ابوالقاسم صلواتی قاضی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به این اتهام محکوم به پنج سال حبس بیشتر شد که باید مجددا از سوی دادگاه تجدیدنظر مورد بررسی قرار میگرفت.
او مجددا در شهریور ماه ۹۷ نیز متهم به اتهامات «ارتداد، سبالنبی، نشر اکاذیب و اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» متهم شد، البته محمد زمان دریاباری وکیل آقای طاهری چند ماه بعد در گفتوگویی با کمپین در تاریخ ۹ بهمن ۹۷ گفت موکلش برای تمام این اتهامات روز ششم بهمن ۹۷ تبرئه شده و از سوی شعبه سوم دادسرای امنیت تهران برای او قرار منع تعقیب صادر شده است.
این وکیل در این گفتوگو با اظهار امیدواری از آزادی موکلش گفته بود: «امیدواریم که آقای طاهری پس از هفت سال و نیم بازداشت غیرقانونی بالاخره آزاد و به نزد خانوادهاش بازگردد. چون از نظر قانونی دیگر هیچ دلیلی برای نگهداشتن او در زندان وجود ندارد.»
محمدعلی طاهری در اعتراض به نقض قوانین در پروندهاش در نامهای از رییس جمهور ایران در تاریخ ۲۳ دی ۹۷ خواستار «حذف تابعیت ایرانی» خود شده بود. براساس ماده ۹۸۸ قانون مدنی، اتباع ایران نمیتوانند تبعیت خود را ترک کنند مگر به شروطی که یکی از آنهااین است که «هیات وزرا خروج از تابعیت آنان را اجازه دهند.»
آذردخت طاهری خواهر آقای طاهری در گفتوگویی با کمپین در تاریخ ۱۶ دی ۹۷ گفت باید رییس جمهور پاسخ دهد که چرا برادرش تاکنون آزاد نشده است: «ما از رییس جمهور و یا هر مقام دیگری که مسوولیت بپذیرد درخواست رسیدگی به این سوال را داریم که چرا آقای طاهری تاکنون آزاد نشده است؟»