مادر ساناز الهیاری زندانی عقیدتی در اعتصاب غذا: «دخترم بیگناه است، آزادش کنید»
مادر ساناز الهیاری، فعال کارگری که از تاریخ ۱۳ تیرماه در اعتراض به ادامه بازداشت موقت به همراه همسرش در زندان اوین دست به اعتصاب غذا (خشک) زده است به کمپین حقوق بشر در ایران گفت دخترش پس از شش روز اعتصاب غذا وضعیت جسمی مناسبی ندارد و روز دوشنبه ۱۷ تیرماه به دلیل «افت شدید فشار خون و لرزش بدن» به بهداری زندان منتقل شده است. گل خانم نوروزی همچنین گفت دخترش پس از دو روز اجازه نداشتن برای تماس با خانواده، صبح ۱۸ تیرماه برای دقایقی توانسته با او صحبت کند: «گفت حالم خوب است اما من میدانم دروغ میگوید. فقط گفت به بقیه بگویم که من حاضر نشدم دیروز در بهداری بهم سرم وصل شود چون باید آزاد شوم.»
به دستور علی چهار محالی، رییس زندان اوین ساناز الهیاری از تماس با همسرش امیرحسین محمدیفر در زندان اوین و تماس با خانوادهاش در روز ۱۷ تیرماه محروم شد. رییس زندان این دستور را برای تنبیه و وادار کردن او برای شکستن اعتصاب غذا داد اما صبح روز بعد به گفته مادر ساناز الهیاری اجازه تماس با مادرش برای چند دقیقه داده شده است.
گل خانم نوروزی به کمپین گفت: «من دیروز از دخترم بیخبر بودم. اما اجازه دادند صبح امروز (۱۸ تیرماه) ساناز با من تماس بگیرد: «ساناز من را میشناسد که چقدر نگرانش هستم. من چهار پسر دارم و یک دختر. همین یک دختر را از دنیا دارم و در تهران هم زندگی نمیکنم که سریع به زندان یا دفتر دادستانی بروم. در همدان دور از تهران زندگی میکنم. شوهرم هم دو هفته پیش، پس از ملاقات با ساناز در مقابل درب زندان اوین تصادف کرد و از آن روز حالش خوش نیست. از وقتی شنیدم ساناز در اعتصاب غذاست دیوانه شدم. از دیروز تا حالا همش گریه میکنم که دخترم چی شد. ساناز امروز صبح به آنها گفته مادرم نگرانم است، بگذارید من یک دقیقه زنگ بزنم. زنگ زد، گفت من خوبم اما صدایش ضعیف بود. میدانم او میگوید خوب است که من نگران نشوم. فقط گفت دیروز اجازه نداده در بهداری به او سرم وصل شود. گفت من کاری نکردم که این همه مدت در زندان بمانم چرا باید اعتصابم را بشکنم. ساناز قبلا هم حالش در زندان خوب نبود ما خواستیم تا او را به دکتر ببرند اما نمیدانم چرا دخترم را نبردند.»
خانم الهیاری پیش از این دچار ضعف و لرزش شدید بدن شده بود. یک منبع آگاه در تاریخ ۲۰ خرداد ۹۸ به کمپین گفته بود او به شدت وزن کم کرده اما علیرغم درخواستهای خانواده برای انتقال او به بیمارستان برای معاینات تخصصیتر با این امر با این استدلال که «بیماریش چیز مهمی نیست و نیاز به پیگیری ندارد» تاکنون ممانعت شده است.
مادر ساناز الهیاری با اظهار اینکه بارها به دادگاه انقلاب و دفتر دادستانی تهران رفته و خواستار آزادی فرزندشان با قرار وثیقه شدهاند گفت: «من همه جا رفتم اما هیچ جوابی به ما نمیدهند. قبل از عید به دادستانی رفتم، چه کنم، ترک زبانم و فارسیم خوب نیست. گریه کردم، التماس کردم بهشان، گفتم من یک دختر دارم، تو را به خدا آزادش کنید. گفتند باشد ولی آزاد نشد. با وجود اینکه بازجوییهایش تمام شده اما با آزادی او و همسرش موافقت نمیشود. سه بار در این مدت گفتند باشد او را آزاد میکنیم اما آزادش نکردند. نه تنها بیگناه خودشان در زندان ماندهاند بلکه وضعیت زندگی و خانهشان هم بلاتکلیف مانده، آنها مستاجر بودند من که نمیدانم چه بر سر شغل و خانه و اسباب وسایلشان آمده است.»
گل خانم نوروزی که در همدان زندگی میکند و برای ملاقات کابینی با دخترش هر هفته مجبور به آمدن به تهران است به کمپین گفت: «با این وضعیت هر هفته با پدرش برای ملاقات او از همدان به تهران میآییم. خدا میداند چقدر سخت است. حالا یکشنبه به تهران میروم تا ببینم دخترم پس از این همه مدت اعتصاب در چه وضعیتی است. نمیدانم دوباره به دادگاه انقلاب بروم، به مجلس بروم.. نمیدانم.»
خانم نورزوی میگوید او خواستار آزادی دخترش و همسرش است: «چرا باید یک دختر جوان این همه مدت در زندان باشد مگر چه کرده است. من آزادی او را میخواهم. دیگر طاقت ندارم. شش ماه است دارم گریه میکنم.»
ساناز الهیاری و امیرحسین محمدیقر دو فعال کارگری و عضو نشریه اینترنتی «گام» پس از شرکت در اعتراضات کارگران نیشکر هفتتپه (آبان ۹۷) هر دو در تاریخ ۱۹ دی ۹۷ در منزلشان در تهران بازداشت و روانه زندان اوین شدند. هر دو آنها شش ماه است که در بازداشت موقت به سر میبرند و علیرغم درخواستها برای آزادی با قرار وثیقه تا زمان صدور رای نهایی به دلایل نامشخصی تاکنون مخالفت شده است. امیرحسین محمدیفر در تاریخ ۱۲ تیرماه در نامهای خطاب به علی چهار محالی، رییس زندان اوین و قاضی مقیسه نوشت اگر آنها تا ۱۳ تیرماه به همراه بقیه بازداشت شدگان هفتتپه آزاد نشوند او به همراه همسرش دست به اعتصاب غذا خواهند زد.
آقای محمدیفردر بخشی از نامه خود نوشته بود: «نزدیک به شش ماه از بازداشت موقت من و همسرم می گذرد و بیش از پنج ماه است که مراحل بازجویی و تحقیقات تمام شده و علیرغم صدور قرار وثیقه همچنان در بازداشت موقت هستیم. در این مدت اقداماتی که از طریق خانواده ها انجاد دادیم هیچ پاسخ روشنی نداشته و ما در بلاتکلیفی هستیم.»
در بخش دیگری از این نامه آمده بود: «من و همسرم ساناز الهیاری همزمان بازداشت شدیم و این مساله باعث مشکلات زیادی در زندگی شخصی ما از جمله اخراج از کار، قطع بیمه، کرایه معوقه مسکن و اقساط عقب افتاده چندین وام مصائب زیادی بر خانوادههایمان تحمیل کرده چنانچه مسئولان تا تاریخ سیزدهم تیرماه سال جاری هیچ اقدام مشخصی در این رابطه انجام ندهند، برای دفاع از حقوق خود و ساناز الهیاری در اعتراض به برخوردهایی با منشایی بالاتر از قانون، از تنها ابرازی که در دست دارم استفاده کرده و دست به امساک از خوردن غذای جامد خواهم زد، بدیهی است که تبعات این اعتصاب مستقیما متوجه مسئولان امنیتی و قضایی است.»
این زوج اعتصاب غذای خود را از تاریخ ۱۳ تیرماه آغاز کردند.
ساناز الهیاری و همسرش متهم به سه اتهام «ارتباط با گروهها و احزاب معاند»، «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» و »تشکل گروه به قصد بر هم زدن امنیتملی» هستند و در اردیبهشت ۹۸ آخرین دفاعیات از آنها در شعبه هفتم بازپرسی زندان اوین اخذ شده است اما تاکنون تاریخ دادگاه آنها مشخص نشده است.
ساناز الهیاری، متولد ۱۳۶۶، فارغ التحصیل رشته اقتصاد پیش از این یک بار دیگر در اسفند ۱۳۸۷ به دلیل عضویت در گروه دانشجویان آزادی خواه و برابر طلب (داب) بازداشت شد و به مدت ۱۷ روز در زندان اوین بود. او بعدتر در دادگاه انقلاب به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به پنج سال حبس تعلیقی محکوم شد.
عضو دیگر نشریه گام که اخبار کارگری را بیشتر پوشش میدهد، به نام امیر امیرقلی و عسل محمدی پس از اعتراضات کارگران نیشکر هفتتپه بازداشت شدند. خانم محمدی یک ماه پس از بازداشت با قرار وثیقه ۴۰۰ میلیون تومانی آزاد شد اما امیر امیرقلی به همراه ساناز الهیاری و امیرحسین محمدیفر همچنان در زندان هستند.