ویدا موحدی، دختر خیابان انقلاب با تقلیل مجازات از اوین آزاد شد
ویدا موحدی اولین دختری که در اعتراض به قانون حجاب اجباری در خیابان انقلاب در یک حرکت نمادین روسری خود را از سر برداشت، روز یکشنبه پنجم خرداد ماه با «تقلیل مجازات» از زندان اوین آزاد شد.
پیام درفشان وکیل او با اطلاع این خبر به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت: «طبق آنجه مسوولان قضایی اعلام کردند، با تقلیل مجازات موکل موافقت شده و با اعطای مرخصی، الباقی مدت حبس وی نیز مورد بخشش قرار گرفته است.»
این وکیل دادگستری در صفحه اینستاگرام خود نیز با اعلام آزادی موکلش نوشت: «ویدا موحد آزاد شد. مورخه یکشنبه ۵ خرداد مقارن ساعت ۲۰ مسوولین زندان اقدام به آزادی خانم ویدا موحد کردند.» آقای درفشان در این پیام همچنین اضافه کرده که وضعیت جسمی و روحی خانم موحد خوب است و توانسته در کنار دخترش باشد. خانم موحد دارای یک دختر دو ساله است. آزادی او در حالی اتفاق افتاد که پنج روز قبل از آن، آقای درفشان وکیل او در صفحه اینستاگرام خود نوشته بود سرپرست دادسرای ارشاد با آزادی مشروط خانم موحدی موافقت نکرده است.
ویدا موحدی برای دومین بار در تاریخ هشتم آبان ۹۷ بر بالای گنبد فیروزهای در خیابان انقلاب روسریاش را از سر برداشت و با بادکنکهای رنگی در دست در هوا تکان داد. او مجددا از سوی ماموران نیروی انتظامی دستگیر شد و این بار از سوی شعبه ۱۰۹۱ مجتمع قضایی ارشاد به اتهام «تشویق مردم به فساد و فحشا از طریق کشف حجاب» به یک سال حبس محکوم شد. دومین بازداشت او در سکوت اتفاق افتاد. پیام درفشان برای اولین بار در تاریخ ۲۵ فروردین ماه با رسانهای کردن بازداشت مجدد خانم موحدی گفته بود برای او تقاضای آزادی مشروط شده اما درخواست تقاضای او به دلایل نامشخصی از اسفند ۹۷ تاکنون به دایره اجرای احکام برای بررسی منتقل نشده است.
درفشان در گفتوگویی با خبرگزاری ایرنا گفته بود دلایل تقاضای آزادی مشروط او این است که موکلش نقش با برداشتن روسری از سر «صرفا میخواسته ابراز شادمانی شخصی کند و به سبب اینکه فعل شخصی اش متصف به سایر اشخاصی که خارج از کشور رفتند و سعی کردند از مساله استفاده سیاسی کنند نشود، حتی از هرگونه ابرازنظر در رسانه های خارجی پرهیز کرده است که مبادا مورد بهره برداری سیاسی و جنجال توسط اشخاص شود. در نتیحه قاضی با توجه به وضعیت موکل که مادر است و طفل خردسال دارد، جهت تسریع در امور آزادی اش حتی شخصا در همان جلسه دادرسی اقدام به صدور و تایپ دادنامه کرد و حکم به یکسال محکومیت یعنی کمترین میزان حبس برای اتهام تشویق به فساد و فحشا داد.«
این وکیل دادگستری چندین ماه بعد در تاریخ اول خرداد ۹۸ در صفحه اینستاگرام خود اطلاع داد که دادسرای ارشاد نهایتا با آزادی مشروط خانم موحدی موافقت نکرده است. اما پنج روز بعد او در ساعت هشت غروب از بند زنان زندان اوین آزاد شد.
ویدا موحدی اولین زنی بود ششم دی ماه ۱۳۹۶ و چند روز پیش از اعتراضات سراسری در ایران، با ایستادن روی سکوی برق خیابان انقلاب تهران و تکان دادن روسریاش که به تکه چوبی آویزان کرده بود به نماد اعتراض زنان ایرانی به حجاب اجباری تبدیل شد. تصاویر و ویدئوهایی که عابران از ویدا موحد گرفته بودند، به صورت گسترده در فضای مجازی منتشر شد و تعداد زیادی از کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی از آن به عنوان تصویر پروفایل استفاده کردند. پس از آن زنان دیگری نیز به همین شیوه به بالای سکوی برق خیابان انقلاب رفته و روسریهای خود را از سر برداشتند.
اگر چه حدود یک ماه کسی از نام و سرنوشت این زن معترض خبری نداشت و حتی به همین منظور طوفان توییتری با هشتگ «دختر خیابان انقلاب کجاست» در توییتر شکل گرفت، اما سرانجام اوایل بهمن ماه مشخص شد این زن معترض با نام ویدا موحدی و مادر کودکی است که پس از بازداشت با قرار تامین وثیقه آزاد شده است.
دادستان پیشین تهران روز ۱۶ اسفند ۹۶ در نشست خبری خود، اولین دختری که در خیابان انقلاب روسری از سر برداشته را دارای مشکل روحی خواند که باید برای «مدت طولانی تحت نظر روانپزشک» باشد. عباس جعفری دولتآبادی دادستان تهران در این روز با ذکر آیاتی از قرآن و اشاره به قانون اساسی و حقوق کیفری ایران از جایز بودن برخورد با کشف حجاب و بدحجابی گفت و تاکید کرد برخورد نیروی پلیس با بدحجابی ادامه خواهد داشت.
تاکنون بسیاری از زنان و حتی مردانی که معترض به حجاب اجباری هستند بازداشت شده و احکام زندان و جریمه نقدی دریافت کردهاند. از جمله نرگس حسینی، شاپرک شجریزاده، مریم شریعتمداری، یاسمن آریانی. همچینن نسرین ستوده وکیل سه نفر از این دختران خیابان انقلاب نیز پس از بازداشت متهم به «تشویق به فساد و فحشا» از طریق وکالت پرونده دختران خیابان انقلاب، گل گذاشتن بر روی دکلهای پست (جای که دختران خیابان انقلاب بر بالای آن روسریهای خود را از سر برداشتند) شد و برای این اتهام به ۱۲ سال زندان تعزیری محکوم شده است.