اعتراضات خوزستان؛ حق ایرانیان برای اعتراض بدون تهدید به مرگ باید محفوظ بماند
کمتر از یک هفته پس از شروع اعتراضات مردم خوزستان به کمبود آب و برق، حداقل دو نفر به ضرب گلوله کشته شده اند.
سه شنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۰ – کمپین حقوق بشر در ایران امروز اعلام کرد کشتن غیر قانونی معترضان توسط نیروهای امنیتی در جریان اعتراضات مردم استان قحطی زدهی خوزستان باید توسط سازمان ملل متحد و جامعه بین المللی محکوم شود تا در آینده از تلف شدن جان دیگران در اثر استفاده بیش از حد و غیرقانونی حکومت از خشونت جلوگیری شود.
هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر در ایران تاکید کرد: «اوباش امنیتی موتورسوار تقاضای ایرانیان برای تامین امکانات اولیه مانند آب و برق را با گلوله پاسخ داده اند.»
قائمی افزود: «سازمان ملل باید قاطعانه از مقام های ایرانی بخواهد تا به مردم اجازه دهند انتقادهای خود را بدون خطر خشونت و تهدید به حبس ابراز دارند تا بلکه از تکرار حوادث آبان ۱۳۹۸ که طی آن صدها تظاهرکننده را کشتند، جلوگیری شود.»
در شرایطی که قانون اساسی ایران حق تظاهرات مسالمت آمیز را به رسمیت می شناسد، نیروهای امنیتی این کشور در سرکوب خشونت آمیز اعتراضات و انجام دستگیریهای خودسرانه و گسترده، سابقهای طولانی دارند.
بر اساس گزارشهای فعالان حقوق بشری تعداد کشته شدههای اعتراضهای مردم نسبت به قطع آب و برق در زیر گرمای طاقت فرسای تابستانی چند روز اخیر در استان خوزستان حداقل دو نفر بوده است: مصطفی نعیماوی در شادگان و قاسم خضیری در کوت عبدالله. مقامهای محلی خوزستان کشته شدن مصطفی نعیماوی را تایید کردهاند اما مسئولیت را به گردن «خرابکاران» انداختهاند. علاوه بر این بسیاری نیز مجروح شدهاند.
در برخی از ویدیوهای به اشتراک گذاشته شده در شبکه های اجتماعی صدای تیراندازی ماموران امنیتی که با موتور از جمع مردم فرار می کنند، شنیده می شود.
ایران با بزرگترین بحران خشکسالی در نیم قرن گذشته روبروست. سوء مدیریت و فساد گسترده مقامهای دولتی در زمینههای اقتصادی و محیط زیستی، بحران طبیعی را به مراتب تشدید کرده است.
در چند روز گذشته برگزاری تظاهرات در چندین شهر خوزستان گزارش شده است، از جمله اهواز، شوش، سوسنگرد، کوت عبدالله، کرخه، سید نعیم، شادگان، حمیدیه و کرخه.
در همین حال بیش از ۱۳۰ تن از مستندسازان صنعت فیلم ایران با انتشار بیانیهای حمایت خود را از مردم معترض خوزستان اعلام داشتند.
در این بیانیه آمده است: «ما کارگردانان سینمای مستند، بر پایه سنت کاریمان همیشه بازتابدهندهی رنج و خواست مردمانمان بوده ایم و امروز نیز در کنار تشنگان خوزستان میمانیم و سرکوب مردمی که زندگی را جست و جو می کنند تا آب به آبادی برسد به شدت محکوم میکنیم.»
هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر در ایران، گفت: «دسترسی به آب و برق جزو نیازهای اولیه مردم است و اعتراض آنان بدون مواجهه با تهدید مرگ، جزو حقوق اساسی است که باید توسط حکومت ایران محافظت شود، نه سرکوب.»