اجرای حکم حبس نویسندگان ایرانی و تشدید سرکوب عقاید مخالف حاکمیت
ناصر زرافشان، وکیل و عضو کانون نویسندگان : «احکام صادره و اجرای آنها علیه نویسندگان برخوردی سیاسی است»
کانون نویسندگان ایران روز شنبه ۵ مهرماه در بیانیهای اعلام کرد که اجرای حکم حبس برای سه نفر از اعضای این کانون اجرایی شده است. رضا خندان (مهابادی)، بکتاش آبتین و کیوان باژن سه عضو کانون نویسندگان هستند که پیشتر در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی مقیسه هرکدام به شش سال حبس محکوم شدند.
در تاریخ هفت دیماه سال ۱۳۹۷ دادگاه تجدیدنظر این سه نویسنده و پژوهشگر به ریاست قاضی احمد زرگر برگزار شد که طی آن حکم شش سال زندان برای رضا خندان مهابادی و بکتاش آبتین تایید و حکم حبس کیوان باژن به سه سال و شش ماه زندان کاهش یافت.
موارد اتهامی نویسندگان در دادگاه «انتشار خبرنامه داخلی کانون نویسندگان» ، «آمادهکردن کتابی پژوهشی دربارهی تاریخ پنجاه ساله کانون نویسندگان» و «حضور بر مزار جانباختگان قتلهای سیاسی زنجیرهای جعفر پوینده و محمد مختاری و شرکت در مراسم سالانه احمد شاملو» عنوان شد.
ناصر زرافشان، وکیل و عضو کانون نویسندگان ایران، با اشاره به تایید حکم نویسندگان در دادگاه تجدید نظر و رعایت نشدن موازین قانونی در برگزاری این دادگاه به کمپین حقوق بشر در ایران گفت که متاسفانه دادگاههای «تجدیدنظر» در ایران به دادگاههای «تاییدنظر» بدل شدهاند و با اینکه قرار است تا دادگاه تجدیدنطر مرجع دوم رسیدگی به پروندهها باشد آنقدر «بیرمق» و «تشریفاتی» است که احکام در این دادگاهها فقط «تایید» میشوند.
آقای زرافشان با اشاره به موارد اتهامی علیه نویسندگان میگوید هیچکدام از این اتهامات به هیچوجه بنیان قانونی و قضایی ندارد و تناقضات بسیاری درباره این صدور این احکام و مجازات اعلام شده وجود دارد.
ناصر زرافشان با اشاره به اینکه تمامی تناقضات این احکام به دادگاه اعلام شده است، به کمپین حقوق بشر گفت «این احکام جنبه قانونی و قضایی ندارد و فقط جنبه سیاسی دارد»
به گفته این وکیل و عضو کانون نویسندگان ایران برخوردهای صورت گرفته در این دادگاهها با نویسندگان نشان دهنده آن است که مقامات در جمهوری اسلامی تحمل عقاید مختلف را ندارند و این فشارهای قضایی و امنیتی حاصل کم طاقتی مقامات در شنیدن صدای مخالف خود است.
ناصر زرافشان میگوید در هیچ قانونی و در هیچ کجای دنیا «حضور بر مزار افراد» جرم نیست و نمیتوان با هیچ معیار قانونی بر این اساس علیه کسی حکم صادر کرد.
بنابر اعلام صفحه رسمی کانون نویسندگان در فیسبوک، رضا خندان و بکتاش آبتین، دو عضو هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران و کیوان باژن به عنوان عضو پیشین این هئیت، پس از حضور در شعبه اجرای احکام دادسرای اوین، حوالی ساعت سه بعد از ظهر روز شنبه پنجم مهرماه، جهت تحمل دوران محکومیت خود به زندان منتقل شدند.
اجرای حکم این نویسندگان به دلیل شیوع ویروس کرونا به تاخیر افتاده بود با اینحال در شرایطی که وضعیت شیوع کرونا در ایران همچنان هشدارآمیز است، اجرای حکم این سه عضو کانون نویسندگان به اجرا درآمده است.
ناصر زرافشان با تایید این نکته که محتوا و شکل احکام صادر شده برای نویسندهها نشان میدهد که ترس اصلی صاحبان قدرت تداوم فعالیت نهادهای مدنی و صنفی مستقل مانند کانون نویسندگان است، به کمپین حقوق بشر در ایران میگوید کانون نویسندگان یک تشکیلات «صنفی» است و هیچگاه در صدد «سهیم شدن» در قدرت و یا بدل شدن به یک نهاد «رقیب» برای قدرت نبوده است.
به زعم ناصر زرافشان فشارهای گسترده بر نویسندگان و همچنین کانون نویسندگان ایران نشان دهنده آن است که مقامات صاحب قدرت نمیخواهند صدایی در مخالفت با عقیده خود بشنوند.
آقای زرافشان با اشاره به برخوردهای صورت گرفته با نویسندگان و شاعران در دیگر شهرهای ایران که الزاما فعالیتهای صنفی و یا نهادی هم ندارند، میگوید «نویسندگان و اهل اندیشه همواره ضد سانسور نوشتهاند و از آزادی بیان دفاع کردند و این صاحبان قدرت بودهاند که همیشه اعمال سانسور کردهاند و به برخورد با نویسندهها شتافتند اما شدت این امر در دوران حاضر بیسابقه است».
به گفته ناصر زرافشان در حالحاضر فشار بر اهل اندیشه و نویسندگان چنان زیاد شده است که حتی گاهی افراد به دلیل «سکوت کردن» درباره موضوعی خاص، مورد بازخواست قرار میگیرند.
محاکمه و صدور این احکام قضایی سنگین برای سه عضو کانون نویسندگان واکنشهای متعددی به دنبال داشت. گزارشگران بدون مرز در واکنش به اجرای این حکم علیه نویسندگان آزارهای قضایی و بازداشت نویسندگان و روزنامهنگاران در ایران را محکوم کرد.
در متن منتشر شده توسط این سازمان حقوق بشری اشاره شده است که رضا خندان (مهابادی)، بکتاش آبتین و کیوان باژن و به دلیل مبارزه با سانسور و دفاع از آزادی بیان زندانی شدهاند.
هشتاد سندیکا در سراسر جهان نیز خواستار آزادی بدون قید و شرط کلیه کارگران، سندیکالیستھا، نویسندهھا و زندانیان عقیدتی شدند.
سال گذشته نیز بیش از ۹۰۰ نویسنده، مترجم و شاعر در نامهای به مقامات اجرایی و قضایی، احکام صادر شده برای سه عضو کانون نویسندگان را « ناروا» و «لطمهای گران به حقوق اساسی فرد فرد ملّت ایران» خواندند. انجمن جهانی قلم نیز در بیانیهای «نگرانی عمیق» خود را از این احکام اعلام کرده بود.
بکتاش آبتین، یکی از نویسندگان محکوم به حبس پیشتر و پس از محاکمه در دادگاه تجدیدنظر درباره اتهامات خود به کمپین حقوق بشر در ایران گفته بود: «یکی از مصادیق اتهام من مشارکت در نوشتن کتاب «پنجاه سال کانون نویسندگان» است. باعث افتخارم بود اگر نقشی داشتم اما متاسفانه همه میدانند که من در نگارش این کتاب نقشی نداشتم و در آن زمان در کیش زندگی میکردم و هنوز هم در کیش زندگی میکنم و نبودم که کمکی بکنم. انتساب آن کاملا به من دروغ است.»
به گفته ناصر زرافشان کتاب چهار جلدی «پنجاه سال کانون نویسندگان ایران» پژوهشی تاریخی درباره کانون نویسندگان بوده است. کتابی که به گفته بکتاش آبتین تعداد محدودی از آن چاپ شده و نسخههای چاپ شده این کتاب پس از خروج از چاپخانه دزدیده شده و حتی به دست اعضای کانون هم نرسیده است.
کانون نویسندگان ایران یکی از قدیمیترین تشکیلات مستقل فرهنگی در ایران است که در تاریخ پنجاه ساله خود شاهد فشارهای و سختگیریهای مقامات صاحب قدرت بوده است. بیشک سلسله قتلهای نواندیشان و نویسندگان ایرانی که به پرونده «قتلهای زنجیرهای» شناخته میشود نشان واضحی از ناتوانی صاحبان قدرت در تحمل نواندیشان و روشنفکرانیست که با وجود تمام فشارها در طول سالهای متمادی برای تداوم حضور جریانهای مدافع آزادی بیان تلاش کردهاند.
یکی از موارد اتهامی نویسندگان عضو کانون حضور بر مزار جعفر پوینده و محمد مختاری و برگزاری مراسم یادبود برای دو نویسنده فقید عنوان شده است. پوینده و مختاری از اعضای قدیمی کانون نویسندگان بودند که در جریان قتلهای زنجیرهای به دست ماموران امنیتی کشته شدند.
هرچند که در سالهای اخیر فشارها بر کانون نویسندگان بیشتر شده است اما این نهاد صنفی مستقل همواره نسبت به بازداشت و برگزاری دادگاه برای نویسندگان و شاعران واکنش نشان داده است.