مخالفت با کاهش قرار وثیقه سنگین یک میلیارد تومانی مسعود کاظمی روزنامهنگار
یک منبع آگاه درباره وضعیت مسعود کاظمی که از تاریخ اول خرداد ماه بازداشت شده به کمپین حقوق بشر در ایران گفت علیرغم تلاشهای وکیل و خانواده او هنوز با کاهش قرار وثیقه سنگین یک میلیارد تومانی این روزنامهنگار موافقت نشده است. مسعود کاظمی علاوه بر سه اتهام پیشین در روز جلسه دادگاهش به دو اتهام جدید دیگر در روندی غیرقانونونی محکوم و راهی زندان شد. او اکنون با پنج اتهام «تشویش اذهان عمومی»، «توهین به رهبری» و «توهین به مقامات»، «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» در بند عمومی زندان اوین به سر میبرد.
این منبع آگاه درباره توهینها و به گفته وکیل مسعود کاظمی «نفرین»های قاضی محمد مقیسه در جلسه دادگاهی که به بازداشت او ختم شد به کمپین گفت: «قاضی مقیسه در طول جلسه دادگاه به مسعود گفت شماها نفس کشیدنتون حرامه، دستهاتون بشکنه، باروت باید ریخت در دهانتان و منفجرتان کرد، قلمهاتون را باید شکست،» به گفته این منبع قاضی مقیسه اجازه دفاع به مسعود کاظمی و وکیلش آقای علی مجتهدزاده نداده است.
علی مجتهدزاده وکیل مسعود کاظمی پس از جلسه دادگاه موکلش در توییتر خود درباره رفتار قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب نوشته بود: «رفتاری که از جناب آقای #مقیسهشاهد بودیم بهیچ عنوان در شأن یک #قاضی آنهم #روحانی نبود ایشان مکررا #مسعود_کاظمی را در جلسه رسیدگی نفرین میکرد رفتار عجیبی که در مخیله حقیر هم نمی گنجید قطعا جناب آقای #رئیسی در خصوص چنین رفتارهای #قضات در دنیا و آخرت مسئولند.»
این وکیل همچنین چند ساعت پس از جلسه دادگاه در گفتوگویی با خبرگزاری دولتی ایرنا گفت تاکنون این رفتار را از سوی قضات شاهد نبوده است: «نوع برخوردی که امروز از قاضی شعبه ۲۸ دیدم، در هیچ جلسه دادگاهی ندیده بودم.»
این وکیل هفت روز بعد در گفتوگو دیگری با خبرگزاری ایرنا گفت نامهای در خصوص آنچه در جلسه دادگاه موکلش گذشته و خروج قاضی از «بیطرفی» خطاب به رییس قوه قضایه نوشته و اظهار امیدواری کرد با ورود ابراهیم رییسی به این موضوع وضعیت موکلش حل شود. او همچنین گفت لایحه اعتراضی نیز به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب ارائه کرده است: «امروز لایحهای را به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب ارایه کردم که در این لایحه دفاعی انجام ندادم و فقط از باب احترام به شان دستگاه قضایی و ساحت دادگاه اعتراض خود را در خصوص خروج قاضی پرونده از بیطرفی اعلام کردم.»
محمد مقیسه که یکی از قضاتی است که از سال ۸۸ تاکنون حکمهای سنگینی برای زندانیان سیاسی و عقیدتی صادر کرده است در جلسه دادگاه مسعود کاظمی با گفتن جملاتی نظیر «شماها نفس کشیدنتون حرامه» جامعه مطبوعاتی ایران را تهدید کرده است.
قاضی محمد مقیسه در جلسه دادگاه روز اول خرداد ۹۸ که برای رسیدگی به سه اتهام پیشین مسعود کاظمی برگزار شد علاوه بر اضافه کردن دو اتهام، قرار کفالت صد میلیون تومانی او را به قرار وثیقه یک میلیارد تومان افزایش داد که به دلیل عدم توانایی در پرداخت آقای کاظمی راهی اوین شد.
این منبع آگاه در اعتراض به مبلغ قرار وثیقه گفت: «مسعود هفت ماه پیش از دستگیری بیکار بود. در زمانی هم که شاغل بود هرگز حقوقاش از سقف دو میلیون تومان فراتر نمیرفت، علاوه بر این مسعود یک فرزند ۱۱ ساله هم دارد که باید زندگیش را تامین کند. حالا با وصف این اوضاع او چطور قادر به تامین یک میلیارد تومان قرار وثیقه است. قاضی مبلغی گذاشته که از حد توان مسعود خارج باشد و در زندان بماند.» اقای کاظمی در یک خانه اجارهای زندگی میکند و هفت ماه پیش از بازداشت از سردبیری ماهنامه صدای پارسی کنار کشیده بود و بیکار بود.
نعمت احمدی، حقوقدان در گفتوگویی با انصافنیوز با اظهار اینکه سنگین کردن قرار وثیقه از سوی قاضی «کج سلیقگی» بوده، گفت: «چنین وثیقهای که منجر به بازداشت افرادی چون فعالان سیاسی، فرهنگی یا روزنامه نگاران شود، به هرحال سنگین است. براساس قانون آیین دادرسی کیفری، یعنی قانونی که به مشخص کردن قرار وثائق معروف است، قاضی صادرکنندهی قرار باید چندین مورد را درنظر بگیرد. از جمله سن، شغل، تحصیلات، سابقه و امثال اینها. بسیار کم اتفاق میافتد که قرار در دادگاه تشدید شود و عمدتاً قرار برای دادسرا است. بازپرس وقتی رسیدگی مقدماتی میکند یا تحقیقات مقدماتی را انجام میدهد اگر اتهامی را متوجه متهم تحت تعقیب دید، قرار را صادر میکند. اینکه دادگاه قرار را تشدید کند، کمی کج سلیقگی است، چون اگر قرار بود قرار از ۱۰۰ میلیون کفالت به هر مبلغی تشدید شود که دادسرا وجود داشت.»
این وکیل گفت: «متهم با پای خودش آمده و تحقیقات مقدماتی را انجام دادهاید و به هرحال اتهامی را متوجه او دانستید، قرار کفالت صادر کردید و پرونده را به دادگاه فرستادید، دادگاه نوبت گذاشته است و روز دادگاه را تعیین کرده است و متهم هم به دادگاه آمده است. این دیگر کج سلیقگی و کم سابقه است که رییس دادگاه قرار را تشدید کند.»
مازیار خسروی روزنامهنگار در توییتر خود عکسی از فرزند مسعود کاظمی را منتشر کرده و نوشته است: علیرضای #مسعود_کاظمی است. کچل اخموی کناری هم بابک من. قاضی عادلی که برای یک روزنامهنگار بیکار که در ۴۵ متری اجارهای زندگی میکند وثیقه میلیاردی طلب میکند هیچ به چهره این کودک فکر کرده؟ اینکه باید به او گفت پدرت کجاست و چرا؟… الملک یبقی معالکفر….
پیش از این بسیاری از همکاران مطبوعاتی او نسبت به قرار وثیقه سنگین او اعتراض کرده و نوشته بودند چطور یک روزنامهنگار که اگر ۴۰ سال هم کار کند نمیتواند بخشی از این وثیقه را تامین کند باید یک میلیارد برای آزادیش بپردازد.
مسعود کاظمی روزنامهنگاری که سابق کار در روزنامههای شرق و قانون را دارد و مدتی هم سردبیر ماهنامه صدای پارسی بود پیش از این در تاریخ ۱۴ آبان ماه در منزلش بازداشت شد. او پیش از بازداشت در توییتر خود مطالبی درباره فسادهای وزارت صنعت و معدن نوشته بود و همچنین سوالهای انتقادی از حسام الدین آشنا، مشاور حسن روحانی درباره قتلهای زنجیرهای کرده بود. پس از بازداشت او وکیلش در توییتر خود نوشت بازداشت او در روندی غیرقانونی و بدون اخطار قبلی صورت گرفته است. او شش روز بعد در تاریخ ۲۰ آبان با قرار کفالت صد میلیون تومانی آزاد شد و اولین جلسه دادگاه او برای اتهاماتش در تاریخ اول خرداد ۹۸ برگزار شد که منجر به انتقالش به زندان اوین شد.
علیرغم شعارهای انتخاباتی حسن روحانی درباره احترام به آزادی اندیشه و حقوق شهروندی اما روزنامهنگاران بسیاری از سال ۹۳ با شروع ریاست جمهوری او تاکنون بازداشت شدهاند. روزنامهنگارانی مانند طاهره ریاحی، زینب کریمیان، پویان خوشحال، امیرحسین میراسماعیلی،احسان مازندرانی، سامان صفرزایی، عیسی سحرخیز و آفرین چیتساز، همچنین روزنامهها و مجلات بسیاری توقیف شدند.