شگفتی از رای دادگاه بدوی پرونده کهریزک: مرتضوی به ۲۰۰ هزارتومان جریمه و ۵ انفصال از خدمت دولتی محکوم شد
حکم دادگاه بدوی پرونده کهریزک صادر شد و هر سه متهم پرونده برای اتهام “بازداشت غیر قانونی” به انفصال دائم از خدمات قضایی و ۵ سال انفصال از خدمات دولتی محکوم شدند و سعید مرتضوی، متهم ردیف اول پرونده در کمال شگفتی ناظران از اتهام “معاونت در قتل” تبرئه شد و برای اتهام “گزارش خلاف واقع” به پرداخت ۲۰۰ هزار تومان جریمه نقدی محکوم شد. در حالی که دادگاه بسیاری از افرادی که سعید مرتضوی پس از انتخابات سال ۸۸ و پیش از آن دادستان پرونده آنها بود، آنها را تنها برای نوشتن یک مقاله و یا شرکت در تجمعات بعد از انتخابات به سالها زندان محکوم کرده بود. بسیاری از این افراد هم اکنون بدون اینکه از دادرسی عادلانه ای برخوردار بوده باشند در زندان به سر می برند.
در حالی حکم دادگاه بدوی پرونده کهریزک صادر شد که در طول ۱۱ جلسه دادگاه هرگز هیچکدام از شاهدانی که شاکیان پرونده به دادگاه معرفی کرده بودند احضار نشدند و در پشت درهای بسته همه جزییات جلسات دادگاه پنهان باقی ماند. علاوه بر آن در حالی که خبرگزاری مهر، به انتشار جزییات حکم دادگاه بدوی اقدام کرده بود، بعد از چند ساعت خبر را از روی وب سایت خود حفظ کرد. برخی منابع گزارش داده اند که به دلیل فشار دادستان تهران، خبر حکم سعید مرتضوی از روی وب سایت خبرگزاری حذف و همچنین به روزنامه ها گفته شده است که از انتشار خبر حکم سعید مرتضوی خودداری کنند. کمپین هنوز به صورت مستقل صحت این خبر را تایید نکرده است.
اگرچه شاکیان پرونده سکوت کرده اند و یا موکلان آنها اظهار نظر کوتاهی به حکم صادره کرده اند. محمد اصلانی، وکیل مدافع سعید مرتضوی به خبرگزاری ایسنا گفته که حکم هنوز به رویت آنها نرسیده اما به حکم اعتراض خواهند کرد. او گفته است:” هرگونه محکومیتی که موکلم کسب کرده به آن میزان اعتراض خواهیم کرد.”
محسن اژه ای، سخنگوی قوه قضاییه روز دوشنبه ۱۰ تیرماه در کنفرانس مطبوعاتی خود با اشاره به صدور حکم دادگاه بدوی متهمان پرونده کهریزک اعلام کرده بود که شاکیان تا ۲۰ روز فرصت شکایت بر حکم صادره را دارند اما هیچ توضیحی در خصوص جزییات حکم ارائه نداد. یک روز پس از آن خبرگزاری مهر، (سه شنبه ۱۱تیرماه) در خبری جزییات حکم دادگاه بدوی را اعلام کرد که با اعتراض محسن افتخاری، رییس دادگاه کیفری استان تهران مواجه شد. این مقام قضایی در گفتگوی با خبرگزاری فارس گفته است اعلام جزییات دادگاه بدوی “غیر قانونی” است و خطاب به رسانه ای که این خبر را منتشر کرده، گفت: ” رسانهای که این خبر را منتشر کرده باید از لحاظ قانونی پاسخگو باشد.” خبرگزاری مهر پس از این واکنش ها خبر حاوی جزییات حکم را از روی وب سایت خود حذف کرد.
وکیل مدافع خانواده مرحوم محسن روح الامینی، یکی از کسانیکه جان خود را در بازداشتگاه کهریزک از دست داده بود ساعتی پس از انتشار جزییات حکم به خبرگزاری ایسنا گفته است: حکم صادره در پرونده قضات کهریزک به نفع موکل من صادر شده است.
این وکیل همچنین در خصوص اینکه آیا موکلش قصد شکایت به رای دادگاه بدوی دارد، گفت: ” قاعدتا وقتی حکم به نفع ما صادر شده، موضوع اعتراض هم باید منتفی باشد. البته میزان مجازات در اختیار قاضی و دادگاه است و نمیتوانیم بگوییم میزان مجازات چقدر است.”
در خبری که خبرگزاری مهر منتشر کرده سعید مرتضوی از اتهام معاونت در قتل به “رای اکثریت قضات” تبرئه شده است. سعید مرتضوی در زمان وقوع حادثه کهریزک سمت دادستان تهران را داشت و در جلسات دادگاه او متهم ردیف اول و متهم به معاونت در قتل مرحوم محمد کامرانی، جوان ۱۸ ساله ای عنوان شد که جان خود را زیر شکنجه از دست داد.
پس از انتشار حکم متهمان پرونده کهریزک در فضای مجازی مانند فیس بوک و توتیتر اعتراض های گسترده ای به این حکم شده است که آن را همخوان با اتهامات متهمان نمی دانند.
پرونده کهریزک مربوط به قتل سه جوان محمد کامرانی، محسن روح الامینی و امیر جوادی فر در بازداشتگاه کهریزک در تابستان ۸۸ است. بر اساس کیفرخواست دادستانی، آقای مرتضوی به اتهام “معاونت در قتل”، “مشارکت در بازداشت غیرقانونی” و “معاونت در تنظیم گزارش خلاف واقع از طریق امر یا ترغیب ماموران مربوطه به تنظیم گزارش خطاب به خود” و آقایان زارع دهنوی و حیدری فر به “مشارکت در بازداشت غیرقانونی” متهم شده بودند و دادگاه در ۱۱ جلسه در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی سیامک مدیر خراسانی برگزار شد.
سعید مرتضوی، متهم ردیف اول این پرونده در جلسات دادگاه هیچکدام از اتهاماتش را نپذیرفت و گفت هیچ تقصیر و گناهی بر گردن آنها نیست و حتی یک برگه دلیل هم برای اتهامات آنها وجود ندارد. با این حال قاضی علی اکبر حیدری فر، متهم دیگر پرونده در جلسه سوم دادگاه به خبرنگاران گفته بود که او مقصر است و تمام تقصیرها به گردن اوست و او دستور انتقال بازداشت شدگان را به زندان کهریزک در تابستان ۸۸ داده است.
محمد صالح نیکبخت، وکیل خانواده مرحوم امیر جوادی فر، یکی از شاکیان پرونده در روزهای برگزاری دادگاه کهریزک به خبرگزاری فارس گفته بود آقای مرتضوی به علت تاخیر ۳۸ ساعته در انتقال بازداشت شدگان کهریزک به بازداشتگاه دیگر باعث وقوع سه قتل شده است. این وکیل به اظهارات ۷ نفر از پزشکان برجسته قانونی کشور اشاره کرده و گفته بود:”علت تامه قتل یا فوت هر سه مقتول ضربات وارده به نسوج نرم بدن آنها در طول ۷۲ ساعت قبل از فوت بوده است.”
پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ دهها تن از معترضانی که توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند به بازداشتگاه مخوفی در جنوب تهران به نام “کهریزک” منتقل شدند که بر اساس روایت بسیاری از آزاد شده گان آنها در دوران بازداشت تحت شکنجه های روحی، جسمی و حتی آزارجنسی در آنجا قرار گرفتند.
مهدی کروبی، یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ برای اولین بار مسئله تجاوز به جوانان در بازداشتگاه کهریزک را مطرح و خواستار پیگیری از سوی نمایندگان مجلس شد که پس از جنجال های خبری این موضوع مسکوت ماند و تعدادی از کسانی که مسول پیگیری این اتفاقات شده بودند نیز به زندان افتادند اما علاوه بر آزار و شکنجه بازداشت شدگان حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، سه جوان به نام های محمد کامرانی، محسن روح الامینی و امیر جوادی فر در بازداشتگاه کهریزک به قتل رسیدند. خانواده این سه مقتول برای محاکمه “آمرقضایی” این اتفاق آنقدر پافشاری کردند تا دادگاه این قتل ها بالاخره پس از سه سال از گذشت اتفاق در اسفند ماه ۱۳۹۱ برگزار شد. بازداشتگاه کهریزک پس از آگاه سازی های رسانه ای در سال ۱۳۸۹ تعطیل شد.