وکیل خانواده لوینسون: تا کنون از اطلاعات سپاه استعلام نشده؛ علاقهای به پیگیری ماجرا وجود ندارد
محمدحسین آقاسی، وکیل خانواده رابرت آلن لوینسون، شهروند مفقود شده آمریکایی در ایران در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که بازپرس دادسرای امنیت در پرونده شکایت او به وکالت از خانواده آقای لوینسون در مورد ربوده شدن این شهروند آمریکایی قرار منع پیگرد صادر کرده است.
آقای آقاسی گفت که به این قرار اعتراض کرده و در انتظار رسیدگی به اعتراض خود است.
روز شنبه، ۱۸ آبان ماه، خبرگزاری آسوشیتدپرس خبر از مکاتبات ایران با گروه «ناپدیدشدگان سازمان ملل» در ارتباط با رابرت لوینسون داد و گزارش داد که خبرنگار آمریکایی این خبرگزاری، اسنادی را مشاهده کرده که نشان میدهد ایران به کارگروه «ناپدیدشدگان قهری» سازمان ملل گفته آقای لوینسون در دادسرای عمومی و انقلاب تهران، پروندهای باز دارد که در حال رسیدگی است.
مقامهای ایرانی درباره سرنوشت رابرت لوینسون یا جزئیات پروندهای که از آن خبر دادهاند توضیحی ندادهاند اما محمدحسین آقاسی، وکیل خانواده لوینسون در مصاحبه با کمپین گفت که احتمالا موضوع مربوط به شکایت او به وکالت از خانواده لوینسون است.
وکیل خانواده لوینسون به کمپین گفت: «حرف دادسرای انقلاب و دولت ایران منافاتی با آنچه که تاکنون گفته ندارد. من به وکالت از خانواده آقای لوینسون شکایت کردهام پرونده در دادسرای انقلاب تهران است هرچند که بازپرس پرونده یک ماه پیش گفته که قرار منع تعقیب صادر کرده و من اعتراض کردم و قانونا باید به اعتراض من رسیدگی شود.»
رابرت لوینسون، شهروند آمریکایی و مامور سابق اف بی آی است که در زمستان سال ۸۵ در جزیره کیش ناپدید شد. دولت آمریکا، ایران را به بازداشت آقای لوینسون متهم میکند مقامات ایران اما تاکنون عنوان کردهاند که هیچ اطلاعی از سرنوشت او ندارند. خانواده آقای لوینسون در بیانیهای که در آذر ماه ۱۳۹۷ به اتفاق خانوادههای ۵ نفر از زندانیان دوملیتی زندانی در ایران منتشر کرده بودند اعلام کردند که «دولت ایران هرگز به شکل عمومی نپذیرفته که باب (نامی که خانواده اش با او رابرت لوینسون را صدا میزنند) را ربوده است، اما پرس تیوی گزارشی را منتشر کرد که بر اساس آن او توسط نیروهای امنیتی نگهداری میشود و طی چند روز آزاد خواهد شد. ۴۲۸۷ روز بعد، بیش از ۱۱ سال و نیم، خانواده باب هنوز با او ارتباطی ندارند. او بدون ابتداییترین حقوق انسانی نگهداری میشود. خانواده او تنها یک ویدیو گروگانگیری و تعدادی عکس را از منبعی نامعلوم دریافت کردهاند. مقامات ایرانی هرگونه تلاش برای انجام تحقیقات بیشتر از سمت ایالات متحده را خنثی کردند، دادرسی عادلانه توسط دادگاه ایران را مسدود کردند و هر بار که نامش بر سر زبانها میآید به فهرستی از خواستههای خود اشاره میکنند. این شواهد ما را به این نتیجه میرساند که باید این وضعیت را گروگان گیری بنامیم.»
محمدحسین آقاسی، وکیل خانواده رابرت لوینسون در مصاحبه با کمپین گفت: «آقای لوینسون در اسفند ۸۵ در جزیره کیش بین هتل و فرودگاه ناپدید شد. حدودا ۸ ماه خانواده او دوندگی کردند تا ببینند اگر بازداشت شده اقداماتی بکنند و هیچ نتیجه ای نگرفتند. بعد از ۸ ماه به ایران آمدند و با من صحبت کردند. پسر آقای لوینسون که در نیویورک وکیل است هم آمده بود.گفتم که باید مساله را براساس ربوده شدن بگذاریم و استدلال من این بود که دولت ایران بعد از طی مراحل تحقیقاتی و تخلیه اطلاعاتی، موضوع را مطرح می کند که بعد از یک مدت زندان آزاد کند یا مبادله کند یا دولت آمریکا را از نظر عدم رعایت ضوابط بین المللی و برخی موازین قانونی دیگر در رسانه ها به چالش بکشد. اینکه بعد از ۸ تا ۹ ماه گذشته و هیچ خبری داده نشده به این مفهوم این که آقای لوینسون در اختیار دولت قانونی نیست و ممکن است کسان دیگر او را گرفته باشند.»
وکیل خانواده رابرت لوینسون در ایران توضیح داد: «خانواده به من وکالت دادند که پیگیری کنم. من طرح شکایت کردم و پروندهای که الان آسوشیتدپرس هم منتشر کرده پرونده شکایت من است. من در دادسرای کیش با عنوان ربایش، طرح شکایت کردم. ابتدا قبول نمیکردند. مدارک بردم که در هتل مریم کیش، صبحانه خورده، شام خورده، تسویه حساب کرده و با یک تاکسی سرویس از هتل خارج شده اما به فرودگاه نرسیده و از ایران پرواز نکرده. بالاخره شکایت مرا پذیرفتند اما کار درست و حسابی نکردند. از آقای شاهرودی، رئیس وقت قوه قضائیه درخواست کردم که پرونده مهمی است و در کیش ظرفیت تحقیقات ندارد. موافقت کرد که پرونده بیاید تهران. در تهران رسیدگی شود. پرونده اول رفت دادسرای جنایی و بعد رفت دادسرای انقلاب.»
آقای آقاسی، از یک آمریکایی پناهنده در ایران به عنوان مظنون در قضیه ناپدید شدن رابرت لوینسون نام برده و به کمپین گفت: «من شخصی به نام داوود صلاحالدین با نام اصلی دیوید تئودور بلفیلد را به عنوان مظنون معرفی کردم. کسی که در آمریکا مرتکب قتل شده و در زمان قطبزاده به ایران فرار و در ایران پناهنده شد. او همان زمان که آقای لوینسون ناپدید شد در هتل با او بوده. خودم با این فرد در هتل شرایتون تهران ملاقات کردم. صحبتهایی که می کرد تناقض داشت و متوجه شدم دروغ میگوید. من به نهادهای امنیتی و دادسرا منتقل کردم و گفتم اگر برای پی بردن به واقعیت حسن نیت دارید این فرد را احضار کنید و بپرسید. متاسفانه ۸ سال پشت گوش انداختند و بعد از ۸ سال که بازپرس موافقت کرد او را احضار کند گفتند آدرس او که در گوهردشت بوده تغییر کرده و هیچ نشانی از او ندارند. این در حالی است که یک آدم پناهنده بدون اجازه نهادهای قانونی نمیتواند در ایران جابجا شود. از هر کجا هم که استعلام کردیم از طریق بازپرس به ما جوابی ندادند.»
پلیس فدرال آمریکا پنج میلیون دلار جایزه و وزارت خارجه آمریکا یک جایزه ۲۰ میلیون دلاری برای ارائه اطلاعات درباره رابرت لوینسون تعیین کردهاند.
محمدحسین آقاسی که یک ماه پیش پرونده را در دادسرای امنیت تهران مطالعه کرده به کمپین گفت: «حدود یک ماه پیش بازپرس به من گفت پرونده را داریم میبندیم. قرار را به من ابلاغ کردند من اعتراض کردم که رسیدگی شود. از وزارت اطلاعات در زمان محمود احمدی نژاد هم با من تماس گرفته و جلسهای گذاشتند و مامورشان گفت پرونده را ببندیم من گفتم نه. پرونده باید باز باشد و مشخص شود چه اتفاقی افتاده. یک ماه پیش پرونده را به طور کامل مطالعه کردم. ۵ بار اداره ضدجاسوسی وزارت اطلاعات کتبا از بازپرس استعلام کرده که تکلیف این پرونده چی شد؟ خبری از این آقا شد یا نه؟ بنابراین من معتقدم که وزارت اطلاعات و دولت اطلاعی ندارند اما اگر احیانا اطلاعات سپاه یا به قولی دولت در دولت او را بازداشت کرده و نگه داشته من نمی دانم.»
به گفته وکیل آقای لوینسون «تاکنون استعلامی از اطلاعات سپاه در ارتباط با سرنوشت آقای لوینسون صورت نگرفته است. در نهایت مشخص نیست هنوز که چه اتفاقی برای ایشان افتاده و دستگاه های قضایی و امنیتی هم علاقه ای به پیگیری قضیه نداشتند علیرغم پی گیری ما.»
براساس گزارشی که در سال ۲۰۱۳، خبرگزاری آسوشیتدپرس منتشر کرد رابرت لوینسون در زمان سفر به ایران در حال انجام ماموریتی تایید نشده برای سازمان سیآیای بوده است.
وکیل خانواده رابرت لوینسون در تهران به کمپین گفت: «تا جایی که می دانیم سازمان سیا به سه افسر پول داده بود که بیایند ایران و اطلاعات میدانی جمع کنند. البته نه جاسوسی بوده و نه اطلاعات محرمانه و در نهایت هم سر همین قضیه و بعد از شکایت خانواده آقای لوینسون از سازمان سیا، این سازمان دو میلیون و پانصد هزار دلار به خانواده او پرداخت کرد.»
از زمان مفقود شدن رابرت لوینسون، دو بار در سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ عکس و ویدئوی از او منتشر شده است. آنطور که بی بی سی گزارش داده او در این تصاویر ریش بلندی داشت و لباس نارنجی (شبیه به لباسهای زندانیان اسلامگرای زندان گوآنتانامو) به تن داشت و در ویدئویی که از او منتشر شد، صدای موسیقی به زبان پشتون در زمینه شنیده میشد.
آقای لوینسون در این ویدئو از وضعیت بد جسمانی خود صحبت کرد.