از وام ۱۰۰میلیونی ازدواج برای «کم سنها» تا خودکشی زندانی محکوم به قطع انگشتان دست در ارومیه
«خبرخانه» جاییست که در آن به مرور هفتگی خبرهایی میپردازیم که مستقیم و یا غیرمستقیم با تضییع و نقض موارد حقوق بشر در ایران پیوند دارد؛ از بازداشت فعالان مدنی و تجمعات اعتراضی گرفته تا محاکمات ناعادلانه زندانیان و بحرانهای اجتماعی و زیست محیطی. خبرهایی که مجالی برای پرداختن به آنها در غالب گزارش فراهم نیامده و یا در هیاهوی رویدادهای هرروزه گم شدهاند.
شما میتوانید «خبرخانه» را هرهفته در وبسایت و شبکههای اجتماعی کمپین حقوق بشر ایران دنبال کنید.
*تداوم سختگیریها بر محبوسان عقیدتی در زندانهای ایران
هفته گذشته شماری از زندانیان سیاسی و عقیدتی که مشغول گذراندن دوران حبس خود هستند، با فشار و تهدید و سختگیری ماموران زندانهایشان مواجه شدند. از زندان لاکان رشت خبر رسید که سمانه نوروز مرادی، زندانی سیاسی محبوس در زندان لاکان رشت علیرغم تایید بیماریاش و نیاز به درمان از رسیدگی پزشکی و مرخصی استعلاجی محروم شده است. خبرگزاری هرانا در گزارشی از قول یک منبع مطلع از پرونده نوشته است که «داستانی تهران همچنین دستور به بررسی پرونده پزشکی خانم نوروز مرادی توسط کمیسیون فوق تخصصی استان گیلان را صادر کرده است اما این مرکز، معاینه وی را منوط به پاسخ استعلام از تهران کرده است».
این خبرگزاری حقوق بشری همچنین در گزارشی از آخرین وضعیت مریم ابراهیم وند، نویسنده، کارگردان و تهیهکننده سینما نوشته است که این زندانی از حدود یک ماه قبل از داشتن کارت تلفن و تماس با خانواده محروم است. این زندانی نامهای نوشته است و در آن با اعتراض به مسئولان زندان اعلام کرده که دست به اعتصاب غذا میزند.
همچنین گزارشهایی مبنی بر تداوم بیخبری از گلرخ ایرایی، زندانی سیاسی محبوس در اوین گزارش شده است که نزدیک به چهل روز پیش در شرایطی غیرانسانی و زیر ضرب و شتم ماموران از زندان قرچک ورامین به بازداشتگاه امنیتی سپاه در زندان اوین منتقل شد. خبرگزاری هرانا نوشته بود که «خانم ایرایی طی روزهای اخیر طی تماس کوتاهی با خانوادهاش از ادامه بازجوییهای خود خبر داده است. خانواده ایرایی نسبت به احتمال پروندهسازی مجدد برای این زندانی سیاسی و وضعیت سلامت او در نگرانی بسر میبرند».
سید طبیب تقی زاده، روزنامهنگار، که مشغول گذراندن دوران حبس یکساله خود در زندان اوین است علیرغم ابتلا به بیماری ام اس و نیاز به رسیدگی پزشکی اعزام به بیمارستان محروم مانده است. گفته میشود که «مسئولان زندان به او اعلام کردهاند که به دلیل قیمت بالای داروها باید خود هزینه درمان را تقبل کند و به بیمارستان خارج از زندان اعزام نخواهد شد».
* مرگ زن بی سرپناه کرمانی در آتش سوزی کوره های آهک پزی
روز سهشنبه ۳۰دیماه خبرگزاری رکنا، در گزارشی نوشت که زنی ۴۵ ساله در کرمان که به اجبار در یکی از کورههای «آهک پزی» حاشیه شهر زندگی میکرده بر اثر آتش سوزی جان خود را از دست داد. در این گزارش آمده است که نبود گرمخانه برای افراد بیسرپناه در شهر کرمان آنها را مجبور به زندگی در حاشیه شهر و اطراف کورههای آهک محله صنعتی میکند.
در سالهای اخیر معضل حاشیهنشینی به یکی از جدیترین معضلات اجتماعی ایران بدل شده است. هرچند آمار دقیقی از تعداد حاشیهنشینها در اطراف شهرهای مختلف ایران در دست نیست اما برخی آمارها در سالهای گذشته از زندگی ۱۱میلیون حاشیهنشین در ایران حکایت دارد.
تهران، مشهد، کرمانشاه، سنندج، تبریز و برخی شهرهای شمالی کشور از جمله شهرهای ایران هستند که بیشترین تعداد حاشیهنشین در ایران را دارند.
*برگزاری تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف ایران
هفته گذشته همچون هفتههای قبل برخی شهرهای ایران شاهد تجمعات اعتراضی بود. گروهی از کارگران پتروشیمی گچساران مقابل ساختمان این شرکت دست به تجمع اعتراضی زدند و نسبت چندین ماه حقوق معوقه خود اعتراض کردند. در تهران هم گروهی از معلمان نهضت سواد آموزی و پیش دبستانی در مقابل ساختمان مجلس تجمع کردند و جمعی از سهامداران زیان دیده بازار بورس در مقابل ساختمان وزارت اقتصاد هم گردهم آمدند و اعتراض خود را اعلام کردند و شماری از رانندگان شرکت خصوصی اتوبوسرانی تاکسی و اتوبوس بیسیم ایرانیان هم در میدان شیر پاستوریزه تهران دست به تجمع اعتراضی زدند.
کارمندان شهرداریهای استان کهگیلویه و بویراحمد هم در اعتراض به حقوق عقبمانده خود مقابل ساختمان استانداری، در تجمعاتی اعتراضی خواستار رسیدگی به مطالباتشان شدند. کارگران شهرداری کوت عبدالله در استان خوزستان حدود یک ماه است که در اعتراض به عدم پرداخت حقوق از جمعآوری زباله سر باز زدهاند، اما اعتراض آنها همچنان بیپاسخ مانده است.
شمار اعتراضات مردمی در شهرهای گوناگون ایران باتوجه به وضعیت سخت معیشتی برای مردم، روزبه روز در حال افزایش است. بیشتر تجمعات اعتراضی در جهت پیگیری مطالبات مربوط به حقوق عقبمانده و یا بیمههای درمانیست. در هفتههای گذشته گروه زیادی از بازنشستگان تامین اجتماعی در سراسر ایران، دست به تجمعات اعتراضی گسترده زده بودند.
*سوختن سه معلم عشایری و روستایی بر اثر اصابت صاعقه به مدرسه کانکسی
روز پنجشنبه هفته گذشته، خبری منتشر شد که بر اساس آن «سه معلم عشایری و روستایی در مدرسه کانکسی کنگرستان سردشت دزفول بر اثر اصابت صاعقه در آتش سوختند.
فهیمه طباطبایی خبرنگار آموزش و پرورش روزنامه همشهری در صفحه توئیتر خود به این خبر واکنش نشان داد و همچنین به حضور همزمان وزیر آموزش و پرورش در استان خوزستان واکنش نشان داد. این خبرنگار نوشت با اینکه وزیر آموزش و پرورش در استان بوده است اما حتی برای پیگیری وضعیت سه معلم به بیمارستان سوانح سوختگی اهواز هم نرفت».
بسیاری از استانهای کشور و به خصوص مناطق محروم از داشتن سادهترین امکانات آموزشی مانند کلاس درس محروم هستند و کودکان برای درسخواندن ناچار به تحمل شرایط دشواری مثل درس خواندن در مدارس کانکسی و یا کپری هستند.
*ادعای نماینده مردم رشت در مجلس درباره رابطه رانندگان تاکسی و ضدانقلاب
محمدرضا احمدی سنگری نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی مدعی شده است که برخی از رانندگان تاکسی «بنگاه تبلیغاتی ضدانقلاب» شدند.
این نماینده مجلس گفته است «رانندگان تاکسی بهواسطه شغلشان با افراد فراوان و مختلفی سروکار دارند و متأسفانه برخی از همین افراد ناخواسته با سخنانی که مطرح میکنند بهعنوان یک بنگاه تبلیغاتی ضد نظام اقدام میکنند.»
این نماینده مجلس ادعا کرده که «همه ما از شرایط سخت فعالیتی رانندگان تاکسی مطلع هستیم، اما رانندگان باید بدانند که تمامی این تسهیلات و حمایتها را نظام برایشان فراهم میکند».
این مقام مسئول با تأکید بر تعریف منشور اخلاقی و اجتماعی برای رانندگان تاکسی گفته است «تمامی فعالیتها در این حوزه باید بر اساس چارچوب و منشور مشخص انجام شود.»
*انتقاد امام جمعه کاشان از ساخت آشپزخانههای «اپن»
آیت الله عباسعلی سلیمانی، امام جمعه شهر کاشان با انتقاد از ساخت آشپزخانه های اُپن، گفته است: «به دلیل اینکه اکثر آشپزها در منازل نوامیس ما هستند باید آن محیط از دید نامحرم حفظ شود».
امام جمعه کاشان ضمن انتقاد از ساخت آشپزخانه اوپن تاکید کرده که «برای توسعه سبک زندگی اسلامی موضوع فرهنگ اسلامی باید مورد توجه جدی قرار گیرد».
این منصوب رهبر جمهوری اسلامی همچنین با بیان اینکه فرهنگ خواب، مراوده، تهیه غذا نیاز به تحول اساسی دارد، گفته است: «در حالی که پدر خانواده در زندگی های سنتی با سر شب خوابیدن نمازش قضا نمی شد، الان اکثر خانواده ها برای دیدن فوتبال و فیلم تا نیمی از شب بیدارند و در نتیجه نماز صبح شان قضا می شود.»
*احضار ۲۸ کارگران معترض هفتتپه به دادگاه
هفته گذشته و در ادامه اعتراضات کارگران نیشکر هفتتپه به لغو خصوصیسازی و فساد مدیریت، گروهی از این کارگران به اتهام اخلال در نظم و آسایش عمومی به مراجع قضایی احضار شدند. پرونده این ۲۸ نفر از کارگران هفتتپه طی پیامکی که از سوی دادگستری بدست وکیل آنها رسیده است، با اتهامات اخلال در نظم و آسایش عمومی به شعبه اول دادیاری دادسرای عمومی و انقلاب شوش ارجاع شده است.
سندیکای کارگران هفت تپه با اعلام این خبر و در انتقاد به احضار کارگران معترض به دادگاه نوشت «سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه ضمن حمایت از کارگران مبارز و حق طلب، هرگونه پرونده سازی برای کارگران شریف و زحمت کش را محکوم کرده وخواهان پایان دادن این روند نخ نما و ضد کارگری می باشد.»
همچنین سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه نیز در بیانیهای ضمن دفاع از اعتراضات کارگران هفتتپه نوشت «نهتنها تاکنون با وجود محرز بودن فساد کارفرمای خصوصی شرکت نیشکر هفتتپه اقداماتی راستای خلع ید از کارفرما صورت نگرفته، بلکه هنوز مطالبات و خواسته های این کارگران تحقق نیافته است. اما در مقابل با شکایت اسدبیگی از کارگران، مجددا برای ۲۸ تن از این کارگران معترض و پیشرو شرکت نیشکر هفتتپه در دادگاه پروندهسازی شده است».
در این بیانیه آمده است که این سندیکا «ضمن برسمیت شناختن تمام مطالبات کارگران شرکت نیشکر هفتتپه، هر گونه پروندهسازی و تهدید و تعقیب قضایی برای آنها را محکوم میکند و خواستار شنیده شدن فریاد دادخواهی کارگران و خلع ید از بخش خصوصی و رسیدگی به فساد مدیریت هفتتپه که یکی از خواستههای کارگران است میباشد».
گزارش کمپین حقوق بشر درباره اعتراضات کارگران هفتتپه و تاریخچه کارخانه هفتتپه اینجا را بخوانید.
*افزایش شمار دستگیری فعالان مدنی در شهرهای کردنشین ایران
شبکه حقوق بشر کردستان در آخرین گزارش خود از موج دستگیریهای فعالان مدنی در شهرهای کرد نشین ایران خبر داده است. به نوشته این شبکه حقوق بشری موج دستگیری فعالان مدنی که از شنبه ۲۰ دی ماه آغاز شد، همچنان ادامه دارد و تاکنون دستکم ۴۱ نفر در شهرهای مهاباد، بوکان، مریوان، سنندج، ربط، سروآباد، پیرانشهر، نقده، کرج و تهران بازداشت شدهاند و همچنان در بازداشتگاههای دو نهاد امنیتی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات در شهرهای ارومیه، سنندج و مریوان نگهداری میشوند.
میگوید تعداد این بازداشتشدگان به ۴۱ نفر رسیده است.
این شبکه حقوق بشری که اخبار مربوط به مناطق کردنشین را منتشر میکند گفته است که در دو روز گذشته، ۱۳ نفر در شهرهای بوکان، پیرانشهر و نقده بازداشت شدهاند. تا هنگام تنظیم این خبر هیچ اطلاعات دقیقی از چرایی دستگیری این فعالان به دست نیامده است.
*درخواست عفوبینالملل برای تحقیقات بینالمللی و مستقل درباره سرکوبهای خونین در ایران
سازمان عفو بینالملل، در سومین سالگرد اعتراضات سراسری دیماه ۹۶ در ایران، با انتشار بیانیهای خواستار پایهریزی یک سازوکار تحقیقاتی بینالمللی و مستقل برای بررسی سرکوبهای خونین در ایران شد.
در این بیانیه تاکید شده است که این سازوکار بینالمللی باید زمینههای فراهم شدن عدالت در حق دهها معترض از جمله کودکانی شد که توسط نیروهای امنیتی کشته شدند، به وجود بیاورد.
اعتراضات دیماه ۱۳۹۶ ابتدا به گرانی و وضعیت اقتصادی از شهر مشهد و دیگر شهرهای استان خراسان رضوی آغاز شد. این اعتراضات ۱۰ روز به طول انجامید و در حدود ۱۰۰ شهر ایران ادامه یافت. مقامات جمهوری اسلامی تاکنون هیچ آماردقیقی از میزان کشته شدگان و مجروحین این اعترضات ارائه نکردند.
*وام ازدواج ۱۰۰ میلیون تومانی فقط برای کم سنها
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در مجلس شورای اسلامی از افزایش وام ازدواج تا حداکثر ۲۰۰ میلیون تومان خبر داده است.
رحیم زارع در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشته است:« بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه؛ وام ازدواج برای مردان کمتر از ۲۵ سال و زنان کمتر از ۲۳ سال هر یک ۱۰۰ میلیون تومان و مجموعاً ۲۰۰ میلیون تومان میشود و برای بقیه زوجین هر کدام ۷۰ میلیون تومان و در مجموع ۱۴۰ میلیون تومان میباشد.»
سخنان این نماینده مجلس در حالی بیان میشود که افزایش وام ازدواج انتقادهای بسیاری را در پی داشت. عمده این انتقادات متوجه این بود که افزایش این وام درواقع به رشد پدیده کودکهمسری کمک میکند.
میتوانید گزارش کمپین حقوق بشر ایران درباره این موضوع را اینجا بخوانید.
*اجرای چند حکم اعدام در سنندج، یزد و قزوین
هفته گذشته، باردیگر بر شمار اعدامیان زندانهای کشور افزوده شد؛ سحرگاه روز پنجشنبه ۲۵ دیماه، حکم یک زندانی که به اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود در زندان یزد به اجرا درآمد. در همین روز حکم اعدام یک زندانی که با اتهامات مرتبط با مواد مخدر روبرو بود زندان قزوین به اجرا درآمد. سحرگاه دوشنبه ۲۹ دیماه نیز حکم یک زندانی که به اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود در زندان سنندج به اجرا درآمد.
ایران از جمله کشورهای دنیاست که همچنان بر اجرای مجازات اعدام اصرار دارد. بسیاری از اعدامها در ایران در سکوت خبری اجرایی میشود. اجرای مجازات اعدام نه تنها در موارد مانند قتل و یا جرائم مواد مخدر بلکه در پروندههای سیاسی و امنیتی و حتی اقتصادی هم در سیستم قضایی ایران سابقه دار است.
*اقدام به خودکشی زندانی محکوم به قطع دست، در زندان ارومیه
دوشنبه ۲۹ دی، خبری مبنی بر اقدام به خودکشی یک زندانی محکوم به قطع انگشتان دست در ارومیه منتشر شد. به نوشته این گزارش هادی رستمی، زندانی محکوم به قطع چهار انگشت دست راست در زندان ارومیه، با خوردن شیشه شکسته اقدام به خودکشی میکند و بعد به بیمارستان منتقل شد.
یک منبع مطلع پیشتر به کمپین حقوق بشر گفته بود که آقای رستمی در اعتراض به تداوم نگهداری او در بند امن زندان ارومیه قبلا هم اقدام به خودکشی کرده بود.
یک منبع نزدیک به آقای رستمی در این خصوص به خبرگزاری هرانا گفته بود: «هادی رستمی از حدود یک ماه و بیست روز قبل به بند امن زندان ارومیه منتقل شد و مسئولان زندان به او گفتند که تا شش ماه دیگر باید در این بند تحمل حبس کند. اقدام به خودکشی آقای رستمی در اعتراض به این موضوع صورت گرفته است.»
تلاش کمپین حقوق بشر برای اطلاع از وضعیت این زندانی در بیمارستان تا زمان نوشتن این خبر بینتیجه مانده است.
*بازداشت عماد شرقی، شهروند دو تابعیتی در مرز «سردشت»
هفته گذشته سایت شبکه خبری انبیسی آمریکا در گزارشی نوشت که خانواده عماد شرقی شهروند ایرانی آمریکایی که حدود یک ماه و نیم پیش در ایران بازداشت شده از وضعیت او بیخبرند.
عماد شرقی، شهروند ایرانی – آمریکاییست که آذرماه امسال به اتهام «جاسوسی» به ۱۰ سال حبس محکوم شده بود و پس از ۹ ماه با قید وثیقه از زندان آزاد شد. پیشتر رسانههای داخل ایران نوشته بودند که این شهروند ایرانی – آمریکایی هنگام فرار از کشور در مرز استان آذربایجان غربی دستگیر شده است.
باشگاه خبرنگاران جوان در خبری کوتاه از بازداشت این شهروند دوتابعیتی نوشت: «عماد ادوارد شرقی معاون بینالملل سرآوا که مسئولیت تعامل با شرکا و سرمایهگذاران خارجی این شرکت را بر عهده داشت، در حین فرار و خروج غیر قانونی از مرزهای غربی کشور دستگیر شد. پیش از این عماد ادوارد شرقی به اتهام جاسوسی و جمع آوری اطلاعات نظامی به ۱۰ سال حبس محکوم و با قرار وثیقه آزاد شده بود که قبل ار برگزاری دادگاه تجدید نظر قصد فرار داشت».
* بازداشت عوامل ساخت و انتشار یک ویدیو تبلیغاتی در کرمانشاه
هفته گذشته عوامل ساخت و انتشار یک ویدیو تبلیغاتی که در آن چند زن آواز میخوانند به دست نیروهای پلیس امنیت عمومی استان کرمانشاه بازداشت شدند.
رئیس پلیس امنیت عمومی استان کرمانشاه ضمن «هنجار شکن» خواندن این شهروندان گفت که « واحد صنفی و دفتر کانون تبلیغاتی آنها نیز پلمب شد».
به گزارش خبرگزاری تسنیم، حسن حیدری رئیس پلیس امنیت عمومی استان کرمانشاه در این خصوص گفته است: «طی روزهای اخیر چند نفر خانم در یک مراسم، اقدام به خواندن آواز کرده اند و کلیپ این مراسم در فضای مجازی منتشر شد. پس از انتشار ویدیو مذکور در شبکه های اجتماعی رسیدگی به این موضوع در دستور کار قرار گرفت.
به گفته این مقام پلیس کرمانشاه، «پس از شناسایی کلیه عوامل دخیل در تولید و انتشار این کلیپ، هماهنگی های لازم با مراجع قضائی برای بازداشت آنها به عمل آمد و همکاران ما نسبت به دستگیری خانمهای هنجار شکن، صاحب واحد صنفی و صاحب کانون تبلیغاتی اقدام کردند».
*پیوستگی فشارهای امنیتی بر بهائیان ایران؛ از محرومیت تحصیلی تا حبس
هفته گذشته خبرهایی مبنی بر تداوم فشارهای امنیتی بر گروهی از شهروندان بهایی در کشور به گوش رسید؛ دادگاه انقلاب تهران در این هفته حکم ۱۰ سال حبس برای سوفیا مبینی و نگین تدریسی، دو شهروند بهائی صادر کرد. یعنی این شهروندان بهایی که آبانماه ۹۶ در خلال مراسم دویستمین سالگرد تولد “بهاالله”، پیامبر آیین بهائی، به دست نیروهای امنیتی بازداشت شدند باید هرکدام پنج سال را در زندان بگذرانند.
از سوی دیگر شیما فتاحی میرشکارلو، شهروند بهائی دریافت پیغامی در سایت دانشگاه آزاد ارومیه از محرومیت خود در دفاع از پایان نامه و ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد به دلیل اعتقاد به آئین بهائی مطلع شد. و مهسا فروهری، دیگر شهروند بهایی ساکن کرج هم از ادامه تحصیل محروم و برای دهمین سال متوالی پس از ثبت نام در سامانه سازمان سنجش بهجهت ورود به دانشگاههای بدون کنکور روبرو شد.
فشارهای امنیتی و پلیسی بر شهروندان بهایی در ایران در چند ماه گذشته شدت یافته است؛ از اجرای احکام حبس شهروندان بهایی گرفته تا تداوم سختگیریها بر زندگی روزمره این شهروندان ایرانی. شما میتوانید گزارش کمپین حقوق بشر درباره فشارهای امنیتی بر بهاییان ایران را اینجا بخوانید.