بازداشت حشمت الله طبرزدی؛ مسیرهای پاسارگاد مسدود شد؛ احضار فعالان مدنی به پلیس امنیت
همزمان با هفتم آبان که طرفداران کوروش هخامنشی «روز کوروش» مینامند، مسیرهای منتهی به آرامگاه کوروش در پاسارگارد از سوی نیروهای امنیتی مسدود شد. برخی ویدیوها و تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شده از حضور ماموران امنیتی در مسیر پاسارگاد حکایت دارند.
همزمان، روابط عمومی جبهه دموکراتیک ایران از بازداشت حشمت الله طبرزدی، فعال سیاسی در مسیر پاسارگارد خبر داده و اعلام کرده است که «به دنبال دعوت بسیارى از چهره ها و تشکل هاى مدنى به حضور در مراسم روز کورش در پاسارگاد از جمله حشمت اله طبرزدی، ایشان و تعداد دیگرى از اعضای جبهه دموکراتیک ایران و فعالین مدنى در مسیر پاسارگاد بازداشت شدهاند.»
براساس اطلاعیه این تشکل سیاسی، ماموران پلیس امنیت با مراجعه به منزل مهندس طبرزدى «اقدام به بازرسى منزل و ضبط اموال» کردهاند.
طی سالهای اخیر جمعی از ایرانیان در روز هفتم آبان برای بزرگداشت کوروش کبیر به منطقه پاسارگاد در شهر شیراز میروند که مقبره این پادشاه سلسله هخامنشی در آنجا قرار گرفتهاست. نهادهای امنیتی با این تجمع و بزرگداشت شاهان قدیمی ایران به عنوان مسئلهای علیه امنیت ایران برخورد و تجمع کنندگان را بازداشت می کنند.
هفتم آبان ماه ۹۸ اما روز گذشته در حالی سپری شد که پلیس امنیت از روزهای قبل با احضار و تهدید تعدادی از فعالان مدنی تلاش کرده بود از برگزاری هرگونه مراسمی به مناسبت روز کوروش جلوگیری کند.
محمدحسین آقاسی، وکیل دادگستری یکی از این فعالان است که در توییتر شخصیاش از احضار به پلیس امنیت خبر داده. او در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت: «سالهای قبل کسانی که بر مزار کوروش رفته بودند را بازداشت و اذیت میکردند و امسال سعی کردند یک عدهای را که فکر میکردند ممکن است جزو آدمهایی باشند که اهل مبارزه هستند و ممکن است روز ۷ آبان به پاسارگاد بروند را احضار کنند و بترسانند که اگر بروید متخلف هستید. درحالیکه براساس قانون چنین تخلف یا جرمی وجود ندارد و نمیتوانند حضور بر مزار کوروش یا هر فرد دیگری را ممنوع کنند. دادگاه هم نمیتواند هیچ حکمی علیه افرادی که بر مزار کوروش جمع میشوند چون اساسا از نظر قانونی جرم نیست.»
آقای آقاسی از اخذ تعهد از احضار شدگان به پلیس امنیت خبر داده و به کمپین گفت: «به من تلفن کردند روز تعطیل که بیا پلیس امنیت. رفتم و دیدم که عده دیگری را هم احضار کردهاند. گفتند دفعه پیش در جشن پاسارگارد شرکت کرده بودی؟ گفتم توفیقاش را نداشتم. گفتند یک نفر یک سیم کارت با اسم شما گرفته رفته آنجا. گفتم به همان سیم کارت زنگ بزنید چرا به من زنگ زدید؟ گفتند تعهد بدهید که نمیروید. یک کاغذ چاپی درست کرده بودند اسم و فامیل و شماره ملی و موبایل افراد را مینوشتند توی آن و میگفتند امضا کنید.»
این وکیل دادگستری ادامه داد: «من و امثال من نمیترسیم و با این مسائل آشنا هستیم ولی یک عدهای واقعا وحشت کرده بودند که پلیس امنیت برای چی آنها را خواسته؟ من میدیدم افرادی که آنجا بودند عدهای معلوم بود که فعالیت مدنی یا سیاسی دارند و عده دیگر واقعا ترسیده بودند. این روند و این احضارها و تعهد گرفتن ها خلاف قانون است نه رفتن بر مزار کوروش.»
اما محمدحسین آقاسی تنها کسی نیست که درباره احضار و تعهد اطلاع رسانی کرده است. هانیه دائمی، خواهر آتنا دائمی، زندانی سیاسی هم در توییتر شخصی خود نوشته است که به پلیس امنیت احضار شده. خانم دائمی روز دوشنبه نوشته: «از پلیس امنیت تماس گرفتند گفتند برای پارهای از توضیحات امروز آنجا باشم،از عضویت در کانال آمدنیوز شروع شد و به هفت آبان و روز کوروش رسید. یه جوری که انگار از زمان کوروش هم، دست راست ایشون بودم تا امروز که دست راست روح اله زم شدم مثلا.»
بهمن احمدی امویی، روزنامه نگار هم در توییتر شخصی خود نوشته است که «از پلیس امنیت تماس گرفتند که روز دوشنبه برای پارهای توضیحات به کلانتری جنت آباد بیا. پرسیدم چرا؟ گفت: گزارش شده شما در باره کورش حرفی، مطلبی و یا پیامی دادهای. انتظار داشت تا تلفن زد بروم و دست به سینه جلویش بنشینم. گفتم شما معلوم است تازه واردی و من را نمی شناسی. گفت “نه! پرونده شما را با جزییات داریم”. اگر قبلا انتظارداشتیم وزارت اطلاعات تماس تلفنی بگیرد و یا زنگ در را بزند، حالا هر کسی می تواند این کار را انجام بدهد.»
آقای احمدیامویی آنطور که توضیح داده به پلیس امنیت مراجعه نکرده است.
از سال ۱۳۹۵ که تعدادی از مردم بر آرامگاه کوروش در پاسارگاد تجمع کردند با تجمع کنندگان در پاسارگاد که از نقاط مختلف ایران برای بزرگداشت روز کوروش به این منطقه در ایران سفر کردهبودند برخورد امنیتی می شود. هفتم آبان ۱۳۹۵ جمعیتی چند هزار نفری برای بزرگداشت روزی که به صورت غیررسمی به نام کوروش نامگداری شده است، در پاسارگاد گرد هم آمدند و به سر دادن شعار و خواندن شعر پرداختند، این تجمع، اعتراض بعضی از مراجع تقلید و روحانیون را در پی داشت. آیت الله نوری همدانی از مراجع تقلید شیعه در واکنش به این تجمع با لحنی حاوی تهدید و دستور برخورد با تجمع کنندگان، گفت: «تعجب میکنم چه طور میتوانند در مزار کوروش جمع شوند، همان شعارهایی که برای رهبر معظم انقلاب میدهیم، برای کوروش بدهند و باز ما زنده، نشستهایم و تماشاگر هستیم.»
همزمان بهرام پارسایی، نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی که در نامه ای به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواستار نامگذاری هفتم آبان به عنوان روز کوروش شده مهر ماه ۹۷ از حسن روحانی که این درخواست را به شورای عالی امنیت ملی ارجاع داده، به شدت انتقاد کرده و گفته است که روحانی این درخواست را “امنیتی” کرده است.
آقای پارسایی در نامه خود به وزارت ارشاد نوشته بود: «بنیانگذار حقوق بشر و یکی از افتخارات بزرگ تاریخ و تمدن ما و حتی جهانیان است. هفتم آبانماه به دلیلی به عنوان یادروز کوروش معرفی شده که میتواند به فرصتی برای ایجاد انسجام ملی، جذب گردشگر و معرفی فرهنگ غنی این سرزمین تبدیل شود.»
او از مسولان وزارت ارشاد درخواست کرده بود که «با هماهنگی وزارتخانهها و سازمانهای مرتبط نسبت به سازماندهی و برگزاری این مراسم در تاریخ مذکور به نحوی که هم جاذبه لازم برای گردشگران و هم توان معرفی فرهنگ و تمدن ما را داشته باشد با حفظ امنیت مراسم نه امنیتی کردن آن اقدامات لازم را مبذول فرمایید.»