ایستادگی قاطعانه جامعه جهانی در برابر نقض مستمر حقوق بشر در ایران؛ ماموریت نهادهای حقوق بشر سازمان ملل در مورد ایران تمدید شد
پنجشنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۳ – تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد (UNHRC) مبنی بر تمدید ماموریت کمیته حقیقت یاب سازمان ملل درباره ایران و همچنین تمدید ماموریت گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در ایران نشان دهنده تعهد قاطع جامعه بینالمللی است تا جمهوری اسلامی را به دلیل نقض فاحش حقوق بشر در جریان خیزش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» مسئول بداند و پاسخگو کند.
۲۴ رای موافق ۱۵ رای ممتنع و ۸ رای مخالف از بین چهل و هفت کشور عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تمدید ماموریت کمیته حقیقتیاب، پیامی روشن دارد؛ پاسخگویی مقامات جمهوری اسلامی در قبال جنایات گسترده در جریان سرکوب خشونتآمیز خیزش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» اصل و اساس است و غیرقابل مذاکره.
هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر ایران گفت: «دنیا به مقامات جمهوری اسلامی گفته است که از اعمال ظلم و ستم آنها به مردم ایران چشم برنخواهند داشت».
به گفته هادی قائمی «حالا که سازمان ملل اعلام کرده جنایات جمهوری اسلامی در ایران منجر به جنایت علیه بشریت شده، دولتهای جهانی باید از این فرصت استفاده کنند و قاطعانه و علنی نقض شدید و مستمر حقوق بشر توسط حکومت ایران را محکوم کنند».
هادی قائمی با اشاره به تمدید ادامه ماموریت کمیته حقیقتیاب و گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره وضعیت حقوق بشر در ایران گفت: «با امتناع مقامات جمهوری اسلامی از پاسخگویی حتی یک نفر از مقامات مسئول در قتل، تجاوز و شکنجه معترضان ایرانی، برای این دو نهاد سازمان ملل متحد ضروری بود که به کار خود برای مستندسازی این جنایات ادامه دهند».
کمیته حقیقتیاب سازمان ملل چند ماه پس از سرکوب خشونتبار خیزش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» توسط کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل تاسیس شد. ماموریت این کمیته تحقیق در مورد سرکوب خشونت آمیز خیزش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» و جمعآوری مستندات و روایتهای شاهدان از جنایات حکومتی، از کشتن معترضان گرفته تا بازداشتهای خودسرانه، تجاوز جنسی و شکنجه است. ثبت و ضبط این شواهد برای پیگردهای قانونی بعدی مقامات مسئول جمهوری اسلامی در جنایات صورت گرفته ضروری و حیاتی است. از آنجایی که جمع آوری شواهد و تحقیقات همچنان ادامه دارد، فرصت دادن به کمیته حقیقتیاب برای نتیجه گیری کار خود بسیار مهم است.
در همین حال گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران به عنوان یک منبع و مرجع حیاتی اطلاعات نقض حقوق بشر در مورد ایران جایگاه مهمی دارد. گزارشهای کارشناسانه و دقیق گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران به شکل چشمگیری باعث بیشتر شدن آگاهی جامعه جهانی از گستردگی و شدت نقض حقوق بشر در ایران شده است و در نتیجه فعالیتهای وی، برخی زندانیان سیاسی آزاد شدند و یا در مواردی احکام اعدام متوقف شده است.
خیزش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» پس از قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله کرد، در بازداشتگاه پلیس پایتخت، آغاز شد. قتل او ماهها شعله اعتراضات سراسری در شهرهای مختلف ایران را روشن کرد و حاکمیت نیز در مقابل این اعتراضات، سرکوب خشن مردم را آغاز کرد که در نتیجه آن بیش از ۵۵۰ نفر از معترضان به دست نیروهای نظامی و امنیتی کشته شدند.
کمپین حقوق بشر ایران قویا حمایت خود از درخواست شورای حقوق بشر سازمان ملل از مقامات جمهوری اسلامی را جهت همکاری کامل با کمیته حقیقتیاب و گزارشگر ویژه در امور حقوق بشر ایران اعلام میکند. این درخواست شامل مجوز برای دسترسی بدون مانع به ایران و ارائه تمام اطلاعات لازم از سوی مقامات جمهوری اسلامی به کارشناسان کمیته حقیقتیاب و همچنین گزارشگر ویژه سازمان ملل است. مقامات جمهوری اسلامی در ایران تا به امروز از هرگونه همکاری با این دو نهاد خودداری کردهاند.
کشورهایی که به تمدید ماموریت کمیته حقیقتیاب رای مثبت دادند، عبارتند از: آلبانی، آرژانتین، بلژیک، بنین، بلغارستان، شیلی، کاستاریکا، جمهوری دومینیکن، فنلاند، فرانسه، گامبیا، آلمان، هندوراس، ژاپن، لیتوانی ، لوگزامبورگ، مالاوی، مونتنگرو، مراکش، هلند، پاراگوئه، رومانی، سومالی و آمریکا.
کشورهای بنگلادش، برزیل، کامرون، ساحل عاج، آفریقای جنوبی، گرجستان، غنا، هند، قزاقستان، کویت، قرقیزستان، مالزی، قطر و امارات متحده عربی، رای ممتنع دادند و ۸ کشور الجزایر، برونئی، کوبا، اریتره، اندونزی، سودان ، ویتنام و چین نیز به تمدید ماموریت کمیته حقیقتیاب رای منفی دادند.