اجرای حکم حبس شهروندان بهایی در بیرجند
افزایش فشارها بر شهروندان بهایی باعث سلب امنیت روانی آنان شده است
دوشنبه ۲۸ مهر فرید زیرگی مقدم، شهروند بهایی اهل بیرجند برای گذراندن دوران محکومیت خود راهی زندان بیرجند شد.
خردادماه سال جاری، شعبه اول دادگاه انقلاب بیرجند به ریاست قاضی «جعفر اسلامخواه»، فرید زیرگی مقدم را به اتهام «عضویت در تشکیلات غیرقانونی بهاییت» به پنج سال و به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری محکوم کرد. شعبه چهار دادگاه تجدیدنظر استان در مورد اتهام تبلیغ علیه نظام، حکم به تبرئه او داد ولی برای اتهام عضویت در تشکیلات غیرقانونی بهایی، وی را به پنج سال حبس تعزیری محکوم کرد.
این شهروند بهایی مرداد امسال نیز از سوی شعبه دوم دادگاه کیفری بیرجند به اتهام «توهین به مقدسات» به یک سال حبس تعزیری محکوم شد. از دلایل صدور این حکم، بازنشر مطالبی در خصوص نظرات آیین بهایی در یک کانال تلگرامی عنوان شده بود.
دوشنبه هفته گذشته، ۲۱ مهرماه ۱۳۹۹، هم «آرزو محمدی» و «بنفشه مختاری» دو شهروند بهایی ساکن بیرجند در استان خراسان جنوبی برای سپری کردن دوران محکومیت خود راهی زندان شدند.
دادگاه تجدیدنظر استان خراسان جنوبی روز ۱۷ شهریورماه سال جاری، نسرین قدیری، فرزانه دیمی و بنفشه مختاری را به اتهام باور به آیین بهائیت، هر یک به ۱۵ ماه حبس تعزیری و آرزو محمدی، عطاالله ملاکی، رویا ملاکی، عطیه صالحی و سعید ملاکی را به همین اتهام، هر یک به ۱۸ ماه حبس تعزیری محکوم کرده بود.
عطاءالله ملاکی، سعید ملاکی، عطیه صالحی، رویا ملاکی، و نسرین قدیری، پنج شهروند بهایی دیگر هم خواستار تاخیر در اجرای حکم زندان خود به دلیل شیوع ویروس کرونا شده بودند و در حال حاضر منتظر پاسخ درخواست خود از سوی مقامات قضایی شهر بیرجند هستند.
در سالهای گذشته رویه فشار بر اقلیتهای مذهبی به خصوص جامعه بهاییان در شهرهای مختلف ایران شدت گرفته است و در برخی موارد شکل و شیوه آن هم تغییر کرده است. یکی از شهروندان ساکن مشهد و از نزدیکان چند خانواده بهایی در این شهر به کمپین حقوق بشر میگوید که فشارهای اخیر بر جامعه بهائیان در استان خراسان باعث سلب «امنیت روانی» بسیاری از شهروندان بهایی کشور شده است.
این منبع نزدیک به خانوادههای بهایی ساکن مشهد با ذکر ماجرای حمله شبانه افراد ناشناس به خانه یک خانواده بهایی در بهمن ماه سال ۱۳۹۲ در شهر بیرجند که موجب آسیب جدی اعضای خانواده بهایی شد میگوید «در سالهای اخیر این موج نفرت پراکنی علیه بهائیان شدت گرفته است و متاسفانه شرایط بدی برای بسیاری از شهروندان بهایی در سراسر ایران شده است.»
در بهمن ماه سال ۱۳۹۲ فرد ناشناسی که صورت خود را پوشانده بود، با سلاح سرد و از روی دیوار، وارد منزل یک خانواده بهایی ساکن بیرجند شده بود و با ضربات چاقو، هر سه عضو این خانواده را به شدت مجروح کرده بود. قدرتالله مودی، طوبی مودی و اعظم مودی،اعضای این خانواده بودند.
منبع نزدیک به شهروندان بهایی در مشهد به کمپین حقوق بشر ایران میگوید که در سالهای اخیر اخبار مربوط به بازداشت برخی بهائیان به گونهای در رسانههای نزدیک به حاکمیت مطرح میشود که گویی این شهروندان فعالیتهای «امنیتی» میکنند در حالی که اعضای جامعه بهائیان همواره تلاش کردند تا در مسالمتآمیزترین وضعیت ممکن محرومیتهای اجتماعی همچون ممنوعیت از تحصیل در دانشگاههای ایران را جبران کنند.
به گفته این منبع نزدیک به شهروندان بهایی در ایران، نوع برخورد نیروهای امنیتی و پلیسی با بهاییان در هنگام دستگیری و بازداشت هم به در سالهای اخیر بسیار «توهینآمیز و خشن» بوده است.
این منبع نزدیک به خانوادههای بهایی در مشهد که نخواست نامش فاش شود به کمپین حقوق بشر گفت که در سالهای گذشته فشار بر خانوادههای بهایی ساکن این شهر مذهبی در ایران نیز همواره وجود داشته است.
اسفندماه سال۱۳۹۶ «دری امری»، «شایان تفضلی»، «می خلوصی» و «ساقی فدایی» در شعبه سوم دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی سلطانی به اتهام “تبلیغ علیه نظام” هرکدام به تحمل یکسال حبس تعزیری محکوم شده بودند .
می خلوصی و دخترش ساقی فدایی در تاریخ ۹ آبان ماه، دری امری در تاریخ ۲۳ آبان ماه و شایان تفضلی در تاریخ ۵ آذرماه سال جاری جهت تحمل دوران محکومیت خود راهی زندان مشهد شده بودند.
بازداشت و بازجویی و ایجاد موانع در زندگی روزمره شهروندان بهایی در ایران باعث شده است تا بسیاری از فعالان حقوق بشر رفتار جمهوری اسلامی برابر این اقلیت مذهبی را یک جریان سرکوب سیستماتیک قلمداد کنند که در حوزههای مختلف به این اقلیت مذهبی وارد میآورند.
اواخر اردیبهشت ماه سال جاری جامعه جهانی بهائی با انتشار بیانیهای نسبت به افزایش اذیت و آزار پیروان آیین بهائیت در ایران و محکوم کردن این شهروندان به احکام زندان طولانی مدت واکنش نشان داد و با وجود گسترش ویروس کرونا در زندانها خواستار آزادی زندانیان وجدان از زندانهای ایران شد.
در این بیانیه به صدور احکام زندان صادر شده برای هفت شهروند بهایی در «شیراز»، بازداشت دو بهایی در «اصفهان»، تایید حکم یکسال زندان ۵ شهروند از سوی دادگاه تجدید نظر «کرج»، احضار یک شهروند بهایی دیگر ساکن «قائمشهر» برای اجرای حکم به زندان و احضار مجدد دو شهروند بهایی به زندان که با شیوع ویروس کرونا به مرخصی اعزام شده بودند واکنش نشان داد.
در این بیانیه به فرهاد فهندژ شهروند بهایی و احضار مجدد او به زندان برای گذراندن حکم حبس ۱۰ سالهاش اشاره شده بود. چندی بعد از این بیانیه بود که فرهاد فهندژ، به زندان رفت و در حبس به کرونا مبتلا شد. این شهروند بهایی و در تاریخ ۱۰ مهرماه به سلول انفرادی منتقل شده بود پس از ۱۳ روز و بعد از منفی اعلام شدن آزمایش جدید کرونا و بهبودی کامل به سالن امنیتی زندان بازگردانده شد.
آقای فهندژ مهر ماه ۱۳۹۱ توسط ماموران امنیتی در منزل خود در گرگان بازداشت شده بود و بعد از هفت ماه بلاتکلیفی در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمد مقیسه به اتهام «تبلیغ آیین بهایی و اداره تشکیلات بهایی» به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
فشارها بر اقلیت مذهبی بهائیان در سالهای اخیر تنها به بازداشت و صدور احکام سنگین ختم نشده است. آزار و اذیت شهروندان بهایی در ایران در سالهای اخیر به کسب و کارهای این شهروندان نیز رسیده است.
به گفته منبع نزدیک به خانوادههای بهایی در مشهد «در شرایطی که وضعیت اقتصادی شهروندان ایرانی روزبه روز بدتر و سختتر میشود، محروم کردن شهروندان تنها به دلیل اعتقادات مذهبی از کسب درآمد، نشان تبعیض آشکار و علنی حاکمیت و فشار سیستماتیک بر این اقلیت مذهبیست.»
پیشتر یک منبع نزدیک به فرید زیرگی مقدم، شهروند بهایی ساکن بیرجند که روز گذشته (دوشنبه ۲۸ مهر) برای اجرای حکم به زندان منتقل شد، به کمپین حقوق بشر گفته بود که «امرار معاش خانواده این شهروند بهایی بر عهده اوست و خانواده وی از وضعیت مالی مناسبی برخوردار نیستند.»
فرید زیرگی مقدم متولد ۱۵ مرداد ۱۳۷۴، ساکن شهر بیرجند از استان خراسان جنوبی، دارای مدرک دیپلم و پیش از این شاگرد خرازی بوده است.اتهامات او ارتباط با بهائیان خارج از ایران و نوشتن مطالبی در دو کانال تلگرامی به نام «ندای صلح بهایی» و «گروه اهل بها و دریای دانش» عنوان شده بود.
هرچند که آمار دقیقی از تعداد شهروندان بهایی ساکن ایران در دست نیست اما برخی منابع غیررسمی میگویند که بیش از ۳۰۰ هزارنفر از پیروان آیین بهایی در ایران زندگی میکنند.