با مسدود کردن حساب بانکی نسرین ستوده، قوه قضائیه از دسترسی خانواده به موجودی آن جلوگیری کرد
رضا خندان: «این یک پیغام برای همه فعالان است و ممکن است بخواهند هزینه اش را هم بپذیرند. ما می گوییم که کوتاه نمی آییم.»
۸ مرداد ۱۳۹۹ – در راستای تشدید تهاجم علیه مدافعان حقوق بشر و بستگان آنها، قوه قضائیه ایران حساب بانکی نسرین ستوده، وکیل حقوق بشر زندانی، را مسدود کرده است. این مطلب را همسر خانم ستوده، رضا خندان، در مصاحبه ای با کمپین حقوق بشر در ایران در ششم مرداد بیان کرد.
کمپین این عمل را تنبیه مضاعف مدافعان حقوق بشر، که قبلا در دادگاه های ناعادلانه محاکمه شداه اند، و اعضای خانواده آنها می داند و آن را محکوم می کند.
هادی قائمی مدیر اجرائی کمپین گفت: «حبس پی در پی نسرین ستوده و دیگر مدافعان حقوق بشر توسط مقام های ایرانی، آنها را به سکوت نکشانده و تلاش برای مطالبه حقوق اولیه مدنی و انسانی را متوقف نکرده است. برای همین است که در اقدامی فراقانونی، مقام های ایرانی می خواهند رنج بیشتری بر خانواده ها وارد کنند.»
بگفته آقای خندان، به دستور دفتر دادستانی حساب خانم ستوده نزد بانک پاسارگارد در تهران از اردیبهشت امسال مسدود شده و تلاش های او و وکیل ایشان برای دسترسی به موجودی آن به جائی نرسیده است.
او ششم مرداد در فیسبوک نوشت: « ما این اقدام دادستانی را در راستای وارد آوردن فشار اقتصادی به خانواده، و وارد کردن ضربات مالی به خانواده در شرایط بحران و فروپاشی اقتصادی ناشی از ناکارآمدی و بیکفایتی دولت و دستگاههای حاکم بر کشور میدانیم و در مقابل این اقدام غیرانسانی سکوت نخواهیم کرد.»
در مصاحبه با کمپین، آقای خندان توضیح داد که «این حساب اردیبهشت بسته شده اما من تازه فهمیده ام به ما هیچ اطلاعی ندادند و حتی بانک هم اس ام اس نزد.»
او اضافه کرد: «من مظنون هستم به اینکه ممکن است این مساله ادامه داشته باشد بابت چیزهای دیگر چون در دادستانی متوجه شدم که نامه های محرمانه دیگری در ارتباط با نسرین در دبیرخانه بود و از صحبت هایی که بین خودشان می کردند متوجه شدم که اقداماتی انجام می دهند. مثلا یک نامه درباره سیم کارت نسرین است. از محتویات بقیه نامه ها خبری ندارم.»
آقای خندان درباره دلیل چنین رفتارهایی گفت: «فکر می کنم که دلشان خنک نشده و فکر می کنند این محکومیت که برای خودشان تبعاتی دارد برای تنبیه نسرین کافی نیست به ویژه اینکه وقتی به فرد محکومیت و زندان می دهند انتظار دارند که در طول آن مدت، تنبیه شود و بیرون که آمد از نظر آنها دست از پا خطر نکند. کما اینکه نامه ای که وزارت اطلاعات در بهمن ماه ۹۶ به دادسرا نوشته و آغاز بازداشت این دفعه نسرین بوده همین را نشان می دهد. در این نامه نوشته شده که نسرین در گذشته محکوم شده و مورد رافت نظام گرفته اما دست از فعالیت های ضد نظام برنداشته بنابراین اقدام به بازداشت او بکنید. صریحا نامه ای است که با این مضمون من دیده ام و در پرونده نسرین است و به این معنی که برداشت شان این است حکم زندان و شلاق دادیم اما حرف ها و رفتارش در مجموع نشان نمی دهد که متنبه شده و در زندان هم اظهارنظر می کند و نامه می نویسد و موضع گیری می کند.»
همسر نسرین ستوده یک دلیل دیگر این نوع رفتارها را ارسال پیام برای فعالان مدنی، سیاسی و حقوق بشر در ایران دانسته و گفت: «این رفتارها پیغامی به فعالان سیاسی، فعالان حقوق بشرو فعالان مدنی است که اگر کاری کنید فقط با زندان مواجه نیستید. فکر می کنند که قبح زندان ریخته و به محض آزادی، فعالان باز به فعالیت های شان ادامه می دهند. این یک پیغام کلی برای همه فعالان است و ممکن است بخواهند هزینه اش را هم بپذیرند. ما می گوییم که کوتاه نمی آییم و تاثیری ندارد. اما خیلی ها ممکن است ملاحظاتی داشته باشند و در شرایط فعلی اگر موجودی حساب شان را بخواهند بگیرند خانواده ها نابود می شوند.»
خانم ستوده هم اکنون برای تحمل حکم ۳۸ سال زندان، که ۱۲ سال از آن قابل اجراست، در زندان اوین محبوس است. «ترویج فحشا» از طریق مخالفت با حجاب اجباری و دفاع مسالمت آمیز از حقوق شهروندان از جمله اتهامات علیه او می باشد.