اظهارنظر قضایی درباره نوشین جعفری و برگزاری دادگاه مرضیه امیری در یک روز
سخنگوی قوه قضاییه روز ۲۲ مرداد ماه در کنفرانس خبری خود در حالی که روز خبرنگار را به خبرنگاران حاضر تبریگ گفت، بازداشت نوشین جعفری، عکاس سینما و تئاتر را مربوط به توهین به مقدسات و تبلیغ علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی مربوط کرد. پنج روز از روز خبرنگار و تبریکات مقامات قضایی کشور از خبرنگاران میگذرد در حالی که در حال حاضر حداقل چهار خبرنگار و عکاس مطبوعات در زندان اوین به سر میبرند.
غلامحسین اسماعیلی در مقابل سوال خبرنگاری درباره دلیل بازداشت نوشین جعفری، بدون اینکه نامی از او ببرد، با خواندن او به «فردی» گفت: «فردی به لحاظ اهانتی که به حضرت سیدالشهدا و عزاداری کرده بود و تبلیغی که علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی داشت، تحت تعقیب قرار گرفت.»
سخنگوی قوه قضاییه غیرمستیم در ادامه توضیحاتش با تهدید هنرمندان گفت در بازرسی از تجهیزات فنی این عکاس یک سری مستندات دون شان هنرمندان یافته شده است: «در بازرسی از اماکن و تجهیزات فنی مربوط به این شخص، یک سری مستندات جدید هم به دست آمد که دون شاد افراد و اشخاص و حرفههای شاغل در جامعه است.»
غلامحسین اسماعیلی توضیحی درباره مستندات مطرح شده و یا مصادیق مرتبط با موضوع «تبلیغ علیه نظام» ارایه نکرد.
نوشین جعفری عکاس حوزه سینما و تئاتر ایران بنا بر گزارشهای منتشر شده در تاریخ ۱۳ مرداد ماه از سوی ماموران امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شده است. شهرزاد جعفری خواهر این عکاس در گفتوگویی با سایت انصاف نیوز در تاریخ ۲۰ مرداد ماه گفت پس از یک هفته بازداشت خواهرش هیچ تماس تلنفی با خانواده نداشته است و همین مساله باعث نگرانی شدید از وضعیت او شده است.
خواهر این عکاس ادعاهای برخی از کاربران توییتر را مبنی بر نوشتههای خواهرش در یک اکانتی به نام «یار دبستانی» رد کرد: «او تنها یک صفحه توییتر با اسم و فامیل خودش دارد به نام نوشین جعفری که اگر سرچ کنید صفحه اصلی خودش را میبینید. این ادعاها یکسری اخبار دروغ و شایعه است که اول از سوی یکی از اکانتها بانام «آ سید…» منتشر شد؛ ما حتی این خبر را نمیخواستیم رسانهای کنیم که برایش بدتر نشود و تحت فشار قرار نگیرد، اولین بار اخبارش در توییتر از سوی اکانتهایی مشخص پخش شد که «نوشین جعفری ادمین یکی از اکانتها بهنام یار دبستانی است که هتاکی کرده» اصلا خود ادمین اکانت یار دبستانی الان چند توییت گذاشته که دارند برای نوشین جعفری پرونده سازی میکنند.»
شهرزاد جعفری همچنین گفت: «ماموران در زمان تفتیش خانه تمام وسایل شخصی نوشین از جمله هارد او را ضبط کردند. هر عکسی هم درآن هاردها بوده عکس تئاتر و سینما و عکسهایی مشخص است. تعداد هاردها هم باتوجه به شغل خواهرم کاملا طبیعی است.»
نوشین جعفری کار خود را در سال ۱۳۸۷ با خبرنگاری در حوزه فرهنگی روزنامه اعتماد آغاز کرد و پس از مدتی عکاس مطبوعات شد که بیشتر در زمینه عکاسی تئاتر و سینما متمرکز بود. او همچنین به عکاسی مستقل در حیطه سینما و تئاتر از جمله عکاسی دو فیلم «لانتوری» و «مجبوریم» اشتغال داشته است. نمایشگاه عکاسهای فیلم لانتوری به انتخاب خانم جعفری به نفع قربانیان اسیدپاشی برگزار شد.
پس از رسانهای شدن بازداشت این عکاس، برخی از کاربران توییتر معروف به «ارزشیها» در رشته توییتی بازداشت او را مرتبط با همکاری گزارشگران حقوق بشر و نویسنده یک حساب توییتری دانستند که در «تور اطلاعاتی نهادهای انقلابی» گرفتار شده است. این توییتها خانم جعفری را نویسنده اکانت توییتری به نام «یار دبستانی» میدانند که «به اهل بیت و نظام هتاکی کرده است.»
در یک توییت در این زمینه آمده: «شنیدم که نوشین. ج یکی از عوامل وابسته به گزارشگران حقوق بشر (تیم احمد باطبی) اخیرا در تور اطلاعاتی یکی از نهادهای انقلابی گرفتار شده .. نکته مهم ماجرا اما این است که نوشین، نویسنده اکانت توییتری هتاک ضد انقلاب هم ست.»
این موارد مطرح شده تاکنون از سوی همکاران این عکاسی مطبوعاتی-سینمایی رد شده است که چنین مطالبی را پروندهسازی نهادهای امنیتی برای او قلمداد میکنند.
برگزاری جلسه دادگاه مرضیه امیری: جمعآوری ادعاهای علیه مرضیه امیری در شرایط خاص و بدون حضور وکیل او
دادگاه مرضیه امیری روزنامهنگار روزنامه شرق که از تاریخ ۱۱ اردیبهشت (روز جهانی کارگر) تاکنون در بازداشت به سر میبرد صبح ۲۲ مرداد ماه برگزار شد. او به همراه آرش دولتشاهی، وکیلش در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه شرکت کردند. این روزنامهنگار متهم به سه اتهام سنگین «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت کشور»، «تبلیغ علیه نظام» و «اخلال در نظم عمومی» است. با این حال هنوز مشخص نیست مصادیق و مستندات این سه اتهام چیست.
آرش دولتشاهی وکیل او به سایت انصافنیوز درباره دادگاه موکلش گفت که ادلههای علیه او در زمانی جمع آوری شده که خانم امیری «در موقعیت خاصی» بوده و در آن مرحله از داشتن وکیل هم محروم بوده است. این وکیل گفت از آنجا که بیشتر تمرکز دادگاه بر سر مسایل پرونده تحقیات مقدماتی موکلش بوده، گفت: «ما از دادگاه خواستیم که بیشتر به دفاعیات ما در جلسهی محاکمه توجه کنند تا مواردی که در مرحلهی تحقیقات مقدماتی و بدون حضور وکیل ایشان و با شرایط خاصی که ایشان داشتند جمع آوری شده است.»
آرش دولتشاهی با اظهار اینکه مدارکی که علیه موکلش جمع آوری شده مربوط به نوشتههای «فضای مجازی» بوده، گفت: «امیدواریم که بیشتر به دفاعیات ما توجه شود تا آنچه که علیه ایشان از طرق خاصی جمع آوری شده که بیشتر مربوط به فضای مجازی است.»
سمیرا امیری خواهر این روزنامهنگار و دانشجوی علوم اجتماعی دانشگاه تهران در توییتر خود نوشت که قاضی مقیسه علیرغم درخواست مجدد وکیل برای آزادی این روزنامهتگار تا زمان رای نهایی مخالفت کرده و او مجددا به زندان اوین بازگشته است.
خواهر مرضیه امیری همچنین در توییتر خود نوشت روز دادگاه مرضیه امیری روز تولد او نیز بوده است. او صبح روز تولدش به دادگاه رفت و پس از آن علیرغم امید به آزادی مجددا به زندان اوین منتقل شد.
مرضیه امیری، خبرنگار سرویس اقتصادی روزنامه شرق و دانشجوی علوم اجتماعی دانشگاه تهران روز ۱۱ اردبیهشت ماه که در تجمع کارگران برای پوشش خبری شرکت کرده بود از سوی ماموران امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه وزرا محل انتقال کارگران بازداشت شده منتقل شد. او پس از آن به بند ۲۰۹ زندان اوین متعلق به وزارت اطلاعات فرستاده شد. خانم امیری دچار بیماری عاصم است و نیاز به فضای آرام و دور از تنش دارد.
در حال حاضر هنگامه شهیدی، روزنامهنگار با حکم ۹ سال و سه ماه حبس، مسعود کاظمی، روزنامهنگار با حکم چهار سال و نیم حبس که دو سال از آن قابل اجراست در زندان اوین به سر میبرند، همچنین نوشین جعفری و مرضیه امیری نیز در انتظار صدور حکم در بندهای از این زندان حضور دارند.