وکیل ژیائو وانگ: پس از سه سال زندان خواستار آزادی او هستیم؛ موکلم تنها یک محقق است
جیسون پابلت وکیل آمریکایی ژیائو وانگ شهروند چینی– آمریکایی که اکنون با حکم ۱۰ سال حبس در زندان اوین است درباره آخرین وضعیت این زندانی به کمپین حقوق بشر در ایران گفت او و خانواده این محقق پس از گذشته سه سال انتظار دارند او آزاد شود: «بزرگترین مساله این است که او سه سال درر زندان بوده حالا وقتش رسیده که افراد ذی نفع براساس اهداف انسانی با هم همکاری کنند تا او به خانه برگردد.» این وکیل گفت «به عقیده ما تنها دلیل بازداشت او این است که یک محقق آمریکایی است، همین.»
جیسون پابلت درباره وضعیت روحی و جسمی موکل چینی- آمریکایی خود به کمپین گفت: «از نظر روحی خودش را حفظ کرده اما ما نگران سلامتی جسمی او هستیم. این یک مساله خصوصی است و در مورد آن نمیخواهیم علنی صحبت کنیم. وکیل او در ایران بسیار روشن نگرانیهای خود را در مورد وضعیت جسمی وانگ با مقامهای ایرانی در میان گذاشته است.»
این وکیل دادگستری با اشاره به اینکه نمیتواند درباره جزییات مذاکره و پرونده موکلش بگوید، گفت: «او جاسوس نیست، یک محقق است که باید به خانهاش و نزد همسر و پسر کوچکش برگردد. ما امیدواریم و تقاضا داریم که مقامات هر دو کشور هر چه زودتر برای تحقق این اتفاق کمک کنند.»
ژیائو وانگ پس از دوران بازداشت انفرادی به اندرزگاه هفت سالن ۱۲ زندان اوین منتقل شده و هم اکنون در آنجاست. به گفته منابع مطلع، در این بند اکثر زندانیان با جرایم جاسوسی و همکاری با دول متخاصم نگهداری میشوند. نزار زکا شهروند لبنانی نیز پیش از آزادی در این بند حضور داشت.
وکیل وانگ گفت: «آزادی او یک مساله انسانی است. ما برای آزادی او میخواهیم که افراد باصلاحیت نقش میانجی را پیدا کنند. او جاسوس نیست، محقق است. آقای وانگ سه سال در زندان بوده و دیگر باید آزاد شود.»
همسر ژیائو وانگ هفته گذشته در اجلاس سازمان ملل در نیویورک برای گفتوگو درباره وضعیت همسرش حضور پپدا کرد. همجنین ریچارد راتکلیف همسر نازنین زاغری و بابک نمازی پسر باقر و برادر سیامک نمازی نیز در نیویورک حضور داشتند و با گفتوگوهایی خواستار آزادی اعضای خانواده خود بودند.
ژیائو وانگ، دانشجوی دوره دکتری رشته تاریخ دانشگاه پرینستون تابستان سال ۱۳۹۵ در تهران بازداشت شد با این حال مقامات ایرانی یک سال پس از بازداشت او و پس از حکم ۱۰ سال حبسش از سوی دادگاه انقلاب آن را رسانهای کردند. مقامات دانشگاه پرینستون و خانواده وانگ نیز تا آن زمان بازداشت او را رسانهای نکردند. پس از اظهارات محسنی اژهای، دانشگاه پرینستون با انتشار بیانیهای حکم او را ناعادلانه خواند.
برای اولین بار غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضاییه در تاریخ ۲۵ تیرماه با اظهار اینکه او «عامل نفوذی» است از حکم ۱۰ سال خبر داد و گفت «اگر حکم قطعی شد شاید پیشتر در مورد نفوذ وی توضیح میدهم.»
خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه در مطلبی در همان روز مبنای جمعاوری اطلاعات جاسوسی وانگ را «آرشیو کتابخانههای تهران و شخصیتّهای علمی» عنوان کرد و گفت او تحقیقات خود را از طریق اخذ کرده و همچنین مدعی شد این دانشجو «۴۵۰۰ صفحه از اسناد کشور را ثبت دیجیتالی» کرده است.
حکم او در مرداد ماه ۹۶ از سوی دادگاه تجذید نظر نیز تایید شد. هوا کوا، همسر وانگ در گفتگویی با دانشگاه پرینستون در تاریخ ۲۸ جولای درباره همسرش گفته بود که او ایران را دوست دارد و فقط برای پروژه دکترایش به ایران سفر کرده و هیچ فعالیت سیاسی نداشته و ندارد.
دانشگاه پرینستون با انتشار بیانیهای روز ۲۶ مرداد ماه عنوان کرد: «ما از رد درخواست تجدید نظر او ناراحتیم. رای دادگاه و ادامه محکومیت ظالمانه او موجب نگرانی است.» در این بیانیه تاکید شده بود که آقای وانگ هیچ فعالیت سیاسی برای هیچ دولتی نداشته است. او فقط یک محقق و دانشجویی دوره دکتری در حوزه تاریخ بوده است.