ادامه اعتراضات به سرنگونی هواپیمای مسافری؛ تهدید فعالان به بازداشت و مرگ
اعتراض ها در ایران نسبت به سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین توسط سپاه و پنهان کاری چند روزه مقامات ایرانی بار دیگر با شلیک گاز اشک آور و تیراندازی ماموران گارد ویژه به خشونت کشیده شد. روز یکشنبه ۲۲ دی ماه در شهرهای مختلف ایران، معترضان با سردادن شعارهایی علیه رهبر جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران خواستار استعفای آیت الله خامنه ای شدند.
این اعتراض ها که روز شنبه و فراخوان دانشجویان دانشگاه های امیرکبیر و صنعتی شریف برای گرامیداشت قربانیان هواپیمای مسافربری شروع شده بود روز یکشنبه در حالی ادامه یافت که از ساعات نخستین روز یکشنبه با حضور گسترده نیروهای گارد ویژه در شهر تهران فضای امنیتی حاکم بود. یک فعال دانشجویی به کمپین گفته است که بعد از پایان تجمع روز شنبه نیروهای امنیتی در تماس با فعالان دانشجویی و فعالانی که در این تجمع حضور داشتند آنها را تهدید به بازداشت و در مواردی تهدید به قتل کرده اند.
این فعال دانشجویی به کمپین گفت: “از پایان تجمع شنبه شب به شدت تلفن های تهدیدآمیز به تمام بچه هایی که فعال بودند زده شد. شماره نمی افتاد و اصلا نمی گفتند از کجا زنگ می زنند. تهدید می کردند که نباید در تجمعات یا اعتراضات شرکت کنیم. به یکی از دانشجویان که به دلیل گاز اشک آور به بیمارستان رفته بود زنگ زده و گفته بودند آخرین جایی که می بینی تخت بیمارستان است. به همسر یکی دیگر از فعالان زنگ زده و گفته بودند به همسر و دخترت بگو به زودی شما را می بینیم. به انحای مختلف تهدید می کنند که می گیریم و زندانی و بدبخت تان می کنیم. حتی تهدید به مرگ هم ما داشتیم که سر به نیست تان می کنیم.”
علیرغم این تهدیدها یکشنبه در نقاط مختلف تهران، اعتراضات مردمی ادامه داشت. یک شاهد عینی به کمپین گفت: “عملا خیابان ها پر از مامور بود و به معنی واقعی کلمه همه جا را قرق کرده بودند. جلوی دانشگاه تهران پر از ماشین های ضد شورش و گارد بود. در میدان انقلاب ماشین های آب پاش گذاشته بودند و میدان فردوسی همین طور پر از موتورسوار بود و هیچ جایی حتی برای ایستادن یک موتور دیگر نبود. میزان لباس شخصی ها به شکل مشهودی بیشتر شده بود و به آدم ها اجازه نمی دادند حتی یک لحظه درنگ بکنند. ما به سمت آزادی که می رفتیم و به نوعی میعادگاه بود و می خواستیم آنجا جمع شویم. تقریبا سر خیابان دکتر غریب یک سری موتور سوار که مشخصا اسلحه دست داشتند مانور می دادند. اسلحه هایی با لوله های بلند که گویا قصد داشتند کاملا دیده شوند و به نوعی رعب و وحشت ایجاد کنند. از خیابان و پیاده رو و خط ویژه ویراژ می دادند و یک باره به یک نفر گیر می دادند و کارت شناسایی اش را می گرفتند و می رفتند. سر هر چهارراه در گروههای چند نفره می ایستادند و با هم حرکت می کردند و خیلی بی ادبانه، وحشیانه و خیلی بد با مردم برخورد می کردند.”
شاهد عینی دیگری از تقاطع شادمان خیابان آزادی به کمپین گفت: “سر شادمان عملا زد و خورد بود. در دسته های چند نفری با باتوم می زدند توی مردم و مردم را هول می دادند بروند فرعی و متفرق شان کنند. مردم می رفتند توی فرعی ولی دوباره برمی گشتند. ما به سمت میدان آزادی می رفتیم که دم دانشگاه شریف کاملا قفل شده بود. نمی توانم بگویم چقدر جمعیت و چقدر مامور. مردم گروه گروه جمع شده و می ایستادند، ماموران حمله می کردند و می زدند. هر طرف که می دیدند جمعیت کمی زیاد و متمرکز شده حمله می کردند و می زدند توی مردم. به طرز عجیبی از گاز اشک اور استفاده کردند و با باتوم به جان مردم می افتادند اما مردم نمی رفتند. متفرق می شدند و باز برمی گشتند.”
ویدئوهایی از زمین های خونین در خیابان آزادی و تقاطع استاد معین به کمپین ارسال شده است. یکی از شاهدان عینی به کمپین گفت که ماموران گارد ویژه به سوی مردم شلیک کرده اند. این شاهد عینی که شاهد گلوله خوردن یکی از دوستان همراهش بوده به کمپین گفت: “در درمانگاه به او گفته اند که گلوله ای ساچمه ای است اما خیلی عمیق است و باید به بیمارستان منتقل شود.”
در ویدئوهایی که مستقیما به کمپین رسیده و همچنین برخی دیگر که در شبکه های اجتماعی منتشر شده علاوه بر شعارهایی که روز شنبه از سوی معترضان سر داده می شد، شعارهای “بمب و موشک نخواستیم مسئول دزد نخواستیم، دیکتاتور سپاهی داعش ما شمایی، جمهوری اسلامی نمی خواهیم نمی خواهیم، توپ تانک فشفشه رهبر باید گم بشه، نخبه هامون رو کشتند آخوند به جاش گذاشتند” شنیده می شود. یک روزنامه نگار در تهران به کمپین گفته است که شعارها به شدت رادیکال و شخص رهبر و سپاه را هدف گرفته بود و معترضان بنرهای قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس را پایین کشیده و پاره می کردند و یا آتش می زدند.
یک شاهد عینی دیگر به کمپین گفت: “سر استاد معین و ورودی آزادی و ترمینال آزادی سمت جناح به شدت گاز اشک آور زده بودند و عملا نمی شد نفس کشید. با این حال مردم متفرق نمی شدند. سمت دانشگاه شریف روی پشت بام ماموران مسلح ایستاره بودند و دم در دانشگاه به شدت نیرو گذاشته بودند. تعداد نیروها در این مناطق یعنی دم دانشگاه تهران، دانشگاه شریف و وزارت کار چندین برابر بود. در میدان آزادی، تمام تلاش خودشان را کرده بودند که کسی در میدان تجمع نکند. قدم به قدم مامور بود با سپر و باتوم. ما رفتیم ترمینال که پیاده شدیم شروع کردند از چند جهت حمله کردن و یا با خود می بردند و یا با باتوم می زدند.”
گزارش ها از اختلال و قطعی اینترنت در این مناطق از تهران حکایت دارند و شاهدان عینی به کمپین گفته اند که در این مناطق چند ساعتی موبایل ها هم قطع شده بود. ورودی های مترو آزادی بسته شده بود و مردم توی مترو زندانی شده بودند. ماشین ها با بوق زدن معترضان را همراهی می کردند. در اتوبوس های بی آرتی هم مردم شعار سر می دادند و با دیدن نیروهای گارد ویژه، هو می کردند.
یک روزنامه نگار در تهران به کمپین گفته است که “اکثر جمعیت معترضان جوان بود ولی به این معنی نیست که از سنین بالاتر و حتی سالمند کسی نبود. اکثریت اما با جوانان بود. مثل روز شنبه تعداد زنان بسیار بیشتر بود که به شدت شجاع بودند. فرار می کردند اما نمی رفتند از گاز اشک آور فرار می کردند و دوباره برمی گشتند.”
ویدئوهایی از اعتراضات مردمی و درگیری با نیروهای گارد ویژه و شلیک گاز اشک آور در شهرهای کرمانشاه، اصفهان، مشهد، رشت، قزوین، سنندج، معالی آباد شیراز، ساری، زنجان، یزد، تبریز، آمل، بابل، اراک، سمنان، اهواز، گرگان، دامغان، آبادان و شاهرود در شبکه های اجتماعی منتشر شده است. در یک ویدئو که از شهر یزد منتشر شده مردم شعار “رئیس کل قوا استعفا استعفا” سر می دهند.
از تعداد بازداشت شدگان و همچنین زخمی شدگان در تهران و سایر شهرها آماری در دست نیست و شوراهای صنف دانشجویان کشور گزارش داده است که دست کم ۷ نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز و ۴ نفر از دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه روز یکشنبه بازداشت شده اند. دانشجویان بازداشتی دانشگاه تبریز یکشنبه شب با اخذ تعهد آزاد شده اند.