بازداشت و ضرب و شتم معلمان در تجمع اعتراضی سراسری روز معلم
تجمع اعتراضی معلمان در استانهای مختلف کشور در روز معلم (۱۲ اردیبهشت) به بازداشت چند معلم و ضرب و شتم بعضی از آنها و خانوادههایشان از سوی ماموران امنیتی و انتظامی انجامید. هنوز از لیست اسامی بازداشتشدگان اطلاع دقیقی در دست نیست. اما طبق اطلاعات منتشر شده سه نفر از اعضای کانون صنفی معلمان به نام رسول بداقی، فعال کارگری و زندانی سابق و محمد فلاحی و مجتبی قریشیان بازداشت شدند. طبق خبرهای منتشر شده از مکان انتقال آنها اطلاعی در دست نیست.
همچنین منیره عبدی، همسر اسماعیل عبدی، معلم و فعال کارگری زندانی در تجمعات مورد ضرب و شتم ماموران قرار گرفته است. خانم عبدی در تجمع امروز بنری با عنوان «معلمان زندانی را آزاد کنید» در دست داشته است. اسماعیل عبدی دبیر رسمی آموزش و پرورش برای آخرین بار در آبان ۹۵ بازداشت و اکنون با حکم شش سال حبس در زندان به سر میبرد.
در فیلمهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نیروهای انتظامی نشان داده میشوند که وارد جمعیت شده و برخی را دستگیر میکنند. همچنین صدای مردم شنیده میشود که خطاب به مامور داد میزنند: «ولش کن، ولش کن» همچنین طبق عکسهای منتشر شده از این تجمعات معلمان با پلاکاردهای که روی آنها نوشته شده: «وضعیت بد معیشتی»،
اینم #آرایش_جنگی امروز در میدان فلسطین تهران..
نیروی های امنیتی مانع تشکیل تجمع معلمان تهرانی شدند،نکته اینجا بود که با وجود ترس از بازداشت و ضرب و شتم،معلمان باز هم بی تفاوت نبودند و شرکت کردند.#معلمم_تنها_نیستی pic.twitter.com/RSz5CFinjT— Rayan (@Rayan9717) May 2, 2019
این تجمع اعتراضی به دعوت شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان شکل گرفت. این شورا طی فراخوانی که در تاریخ ۲۹ فروردین ماه منتشر کرد از معلمان سراسر کشور خواست تا در این تجمع شرکت کنند. شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان در فراخوان خود نوشته بود این تجمع برای پیگیری مطالبات صنفی و آموزشی و در اعتراض به عدم توجه مسوولان نظام به مطالبات معلمان و بازداشت همکارانشان است.
طبق این فراخوان تجمع اعتراضی معلمان در سراسر کشور ساعت ۱۰ تا ۱۲ روز پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه در مقابل ساختمان ادارات کل آموزش و پرورش استان و شهرستانها برگزار شد که با هجوم ماموران امنیتی و بازداشت و یا ضرب و شتم ختم شد.
در روز معلم صدها معلم شاغل و بازنشسته در تهران و شهرهای دیگر مانند یزد، همدان، مازندران، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمانشاه، اصفهان، سنندج، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، البرز و گیلان دست به تجمع زدند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان پیشتر طی فراخوانهای از معلمان خواست به نشانه اعتراض درباره عدم رعایت حقوق صنفیشان در روزهای از مهر و آبان و اسفند ۹۷ از حضور در کلاسهای درس خودداری کنند که بسیاری از معلمان نیز به این فراخوان اعتراضی پیوسته و در کلاسهای درست شرکت نکردند. این شورا در بیانیهایی در اسفند ۹۷ اعلام کرده بود که اگر مطالبات معلمان تحقق نیابد اعتراضها ادامه خواهد داشت.
از میان خبرگزاریهای داخلی، تنها خبرگزاری ایلنا به طور اختصار خبر تجمع اعتراضی معلمان را پوشش داده است. این خبرگزاری نوشته معلمان تجمع خود را از ساعت ۱۰ صبح مقابل ادارات آموزش و پرورش شهرستانها و استانهای مختلف آغاز کردند. اما از بازداشتها و ضرب و شتم معلمان و خانوادههایشان جملهای عنوان نشده است.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان در روز معلم نیز با انتشار بیانیهای نوشت «حقوق فرهنگیان بازنشسته چند برابر زیر خط فقر است، دولت بدهی خود به فرهنگیان را پرداخت نمیکند و یک بیمه ورشکته را به ما تحمیل میکند.»
فرزند یک معلم حقالتدریس به کمپین حقوق بشر در ایران گفت مادرش سال گذشته پس از ۹ ماه تدریس حقوقش را دریافت کرده است: «مادر من و بقیه همکارانش باید ماهها صبر کنند تا حقوقشان را دریافت کنند. آن هم حقوقی ناچیز. هیچکس هم جوابگو نیست. از آبان ماه یک مرتبه تمام قیمتها بیشتر شده، حقوق یک معلم حق التدریس که زیر خط فقر است حالا فکرش را بکنید که این حقوق هم چند ماه یک بار داده شود. مردم له شدند از چند ماه پیش تا الان. و حتی الان تاب تحمل یک اعتراض را هم ندارد و مردم را لت و پار میکنند.»
روزنامه دنیای اقتصاد در همین روز (۱۲ اردبیهشت ) با انتشار گزارشی با عنوان «خط فقر ماهیانه تهران چقدر است؟» براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نوشته طی شش ماه گذشته قدرت خرید خانوادهها «کاهش قابل توجه» داشته است. در حالی که درآمدهای خانوادهها از تابستان ۹۷ تاکنون ثابت باقی مانده است.
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس خط فقر ماهیانه در تهران «۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان» است. در حالی که حقوق بازنشستگی معملمان در بالاترین حد حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان دریافت میکند.
برخورد امنیتی با فعالیتهای معلمان و به ویژه کانون صنفی معلمان، در ده سال گذشته از مهمترین مواردی است که در اغلب اعتراضات معلمان و همچنین اعتصابهای معلمان زندانی تکرار شده است، با این همه برخوردهای امنیتی تشدید شده است. علاوه بر معلمان بازداشت شده در تحصن امروز، دست کم چهار معلم به نامهای اسماعیل عبدی، محمد حبیبی، محمود بهشتی و روح الله مردانی به دلیل فعالیتهای صنفی یا سیاسی زندانیاند.