سرکوب بیسابقه دانشجویان در ایران؛ یکشنبه خونین دانشگاه صنعتی شریف
یکشنبه شب ۱۰ مهرماه سال ۱۴۰۱ و پس از گذشت ۱۵ روز از اعتراضات سراسری در ایران، نیروهای امنیتی و پلیسی جمهوری اسلامی به وحشیانهترین شکل ممکن اعتراضات مسالمتآمیز دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف را سرکوب و شمار زیادی از آنان را به روشهای خشونت آمیز، محاصره و بازداشت کردند. براساس گزارشها و ویدیوهای منتشر شده و به گفته برخی شاهدان، شدت سرکوب دانشجویان صنعتی شریف از سرکوب خونین کوی دانشگاه در سال ۷۸ هم شدیدتر بوده است و بیم آن میرود که با تداوم روشهای خشونتبار سرکوب علیه دانشجویان، شاهد یکی دیگر از خونینبارترین سرکوبهای جنبش دانشجویی در تاریخ معاصر ایران باشیم. هرچند در روزهای گذشته بیش از ۱۰۰ دانشگاه در ایران شاهد تجمعات اعتراضی و اعتصاب دانشجویان و برخی اساتید بودهاند، اما شدت سرکوب تجمع اعتراضی دانشجویان صنعتی شریف و تعداد بالای بازداشتشدگان از یک سو و واکنش سریع برخی مقامات و رسانههای حکومت به اعتراضات دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف نشان میدهد که وسعت و حدت این اعتراضات بسیار زیاد بوده است.
کمپین حقوق بشر در ایران سرکوب خشونت آمیز اعتراضات در دانشگاههای سراسر کشور از جمله دانشگاه صنعتی شریف تهران را به شدت محکوم می کند و از حکومت جمهوری اسلامی میخواهد که دستگیری خودسرانه دانشجویان معترض را متوقف کند و به سرعت مقدمات آزادی دانشجویان معترض را فراهم کند و اجازه دهد که اعتراضات دانشجویان بدون هیچ تهدیدی و ترس از دستگیری خودسرانه و بدون هیچ شکلی از اعمال خشونت برگزار شود. کمپین حقوق بشر در ایران از همه اساتید، دانشگاهیان و نهادهای وابسته به آنها در سراسر جهان میخواهد که اعمال خشونتهای شدید حاکمیت جمهوری اسلامی علیه دانشجویان ایرانی در محوطه امن دانشگاهها را محکوم کنند و قاطعانه از همکاران خود و دانشجویان در ایران حمایت کنند.
در دانشگاه صنعتی شریف چه گذشت؟
دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف تهران روز شنبه ۹ مهرماه در تمام دانشکدههای دانشگاه صنعتی شریف با در دست داشتن پلاکاردهایی در اعتراض به بازداشت و محبوس کردن دیگر دانشجویان «تحصن سکوت» کردند. تعداد زیادی از دانشجویان نیز کلاسها را تا «آزادی همدانشگاهیان خود» تحریم کردند. تجمع اعتراضی دانشجویان صنعتی شریف در روز یکشنبه ۱۰ مهرماه هم ادامه پیدا کرد و حوالی ساعت سه بعدازظهر تجمعی در ورودی (سر در) دانشگاه ایجاد میشود و همزمان تظاهراتی داخل دانشگاه شکل میگیرد. در جریان این تظاهرات جمعی از دانشجویان در حالی که سرود «یار دبستانی» را همخوانی میکردند، پس از عبور از محوطه بین تالارهای دانشگاه، به سمت سردر حرکت میکنند.
در فاصله کمتر از ۲ ساعت تعداد نیروهای امنیتی نظامی در خیابانهای اطراف دانشگاه زیاد میشود. حضور نیروهای «نوپو» ( نیروی ویژه پلیس ولایت)، پلیس ناجا، نیروهای لباس شخصی (عمدتا وابسته به سپاه) و یگانهای امنیتی «امام علی» در اطراف دانشگاهها و نزدیک به درهای خروجی دانشگاه زیاد بوده است. با افزایش و پراکندگی نیروها در اطراف دانشگاه و مشرف به همه درهای دانشگاه، دانشجویان عملا در دانشگاه محاصره میشوند. به مرور جو دانشگاه و اطراف آن امنیتیتر میشود و عمده دانشجویانی که میخواهند از دانشگاه خارج شوند به دست نیروهای امنیتی بازداشت میشوند. در ویدیویی که عصر روز یکشنبه از محلی مشرف بر «در شمالی» دانشگاه شریف معروف به «در انرژی» منتشر شد، صدای تیراندازی شدید ماموران امنیتی به وضوح شنیده میشود. در گزارش کوتاهی که از جو امنیتی دانشگاه شریف (حوالی ساعت ۷ شب تهران) در کانال تلگرامی شورای صنفی دانشجویان و از قول دانشجویان محصور در دانشگاه منتشر شد، آمده بود «درب انرژی دانشگاه در قرق نیروهای لباسشخصی مسلح است و چند ون در کنار آنها قرار گرفته و تنی چند از اساتید دانشگاه در درب انرژی حضور یافتهاند تا از دانشجویان در برابر بازداشت محافظت کنند. در خیابان قاسمی مشرف به دانشگاه نیز نیروهای امنیتی مستقر شدهاند و بنا به نقل شاهدان، چند تن از دانشجویان در آن خیابان بازداشت شدهاند.» همچنین گزارش شد که در فاصله کوتاهی از استقرار نیروهای امنیتی نزدیک به ۴۰ دانشجو (تا ساعت ۷ شب) بازداشت شدند. به گفته شاهدان «التهاب در دانشگاه شریف به حدی بوده است که هر آنکه از درب دانشگاه خارج میشود، مورد شلیک پینتبال قرار گرفته و سپس بازداشت میشوند.» در این میان گروه بزرگی از دانشجویان به صورت دستهجمعی به سمت دانشکده مدیریت و اقتصاد حرکت میکنند ولی در پارکینگ طبقاتی دانشگاه با نیروی نظامی (یگان ویژه) موتورسوار روبرو میشوند که به سمت دانشجویان یورش برده و به آنها تیر پلاستیکی شلیک میکنند. در ویدیویی که حوالی ساعت ۸ شب تهران در کانال تلگرامی شورای صنفی دانشجویان منتشر شده، به وضوح شدت خشونت ماموران موتورسوار علیه دانشجویان مشخص است. خبرگزاری حکومتی «تسنیم» حوالی ساعت هشت و نیم شب در خبری نوشت که در پی گسترده شدن اعتراضات دانشجویان، وزیر علوم به دانشگاه شریف رفته و با «مسئولین دانشگاه و نیروهای پلیس اطراف دانشگاه گفت وگو کرده است». در این خبر کوتاه ادعا شده بود که «هم اکنون محدوده دانشگاه شریف جوی آرام دارد و دانشجویان در حال خارج شدن از دانشگاه هستند.» محمدعلی زلفیگلی در هنگام حضور در دانشگاه با گروهی از دانشجویان نیز دیدار میکند. در ویدیویی که چندین ساعت پس از دیدار وزیر با دانشجویان در شبکههای اجتماعی منتشر شد، صحبتهای دانشجویان دانشگاه شریف با وزیر علوم شنیده میشود. دانشجویان به وزیر علوم میگویند که «به سمت آنها گلوله ساچمهای و گاز اشکآور شلیک شده» و «نگران افرادی هستند که داخل دانشگاه گیر افتادهاند». وزیر علوم از دانشجویان میخواهد که از این گفتگوها عکس و فیلم نگیرند که بعد به یک «کانال خارجی» بفرستند چون «در شان دانشجوی شریف نیست». در پاسخ به او، یکی از دانشجویان از وزیر علوم میپرسد که «آیا کتک زدن در شان دانشجو است؟» دانشجویان به شدت با وزیر مخالفت میکنند. در ادامه محمدعلی زلفیگل با لحنی تهدیدآمیز خطاب به دانشجویان میگوید که «با تعطیلی کلاسها، دانشجویان در قبال بودجه بیتالمال مدیون و مسئول هستند و دانشجویان از وزیر علوم میپرسند «دانشجویی که زندانی است برایش پول خرج نشده؟»
وزیر علوم در پایان به دانشجویان میگوید: «قانون را رعایت نکنید باید هزینهاش را بدهید، تعارف هم نداریم. بروید بیرون با شما برخورد کنند ما نمیتوانیم کاری کنیم.»
همزمان گزارش ها از حضور ماموران امنیتی در خوابگاه شماره ۲ دانشگاه شریف و بازداشت تعدادی از دانشجویان و انتقال آنها به مکان نامعلومی حکایت داشت. در همین ساعات، ویدیوهایی از نحوه خشونتبار بازداشت دانشجویان منتشر شد که نشان میدهد ماموران در حالی که سر و صورت دانشجویان بازداشتی را با کیسه پلاستیکی و لباس پوشاندهاند آنها را با ضرب و شتم برای انتقال به بازداشتگاه سوار بر ماشین میکنند. با نزدیک شدن به ساعات پایانی شب اعتراضات دانشجویان به بیرون دانشگاه رسید و خانواده بسیاری از دانشجویان بازداشت شده و یا محصور در دانشگاه در خیابانهای اطراف دانشگاه تجمع کردند. براساس گزارشها تا حوالی نیمههای شب این تجمع اعتراضی در اطراف دانشگاه ادامه داشت. ویدیوهای منتشر شده نشان میدهد که میزان حمایت مردم از دانشجویان معترض و بازداشتی در یکشنبه شب بسیار زیاد بود است. خبرگزاری دولتی ایرنا در ساعت ۵۰ دقیقه بامداد، در خبری ضمن اذعان به «تجمع گسترده مردم» در نزدیکی دانشگاه شریف و استفاده پلیس از «گاز اشک آور» برای متفرق کردن مردم، نوشت که «همه دانشجویان از دانشگاه خارج شدند». در ساعات ابتدایی بامداد روز دوشنبه مسئولان دانشگاه در بیانیهای اعلام کردند که تمامی کلاسهای دانشگاه تا اطلاع ثانوی به صورت مجازی برگزار خواهد شد.
تا لحظه نوشتن این گزارش، اطلاع دقیقی از تعداد دانشجویان بازداشتشده و همچنین مجروحان سرکوب شدید نیروهای امنیتی در دست نیست. با اینحال، گزارشهایی از انتقال برخی از مجروحان به بیمارستان منتشر شده است.
گسترش اعتراضات دانشجویی در ایران و نگرانی از سرنوشت دانشجویان دستگیر شده
همزمانی شروع سال تحصیلی دانشگاهها در ایران و اعتراضات گسترده مردمی، خیلی زود صحنه دانشگاههای ایران را بدل به یک صحنه اعتراضی جدی کرد. روز یک شنبه ۲۷ شهریور، یعنی دو روز پس از اعلام خبر قتل مهسا امینی در بازداشتگاه پلیس، خبرهایی از شکلگیری تجمعات اعتراضی دانشجویان در دانشگاه تهران منتشر شد. بنا به گزارشها «این تجمع ابتدا از جانب دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا آغاز شده و در ادامه دانشجویان سایر دانشکدهها بدان پیوستهاند.» در جریان این تحصن، دانشجویان دانشگاه هنر تهران به یاد مهسا امینی اقدام به روشن کردن شمع کردند. روز ۲۸ شهریور گروه وسیعی از دانشجویان در دانشگاه دانشگاه امیرکبیر تهران در اعتراض به قتل مهسا امینی و سرکوب سیستماتیک دست به تجمع زدند که حمله نیروهای بسیج مواجه شد. در این روز تعداد بیشتری از دانشگاهها در تهران شاهد برگزاری تجمع اعتراضی دانشجویان بودند؛ دانشگاه الزهرا، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، دانشگاه هنر در تهران و دانشگاه اصفهان. روز ۲۹ شهریورماه بر شمار دانشگاههای که شاهد تجمعات و تظاهرات دانشجویان بود در بسیاری از شهرهای ایران افزوده شد؛ از جمله دانشگاه یزد و تبریز. این در حالی بود تجمعات اعتراضی دانشجویان در بیشتر دانشگاههای تهران پیوسته در حال ادامه بود. رفته رفته و با ادامه اعتراضات گسترده مردمی و پیوستن تعداد زیادی از دانشگاههای کشور به اعتراضات دانشجویی و تجمع و تحصن، برخوردهای خشن و سرکوبهای اعتراضات دانشجویی شروع شد و به تبع آن بازداشت گسترده و بیسابقه دانشجویان شروع شد. روز ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ و پس از برگزاری تجمع اعتراضی دانشجویان در دانشگاه تهران، ۳۰ نفر از دانشجویان هنگام خروج از دانشگاه بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شدند. پس از آن، اخبار مربوط به بازداشت دانشجویان در برخی دیگر از دانشگاهها نیز منتشر شد. دانشجویانی که بسیاری از آنها پس از هجوم ماموران امنیتی به منزل و تفتیش محل زندگیشان صورت گرفت.
روز شنبه ۲ مهرماه شورای صنفی دانشجویان گزارش داد که در جریان تجمع دانشجویان دانشگاه تهران، ماموران با شلیک گلوله ساچمهای تجمع دانشجویان را به خشونت کشاندند. به گفته شاهدان، ماموران درب خیابان ۱۶آذر را مسدود میکنند تا مانع از ورود دانشجویان به داخل دانشگاه شوند و سپس با حمله نیروهای امنیتی و ضرب و شتم وحشیانهی دانشجویان با باتوم، حدود ۳۰ تا ۴۰ دانشجو را بازداشت و ظرفیت ۶ ون را پر کرده و با خود به مکان نامعلومی انتقال میدهند. در همین روز (شنبه دوم مهرماه) دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف تجمعی گسترده در اعتراض به سرکوب فراگیر و قتل مهسا امینی در صحن دانشگاه برگزار کردند. این تجمع که در ادامه به سر در دانشگاه کشیده شد با حضور پرتعداد نیروهای بسیج و لباسشخصی در داخل دانشگاه همراه بود تا تجمع را برهم زده و تصویر دانشجویان معترض را ثبت کنند.
با اتمام تجمع وقتی دانشجویان قصد خروج از دانشگاه را داشتند، مورد حمله نیروهای امنیتی قرار گرفته و تعدادی از دانشجویان بازداشت و با چند ماشین به مکانی نامعلوم انتقال داده شدند.
با شدت گرفتن بازداشت دانشجویان روز دوشنبه ۴ مهرماه ۱۴۰۱ طوفان توئیتری در حمایت از دانشجویان بازداشت شده به راه افتاد. پس از آن، رفته رفته بر تعداد دانشگاههایی که اعلام کردند به اعتصاب سراسری دانشجویان میپیوندد بیشتر شد. روز ۷ مهرماه، ۲۰۴ استاد دانشگاه در سراسر ایران نامهای بازداشت گسترده دانشجویان را به شدت محکوم کردند و هشدار دادند که با این شرایط و نحوه برخورد با دانشجویان، «التهاب و نگرانی در فضای دانشگاه ادامه خواهد یافت و دانشگاه به فضای معمول خود باز نخواهد گشت.» با ادامه اعتصابات، دانشجویان ۱۱۱ دانشگاه ایران به اعتصاب و اعتراض پیوستند و از حضور در کلاسهای درس امتناع کردند و دامنه اعتصابات دانشجویی شدت گرفت و دانشجویان در دانشگاههای ایران با سر دادن شعارهایی چون «دانشجوی زندانی آزاد باید گردد» و «اوین شده دانشگاه ایران شده بازداشتگاه» اعتراض خود را به دستگیریهای گسترده و برخورد خشن با دانشجویان اعلام کردند.
هرچند که مقامات حاکمیت عصر روز ۱۰ مهرماه ادعا کردهاند که «بیشتر دانشجویان بازداشت شده با وساطت نهاد رهبری در دانشگاهها و وزارت علوم آزاد شدهاند و تعداد دانشجویان همچنان در بازداشت بسیار محدود و حداکثر ۱۵ نفر است» اما تا لحظه تنظیم این گزارش (صبح دوشنبه ۱۱ مهرماه) دستکم ۹۰ دانشجو در شهرهای مختلف ایران دستگیر شدهاند که از نهاد دستگیرکننده و محل نگهداری عمدهی این افراد اطلاع دقیقی در دست نیست. این تعداد جدای از دانشجویانیست که در جریان سرکوب شدید دانشجویان دانشگاه شریف در یکشنبه شب ۱۰ مهرماه ۱۴۰۱ به دست نیروهای امنیتی بازداشت شدند. همچنین روز جمعه ۸ مهر رسانهها از بازداشت محمد صادق آخوندی متخصص ارتودنسی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران توسط نیروهای امنیتی در منزلش خبر دادند. آقای آخوندی در فهرست ۱۴ نفر از استادان دانشگاه علوم پزشکی است که با نشر بیانیهای نسبت به بازداشت یکی از دانشجویان در جریان اعتراضات انتقاد کرده بود.
در جریات اعتراضات گسترده مردمی، حسینعلی کیا دانشجوی رشته مهندسی برق دانشگاه علم و فناوری مازندران که همدوش مردم نوشهر در اعتراضات خیابانی حضور داشت به ضرب گلوله ماموران کشته شده است.
اسامی دانشجویانی که دستگیری آنها تا این لحظه تایید شده است:
دانشگاه تهران :
بردیا شکوری فرد، دانشجوی اقتصاد
محمد نوری، دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد
کامیار شریفی، دانشجوی برنامهریزی اجتماعی
وحید فراهانی، دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم اجتماعی
آذین سعیدینسب، دانشجوی محیط زیست
سهند مرتضوی، دانشجوی مهندسی شیمی
مجید ماموردی، دانشجوی حقوق و دارنده مدال طلای المپیاد ادبی
شیوا موسیزاده، دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی
محمد غلامزاده، دانشجوی دکتری جامعه شناسی
سروش احمدی، دانشجوی فلسفه
امین سالاری سلاجقه، دانشجوی فلسفه
نیامین مقدسی دانشجوی ارشد مهندسی صنایع
نیما سلطانی (ژاکاو) اهل بانە، دانشجوی کارشناسی رشتە صنایع دستی دانشگاە هنر
رامین کیانی، دانشجوی کارشناسی ارشد روابط بینالملل
مهدی کوهنورد، دانشجوی کشاورزی
امیرحسین قربانزاده، دانشجوی کارشناسی تربیت بدنی
رضا کیانیپور، دانشجوی پزشکی
رهام داودی، دانشجوی مهندسی معدن
علی هدایتیوردی، دانشجوی میکروبی
سارا نادری، دانشجوی اقتصاد
مائده امیرسیافی، دانشجوی کارشناسی اقتصاد
علی شوروزی، دانشجوی کارشناسی ریاضی
علی داعی ناصری، دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات جوانان دانشکده علوم اجتماعی
البرز نظامی، دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد
علی منصوری
پرویز جنگال، دانشجوی کارشناسی ارشد زبانهای خارجه
مهدی ابوالقاسمبیگی، دانشجوی کارشناسی پلیمر
سید مصطفی مدنی، دانشجوی رشته چندرسانه ای دانشگاه هنر
علی طاهری، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته انیمیشن دانشگاه هنر
بهنام حیدری دانشجوی کارشناسی ارشد تئاتر دانشگاه تهران
امیرکبیر (تهران):
آرمین جلالی روشن دانشجوی مهندسی کامپیوتر
علامه طباطبایی (تهران) :
بهروز شیربیگی، دانشجوی کارشناسی جامعهشناسی
فرهاد شجاع حیدری، دانشجوی کارشناسی ارشد مددکاری اجتماعی
زهرایاس معینی، فعال دانشجویی و دانشجوی کارشناسی علوم سیاسی
مرتضی قنبری، فعال دانشجویی و دانشجوی کارشناسی روانشناسی
شاهو بایزیدی دانشجوی فلسفه
محمدحسین شعائی، دانشجوی کارشناسی علوم سیاسی
سید علی هاشمیان، دانشجوی کارشناسی ارشد علوم اجتماعی
امین توحیدی
مهرداد ارندان
علیرضا آزاد دانشجوی رشته علوم کامپیوتر
محمدمهدی محمدی دانشجوی رشته علوم کامپیوتر
ملیکا قراگوزلو دانشجوی رشته روزنامه نگاری
دانشگاه تربیت مدرس (تهران):
زهرا کشککی
المیرا بهمنی، دانشآموخته کارشناسی ارشد جامعهشناسی دانشگاه تربیت مدرس و فعال حقوق زنان
احمد پیروزنیا، دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی
محسن امیری، دانشآموخته کارشناسیارشد جغرافیای سیاسی
دانشگاه آزاد تهران:
مهدی باقرزاده، دانشجوی رشته سینما
پدرام معینی، فعال سیاسی و دانشجوی دکترای جامعهشناسی سیاسی
شهریار شمس، دانشجوی مدیریت
صدرا سلیمجو، دانشجوی کارشناسی علوم و مهندسی شیلات
دانشگاه صنعتی شریف تهران:
جواد شاکر (در تاریخ ۱۲ مهرماه به قید وثیقه آزاد شد)
محمدرضا لطفعلیزاده (در تاریخ ۱۲ مهرماه به قید وثیقه آزاد شد)
محمدحسین نوریان (در تاریخ ۱۲ مهرماه به قید وثیقه آزاد شد)
نیما آذر (در تاریخ ۱۲ مهرماه به قید وثیقه آزاد شد)
علیرضا آزاد دانشجوی رشته علوم کامپیوتر
محمدمهدی محمدی دانشجوی رشته علوم کامپیوتر
دانشگاه بهشتی تهران:
یوسف تیموری، دانشجوی جامعهشناسی
رامتین موثق
ستایش دامنافشان، دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ ایران باستان
محمد صالح همایونی، دانشجوی رشته داروسازی
محراب کمالی، دانشجوی کارشناسی حقوق (آزاد شد)
شهریار مربی، دانشجوی مهندسی کامپیوتر (آزاد شد)
مهراب مهری دانشجوی زبان و ادبیات انگلیسی
مهدی تجلایی فر دانشجوی زبان و ادبیات انگلیسی
دانشگاه علومپزشکی تهران:
طهره گونهای
هادی علیزاده
دانشکده انقلاب اسلامی تهران:
محمدرضا مسعودی
دانشگاه امام صادق تهران:
هادی امیرمحسنی، دانشجوی رشته مدیریت بازرگانی
دانشگاه علم و صنعت تهران:
رهی لرکینژاد
علی مسلمی، دانشجوی کارشناسیارشد مهندسی حمل و نقل
دانشگاه خواجه نصیر تهران:
آراد رستمزاد، دانشجوی کارشناسی مکانیک
مهدی موحدی دانشجوی کارشناسی شیمی
دانشگاه الزهرا تهران:
فاطمه رشیدی برغانی، دانشجوی ادبیات انگلیسی
مائده دلبری، دانشجوی دانشگاه الزهرا
دانشگاه خوارزمی تهران :
سپیده نوابی، دانشجوی مدیریت
هلیا کریمنژاد، دانشجوی زیستشناسی
مسعود نیازی دانشجوی کارشناسی حقوق
کیان صدرایی دانشجوی کارشناسی حقوق
سیروان سلیمانی دانشجوی حقوق
سید کیان صدرایی دانشجوی حقوق
دانشگاه فرهنگستان زبان و ادب فارسی:
نگین آرامش
دانشگاه سوره تهران:
بهنام دارابی، دانشجوی تئاتر
دانشگاه علوم قضایی:
سجاد جیریایی،
تبریز:
احمدرضا افشار، دانشجوی رشته گرافیک دانشگاه هنر اسلامی
محسن نیکمنش، دانشجوی کارشناسی رشته گرافیک دانشگاە هنر
بابل:
محمد عرب، دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی دانشگاه نوشیروانی بابل
مائده جماللیوانی دانشجوی کارشناسی مهندسی برق دانشگاه نوشیروانی بابل
مشهد:
علیرضا صابریان، دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
علی جلیلیان دانشجوی زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه فردوسی
سپهر باسامی دانشجوی زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه فردوسی
محمدامین موسوی دانشجوی زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه فردوسی
کاشان:
کرمالله سلیمانی، دانشآموخته و فعال دانشجویی سابق دانشگاه کاشان، توسط نیروهای امنیتی در گچساران بازداشت شده است. وی رماننویس، کارگردان و نمایشنویس تئاتر است
علیرضا غمگسار، دانشجوی رشته باستانشناسی دانشگاه کاشان در سبزه میدان رشت بازداشت شده و اکنون در زندان لاکان رشت است.
یزد:
بنفشه کمالی، دانشآموخته ادبیات فارسی دانشگاه یزد و ویراستار
محمد پردهباف، دانشجوی دانشگاه علم و هنر
علیمحمد دوستحسینی، دانشجوی دندانپزشکی دانشگاه صدوقی یزد
شیراز:
ریحانه ناصری، دانشجوی فیزیک دانشگاه شیراز
مهدیار گرامی، دانشجوی فیزیک دانشگاه شیراز
سید وحید موسوی، فعال صنفی و دانشجویی سابق دانشگاه شیراز
اهواز:
هومن محمدیزاده، فعال صنفی و دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه چمران اهواز
زنجان:
سپیده احمدخانی، دانش آموخته کارشناسی دانشگاه زنجان و معماری ارشد دانشگاه بهشتی
گیلان :
عادله شیبانی، دانشجوی کارشناسی نقاشی دانشگاه گیلان
محمدرضا رجبی، دانشجوی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
فردین نظری دانشآموخته کارشناسی گیاهپزشکی دانشگاه گیلان و ساکن اشنویه
گرگان:
حسین کاوه، دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سالار جهدکاران، دانشجوی رشته مهندسی کامپیوتر ورودی ۹۹ دانشگاه گلستان
گرمسار:
حسن محمدپناه، دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه ایوانکی گرمسار
ارومیه:
باوان لطفی، اهل مهاباد و دانشجوی کارشناسی نقاشی
کرمانشاه:
شکیبا هوشیار، دانشجوی کارشناسی مهندسی مکانیک ورودی ۹۷ دانشگاه رازی کرمانشاه
علی روزی، دانشجوی دانشگاه رازی کرمانشاه
مریوان:
خبات ویسی، دانشجوی رشته زبان انگلیسی دانشگاه پیام نور
قزوین:
احمد نظامیپور دانشجوی دانشگاه آزاد قزوین و اهل قروه
کرمان :
یحیی پاتشیکپور دانشجوی ارشد هنر دانشگاه باهنر کرمان
آناهیتا هاشمیپور، دانشجوی کارشناسی روانشناسی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تهران
فهرست دانشجویان بازداشت شده تا پایان ظهر روز چهارشنبه ۱۳ مهرماه تکمیل شده است. این فهرست به روزرسانی میشود.