خلیل بهرامیان: دولت روحانی به جای نوشتن دوباره منشور، زمینه اجرای قانون اساسی را فراهم کند
خلیل بهرامیان، وکیل دادگستری که تا کنون وکالت بسیاری از زندانیهای سیاسی را به عهده داشته است در خصوص پیش نویس منشور حقوق شهروندی به کمپین گفت: «به نظرم آقای روحانی با تهیه منشور حقوق شهروندی یا می خواهد بگوید تا حالا هر کار خلافی که مخالف با حقوق شهروندی شده به این دلیل بوده که ما این حقوق را نداشتیم و در حقیقت ماله ایی بر اتفاقات گذشته بکشد یا به اصطلاح دیگران را سر کار بگذارد. آیت الله خمینی در باب حقوق شهروندی و حقوق بشر فرمان ۸ ماده ای را مطرح کرد. قانون اساسی نیز از اصل نوزدهم به بعد در مورد حقوق شهروندی و بشر صحبت کرده است همچنین آقای شاهرودی در زمانیکه رییس قوه قضاییه بود، یک حقوق شهروندی را در ۱۵ بند تصویب کرد و خیلی هم قوی و کارآمد بود. بنابراین منشور شهروندی آقای روحانی چیز جدیدی نیست و استنباط من این است که بیشتر می خواهد با این کار آدم ها را سرگرم کند.»
خلیل بهرامیان تا کنون وکالت شمار زیادی از فعالان سیاسی و اجتماعی از جمله احمد باطبی، حشمت الله طبرزدی، حامد روحی نژاد، شیرین علم هولی را به عهده داشته است. او همچنین وکالت فرزاد کمانگر و شیرکو معارفی، دو زندانی کردی که به اتهام محاربه اعدام شدند، را به عهده داشت. این وکیل دادگستری در اردبیهشت ماه ۱۳۸۹ بازداشت شد و به اتهامات تبلیغ علیه نظام و توهین به رییس قوه قضاییه در بهمن ماه همان سال در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی به یک سال و نیم حبس تعزیری و ۱۰ سال محرومیت از وکالت محکوم شد. این حکم هنوز از سوی دادگاه تجدید نظر تایید نشده است.
این وکیل دادگستری به کمپین گفت: «به نظرم نوشتن چیزی به نام منشور حقوق شهروندی نیاز جامعه فعلی ایران نیست بلکه نیاز جامعه ایران اجرای همان قوانینی است که داریم و ده برابر کاملتر از پیش نویس منشوری است که ارائه شده است. مسولان حکومتی در سال های گذشته آنچه به عنوان حقوق شهروندی در قانون اساسی آمده را اجرا نکردند و بی توجه به آن بودند و آنچه بر خلاف حقوق شهروندی بوده را در جامعه عینا اعمال کردند بنابراین اگر دولت روحانی می خواهد کار مثبتی انجام دهد به جای نوشتن دوباره منشور، زمینه اجرا شدن همین قانون اساسی را فراهم کند.»
خلیل بهرامیان گفت:« احترام و اجرای قانون از سوی دولت و قوه قضاییه بالاتر از نوشتن دوباره قانون است. مهم اجرایی شدن آن است و گرنه مکتوبش را هم الان داریم. مهم این است که قوه قضاییه متوجه شود حقوقی را در قبال مردم ایران دارد و وظیفه دارد تا به آنها احترام بگذارد و به همین دلیل نمی تواند مثلا شب هنگام به منزل شهروندی حمله کند و کتکش بزند و بدون اتهام مشخص بازداشتش کند.»
خلیل بهرامیان در پاسخ به اینکه چه چیزهای در خصوص بخش قومیت ها در منشور حقوق شهروندی نیاز به اصلاح دارد به کمپین گفت: «من اعتقاد دارم که مردم ایران مانند مردم کشورهای دیگر باید یک دست باشند و مطرح کردن مقوله آذری، کرد و بلوچ و عرب جز انحراف افکار عمومی حاصل دیگر ندارد. مجموع همه این قومیت ها مردم ایران را تشکیل می دهند و باید فارغ از قومیت ها حقوق شهروندی مساوی داشته باشند. »
این وکیل دادگستری با اظهار اینکه او موافق است منشور حقوق شهروندی اقدام به حذف حکم اعدام کند، گفت: «من به عنوان یک وکیل مخالف اعدام هستم و خواهان برداشته شدن اتهاماتی نظیر محاربه و قصاص که منتهی به مجازات اعدام می شود، هستم و همچنین خواهان برداشته شدن کلمه قومیت و اقلیت مذهبی هستم که چند دسته گی را در جامعه ایران به وجود می آورد. من خواهان این هستم که در منشور حقوق شهروندی نام انسان به عنوان شهروند ایرانی آورده شود. کشور آمریکا یا انگلیس هم از قومیت ها و مذاهب مختلف تشکیل شده است اما مگر کسی جرات دارد که در آنجا تفتیش عقاید کند و از دیگری بپرسد مذهبت چیست.»
آقای بهرامیان در پاسخ به این سوال که آیا می توان علیرغم دولت های قبلی در دولت روحانی امیدوار بود که بندهای منشور حقوق شهروندی ضمانت اجرایی یابند و بالاخره همان چیزهای که در قانون اساسی آمده و در منشور تکرار شده در جامعه اجرا شوند، گفت: «هر آدمی که نگران زندگی خود و بچه هایش باشد باید امیدوار باشد. من هم امیدوارم که آقای روحانی بتواند برای منشور ضمانت اجرایی دریافت کند اما بعید می دانم. نیروهای مقابل دولت روحانی بسیار قوی تر از او هستند. آقای روحانی اگر همین مساله انرژی هسته ای را بتواند حل کند تا دیو جنگ از روی آسمان ایران کنار برود، خودش کار بزرگی است و ما بسیار از او ممنون خواهیم بود همین طور که تا الان هم از حضورش و تغییرات کوچکی که در سطح روابط بین المللی و ادبیات دیپلماتیک انجام داده به عنوان یک ایرانی خوشحالیم.»