اعاده دادرسی رد شد: گزارشهای دانشگاه، مبنای حکم زندان و شلاق برای پریسا رفیعی
یک منبع آگاه از پرونده و وضعیت پریسا رفیعی، دانشجویی که در جریان اعتراضات سراسری دی ماه ۹۶ بازداشت و به هفت سال زندان محکوم شد در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که این فعال صنفی دانشجویی توسط سپاه بازداشت شده بود اما در جای جای کیفرخواست به گزارش وزارت اطلاعات و حراست دانشگاه استناد شده و حکم بر مبنای همین گزارشها صادر شده است.
این منبع آگاه به کمپین گفت: «دانشگاه مدعی پیگیری وضعیت پریسا و دیگر دانشجویان بازداشتی بود و چندین بار رئیس و معاون فرهنگی دانشگاه مصاحبه کردند و گفتند که پیگیر وضعیت دانشجویان بازداشت شده هستیم ولی خودشان علیه پریسا گزارش داده بودند و در کیفرخواست اینقدر این گزارشها پررنگ بوده که حکم هم بر همین مبنا صادر شده است.»
پریسا رفیعی، ۲۱ ساله است و در رشته عکاسی دانشگاه تهران تحصیل میکند. او فعال صنفی-دانشجویی و دانشجوی هنرهای زیبای دانشگاه تهران است که روز ششم اسفند توسط ماموران وزارت اطلاعات روبروی دانشگاه تهران بازداشت و سپس به ۷ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.
روز شنبه، ۱۶ نوامبر خانواده پریسا رفیعی از رد درخواست اعاده دادرسی در پرونده او خبر دادند و مادر او در توییتر شخصی اش نوشت که «دیوان عالی کشور اعاده دادرسی دخترم پریسا رفیعی را نپذیرفت و حکم ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق رو تایید کرد.»
منبع آگاه در مصاحبه با کمپین گفت که “۲۳ روز اول بازداشت پریسا در اوین زندانی نبود و با گذشت این مدت نه خود او و نه خانوادهاش نمیدانند که او کجا نگهداری میشد. خانواده که پیگیری میکرد گفته بودند که اتهامش تبلیغ علیه نظام گفتند و بابت این تفهیم اتهام شده بود. هشتمین روز بازداشت که پدرش برای پیگیری به دادسرا رفته بود گفته بودند دختر شما همکاری نمیکند و اگر همکاری نکند ما هم او را از حقوق قانونیاش محروم میکنیم. دقیقا همان روز پریسا را برده و اتهام اجتماع و تبانی به پروندهاش اضافه و مجددا تفهیم اتهام کرده بودند و ۵ سال زندان از حکم پریسا مربوط به همین اتهام است. یعنی حکم ۷ سال حبس تعزیری دادهاند که ۵ سال برای اتهام اجتماع و تبانی است و اخلال در نظم عمومی یک سال و یک سال هم تبلیغ علیه نظام. البته دو سال ممنوع الخروجی و دو سال محرومیت از فعالیت اجتماعی و ۷۴ ضربه شلاق هم دادهاند.
این منبع آگاه از محرومیت پریسا رفیعی از دادگاه تجدیدنظر خبر داده و به کمپین گفت: «گفته بودند که در تیر ماه دادگاه تجدیدنظر برگزار میشود و احضاریه هم دست خانواده رسیده بود. اما وقتی خانواده پریسا مراجعه کردند گفتند که دادگاه تجدیدنظر تشکیل نمیشود و با استیذان رئیس قوه قضائیه، نیازی به برگزاری جلسات دادگاه تجدیدنظر نیست و حکم به صورت غیابی برگزار میشود. شهریور ماه حکم تجدیدنظر صادر شد که عینا تایید حکم دادگاه بدوی بود. درخواست اعاده دادرسی از سوی وکیل و خانواده پیگیری شد که این درخواست هم رد شد.»
این منبع درباره مستندات پرونده پریسا رفیعی که مبنای صدور حکم زندان، شلاق و محرومیت برای او شده به کمپین گفت: «پریسا فعال صنفی دانشگاه بود و همه فعالیتهایش در چارچوب دانشگاه و شورای صنفی دانشگاه بود اما در کیفرخواست اش همه اینها جرم تلقی شده. بارها در کیفرخواست اشاره شده به تجمعهای صنفی مثلا تجمع اعتراض به ساعت ورود و خروج خوابگاه دختران، تجمع اعتراض به شهریه، تجمع درباره سرویس دانشگاه یعنی تمام مواردی که در کیفرخواست آمده همه تجمعهای صنفی و داخل دانشگاه بوده است. هرچند که حتی اگر این تجمع ها خارج از دانشگاه هم میبود جرم نبود. گذشته از این با اینکه سپاه بازداشت کرده جای جای کیفرخواست به گزارش وزارت اطلاعات و حراست دانشگاه استناد شده بود. زمانی که پریسا بازداشت شد، خانواده پیگیری میکرد و دانشگاه میگفت که ما پیگیری میکنیم چندین بار رئیس ومعاون فرهنگی دانشگاه مصاحبه کردند و گفتند که پیگیر وضعیت دانشجویان بازداشت شده هستیم ولی خودشان گزارش علیه پریسا داده بودند و داخل کیفرخواست اینقدر این گزارشها پررنگ بوده که حکم بر مبنای آنها صادر شده. خود پریسا هم میگفت که در دوران بازداشت به گزارشهای حراست دانشگاه خیلی اتکا میکردند و در بازجویی ها مدام می گفتند که حراست این را گفته حراست این را خواسته.K
سعید خلیلی، وکیل پریسا رفیعی در گفتوگویی با خبرگزاری ایسنا گفته بود هیچ دلیل KمحکمهپسندیL برای اتهامات و حکم او وجود ندارد: Kبه نظر من هیچ دلیل منطقی و محکمه پسندی که دلالت قطعی بر وقوع جرمی از سوی ایشان داشته باشد در پرونده وجود ندارد و آنچه به عنوان اتهام به وی تفهیم شده است همگی اعمال و رفتارهای عادی و در چارچوب قانون و حقوق مصرحه ملت در قانون اساسی و حقوق شهروندی برای همه شهروندان بخصوص یک فعال صنفی دانشجویی است. برای مثال یکی از مواد اتهامی موکل اعتراضات صنفی دانشجویی در داخل محوطه خوابگاهی کوی دانشگاه تهران به تغییر ساعت محدودیت رفت و آمد و بسته شدن دربهای خوابگاه بوده چون با ساعت کلاسها هماهنگی نداشته است و یا شرکت وی در تظاهرات دانشجویی ۱۶ آذر مقابل دانشگاه تهران که تمام شعارهای آن خواستههای صنفی بوده است.L
پریسا رفیعی در نامه سرگشاده ای در اردیبهشت ماه اعلام کرده بود که در مدت ۲۱ روز بازداشت در محلی نامعلوم نگهداری میشده که نامش «هرگز» به آنها اعلام نشد و در طی دوران بازداشت، بازجویش بارها برای «تست بکارت» او را به پزشک قانونی اعزام کرده و بارها تهدید به «اعدام، ضرب و شتم و کشیدن ناخن» شده است.
منبع آگاه به کمپین گفت: «خانواده پریسا خیلی شوکه شده بودند و طبیعتا عصبانی بودند. پریسا توضیح داد که خیلی برایش سخت بوده ابتدا که نمی گفتند قرار است چه بکنند. بازجو مدام نامه ردو بدل میکرد و به او میفهماند که قرار است اتفاقی بیافتد. تهدید به اعدام و ناخن کشیدن میکرد و پریسا نمیدانسته چی در انتظار او است که او را میبرند برای تست بکارت و میفهمد و اجازه نمیدهد. خانواده واقعا شوکه و عصبی شده بودند و خواستار پیگیری مساله شدند پریسا هم پیگیری کرد اما نتیجهای نداشت و کسی توجهی نکرد.»
این منبع گفت: «روندی که پرونده پریسا طی کرده روندی است که در مراحل مختلف کاملا واضح و کاملا شفاف دیده میشود که روال قانونی طی نشده. با اینکه میدانستیم دادگاههایی که برگزار میشود چندان روال قانونی طی نمیشود اما همین هم از پریسا و خانواده اش دریغ شد. تجدیدنظر دریغ شد و غیابی حکم دادند. هیچ اعتنایی به دفاعیات پریسا نکردند و همین قانون نیم بند خودشان را هم از پریسا دریغ کردند.»