ضرورت حمایت جامعه جهانی از معلمان و فرهنگیان ایران برای مقابله با سرکوب و نابودی نظام آموزشی
چهارشنبه ۵ مهر ۱۴۰۱ – تداوم سرکوب جمهوری اسلامی در یک سال گذشته علیه جامعه مدنی و مخالفان حاکمیت در ایران، سازوکار نظام آموزشی کشور را تخریب کرده است. در این مدت و براساس آمارهای کمپین حقوق بشر، دستکم ۹۷ معلم در سراسر کشور بازداشت شدهاند که ۲۸ نفر آنها با احکام قضایی روبرو شدند. همچنین برای شمار زیادی از معلمان که در اعتراضات و اعتصابات شرکت کرده بودند از طرف هیئتهای رسیدگی به تخلفات آموزش و پرورش احکامی ابلاغ و در مواردی اجرایی شده است. نزدیک به ۲۰۰ نفر از معلمانی که در تجمعات حاضر بودند، از طرح رتبهبندی کنار گذاشته و عملا از مزایای این طرح محروم شدند.
هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر ایران، با اشاره به شدت گرفتن فشارهای امنیتی بر معلمان گفت: «این سختگیریهای عامدانه حاکمیت جمهوری اسلامی و ایجاد موانع متعدد در نظام آموزشی با این هدف تداوم دارد تا مقامات اطمینان حاصل کنند که هیچ کودکی تحت آموزش معلمی نباشد که منتقد حکومت است و از آزادی بیان حمایت میکند.»
هادی قائمی تاکید کرد «حکومت جمهوری اسلامی برای سرکوب مخالفان، به قلب کشور یعنی نظام آموزشی ضربه می زند. در این وضعیت، اقدام قاطع بینالمللی برای جلوگیری از آسیب بیشتر به نسلهای آینده در ایران ضروری است».
کمپین حقوق بشر ایران از سازمانها و نهادهای آموزشی بینالمللی از جمله یونسکو و یونیسف میخواهد که فورا خواستار توقف سرکوب معلمان و فرهنگیان و فضای مدارس از سوی مقامات حکومت جمهوری اسلامی شوند. سرکوبی که نه تنها ناقض حقوق دانشآموزان برای آزادی بیان است، بلکه دسترسی به آموزش را نیز با مشکلات و معضلات بسیاری مواجه میکند.
کمپین حقوق بشر ایران همچنین حمایت قاطع خود را از درخواست هزاران معلم و اتحادیههای معلمان در ایران برای برکناری نماینده جمهوری اسلامی از هیئت مدیره سازمان بینالمللی کار (ILO) به دلیل نقض آشکار اساسیترین اصول این سازمان، از جمله آزادی تشکل، بازداشت و اخراج خودسرانه معلمان، اعلام میکند.
سرکوب و انتقام از معلمان در سال جدید تحصیلی
چند روز پس از شروع سال تحصیلی جدید در ایران، دانشآموزان دبیرستان دخترانه فرزانگان۱ به همراه برخی از والدین خود دست به تجمع اعتراضی زدند که دلیل اصلی آن، تغییر مدیر مدرسه و امنیتی شدن فضای مدرسه بود. پیشتر مقامات آموزشی کشور از تغییر ۲۰هزار مدیر مدرسه در سراسر کشور خبر داده بودند.
این گروه از مدیران مدارس، بیشتر مدیران زنی هستند که مشخصا با حجاب اجباری مخالف هستند و یا مدیرانی که آشکارا از دولت انتقاد میکردند و یا مدیرانی که از همکاری با نیروهای امنیتی در ارائه گزارش درباره معلمان یا دانش آموزان خودداری میکردند.
ابوالفضل رحیمی شاد، معلم و فعال سیاسی که اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ توسط هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران به بازخرید خدمت محکوم شد، درباره خبر تغییر ۲۰هزار مدیر مدرسه به کمپین حقوق بشر ایران میگوید: «البته هیچ مرجعی وجود ندارد که این تعداد را تایید کند و خیلی بر این نظرند که ۲۰هزار بزرگنمایی برای ارعاب بوده است. یکی از دلایل اصلی بنظرم نگرانی برای شرایط پس از مرگ رهبر جمهوری اسلامی است. میخواهند مطمئن باشند تمام نیروهای مدیریتی یا همراهند یا مطیع و گوش به فرمان».
فعالان صنفی معلمان زیر تیغ بازداشت و اخراج از کار
شدت برخوردهای امنیتی و قضایی با فعالان صنفی معلمان پس از اردیبهشت سال ۱۴۰۱ و برگزاری تجمعات سراسری به شکل چشمگیری افزایش یافت واین سرکوب بر فعالان صنفی معلمان در یک سال گذشته و پس از شروع اعتراضات سراسری نیز تداوم داشته است. سال گذشته برای اولینبار در تاریخ اعتراضات مردمی، دختران دانشآموز در سراسر کشور پیشقراول اعتراضات شدند. آنها با انتشار تصاویر بدون حجاب خود و ویدیوهایی که در آن شعارهایی علیه حکومت سرمی دادند، شجاعانه در صف اول اعتراضات جنبش «زن، زندگی، آزادی» ایستادند.
معلمان نیز در همراهی با اعتراضات سراسری و همچنین اعتراض به حملات شیمیایی به مدارس دخترانه، تجمعاتی برگزار کردند که طی آن بسیاری بازداشت شدند. برخوردهای امنیتی با معلمان تنها به بازداشت در اعتراضات، محدود نبوده است و بسیاری از معلمان به دلایل دیگری بازداشت و حبس شدند. در هفتههای گذشته، جعفر ابراهیمی، معلم محبوس در اوین با وخامت حال جسمی روبرو شد و نگرانی از شرایط او در زندان بیشتر شده است. در همین مدت دو معلم در مشهد و نوشهر بازداشت شدند که یکی از آنها، مهدی شیبانی، معلم ابوالفضل آدینهزاده، دانش آموز ۱۶ سالهای بود که در جریان اعتراضات شهر مشهد کشته شد. مهدی شیبانی ویدیویی از خود منتشر کرده بود که در آن یاد شاگرد خود را در سالروز تولدش گرامی داشته بود. روز چهارشنبه ۲۹ شهریور هم محراب فرساد مختاری، دبیر آموزش پرورش شهرستان چالوس، به دست ماموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در منزلش در شهر نوشهر بازداشت شد.
محمد حبیبی سخنگوی کانون صنفی معلمان تهران برای بار سوم با حکم بازخرید و اخراج برای همیشه امکان حضور در شغل معلمی را از دست داد.این فعال صنفی معلمان که در سال های ۹۹ و ۱۴۰۰ نیز از آموزش و پروش اخراج شده بود و با حکم دیوان عدالت اداری به صورت موقت به سر کار بازگشته بود، با حکم جدید هیات تخلفات اداری وزارت آموزش و پرورش و تایید این حکم بوسیله دیوان عدالت اداری، از آموزش و پرورش اخراج شد.در حکم هیات تخلفات اداری، اتهامات سخنگوی کانون صنفی معلمان که دارای ۲۱ سال سابقه کاری بوده است، شرکت و راه اندازی تجمعات صنفی و عضویت در کانون صنفی معلمان ذکر شده است.
بنا به اطلاعیه کانون صنفی معلمان استان بوشهر، حکم اخراج از کار محمود ملاکی، بازرس این کانون، پس از تایید در تجدیدنظر وزارت آموزش و پرورش بطور رسمی به ایشان ابلاغ شد. ملاکی در زندان مرکزی بوشهر در حال تحمل حبس است. روز ۴ مهرماه نیز جعفر ابراهیمی، معلم محبوس در اوین نیز به اتهام «تحصن غیرقانونی» بازخرید شد.
انجمن صنفی معلمان کردستان در بیانیه ای با اشاره به مشکلات و فشار نیروهای امنیتی به معلمان در سال تحصیلی سال گذشته، نوشته «بە دنبال شروع اعتراضات و نارضایتی شهروندان در مهر ١۴٠١ و برگزاری تحصن معلمان بە دفاع از حریم مدارس و دانشآموزانی کە متحمل هزینە و فشار شدە بودند، ٣۵٠ نفر از معلمان کردستان با کسر حقوق، قطع رتبهبندی، درج غیبت و معرفی بە هیئت تخلفات مواجە شدند». در بخش دیگری از این بیانیه نیز آمده است که «در تجمعات قانونی ١۶ اسفند ١۴٠١ و ١٩ اردیبهشت ١۴٠٢ حدود ٣٠ نفر از معلمان استان مورد ضرب و شتم قرار گرفتند یا دستگیر و بازداشت شدند.»
انجمن صنفی معلمان استان بوشهر نیز به شرایط امنیتی معلمان اشاره کردهاند و در بیانیهشان نوشتهاند «معلمان سراسر ایران از جمله معلمان استان بوشهر از ترکش این سرکوبها مصون نماندند. پروندهسازی برای فعالین صنفی عضو کانون صنفی معلمان استان بوشهر و بیش از صد مورد تشکیل پرونده و صدور حکم در هیات رسیدگی به تخلفات اداری، نمونهای کوچک از این فشارهای امنیتی بود».
روز ۲۳ سپتامبر، آموزش بینالملل (EI) با انتشار نامهای در خصوص وضعیت معلمان، از اتحادیههای آموزشی عضو خود در سراسر جهان خواست که از مقامات جمهوری اسلامی ایران بخواهند که بلافاصله و بدون قید و شرط معلمان زندانی تشکلهای صنفی را آزاد کنند و به حقوق اتحادیهها احترام بگذارند.
هادی قائمی با تاکید بر اینکه حکومت جمهوری اسلامی میداند که همه اقشار جامعه ایران از دانش آموزان دبیرستانی گرفته تا سالمندان خواهان تغییر هستند گفت: «حاکمیت در مقابل این خواست همگانی، بجای احترام به خواست و اراده مردم، تلاش میکند با حذف هر کسی که ممکن است منتقد سیاستهای حاکمیت باشد، این جریان را به عقب برگرداند.»
براساس آمار کمپین حقوق بشر از ابتدای اعتراضات سراسری، دستگاه قضایی دستکم برای ۲۸ معلم حبس تعزیری و تعلیقی صادر کرده و برای دو نفر از آنها علاوه بره حبس ۷۴ و ۷۰ ضربه شلاق در نظر گرفته است. اسامی این معلمان به شرح زیر است:
۱ـ مهدی داستانی اهل یزد به ۱ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.
۲ـ صلاح آزادی اهل مریوان به ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۳ـ شعبان محمدی اهل مریوان به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۴ـ سرور ملایی اهل سنندج به ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.
۵ـ احمد علیزاده اهل آبدانان به ۶ سال و ۷ ماه و ۱۷ روز حبس تعزیری محکوم شده است.
۶ـ مژگان باقری اهل شیراز به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۷ـ زهرا اسفندیاری اهل شیراز به ۲ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۸ـ عبدالرزاق امیری اهل شیراز به ۲ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۹ـ اصغر امیرزادگان اهل شیراز به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۰ـ غلامرضا غلامی اهل شیراز به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۱ـ افشین رزمجویی اهل شیراز به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۲ـ ایرج رهنما اهل شیراز به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۳ـ محمدعلی رزمکش اهل شیراز به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۴ـ سارا سیاهپور اهل تهران به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۵ـ حمید جعفری نصرآبادی اهل کاشان به ۳ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۶ـ سلیمان عبدی اهل سقز در دو دادگاه به ۱۶ ماه حبس و ۷۰ ضربه شلاق محکوم شده است.
۱۷ـ طاهره نقی ئی اهل تهران به ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۸-حمیدجعفری نصرآبادی، معلم، مترجم، مربی فوتبال و نویسنده طی حکمی از دادسرای انقلاب کاشان به دلیل توهین به رهبری به تحمل ۱۵ماه و یکروز و به اتهام تبلیغ علیه نظام به ۷ماه و یکروز حبس، ۲سال انفصال از خدمت و ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده است.
۱۹- رحیم سرکار، دبیر سابق کانون صنفی فرهنگیان استان قزوین، در دو پرونده جداگانه به اتهام تبلیغ علیه نظام و نشر اکاذیب به یک سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوع الخروجی از کشور، جزای نقدی به مبلغ ۲ میلیون تومان و ضبط تلفن همراه و سیم کارت به نفع دولت محکوم شد.
۲۰- امید شاهمحمدی، عضو انجمن صنفی معلمان کردستان-دیواندره، به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد.
۲۱- پرویز احسنی، عضو انجمن صنفی معلمان کردستان-دیواندره، به ۵ سال حبس تعلیقی محکوم شد.
۲۲- کاوه محمدزاده، عضو انجمن صنفی معلمان کردستان-دیواندره، به ۵ سال حبس تعلیقی محکوم شد.
۲۳- هیوا قریشی، عضو انجمن صنفی معلمان کردستان-دیواندره، به ۵ سال حبس تعلیقی محکوم شد.
۲۴- فاطمه بهمنی، فعال صنفی معلمان استان مرکزی، ۱۸آبانماه به پرداخت ده میلیون تومان جزای نقدی جایگزین شش ماه حبس تعزیری محکوم شد.
۲۵- محمود ملاکی، دو سال حبس تعزیری، مصادره اموال توقیفی به نفع دولت، سه سال ممنوعیت فعالیت آموزشی در محیطهای علمی
۲۶- محسن عمرانی؛ دو سال حبس تعزیری، مصادره اموال توقیفی به نفع دولت، سه سال ممنوعیت هرگونه فعالیت آموزشی در محیطهای علمی
۲۷- عبدالرضا امانیفر؛ چهار ماه حبس تعزیری، مصادره اموال توقیفی به نفع دولت
۲۸ -اصغر حاجب؛ چهار ماه حبس تعزیری، مصادره اموال توقیفی به نفع دولت