علیرضا قندچی: معرفی یک شخص به عنوان عامل شلیک موشک توهین به شعور ماست
علیرضا قندچی که همسر و دو فرزندش را در سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین توسط سپاه از دست داده در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که مسئولان جمهوری اسلامی تاکنون هیچ تماسی برای دلجویی یا تسلیت، با او و خانواده اش نداشته اند.
آقای قندچی به کمپین گفت که در گواهی فوت اعضای خانواده او “سقوط هواپیما، متلاشی شدن پیکر” نوشته شده و او خواستار معرفی عاملان اصلی شلیک موشک به هواپیمای مسافربری است: “اینکه یک شخصی را پیدا کنند و بگویند این شخص اشتباهی دکمه را زده و عامل بوده و تمام شود و برود قاعدتا ما نمی پذیریم و آن موقع متوجه می شویم که دارند به شعور ما توهین می کنند و می خواهند صرفا قضیه را توجیه کنند.”
بامداد چهارشنبه هواپیمای اوکراینی که با ۱۷۶ سرنشین دقایقی بعد از برخاستن از فرودگاه امام خمینی در حوالی تهران سقوط کرد همه سرنشینان آن کشته شدند. فائزه فلسفی، همسر و درسا و کوشا قندچی دو فرزند علیرضا قندچی مسافران این هواپیما بودند و آقای قندچی که به اتفاق خانواده اش در کشور کانادا سکونت داشت به ایران سفر کرده و روز سه شنبه ۲۴ دی ماه پس از تحویل پیکر اعضای خانواده اش، آنها را در بهشت زهرا در تهران به خاک سپرده است.
طی روزهای گذشته برخی رسانه ها از تهدید اعضای خانواده قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی و فشار بر این خانواده ها خبر داده اند. علیرضا قندچی در مصاحبه با کمپین گفت: “من احساس کرده ام که حضور دارند در جاهای مختلف اما فشاری متوجه ما نبوده. پیکرها را تحویل دادند و ما خاکسپاری انجام دادیم. در خاکسپاری هم حضور داشتند جهت کنترل ولی مشکل خاصی نبود. متاسفانه هیچ دیداری هم با ما صورت نگرفته، دلجویی خاصی هم صورت نگرفته. انتظار داشتم که اگر خودشان لفظ شهید برای عزیزان ما به کار می برند یا در جراید خیلی اظهار همدردی می کنند حداقل حضور بهتری می داشتند. مثلا امروز در خاکسپاری بودند حداقل می آمدند همدردی می کردند یا هر روش دیگری. دولت کانادا که خیلی هم مستقیم شاید در این مساله درگیر نبوده حمایت های خیلی ویژه ای از آدم هایی مثل ما کرده اما دولت ما هیچ حمایتی نکرده غیر از اینکه لفظ شهید را به کار برده و در مسائل خاکسپاری و بهشت زهرا یک کمی شرایط بهتری برای ما به کار برده که کمی کار ما راحت تر پیش برود. فقط همین. اما اینکه نمایندگانی بیایند دلجویی بکنند حالا هر روشی که است و کمکی بکنند حال ما یک مقداری بهتر شود نه چنین کاری نکرده اند. در هر صورت ما صاحب عزا هستیم و آنها مقصر هستند. خودشان هم اذعان کرده اند به این قضیه و در هر حالتی که این طوری است طرفی که مشکل آفرین بوده روشی به کار می برد که دلجویی شود ما چنین چیزی را ندیدیم.”
آقای قندچی به کمپین گفت که مخالف به کار بردن عنوان شهید از سوی مسئولان برای اعضای خانواده اش است: “لفظ شهید، لفظی است که برای شهدا به کار می رود و برای کسانی که در جنگ بودند و در شرایط خاصی که دشمنی وجود داشت. در مورد بچه های من که از مسافرت برمی گشتند و اشتباهی به آنها حمله شده یا هرچیز دیگری، این لفظ، لفظ درستی نیست.”
مقام های جمهوری اسلامی، نقص فنی را علت سقوط این هواپیما عنوان کردند و سه روز پس از فاجعه، ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در بیانیهای رسمی پذیرفت که پدافند سپاه پاسداران دچار خطا شده و به اشتباه این هواپیما را هدف گرفته است. آنها “خطای انسانی” را عامل این فاجعه هولناک عنوان کردند. علیرضا قندچی به کمپین گفت: “هر دلیلی که داشته خانواده و تمام زندگی مرا از من گرفته اند. ثمره زندگی و ثمره عمرم و هر چیزی که داشتم. من فقط چیزی که می خواهم این است که عاملین ، مسببین حالا خطای انسانی، خطای گروهی، خطای سیاسی هرچیزی که است معرفی شوند و حق من است که اینها را بدانم و بخواهم که مورد محاکمه قرار بگیرند. من شکایت خواهم کرد و در فرمی هم که در پزشکی قانونی پر کردیم از ما سوال کردند که شکایت دارید یا نه توضیح دادم که بله و مگر می شود شکایت نداشته باشیم ولی شخص نباید جوابگو باشد. شخص زیر نظر یک نهاد است زیر نظر یک تصمیم گیری است و اصلا انتخاب آن شخص وابسته به تصمیم افراد بالادستی است و من اگر بخواهم مقصری بدانم نهاد یا سازمان بالاتر باید پاسخگو باشد و شکایت باید علیه آنها انجام شود نه اینکه یک شخصی را پیدا کنند و بگویند این شخص اشتباهی دکمه را زده و عامل بوده و تمام شود و برود. قاعدتا این نیست و ما هم آن موقع متوجه می شویم که دارند به شعور ما توهین می کنند و می خواهند صرفا قضیه را توجیه کنند.”
از روز شنبه ۲۱ دی ماه هزاران نفر از مردم در تهران و شهرهای مختلف ایران به خصوص دانشجویان دست به تجمع های اعتراضی در اعتراض به سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه زده اند. در برخی موارد این تجمعات به درگیری و خشونت کشیده شده است. علیرضا قندچی به کمپین گفت: “من تا الان بسیار درگیر مسائل خاکسپاری همسر و بچه هایم بودم خبر تجمعات را شنیدم ولی خودم خیلی درگیر این مساله نبودم چون خیلی سرم شلوغ بوده ولی اگر مردم و دانشجویان می آیند و اعتراضی می کنند آدم هایی مثل ما قاعدتا حق مان است.”
آقای قندچی به کمپین گفت: “خیلی چیزها است که من تمایل دارم و می خواهم همه بدانند. من و خانواده من خیلی مظلوم واقع شدیم در این داستان. شخص من ثمره یک عمر زندگی ام از بین رفت به سهولتی که فقط به عنوان یک خطای انسانی دیده شود اصلا برای من قابل قبول نیست. دختر من ۱۷ سال و پسرم ۸ سال داشت و تازه می خواستند که وارد زندگی شوند و ثمره زندگی ما، من و خانم ام بودند. همه ما خیلی برای بچه های مان زحمت کشیدیم از طرفی هم مکافات مهاجرت که بیشتر برای بچه ها است. به این راحتی از دست دادن همه چیز و از بین بردن شان برای ما قابل قبول نیست. من می خواهم همه بدانند بر ما چی گذشت بر خانواده من چی گذشت. می خواهم همه بدانند دختر من چقدر دختر باهوشی بود چقدر دختر ویژه ای بود و چقدر آینده داشت و چقدر در مدرسه مورد توجه بود و چه افتخاراتی گرفته بود برای من و خانواده ام و حتی برای ایران در آنجا. همه اینها از بین رفت که و من می خواهم همه بدانند و همیشه یادشان باشد که چقدر ما در این مساله مورد آسیب واقع شدیم و انتظار ما دادخواهی واقعی است.”
طی روزهای گذشته صدا و سیمای جمهوری اسلامی تصاویری از دیدار سردار حاجی زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران با خانواده های برخی از قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراین منتشر کرده اند و بی بی سی از فشار بر خانواده ها و تهدید آنها برای امضا و نشر بیانیه حمایت از نظام که توسط سپاه پاسداران تهیه شده و همچنین عدم مصاحبه با رسانه های خارج از کشور خبر داده است.
ReplyForward
|