اعتراضات سراسری در ایران؛ نگرانیها از کشتار شهروندان کرد همزمان با شروع سرکوب مرگبار در شهرهای کردنشین
سهشنبه اول آذر ۱۴۰۱ – با شروع حملات گسترده نیروهای امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی ایران به معترضان در شهرهای کردنشین ایران و انتشار گزارش های فزاینده مرگ و میر، کمپین حقوق بشر در ایران از سازمان ملل متحد و دولت های سراسر جهان می خواهد که فوراً به مقامات جمهوری اسلامی اطلاع دهند که ادامه استفاده از نیروی مرگبار علیه معترضان غیرمسلح منجر به پیامدهای شدید دیپلماتیک بین المللی خواهد شد.
هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر در ایران، با اشاره به کشتار حاکمیت در شهرهای کردنشین گفت: « اگر مقامات جمهوری اسلامی متوجه این نباشند که هزینه های قتل عام غیرنظامیان برای سرکوب اعتراضات در ایران بسیار زیاد است، در تلاشی مذبوحانه برای کنترل وضعیت به قتل عام کودکان، زنان و مردان ادامه خواهند داد.
طی چند روز گذشته، شهرهایی کردنشین استانهای غربی ایران شاهد اعمال شدیدترین و بدترین اشکال خشونت از سوی نیروهای امنیتی و نظامی حاکمیت بودهاند. تظاهرات و تجمعات گسترده ضد حکومتی بهخصوص در حاشیه مراسم خاکسپاری کشته شدگان در شهرهای گوناگون شدت گرفته است و شمار مردمی که در همدردی و همبستگی با خانواده های داغدار در اعتراضات و تجمعات شرکت می کنند به شکل چشمگیری رو به افزایش گذاشته است و در مقابل شدت سرکوب های حاکمیت نیز بسیار بیشتر شده است.
اعتراضات در شهر جوانرود استان کرمانشاه در روزهای شنبه و یکشنبه و دوشنبه دنبال شد و شدت کشتار و سرکوب مردم در این شهر به شکل بسیار خشونتباری از سوی ماموران نظامی و سپاهی اعمال شد.
معترضان در شهر مهاباد (شهر کردنشین در استان آذربایجان غربی) روز شنبه ۲۸ آبان کنترل بخشهایی از شهر را در دست گرفتند و در خیابانها سنگر درست کردند. با گذشت چندین ساعت و تاریک شدن هوا گزارشهایی مبنی بر اعزام نیروهای نظامی و ادوات سنگین جنگی به شهر مهاباد منتشر شد. همچنین برق مناطق بسیاری از شهر مهاباد قطع شد و نیروهای نظامی سرکوب شدید را شروع کردند. صدای تیراندازی و درگیری در شهر تا ساعتهای پایانی روز ادامه داشت. و نیروهای امنیتی خانه به خانه دنبال معترضین بودند.
با شروع سرکوب و کشتار در این شهر، اینترنت بسیاری از شهرهای کردنشین در استان های غربی کشور قطع شد و دسترسی به اینترنت به سختی در برخی مناطق ممکن بود. وضعیتی که همچنان ادامه دارد.
هادی قائمی با تاکید به اینکه اعمال خشونت حاکمیت علیه غیرنظامیان در ایران بی سابقه است گفت: «دولتهای سراسر جهان باید سفرای خود را در فراخواند و همچنین دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران در کشورشان رافراخوانند و ضمن نکوهش رفتار جمهوری اسلامی بر پایان دادن به این سیل خون در ایران پایان دهند».
به گفته هادی قائمی «تمام هزینههای دیپلماتیک و ابزارهای انزوای بینالمللی باید فوراً به کار گرفته شود تا به مقامات جمهوری اسلامی ایران اطلاع داده شود که تداوم کشتار مردمی که به طور مسالمتآمیز خواهان حقوق و آزادیهای اولیه انسانی خود هستند، باید متوقف شود.»
روز شنبه ۲۸ آبان ماه، یکی از خونینترین حملات به دانشگاهها در ایران رخ داد و نیروهای سرکوبگر به شدیدترین شکل ممکن تجمع دانشجویان دانشگاه کردستان در شهر سنندج را سرکوب کردند. براساس گزارشها ماموران به سمت دانشجویان تیر مستقیم شلیک کردند. آمار دقیقی از مجروحین و بازداشت شدهها در دست نیست. براساس گزارشها نه تنها دانشجو، که اساتید و حراست و کارکنان دانشگاه نیز بخشی از مجروحین بودند.
در همین روز (شنبه ۲۸ آبان) معترضان به شکل گسترده در شهر پیرانشهر (استان کردستان) به خیابانها آمدند و نیروهای نظامی به شدت معترضان را سرکوب کردند. در شهر پاوه استان کردستان نیز درگیریهای شدید بین مردم و ماموران حکومتی شکل گرفت.
روز یکشنبه ۲۹ آبان ، اساتید دانشگاه کردستان در شهر سنندج در محوطه دانشگاه و در حمایت از دانشجویان این دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند. این تجمع در تاریخ دانشگاهها بیسابقه بوده است.
در همین روز ( یکشنبه ۲۹ آبان)شهرهای مریوان در استان کردستان و پیرانشهر در آذربایجان غربی شاهد اعتراضات مردمی و سرکوب شدید بودند.
تنها در روز یکشنبه ۲۹ آبان شش شهروند در چند شهر کردنشین به ضرب گلولههای نیروهای نظامی کشته شدند. در شهر دهگلان محسن_نیازی ۲۵ ساله که در جریان اعتراضات این شهر زخمی شده بود در اثر شدت جراحات در بیمارستان کوثر سنندج جانباخت. در شهر پیرانشهر طاهر عزیزی ۳۰ ساله، جلال_قربانی (که پیکر وی شبانه از سوی ماموران سپاه پاسداران به صورت مخفیانه دفن شده است.) و همچنین کاروان قادر شکری ۱۶ ساله که شامگاه روز شنبه بیست و هشتم آبانماه در جریان اعتراضات بر اثر شلیک نیروهای سرکوبگر به شدت زخمی شده بود، جان خود را از دست داد.
در شهر جوانرود عرفان کاکایی ، معلم ورزش، در جریان اعتراضات بر اثر شلیک نیروهای سرکوبگر جان خود را از دست داد. همچنین بهاالدین ویسی” ۱۶ ساله نیز بر اثر شلیک نیروهای سرکوبگر کشته شد.
اعتراضات در روز دوشنبه ۳۰ آبان در پیرانشهر ادامه داشت که به شدت سرکوب شد. گزارشهایی از اعزام نیروهای نظامی و ادوات جنگی سنگین به شهر بوکان برای مقابله با معترضان منتشر شد. شهر بوکان از روز یکشنبه ۲۹ آبان شاهد درگیریهای شدید نیروهای نظامی با مردم معترض بود.
اعتراضات مردمی در شهر جوانرود از روز یکشنبه به شدت با سرکوب نظامی مواجه شد و بنا به ویدیوهای منتشر شده این اعتراضات در روز ۳۰ آبان با خشونت شدید از سوی حاکمیت روبرو شد.
براساس گزارشها نیروهای سپاه پاسداران در شهرهای جوانرود و پیرانشهر مردمی که از خاکسپاری جانباختگان اعتراضات مردمی این شهرها برمیگشتند را هدف تیراندازی قرار دادهاند.
تنها در روز دوشنبه ۳۰ آبان دستکم ۱۷ شهروند در جوانرود در اثر اصابت گلوله جنگی نیروهای سپاه پاسداران زخمی شدند به بیمارستان این شهر انتقال یافتهاند. تعدادی دیگر از مجروحان به دلیل خطر بازداشت در منازل مسکونی درمان میشوند.
گفته میشود با توجه به ادامه درگیریها و سرکوب مردم با سلاحهای سنگین جنگی شمار کشته شدگان در شهرهای جوانرود و پیرانشهر بیشتر از این افراد است.
در همین روز (دوشنبه ۳۰ آبان) شماری از «ماموستاها» وشخصیتهای دینی کردستان در اقدامی بیسابقه خواستار برگزاری رفراندوم با نظارت جهانی شدند.
از آغاز اعتراضات مردمی در ایران بعد از استان سیستان و بلوچستان که بیش از یکسوم کشته شدگان ( ۱۰۱ نفر) مربوط به این استان هستند ، استان آذربایجان غربی ( عمده شهرهای کردنشین) با ۳۷ جانباخته، و استان کردستان با ۳۱ جانباخته در رده بعدی قرار دارند.
خیزش سراسری مردم ایران از روز ۲۵ شهریور و پس از قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی به دست پلیس پایتخت، از شهر سقز زادگاه مهسا امینی در استان کردستان شروع شد. با گذشت بیش از دوماه از این خیزش انقلابی براساس آمارهای موجود ۴۱۹ نفر به دست نیروهای امنیتی و نظامی کشته شدند. بیش از ۵۰ تن از این کشته شدگان کودکان بودند.
کشتار معترضان ایرانی در این مقیاس برای دومینبار در سه سال گذشته است که از سوی حاکمیت اعمال میشود. هیچگاه آمار دقیقی از کشتهشدگان ایرانی در جریان اعتراضات مردمی آبان۹۸ از سوی رسانهها و نهادهای رسمی ایران اعلام نشد. با این حال براساس گزارشها ۱۵۰۰ نفر در آبان۹۸ به دست نیروهای حاکمیت کشته شدند.