مجازات یک روزنامهنگار: محکومیت مرضیه امیری به ۱۰ سال و ۱۴۸ ضربه شلاق
مرضیه امیری روزنامهنگار بازداشت شده روزنامه شرق از سوی قاضی محمد مقیسه به (۱۰ سال و شش ماه حبس) و به (صد و چهل و هشت ضربه شلاق) محکوم شد. این حکم سنگین دو هفته پس از برگزاری دادگاهش به وکیل او ابلاغ شد. مرضیه امیری در تاریخ ۱۱ اردیبهشت (روز جهانی کارگر) وقتی برای پوشش خبری اعتراضات کارگری رفته بود بازداشت و روانه زندان اوین شد. به گفته وکیل این روزنامهنگار او به «۱۱ اتهام» به همین دلیل متهم شده است.
آرش دولتشاهی وکیل او روز چهارم شهریورماه درباره حکم موکلش به خبرگزاری برنا با اظهار اینکه نمیتواند به جزییات پرونده اشارهای بکند گفت این روزنامهنگار بیشتر برای «فعالیت در شبکههای اجتماعی مثل «توئیتر» و «تلگرام» تحت تعقیب قرار گرفته و در مجموع یازده مورد اتهام برای خانم امیری نوشته شده است.»
این وکیل در ادامه گفت: «مرضیه امیری به عنوان خبرنگار روزنامه شرق در روز جهانی کارگر در میدان بهارستان حضور داشت که در آنجا دستگیر شده و قرار کفالت به اتهام اخلال در نظم عمومی برای او صادر میشود و از آنجایی که یک پرونده باز از قبل داشته قرار صادر شده در نهایت به بازداشت موقت تبدیل میشود که اتهامها نیز به آن اضافه میشود.» این وکیل به ریز موارد اتهامی اشارهای نکرد اما پیش از این گفته شده بود از جمله اتهامات خانم امیری اقدام علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام» و «اخلال در نظم عمومی» است.
آرش دولتشاهی با اعتراض به حکم موکلش و بقیه گفته بود: «این احکامی که برای دانشجویان، منتقدان و روزنامهنگاران صادر میشود در شان نظام قضایی نیست، همچنین به مصلحت نظام ما هم نیست. کمااینکه خانم امیری نیز در بازجوییهای خود اعلام کرده بود که به اصل نظام اعتقاد دارند و در همان چارچوب، انتقادات و اعتراضهایی دارند.»
برای اولین بار سمیرا امیری، خواهر این روزنامهنگار روز شنبه دوم شهریور ماه خبر ابلاع حکم رادر توییترش رسانهای کرد: «مرضیه به صدوچهلوهشت ضربه شلاق و مجموعاً ده سال و نیم زندان محکوم شد که شش سال از آن قابل اجراست. #مرضیه_امیری #بازداشتیان_روز_کارگر»
مرضیه امیری روزنامهنگار بخش اقتصادی روزنامه شرق و دانشجوی علوم اجتماعی دانشگاه تهران بود که اکنون بیش از سه ماه است که در بازداشت موقت به سر میبرد. خانم امیری در تاریخ ۱۱ اردیبهشت ۹۸ در روز اعتراضات بازداشت شد.
دادگاه مرضیه امیری در تاریخ ۲۲ مرداد ماه در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی محمد مقیسه برگزار شد آرش دولتشاهی وکیل خانم امیری دو روز پس از برگزاری دادگاه در تاریخ ۲۴ مرداد ماه در گفتوگو با خبرگزاری انصاف نیوز گفت که ادلهها علیه او در زمانی جمع آوری شده که خانم امیری «در موقعیت خاصی» بوده و در آن مرحله از داشتن وکیل هم محروم بوده است. این وکیل گفت از آنجا که بیشتر تمرکز دادگاه بر سر مسایل پرونده تحقیات مقدماتی موکلش بوده: «ما از دادگاه خواستیم که بیشتر به دفاعیات ما در جلسهی محاکمه توجه کنند تا مواردی که در مرحلهی تحقیقات مقدماتی و بدون حضور وکیل ایشان و با شرایط خاصی که ایشان داشتند جمعاری شده است.»
آرش دولتشاهی با اظهار اینکه موکلش در زمان اقرار جدا نگه داشته میشده و حتی دسترسی به وکیل هم نداشته گفت: «مرضیه امیری در موارد مختلف «تحت نظر جدا از سایرین» بوده است و این یعنی وضعیت درستی حتی برای اقرار علیه خودش هم نداشته است بنابراین این موضوع برای دیگر زندانیانی که علیه او اقرار کردند هم صادق است.»
این وگیل همچنین درباره ارزش استناد به اقرار دیگران علیه متهم در امر قضاوت گفت: «در قانون، اظهارات خود متهم تنها در شرایط طبیعی قابل استناد است؛ یعنی برای اقرار کردن هم باید شرایط طبیعی باشد. از این جهت متهم علیه خودش تنها در شرایط خاصی میتواند اقرار کند تا این اقرار قابل استناد باشد.»
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه حدود ۲۰ روز پس از بازداشت «مرضیه امیری»، اتهام او را امنیتی عنوان کرد و درباره اجازه نداشتن مرضیه امیری برای دیدار با وکیل گفت: «عمل مجرمانه در حوزه امنیت به او نسبت داده شده است و در این زمینه هر وکیلی نمیتواند وکالت کند.»
اشاره اسماعیلی به تبصره ماده ۴۸ قانون جدید آیین دادرسی کیفری است که براساس آن در جرایم امنیتی در مراحل تحقیقات مقدماتی، متهمان باید وکلای خود را از میان لیست تایید شده قوه قضاییه انتخاب کنند در واقع حق انتخاب آزاد وکیل از آنها سلب شده است.
مرضیه امیری مبتلا به بیماری صرع است و وکیل او در گفتوگو دیگری گفته بود به دلیل این بیماری بارها درخواست آزادی موقت او را تا زمان صدور رای نهایی کرده اما به دلایل نامشخصی با این امر موافقت نشده است.
در تاریخ دوم شهریو ر ماه نه تنها حکم مرضیه امیری بلکه حکم کیومرث مرزبان، طنزنویس و نویسنده مطبوعاتی نیز اعلام شد با این حال هنو ز وضعیت نوشین جعفری عکاس سینما و تئاتر از زمان بازداشت تاکنون نامشخص است، خانواده او قادر به ملاقاتش نبودند. در حال حاضر چندین روزنامهنگار دیگر با اتهامات مشابه در زندان هستند هنگامه شهیدی، با حکم ۹ سال و سه ماه حبس، مسعود کاظمی، ر با حکم چهار سال و نیم حبس که دو سال از آن قابل اجراست در زندان اوین به سر میبرند،
واکنشهای گسترده به حکم عجیب یک روزنامهنگار