ترجمه فارسی راهنمای سازمان ملل متحد در مورد کاهش تاثیر خطرات نامتناسب ویروس جهانگیر کویید-۱۹ بر افراد دارای معلولیت
کمپین حقوق بشر در ایران امروز ترجمه بیانیه مطبوعاتی و راهنمای اخیر سازمان ملل متحد در مورد کاهش تاثیر خطرات نامتناسب ویروس جهانگیر کویید-۱۹ بر افراد دارای معلولیت را به فارسی منتشر کرد.
نحوه مواجه دولت ایران با این بیماری جهانشمول کل جامعه را به خطر انداخته است، بویژه گروه های آسیب پذیری مانند افراد دارای معلولیت که حتا قبل از شیوع این بیماری در زمینه دسترسی به خدمات لازم بهداشتی با دشواری های ز یادی روبرو بوده اند.
هادی قائمی مدیر اجرایی کمپین حقوق بشر در ایران گفت: «تضمین دسترسی آسان افراد دارای معلولیت به اطلاعات و لوازم پوششی جهت محافظت در برابر این ویروس و نیز دسترسی به درمان پزشکی مناسب ، باید در صدر اولویت های دولت ایران قرار بگیرد.»
بر اساس یادداشت راهنمای سازمال ملل، افراد دارای معلولیت در اثر «موانع رفتاری، محیطی و نهادی ناشی از واکنش به بحران کووید-۱۹» با خطرات نامتناسبی در برابر این بیماری همه گیر روبرو هستند.
دولت ها می توانند از طریق اجرای سیاست ها و توصیه های کلیدی این راهنما از میزان این خطرات بکاهند و علاوه بر منع مراکز پزشکی در خودداری از ارائه خدمات درمانی به افراد دارایمعلولیت، آنها را برای انجام تست ویروس و دسترسی آسان به درمان در اولویت قرار دهند.
برای ترجمه راهنمای سازمان ملل متحد، تحت عنوان «کووید-۱۹ و حقوق افراد دارای معلولیت» اینجا کلیک کنید.
بیانیه مطبوعاتی کمیسیار عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد درباره این موضوع:
ژنو (۳۰ آوریل ۲۰۲۰) – جهت مقابله با خطرات جدی که افراد دارای معلولیت در طول بحران دنیاگیر کووید-۱۹ با آن روبرو هستند، اقدامات هدفمند و ضروری باید صورت گیرد. این امر دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد را ترغیب کرد تا راهنمایی برای کشورها و سایر ذینفعان در زمینه کووید-۱۹ و حقوق بشر افراد دارای معلولیت منتشر کند.
به گفته میشل بچلت کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، «افراد دارای معلولیت نه تنها در بحران کووید-۱۹ با خطرات بیشتری روبرو هستند، بلکه به مقدار بیتناسبی تحت تاثیر اقدامات واکنشی از جمله تعطیلی قرار میگیرند. برای مقابله با این خطر مضاعف، باید در واکنش به کووید-۱۹ افراد دارای معلولیت را در نظر گرفت و با آنها مشورت کرد و همچنین برنامههایی را برای رفع نیازهای آنها طراحی کرد.»
وی افزود: «افراد دارای معلولیت حتی در خانههای خود نیز در معرض خطر هستند، چرا که در خانه دسترسی به پشتیبانی و خدمات روزانه ممکن است به دنبال قرنطینه محدود شده باشد. و برخی نیز ممکن است از انزوا یا محصور شدن رنج زیادی ببرند. این مشکلات حلنشدنی نیستند، اما برای رسیدگی به آنها باید اقدامات خاصی انجام شود یا استثنائاتی برای جلوگیری از آسیب بیشتر این افراد در نظر گرفته شود.»
خانم بچلت اضافه کرد: «افراد دارای معلولیت در موسسات نگهداری با تهدیدهای بیشتری روبرو هستند، زیرا مراکز مراقبتی تا به حال آمار مرگ و میر بالایی را از کووید-۱۹ به ثبت رساندهاند و همچنین گزارشهای دلهرهآوری از غفلت [در موسسات] در طول بحران دنیاگیری کووید-۱۹ جمعآوری شده است. اکنون وقت این است که از راهکارهای جامعه-محور در هر کجا که ممکن است، حمایت شود.»
به گفته بچلت، فراهم آوردن اطلاعات در مورد کووید-۱۹ در قالبهای دسترسیپذیر برای افراد دارای معلولیت و همچنین تضمین دسترسیپذیری در آموزش آنلاین امری ضروری است.
کمیساریای عالی سازمان ملل همچنین نسبت تبعیض و انگ اجتماعی علیه افراد دارای معلولیت هنگام بیماری دنیاگیر کووید-۱۹ ابراز نگرانی کرد.
او گفت: «من از دیدن گزارشهایی مبنی بر اینکه زندگی افراد دارای معلولیت در طول این بیماری به نوعی نسبت به زندگی دیگران دارای ارزش کمتری قلمداد میشود، بسیار ناراحت شدم. تصمیمات پزشکی باید براساس ارزیابیهای بالینی شخصی و نیاز پزشکی باشد و نه بر اساس سن یا ویژگیهای دیگر مانند معلولیت.»
راهنمای منتشر شده توسط دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد مشکلات عمده در این مورد را شناسایی میکند و چندین اقدام اساسی را که باید در زمینه این بیماری دنیاگیر انجام شود، تعیین میکند.
این راهنما با هدف آگاهیبخشی درباره تاثیر این بیماری دنیاگیر بر افراد دارای معلولیت و حقوق آنها، تهیه شده است. این راهنما همچنین قصد دارد برخی از روشهای نویدبخشی را که تا بحال در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفتهاند، مورد توجه افراد و مسوولین قرار دهد، همچنین اقداماتی کلیدی را برای دولتها و سایر ذینفعان شناسایی کرده، و منابع یادگیری بیشتری را جهت تضمین فراگیرسازی افراد دارای معلولیت بر مبنای حقوق بشر هنگام اقدامات واکنش به کووید-۱۹ فراهم کند.
پایان
همراه با گسترش بحران کووید-۱۹، دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد طیف وسیعی از محصولات رسانهای و راهنماهای اجمالی را در مورد بسیاری از ابعاد مربوط به حقوق بشر این بیماری منتشر کرده است. میتوانید در صفحه اختصاصی کووید-۱۹ سازمان ملل به این منابع دسترسی پیدا کنید.