زندان برای معترضان شلیک موشک به هواپیمای مسافربری؛ بهاره هدایت: آن ۱۷۶ نفر دیگر برنمیگردند کشتهشدههای آبان هم
بهاره هدایت، فعال مدنی و دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه تهران به دلیل شرکت در تظاهرات اعتراض به شلیک به هواپیمای اوکراین به ۴ سال و ۸ ماه زندان و محرومیت از عضویت در گروهها محکوم شده است.
بهاره هدایت که ۲۱ بهمن ماه ۱۳۹۸ پس از احضار به حراست دانشگاه تهران، مورد ضرب و شتم قرار گرفته و بازداشت شده بود با وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی آزاد است. دادگاه خانم هدایت ۲۱ بهمن ۱۳۹۸ برگزار و شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب او را به زندان و محرومیت محکوم کرده است.
بهاره هدایت روز شنبه، ۴ مرداد ماه در توییتر شخصی خود اعلام کرد که حکم دادگاه به او ابلاغ شده و برمبنای آن به ۴ سال زندان به اتهام اجتماع و تبانی، بابت شرکت در تجمع جلوی دانشگاه امیرکبیر در اعتراض به انهدام هواپیمای اوکراین و ۸ ماه زندان به اتهام تبلیغ علیه نظام، بابت توییتهایش در همین زمینه محکوم شده است.
براساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی ۴ سال از این حکم قابل اجرا است.
خانم هدایت توضیح داده است که با عنوان مجازات تبعی به ۲سال محرومیت از عضویت در گروهها و ۳ ماه خدمت در آسایشگاه سالمندان محکوم شده است.
این فعال دانشجویی در واکنش به حکم صادره نوشته است که “اینها فقط حکم چند سال حبس و محرومیت است، اما آن ۱۷۶ نفر(کشته شدگان هواپیمای اوکراین) رفتند و دیگر برنمیگردند کشتهشدههای آبان هم.”
بهاره هدایت، متولد ۱۳۶۰، فعال دانشجویی و زنان، عضو سابق شورای مرکزی و سخنگوی دفتر تحکیم وحدت و عضو کمپین یک میلیون امضاء برای تغییر قوانین تبعیض آمیز علیه زنان، در دهم دی ماه ۱۳۸۸ بازداشت و به ۹ سال و نیم زندان محکوم شده بود که متشکل از ۲ سال حبس به دلیل “توهین به رهبری،” ۶ ماه حبس به دلیل “توهین به رییس جمهور” و ۵ سال برای “اقدام علیه امنیت ملی و نشر اکاذیب” بود. این فعال سرشناس دانشجویی در سال ۱۳۹۵ پس از ۷ سال و نیم زندان، آزاد شد. بهاره هدایت جایزه هرالد ادلستام سوئد را به دلیل “شجاعت فوق العاده و تعهد به عدالت فعالانه در برابر نقض حقوق بشر در ایران” در سال ۱۳۹۱ دریافت کرده است.
بهاره هدایت اما تنها کسی نیست که به دلیل اعتراض به ساقط کردن هواپیمای مسافربری اوکراین به زندان محکوم می شود. در حالی که تاکنون هیچ یک از کسانی که دستور شلیک موشک به هواپیمای مسافری اوکراین را دادند احضار نشده اند و مقامات جمهوری اسلامی اعلام کرده اند کسی که ماشه شلیک را کشیده در بازداشت است، دهها تن از معترضان به شلیک موشک به هواپیما حکم های زندان دریافت کرده اند.
بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ماه ۹۸ هواپیمای اوکراینی با ۱۷۶ سرنشین دقایقی بعد از برخاستن از فرودگاه امام خمینی بر اثر اصابت موشک سپاه در حوالی تهران سقوط کرد و همه سرنشینان آن کشته شدند. مقام های جمهوری اسلامی، نقص فنی را علت سقوط این هواپیما عنوان کردند و سه روز پس از فاجعه، ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در بیانیهای رسمی پذیرفت که پدافند سپاه پاسداران دچار خطا شده و به اشتباه این هواپیما را هدف گرفته است. آنها “خطای انسانی” را عامل این فاجعه هولناک عنوان کردند.
از روز شنبه ۲۱ دی ماه، هزاران نفر از مردم در تهران و شهرهای مختلف ایران به خصوص دانشجویان دست به تجمع های اعتراضی در اعتراض به سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه زدند. در برخی موارد این تجمعات به درگیری و خشونت کشید.
در شهر مشهد، مسعود حکمآبادی، هنرمند و تهیه کننده تئاتر که ۲۸ دی ماه سال گذشته، پس از انصراف از حضور در جشنواره تئاتر فجر در اعتراض به سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین توسط سپاه پاسداران بازداشت شده بود به سه سال زندان محکوم شده است.
مصطفی هاشمی زاده, دانشجوی مهندسی عمران دانشگاه تهران و امیرمحمد شریفی، دیگر دانشجوی دانشگاه تهران هم به همین دلیل به زندان محکوم شده اند. امیرمحمد شریفی به سه سال زندان محکوم شده و مصطفی هاشمی زاده در توییتر شخصی خود اعلام کرده است که “به دلیل شرکت در تجمع دانشجویی دی ماه ۹۸ در محوطه دانشگاه تهران و اعتراض به اسقاط هواپیمای اوکراینی و نحوه سقوط آن، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به تحمل ۵ سال حبس تعزیری به اتهام تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی و یک سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق به اتهام اخلال در نظم و آسایش عمومی به عنوان مجازات اصلی و دو سال ممنوعیت از ورود به خوابگاه دانشجویی و سه ماه خدمات عمومی رایگان و عام المنفعه در بیمارستان روانپزشکی نیایش تهران محکوم شدم.”
در شهر آمل برای بیش از ۱۶ نفر از معترضان به ساقط کردن هواپیما حکم های زندان و شلاق صادر شده است. معترضانی که روز یکشنبه ۲۲ دی ماه ۹۸ برای ابراز همدردی با خانواده های قربانیان هواپیمای اوکراین قصد داشتند در میدان قائم این شهر شمع روشن کنند اما نیروهای نظامی و امنیتی آنها را بازداشت کردند. شورا فکری، محسن رضایی٬ میثم خلیلی٬ مهدی رائی و سلمان فرخی ۵ تن از این معترضان هستند که توسط اطلاعات سپاه بازداشت و از سوی شعبه یک دادگاه انقلاب آمل هرکدام به ۵ ماه زندان محکوم شده اند. ۱۱ شهروند دیگر آمل؛ امین فروحی، علی شکری، آزاده و آیدین و آیدا جوانی، علیرضا محمدنژاد، فرشته محمودی، حسین مصطفینیا، میثم خدابندهلو، حمید محمدیایرانی، امین فروحی و محمدرضا شجاعی که توسط پلیس امنیت بازداشت شده بودند از سوی شعبه یک دادگاه انقلاب آمل به فعالیت تبلیغی علیه نظام متهم و مجموعا به ۸۸ ماه زندان و از سوی دادگاه کیفری آمل به اتهام اخلال در نظم به ۵ ماه زندان و ۲۰ ضربه شلاق محکوم شدهاند. حکم دادگاه کیفری به مدت یک سال تعلیقی است.