اعتراض یک وکیل و یک فعال حقوق کارگری به «خلاف امنیت ملی» خواندن اعتراضات اخیر کارگری
در حالیکه سخنگوی قوه قضاییه روز دوشنبه ۱۴ بهمن ماه در کنفرانس خبری خود گفت بازداشت ۲۸ کارگر معدن چادرملو یزد قانونی نیست و اعتراضات آنها را خلاف نظم عمومی و امنیت ملی دانست، قاسم شعله سعدی، حقوقدان، با انتقاد از سخنان غلامحسین محسنی اژه ای به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که «ماده ای در قانون اساسی و قانون کار دولت ایران وجود ندارد که طبق آن اعتراضات کارگری اقدامی خلاف نظم عمومی و امنیت ملی خوانده شود.»
همچنین منصور اسانلو، فعال شناخته شده کارگری نیز به کمپین گفت: «این کارگران در محوطه معدنی که در محاصره کوه ها است دست به اعتراض مسالمت آمیز زده اند و اعتراض شان نه به اسلام کاری داشته و نه به نظم عمومی. آنها فقط درخواست شان افزایش حقوق و پرداخت حقوق عقب مانده و بازگرداندن نماینده صنفی شان به کار بوده است.»
ساعتی پس از صحبت های غلامحسین محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضاییه در روز دوشنبه ۱۴ بهمن ماه، ۲۷ کارگر از ۲۸ کارگر بازداشت شده معدن چادرملو یزد از زندان آزاد شدند. به گزارش خبرگزاری ایلنا پس از ادامه تحصن سه هزار کارگر این معدن که در طی روزهای گذشته در اعتراض به بازداشت شدن همکارانشان دست از کار کشیده بودند، سرانجام ۲۷ نفر از کارگران بازداشت شده، آزاد شدند.
با این حال درخواست های صنفی این کارگران مبنی بر افزایش حقوق، پرداخت ۴ ما اضافه کاری معوقه و بازگشت بهرام حسنی نژاد، دبیر انجمن صنفی شان هنوز عملی نشده است. تنها مسولان قول داده اند که آقای حسنی نژاد ، دبیر انجمن صنفی کارگران روز سه شنبه ۱۵ بهمن ماه آزاد شود.
بیش از ۸۰۰ کارگر معدن چادر ملو یزد در تاریخ ۶ آذر ماه سال جاری دست به اعتراض زدند. آنها در اعتراض به آنچه دستمزدهای ناعادلانه می خواندند و همچنین اخراج بهرام حسنی نژاد، دبیر نهاد کارگری این معدن(انجمن صنفی کارگران شرکت پیمانکاری آسفالت طوس) تجمع کردند. کارگران معترض معتقدند بودند حکم اخراج آقای حسنی نژاد برخلاف ماده ۲۵ و ۲۷ قانون کار صادر شده است.
این کارگران در نهایت با وعده مسولان اداره کار اردکان برای بررسی و تحقق مطالبتشان، ۱۲ روز پس از آن در ۱۸ آذر ماه اعتراضات خود را پایان دادند. اما پس از آنکه حکم اخراج آقای حسنی نژاد از سوی هیات تشخیص اداره کار شهرستان اردکان در ششم بهمن ماه تایید شد، دور جدید اعتراضات صنفی کارگران آغاز شد. این بار بیش از سه هزار کارگر در روز هشتم بهمن ماه دست به اعتراض صنفی زدند و خواستار افزایش حقوق و پرداخت اضافه کاری های معوقه و بازگشت بهرام حسنی نژاد شدند.
دو روز پس از شروع دور تازه اعتراضات این کارگران، احمد کمالی، فرماندار اردکان صبح پنجشنبه ۱۰ بهمن ماه اعلام کرد که ۲۰ نفر از کارگران معدن چادرملو بازداشت شده اند. او در توضیح این بازداشت ها به خبرگزاری ایلنا گفت که این ۲۰ کارگر روز چهارشنبه نهم بهمن ماه پس از احضار به پلیس امنیت شهرستان مبارکه بازداشت شدند و این احضار و بارداشت به دلیل شکایت کارفرمای معدن چادرملو بوده است. ۸ کارگر نیز در روزهای بعدی در محوطه معدن توسط پلیس امنیت دستگیر شدند.
دولت نمی تواند آزادی های مشروع را محدود کند
قاسم شعله سعدی، حقوقدان در انتقاد به سخنان سخنگوی قوه قضاییه که در کنفرانس مطبوعاتی خود در روز دوشنبه ۱۴ بهمن ماه، اعتراضات کارگران معدن چادرملو یزد را اقدامی برخلاف نظم عمومی و امنیت ملی خوانده بود به کمپین بین اللملی حقوق بشر در ایران گفت: « نمی دانم آقای محسنی اژه ای در مورد چه قانونی صحبت می کنند که بر اساس آن اعتراضات این کارگران اقدامی برخلاف نظم عمومی و امنیت ملی خوانده شده است.»
قاسم شعله سعدی در انتقاد به سخنانهای سخنگوی قوه قضاییه ادامه داد: « من که ۳۰ سال وکیل بودم و حقوق درس دادم، قانونی را سراغ ندارم که گفته باشد اعتراضات صنفی کارگران می تواند اقدامی بر خلاف نظم عمومی و امنیت ملی باشد.»
بیش از سه هزار کارگر معدن چادر ملو یزد از روز هشتم بهمن ماه در اعتراض به رعایت نشدن حقوق صنفی شان دست به اعتصاب زدند که یک روز پس از آن در تاریخ نهم بهمن ماه ۲۰ نفر آنها احضار و بازداشت شدند و در روزهای بعدتر ۸ نفر دیگر از این کارگران نیز بازداشت شدند.
غلامحسین محسنی اژه ی، سخنگوی قوه قضاییه روز دوشنبه ۱۴ بهمن ماه با اشاره به بازداشت ۲۸ کارگر معدن چادرملو یزد در پی درخواست های صنفی شان گفت: “اگر افرادی به اسم اعتراضات صنفی اقدامی برخلاف نظم عمومی و امنیت ملی انجام بدهند با آنها برخورد میشود.”
محسنی اژه ای در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا در مورد اینکه بازداشت کارگران در واکنش به اعتراضات صنفی کارگران صورت گرفته است، گفت: «اگر فردی نسبت به مسئله ای اعتراض داشته باشد و به خاطر آن تحصن کند اشکالی ندارد اما اگر بروند جلوی کسی را بگیرند و در نظم عمومی اخلال ایجاد کنند این یک اقدام غیرقانونی است و ما با وی برخورد می کنیم.»
اما قاسم شعله سعدی، وکیل با اشاره به اعتراضات کارگری در بانکوگ و اوکراین گفت: «در آنجا کارگران وسط خیابان سنگر بسته اند و حتی چند وزارتخانه را هم اشغال کردند و رهبرانشان در همه جا سخنرانی می کنند اما دولت شان اسم این حرکات را حتی اخلال در نظم عمومی ندانسته اند و گفته اند که اعتراض حق کارگران است. اما اینجا وقتی چند کارگر برای حقوق عقب افتاده اش اعتراض می کند تا دستمزد کاری که کرده است را بگیرد و به خانواده اش برسد، بازداشتش می کنند و مسئله را سریع امنیتی می کنند.»
این وکیل و مدرس سابق حقوق با اشاره به قوانین جمهوری اسلامی به کمپین گفت: « در قانون اساسی از امر به معروف و نهی از منکر گفته شده است. امر به معروف و نهی از منکر یعنی همین اعتراضات و انتقادها. قانون اساسی نه تنها آن را حق مردم دانسته بلکه تکلیف هر ایرانی و مسلمانی دانسته است که در قبال خودش و دولتش این تکلیف را انجام دهد.»
آقای شعله سعدی گفت: «یعنی هر مسلمانی نه تنها از نظر شرعی حق امر به معروف و نهی از منکر دارد بلکه در قانون اساسی هم این حق تصریح شده است. حتی یکی از اصول قانون اساسی تصریح می کند که دولت نمی تواند حتی به بهانه استقلال و تمامیت ارضی، آزادی مشروع را از طریق قانون محدود کند و اگر این کار انجام شود نقض صریح قانون اساسی است.»
این وکیل در ادامه گفت: «حالا چند کارگر فقط برای حقوق عقب افتاده شان اعتراض کردند و دولت را هم به چالش نکشیدند ولی بازداشت شدند.»
آقای کمالی، فرماندار اردکان پیش از این در گفتگو با خبرگزاری ایلنا با اظهار اینکه چنین اعتراضاتی درست نیست، مدعی شده بود: “حقوق کارگران معدن چادرملو از حقوق بسیاری از مسولان بیشتر است” اما آقای منصور اسانلو با دروغ خواندن این ادعا در مصاحبه ای با کمپین در تاریخ دهم بهمن ماه در مورد حقوق دریافتی این کارگران گفت: « کارگران معدن چادرملو بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان حقوق می گیرند. در حالیکه طبق گفته مسولان باید حقوق کارگران بین یک میلیون و نیم تا دو میلیون باشد. کارگران معدن چادر ملو خواستار افزایش حقوق مناسب با تورم در ایران را داشتند علاوه بر این اینکه آنها ۴ ماه است که حق سختی کار و مزایا شغلی خود را دریافت نکردند.»
منصور اسانلو: این کارگران کار خلافی انجام نداده بودند
منصور اسانلو، فعال کارگری شناخته شده نیز با اعتراض به صحبت های سخنگوی قوه قضاییه و اینکه اعتراضات آنها خدشه ای به بدنه نظام وارد نکرده به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: « معدن چادرملو یک جای پرت و دور افتاده است و کیلومترها با اردکان یزد فاصله دارد. یک جای پشت کوه هاست. این کارگران در میان کوه ها و در محوطه معدن جمع شدند و اعتراض کردند و اعتراض شان هم مسالمت آمیز بوده است. اینها حتی در وسط شهر هم نبودند که حتی اگر هم بودند طبق ماده ۲۷ قانون اساسی راه پیمایی و گردهمایی حق مردم ایران است. با این حال ۲۸ نفرشان بازداشت شدند و نماینده انجمن شان هم اخراج شده است.»
منصور اسانلو با اظهار اینکه ” محسن اژه ای یک دروغگو است”به کمپین گفت: « طبق ماده ۲۶ قانون اساسی تشکیل انجمن های صنفی و احزاب در صورتیکه خلاف اسلام نباشد مجاز است. انجمن صنفی کارگران چادرملو مسلما در چارچوب قانون کار و قوانین دولت ایران تاسیس شده است و اساسا سندیکاها و شوراهای کارگری و صنفی با اسلام کاری ندارند. همچنین طبق ماده ۲۷ قانون اساسی، تجمع و گردهمایی برای مردم آزاد است به شرط آنکه مسلحانه نباشد و به مبنای دین اسلام کاری نداشته باشد. این کارگران هم نه اسلحه داشتند و نه کاری به مذهب داشتند. فقط درخواست شان افزایش حقوق و پرداخت حقوق عقب مانده و بازگرداندن نماینده صنفی شان به کار بوده است.»
آقای اسانلو گفت : «از همان اوایل انقلاب با اعتراضات مسالمت آمیز کارگران برخورد می شد و هنوز هم می شود. از زمانیکه آقای روحانی نیز رییس جمهور شده وضعیت فرقی نکرده و در این چند ماه چندین اعتراضات کارگری در مناطق مختلف ایران وجود داشته است که همچنان نیز اعتراضات ادامه دارد.»
در حال حاضر ۲۷ نفر از کارگران بازداشت شده این معدن آزاد و به محل کار خود بازگشتند و مسولان وعده آزادی بهرام حسنی نژاد، دبیر انجمن صنفی این کارگران را در روز سه شنبه ۱۵ بهمن ماه داده اند اما هنوز به درخواست های دیگر این کارگران معترض رسیدگی نشده است. حرکات اعتراضی کارگران ایران فقط مختص کارگران معدن چادرملو در ماه های اخیر نمی شود بلکه کارگران کارخانه های دیگری مانند پلی اکریل، ایران تایر، فازهای مختلف گاز جنوبی و .. را هم شامل می شود.